Marcin K. Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 (edytowane) Witam Forumowiczów. Wiem ze to bedzie milionowy temat w stylu co z tego uwarzyć, ale nie znajduje lepszego miejsca aby o to zapytac jak forum. Chcialbym popełnić piwko jak w temacie. Do dyspozycji mam wczorajsze zamowienie z HB (wybaczcie ze skopiowalem ale z telefonu klikam) 2 x Drożdże górnej fermentacji Danstar Nottingham 1 x Drożdże górnej fermentacji Mauribrew Ale 514 1 x Drożdże dolnej fermentacji Saflager S-23 1 x Drożdże górnej fermentacji Danstar Windsor 1 x Ekstrakt słodowy w proszku Bruntal jasny 1kg 2 x Glukoza (dextrose) - 1kg 1 x Chmiel aromatyczny Galaxy 100g 1 x Chmiel aromatyczny Amarillo 100g W domu : Marynka, lubelski, fuggles A za godzinke jade odebrać 10kg pilznenskiego i po 1kg karmelowego jasnego, ciemnego.. w piwnicy jest z pół kg pszenicy i palony barwiacy. Pomysłów mam kilka . Chcialbym popelnic jakies jakieś ładnie chmielone IPA i pozniej a'la lagera lekkiego na gestwie. Do dyspozycji mam temperatury z zakresu ok 14-17 " piwnica i ew 20-22 w domu ale to ostateczność (LP by mnie pogoniła). Ostatnie tego typu piwko z wiki to był FAH na lubelskim i marynie. Przyzwoite bardzo. W necie jest tyle przepisów że w glowie sie miesza i ciezko cokolwiek wybrać. Co wam najbardziej smakuje ? Jak chmielic posiadanymi chmielami ? W ile Blg celowac przy IPA AIPA a ile w ala lagerze ? FAH mial początkowe 13^blg i zona marudzila ze po szklance za wesoła była . Podejrzewam tez ze balingomierz ma spore odchylenie ale tym sie akurat nie przejmuje Edytowane 8 Listopada 2013 przez Marcin K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 (edytowane) A czy to miejsce nie jest lepsze do zadania takiego pytania? Edytowane 8 Listopada 2013 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Faktycznie. W takim razie Proszę o przeniesienie przez moderatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Chcialbym popelnic jakies jakieś ładnie chmielone IPA i pozniej a'la lagera lekkiego na gestwie IPA robi się na innych drożdżach niż lagery. Chcialbym popelnic jakies jakieś ładnie chmielone IPA FAH mial początkowe 13^blg i zona marudzila ze po szklance za wesoła była W ile Blg celowac przy IPA AIPA To może zamiast IPA zrób APA? IPA z definicji jest mocniejsza i mocniej nachmielona niż zwykłe Pale Ale. Jakiś punkt zaczepienia musisz dać, dlatego zacząłbym od ustalenia ile IPA ma mieć Blg (albo ile alkoholu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 (edytowane) To moze doprcyzuje. Absolunie nie przeszkadza mi duze blg poczatkowe jak i zawartosc alkoholu. Chcialbym aby IPA AIPA oddawala charakter stylu i była porzadnie nachmielona. Tutaj zastanawiam sie ktorych chmieli uzyc. Jezeli chodzi o gust LP to mysle ze max 11-12blg z umiarkowana goryczką i aromatem chmelowym dobrze zaznaczonym ale bez nadmiernej goryczki (chyba ze karmel przykryje). Tutaj nie ma wymogu lagera (typowo lagerowych drozdzy i lezakowania) przez co napisalem "ala lager" czyli APA średnio chmielona ale dobra, średnio wytrawna prawdopodobnie dodam tutaj karmelowych słodów. Myślę ze zrobie oba piwa na raz ze startera (po to ekstrakt zamowilem) Więc może ktoś pdrzuci sprawdzony przepis. Dziekuje za zaangażowanie w wątek Edytowane 8 Listopada 2013 przez Marcin K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Ja bym zrobił tak: AIPA 16blg Pils - 5,7kg karmelowy jasny - 0,3kg 60' - Marynka 30g 30' - Amarillo 25g 15' - Galaxy 25g 0' - Amarillo 25g na cichą po 25g Galaxy i Amarillo Zacieranie na wytrawnie, drożdże Danstar Nottingham APA 11,5blg Pils - 4kg Karmelowy jasny - 0,3kg 60' - Marynka 20g 15' - Galaxy 25g 0' - Amarillo 25g na cichą 25g Galaxy Zacierane też na wytrawnie Słody z Optimy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 A jak chcesz sprawdzoną to możesz spróbować to. Zamiast Pacific Gem daj marynkę, zamiast mosaic galaxy. Fermentowałbym raczej w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 (edytowane) Dzieki wielkie Sebek. Tak bylem dzisiaj w optimie, nawet jakies certyfikaty powystawiali na slody, Jak znajde chwile to jutro wrzuce skan, moze ktoś rozszyfruje parametry bo ja wyczytalem tylko tyle ze myszy nie było w badaniu laboratoryjnym Chmiele galaxy i amarillo zaskoczyly mnie aromatem. Nie myslalem ze cytrusy grejfruty mogą byc tak wyrazne w zapachu, az grzechem by bylo na cichej nie sypnac. Co do przepisow dzieki wielkie, myslalem o podobnym zasypie lecz zastanawiam sie nad iloscuami karmelowych, co by takie bardziej pelne wyszło. Tylko o chmieleniu musze sie douczyc jeszcze i stad pytania o sprawdzone przepisy. Odwiedzilem piwnice a tam dzis w dzien 12'C przy otwwartym okienku wiec warunki lagerowe tak jakby. Jednak bede trzymal ok 17' z lenistwa i ciekawosci o smak Nottingham'ów Edytowane 8 Listopada 2013 przez Marcin K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Jak chcesz żeby było pełne to nie zacieraj na wytrawnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 A jak bym zatarł "na lenia" tą APA ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 A jak bym zatarł "na lenia" tą APA ? Zależy ile karmelowego dasz. Karmelowy zwiększa odczucie słodyczy. Ja bym zacierał 60' w 67C. Te certyfikaty z Optimi przydadzą Ci się do wprowadzenia surowca do BrewTargeta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się