Kamill Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Mam dylemat , planuję zrobić 30-35 litrów Schwarzbiera i mam trzy różne rodzaje drożdźów do wyboru : DROŻDŻE Saflager W-34/70- Fermentis DROŻDŻE Saflager S-23- Fermentis DROŻDŻE dolnej fermentacji - Biowin w tym przypadku dwie paczki na ilość 35 litrów domniemuję, że jest ciut za mało po jednej paczce, ale powinny dać radę, najwyżej trochę się pomęczą dłużej. Macie jakieś propozycje które użyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 W-34/70, jak masz tylko jedną paczkę to może rozdziel na dwa fermentory i do jednego W-34/70 a do drugiego S-23 albo Biowin, wtedy sam ocenisz różnice pomiędzy drożdżami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 S-23 mi kompletnie nie podeszły, w przeciwieństwie do W-34. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 7 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 jeszcze tylko tak kombinuję , żeby gęstwę z drożdzy później wykorzystać do portera bałtyckiego i w przepisach na portera zamieszczonych na wiki są drożdze s-23 a w 34 nie znalazłem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 To tak jak Ci kolega powyżej radził - podziel brzeczkę na dwa fermentatory, do jednej daj W34, do drugiej S23, po fermentacji z pierwszej gęstwy zrób koźlaka a z drugiej porter bałtycki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Zwycięzca z Cieszyna 2012 był na W-34/70 Polecam podzielić i zadać oba, do porteru też podzielisz i będziesz miał dwa różne portery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 7 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 no to chyba w 34, koledzy mnie przekonali, pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Ale rozumiesz, że jedna saszetka na 30-35 litrów może być mało? Nie musi, ale moim zdaniem będą problemy. Albo zrób starter z tej saszetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 7 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 Ale rozumiesz, że jedna saszetka na 30-35 litrów może być mało? Nie musi, ale moim zdaniem będą problemy. Albo zrób starter z tej saszetki. Ale rozumiesz, że jedna saszetka na 30-35 litrów może być mało? Nie musi, ale moim zdaniem będą problemy. Albo zrób starter z tej saszetki. chętnie bym zrobił starter ale czy tak jak myślę będzie dobrze: do 0,5 litra brzeczki po odcedzeniu od słodów a przed gotowaniem dolewam odrobinę przegotowanej wody w celu obniżenia BLG (tak do 5-8 BLG) , następnie chłodzę do okołó 20 stopni i dodaję saszetkę drożdźy. To wszystko zostawiam na noc w słoiku na około 12-14 godzin i rano zadaję w całości do również schłodzonej do temp około 20 stopni brzeczki ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 do 0,5 litra brzeczki po odcedzeniu od słodów a przed gotowaniem dolewam odrobinę przegotowanej wody w celu obniżenia BLG (tak do 5-8 BLG) , następnie chłodzę do okołó 20 stopni i dodaję saszetkę drożdźy Nie będzie dobrze. Suchych drożdży jest za dużo żeby wlać je do 0,5l. Do 10l to miało by sesn, a po zafermentowaniu dolanie kolejnych 20-25l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 7 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 móglby do 0,5 litra brzeczki po odcedzeniu od słodów a przed gotowaniem dolewam odrobinę przegotowanej wody w celu obniżenia BLG (tak do 5-8 BLG) , następnie chłodzę do okołó 20 stopni i dodaję saszetkę drożdźy Nie będzie dobrze. Suchych drożdży jest za dużo żeby wlać je do 0,5l. Do 10l to miało by sesn, a po zafermentowaniu dolanie kolejnych 20-25l. do 0,5 litra brzeczki po odcedzeniu od słodów a przed gotowaniem dolewam odrobinę przegotowanej wody w celu obniżenia BLG (tak do 5-8 BLG) , następnie chłodzę do okołó 20 stopni i dodaję saszetkę drożdźy Nie będzie dobrze. Suchych drożdży jest za dużo żeby wlać je do 0,5l. Do 10l to miało by sesn, a po zafermentowaniu dolanie kolejnych 20-25l. to mógłbym i zadać do tych 10 litrów a potem dodać 30 litrów i miałbym w sumie 40 l, ... garnek duży mam , słody mam... ale obawy też mam czy to wypali... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 (edytowane) do 0,5 litra brzeczki po odcedzeniu od słodów a przed gotowaniem dolewam odrobinę przegotowanej wody w celu obniżenia BLG (tak do 5-8 BLG) , następnie chłodzę do okołó 20 stopni i dodaję saszetkę drożdźy Nie będzie dobrze. Suchych drożdży jest za dużo żeby wlać je do 0,5l. Do 10l to miało by sesn, a po zafermentowaniu dolanie kolejnych 20-25l. A od kiedy to za dużo drożdży w starterze to źle? Ale rozumiesz, że jedna saszetka na 30-35 litrów może być mało? Nie musi, ale moim zdaniem będą problemy. Albo zrób starter z tej saszetki. chętnie bym zrobił starter ale czy tak jak myślę będzie dobrze: do 0,5 litra brzeczki po odcedzeniu od słodów a przed gotowaniem dolewam odrobinę przegotowanej wody w celu obniżenia BLG (tak do 5-8 BLG) , następnie chłodzę do okołó 20 stopni i dodaję saszetkę drożdźy. To wszystko zostawiam na noc w słoiku na około 12-14 godzin i rano zadaję w