góral123 Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Witam Jaki gatunek chmielu polecacie i czy w ogóle polecacie? Może coś z amerykańskich chmieli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Ja na wiosnę dałem na cichą Saaz i wyszło całkiem ciekawe piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Jaką ilość dałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jurand Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Jaką ilość dałeś? 30gr na 20 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Podłączę się pod temat i zapytam... Co zrobić by lager, czy pils miał takie posmaki miodowe jak Ciechan Wyborne czy lagerowe. Wydaje mi się, że to właśnie kwestia chmielenia na zimno bo na etykiecie brak info na temat użycia miodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 Co zrobić by lager, czy pils miał takie posmaki miodowe Ja obstawiałbym jednak dodatek słodu innego niż bazowy pilzneński, i zacieranie na słodko. Jestem jednak szczawiem i nie daje głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 chmielę czasem na zimno pilsy bohemskie w ilości ok 15 sazzu. Co do nut miodowych to pojawiają się z czasem.... czasem starzenia się piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Nuty miodowe w piwach, które nie są miodowe są raczej wadą. Oznaczają one natlenienie piwa i sugerują, że już jest mocno podstarzałe, kolejne aromaty to będa aromaty mokrego kartonu. Może jednak być tak, że odbieracie jako aromaty miodowe diacetyl. Diacetyl jest akceptowalny w jasnych lagerach na czeską modłę, nawet powiedziałbym, że jest ich cechą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się