bzz Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 Hej wszystkim nastawiłem Irish stout coopersa: do brzeczki 25 st. C dorzuciłem słód i drożdże, 10 Blg. Przez dwa dni bulgotało, trzeciego dnia zrobiło się cicho, drożdże opadły na dno, temp. 23 st C, zostało 5 Blg, Czy ktoś może się juz z tym spotkał? To moje drugie warzenie piwa - pierwsze wyszło rewelacyjnie a teraz nie wiem gdzie popełniłem błąd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) Hej wszystkim nastawiłem Irish stout coopersa: do brzeczki 25 st. C dorzuciłem słód i drożdże, 10 Blg. Przez dwa dni bulgotało, trzeciego dnia zrobiło się cicho, drożdże opadły na dno, temp. 23 st C, zostało 5 Blg, Czy ktoś może się juz z tym spotkał? To moje drugie warzenie piwa - pierwsze wyszło rewelacyjnie a teraz nie wiem gdzie popełniłem błąd... To, że drożdzę opadły nic nie oznacza, część z nich nadal pływa w piwie i pracuje. Mi w pszenicznym też szybko opadły, a piwo jeszcze klika Blg dofermentowało. Potrzymaj jeszcze 4 dni na burzliwej, tak aby stało na niej co najmniej tydzień. Wtedy ponownie zmierz Blg. Nie sugeruj się bulgotaniem w rurce. To, że go nie ma, może po prostu oznaczać, że CO2 znalazło inne ujście. Coopers generalnie dobrze fermenuje, powinno bez problemu zejść do co najmniej 2 Blg. Edytowane 17 Listopada 2013 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lazyQ Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 (edytowane) Hej wszystkim nastawiłem Irish stout coopersa: do brzeczki 25 st. C dorzuciłem słód i drożdże, 10 Blg. Przez dwa dni bulgotało, trzeciego dnia zrobiło się cicho, drożdże opadły na dno, temp. 23 st C, zostało 5 Blg, Czy ktoś może się juz z tym spotkał? To moje drugie warzenie piwa - pierwsze wyszło rewelacyjnie a teraz nie wiem gdzie popełniłem błąd... Robiłem tego stouta i miałem bardzo podobnie, po 4 dniach przestało bulgotać, szóstego przelałem do butelek i zakapslowałem. Podczas rozlewania spróbowałem, smakowało spirytusem, ale po 10 dniach w butelkach aromat alko przesłał być wyczuwalny. Ogólnie fajne piwko, bardzo przypomina guinness original. Temperatura pokojowa w okolicach 23°C Edytowane 17 Listopada 2013 przez lazyQ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 koledzy,po co cytujecie całość co napisał bzz ? chyba jasne jest że odpowiadacie na jego pytanie. Błędu nigdzie ni popełniłeś chyba nigdzie ,ale możesz popełnić jak rozlejesz do butelek zostaw tak że by ze dwa tygodnie postało ,niech się dobrze sklaruje i drożdże opadną ,a nie później 5mm w butelce na dnie mi coopersy schodziły między 3 a 2 blg zawsze ,ale nie robiłem na drożdżach z zestawu do brzeczki 25 st. C dorzuciłem słód i drożdże, 10 Blg jaki słód? ekstrakt chyba,a to razem z brewkitem do gara nie dawałeś i nie grzałeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 18 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2013 Dwa coopersy któe uwarzyłem miały tak samo - 3-4 dni intensywnej pracy a potem to już nic się praktycznie nie dzieje. Pierwszego zabutelkowałem po 4 dniach, drugiego po 8 i jest OK. Z pierwszego zostało już mi tylko 5 butelek z drugiego jeeeeszcze duuuuuuuuuuuuuuużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzz Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 jaki słód? ekstrakt chyba,a to razem z brewkitem do gara nie dawałeś i nie grzałeś ? tak oczywiście chodziło mi o ekstrakt słodowy zrobiłem mały myk ekstrakt z brewkitem porobiły mi grudki które nie chciały sie rozpuścić więc wyłowiłem i rozpuściłem grudki w gorącej wodzie i dolałem do brzeczki przed dodaniem drożdży na chwile obecną nadal jest jakieś 5 st Blg i szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia co z tym teraz zrobić... rozlewać, czekać (ile?) czy partia na stratę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się