całości do również schłodzonej do temp około 20 stopni brzeczki ... To co chcesz zrobić ciężko nazwać starterem. Zrób 2-litrowy starter na conajmniej 48 godzin przed warzeniem. W tym celu użyj brzeczki o takiej gęstości jak piszesz. Taki starter zadaj do brzeczki o temperaturze fermentacji (czyli np. 8°C, nie 20°C) pamiętając o tym, by przed zadaniem miał podobną temperaturę. Edytowane 8 Listopada 2013 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 do 0,5 litra brzeczki po odcedzeniu od słodów a przed gotowaniem dolewam odrobinę przegotowanej wody w celu obniżenia BLG (tak do 5-8 BLG) , następnie chłodzę do okołó 20 stopni i dodaję saszetkę drożdźy Nie będzie dobrze. Suchych drożdży jest za dużo żeby wlać je do 0,5l. Do 10l to miało by sesn, a po zafermentowaniu dolanie kolejnych 20-25l. A od kiedy to za dużo drożdży w starterze to źle? Ale rozumiesz, że jedna saszetka na 30-35 litrów może być mało? Nie musi, ale moim zdaniem będą problemy. Albo zrób starter z tej saszetki. chętnie bym zrobił starter ale czy tak jak myślę będzie dobrze: do 0,5 litra brzeczki po odcedzeniu od słodów a przed gotowaniem dolewam odrobinę przegotowanej wody w celu obniżenia BLG (tak do 5-8 BLG) , następnie chłodzę do okołó 20 stopni i dodaję saszetkę drożdźy. To wszystko zostawiam na noc w słoiku na około 12-14 godzin i rano zadaję w całości do również schłodzonej do temp około 20 stopni brzeczki ... To co chcesz zrobić ciężko nazwać starterem. Zrób 2-litrowy starter na conajmniej 48 godzin przed warzeniem. W tym celu użyj brzeczki o takiej gęstości jak piszesz. Taki starter zadaj do brzeczki o temperaturze fermentacji (czyli np. 8°C, nie 20°C) pamiętając o tym, by przed zadaniem miał podobną temperaturę. do 0,5 litra brzeczki po odcedzeniu od słodów a przed gotowaniem dolewam odrobinę przegotowanej wody w celu obniżenia BLG (tak do 5-8 BLG) , następnie chłodzę do okołó 20 stopni i dodaję saszetkę drożdźy Nie będzie dobrze. Suchych drożdży jest za dużo żeby wlać je do 0,5l. Do 10l to miało by sesn, a po zafermentowaniu dolanie kolejnych 20-25l. A od kiedy to za dużo drożdży w starterze to źle? Ale rozumiesz, że jedna saszetka na 30-35 litrów może być mało? Nie musi, ale moim zdaniem będą problemy. Albo zrób starter z tej saszetki. chętnie bym zrobił starter ale czy tak jak myślę będzie dobrze: do 0,5 litra brzeczki po odcedzeniu od słodów a przed gotowaniem dolewam odrobinę przegotowanej wody w celu obniżenia BLG (tak do 5-8 BLG) , następnie chłodzę do okołó 20 stopni i dodaję saszetkę drożdźy. To wszystko zostawiam na noc w słoiku na około 12-14 godzin i rano zadaję w całości do również schłodzonej do temp około 20 stopni brzeczki ... To co chcesz zrobić ciężko nazwać starterem. Zrób 2-litrowy starter na conajmniej 48 godzin przed warzeniem. W tym celu użyj brzeczki o takiej gęstości jak piszesz. Taki starter zadaj do brzeczki o temperaturze fermentacji (czyli np. 8°C, nie 20°C) pamiętając o tym, by przed zadaniem miał podobną temperaturę. Tylko skąd dwa dni wcześniej wezmę brzeczkę o tej gęstości , zamierzałem warzyć i przed schłodzeniem garnka brzeczki (która będzie chłodzić się przez całą noc) zamierzałem odebrać cześć i tam zadać droźdze, ale że jak sądze przez noc się nie namnożą i pewnie nie ma innego rozwiązania na szybki starter, to odpuszczam robienie startera i dam dwie paczki drożdży lub ograniczę ilość brzeczki.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 A nie ma w Katowicach sklepów żeby ekstrakt słodowy kupić? Mógłbyś taką brzeczkę w niecałą godzinę przygotować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 w Katowicach nie ma, ale w Chorzowie tam gdzie zazwyczaj kupuje jest i ma takie ekstrakty: co polecasz z tego: http://piwopiweczko.pl/Ekstrakty-slodowe,45,0.html i jak zadać te drożdźe w tym ekstrakcie do zrobienia (nigdy ekstraktu słodowego w ręce nie miałem:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 A od kiedy to za dużo drożdży w starterze to źle? Za dużo w jakim sensie? Tych drożdży będzie mniej więcej tyle jakby do mieszkania 60m2 chciał upachć 1000 osób. Efekt odwrotny od zamierzonego. Nie bedą się namnażać. Leszcz o tym gdzieś pisał. Drożdże jeśli mają miejsce i warunki to mnożą się do pewnej zajętości nastawu, a nie w nieskończoność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 i jak zadać te drożdźe w tym ekstrakcie do zrobienia (nigdy ekstraktu słodowego w ręce nie miałem:-) Ekstrakt, czy to suchy czy płynny, to po najprościej rzecz biorąc bardziej lub mniej odparowana brzeczka - po prostu odwróć proces. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Leszcz o tym gdzieś pisał. Drożdże jeśli mają miejsce i warunki to mnożą się do pewnej zajętości nastawu, a nie w nieskończoność. Ale chyba nie miał na myśli jednej saszetki drożdży suchych, w której jest około 70 miliardów komórek (wg danych producenta). W tym M4 zmieści się jeszcze sporo lokatorów (oby nie dzikich ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się