Kubuch Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Witam co sądzicie o czymś takim Uda się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Ja sądzę, że na polskojęzycznym forum można by się nieco sprężyć sztyft 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 fajny załącznik, przejrzysty . Opracowałeś to na podstawie jakiegoś programu obliczeniowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 8 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 fajny załącznik, przejrzysty . Opracowałeś to na podstawie jakiegoś programu obliczeniowego? Tak przynajmniej ty jeden nie masz problemu ze cześć po ang ale przejdzmy do rzeczy czy bedzie ok ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 fajny załącznik, przejrzysty . Opracowałeś to na podstawie jakiegoś programu obliczeniowego? Tak przynajmniej ty jeden nie masz problemu ze cześć po ang ale przejdzmy do rzeczy czy bedzie ok ? fajny załącznik, przejrzysty . Opracowałeś to na podstawie jakiegoś programu obliczeniowego? Tak przynajmniej ty jeden nie masz problemu ze cześć po ang ale przejdzmy do rzeczy czy bedzie ok ? nie robłem witbira jeszcze a jutro robię hefe weizena , więc trochę jestem w temacie na bieżąco. Dla mnie twój przepis wygląda ok, choć nie wiem czy nie za dużo chmieli jak na ten gatunek piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Ponoć słód pszeniczny nie pasuje do Wita, lepiej słód pszeniczny zastąpić minimalnie większa ilością pilzneńskiego, a reszte dołożyć płatków pszenicznych(błyskawicznych najlepiej) z tymi chmielami to chyba celujesz w Imperial Wita niz klasycznego co ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Witbier zamiast słodu pszenicznego powiniez zawierać nieslodowaną pszenicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 powiniez zawierać nieslodowaną pszenicę przeca jest aż 2kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Żle sie wyraziłem . Nie powinien zawierać słodu tak jak w przepisie ino samą pszenicę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Jakie masz drożdże? Chmiel SYBILLA idealnie pasuje i tylko 20gr max (!) od początku, Cascade nie nadaje się, chmiel ma być neutralny w smaku i zapachu. Przerwy 52st 15 do 30 min potem 63st 30min (lub więcej) i 72st 30 min (lub więcej) i mash, skórka kandyzowana 100gr i kolendra 45gr do 70 gr w zależności od intensywności smaku. Mam dwa Witusie za sobą i jutro v3.00 mam zamiar uwarzyć wg tego schematu. Poprzednie były na gęstwie Wyeast 3463 a jutro Drożdże Mangrove Jack’s- Belgian Ale Yeast (M27) popracują - prawie jak królik . Najlepszym odbiorcą Witbiera jest Żona, dziewczyna, koleżanka, znajoma itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Najlepszym odbiorcą Witbiera jest Żona, dziewczyna,... Zazdroszczę, najbardziej tej drugiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafek00 Opublikowano 8 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2013 Żle sie wyraziłem . Nie powinien zawierać słodu tak jak w przepisie ino samą pszenicę A raczej się mówi, że powinien zawierać 50% niesłodowanej pszenicy, a jak część pilzneńskiego zamienisz na słód pszeniczny to co w tym złego ? Ja tak zrobiłem w swoim Witku i jestem zadowolony (zresztą wzorowałem się przepisem z: http://www.wiki.piwo.org/Witbier,_Piotr_Wypych_%28coder%29) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Po pierwsze, może się kiepsko filtrować. Zrezygnuj ze słodu pszenicznego, który nie ma łuski, zastąp go klasycznym zasypem na wita (o ile używasz filtratora z oplotu). Ale jak tak zrobisz, to też nie będzie źle (kwestia filtracji). Pszenicę skleikuj, jeśli płatki są niebłyskawiczne to też. Kluczową rolę odgrywają drożdże, mi najlepszy wit wyszedł na Forbidden Fruit. Kwestia chmielenia: nie będzie to klasyczny wit, bo w klasycznym chmiel odgrywa małą rolę. Ale przecież nikt nie broni robić nie klasycznego - Cascade wniesie bardzo dużo fajnych aromatów. Jedyne co bym zrobił to nie dawałbym całej kolendry na 0, a część dał wcześniej, np na 5'. Zacieranie bardzo fajne, wyjdzie orzeźwiający, wytrawne piwo, któremu niesłodowana pszenica doda ładnej pełni. 100 gr skórki i 45 g kolendry absolutnie zdominuje to piwo, więc nie radziłbym dawać aż tyle. Ogólnie bardzo fajna receptura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Po pierwsze, może się kiepsko filtrować. Zrezygnuj ze słodu pszenicznego, który nie ma łuski, zastąp go klasycznym zasypem na wita (o ile używasz filtratora z oplotu). To jest kwestia długości oplotu. Jak zastosować metrowy filtrator do kociołka lidlowskiego albo fermentora samo błoto moźna przefiltrować. Pszenicę skleikuj, jeśli płatki są niebłyskawiczne to też. A po co? Technologicznie nie ma potrzeby bo pszenica sama sie skleikuje w procesie zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 (edytowane) Po pierwsze, może się kiepsko filtrować. Zrezygnuj ze słodu pszenicznego, który nie ma łuski, zastąp go klasycznym zasypem na wita (o ile używasz filtratora z oplotu). To jest kwestia długości oplotu. Jak zastosować metrowy filtrator do kociołka lidlowskiego albo fermentora to samo błoto moźna przefiltrować. Pszenicę skleikuj, jeśli płatki są niebłyskawiczne to też. A po co? Technologicznie nie ma potrzeby bo pszenica sama sie skleikuje w procesie zacierania. Edytowane 9 Listopada 2013 przez fidoangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Fido, zgaduję, że kolega przy 9 warkach raczej nie ma niesamowitego doświadczenia z takimi zasypami, dlatego zasugerowałem zmianę. Mi oplot 0,8 potrafił sprawiać problemy. W sumie zawsze dobrym rozwiązaniem jest stosowanie niesłodowanego owsa, który jest prawie samą łuską. Odkąd to robię - zero problemów z filtracją. Co do kleikowania, zawsze podpierałem się wiedzą innych, którzy jednak kleikują (artykuły dori z piwowara oraz z tego forum). Test przeprowadził też coder, wszystko się zatarło, ale wyszła mało fermentowalna brzeczka. Jak wiele osób, słody wrzucam na przerwę białkową, a w osobnym garku na szybko kleikuję pszenicę. Taka quasi dekokcja. Efekty mam dobre, wysiłek żaden. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Niesłodowany owies a i dalej warto poczytać http://browar.biz/forum/showthread.php?p=910766#post910766 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Ano czytałem, czytałem. Ale tego owsa absolutnie nie kleikuje, jego 50-100 g na warkę służy tylko poprawie filtracji, a nigdy z tą odrobiną skrobi nie miałem problemów. Natomiast wpływ na filtrację takie 2 garście mają po prostu niesamowity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2013 Podejmę wyzwanie z tym moim filtrem z oplotu 3/4 1 metr opowiem pózniej jak było miejmy nadzieje ze dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 24 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Witam a więc dziś robiłem Wita poszło bardzo fajnie i gładko powiem wam ze super, gdyby nie te skórki pomarańczy które zatykały mi kranik Wyszło 22litry 15 Blg tak ze spoko Polecam Jak to kolega stwierdził ze przy wicie to zawsze jakieś chocki klocki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się