flood Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 Witam, ponieważ zapas słodów już czeka na swoją kolej, chciałbym pokusić się na próbę uwarzenia piwa podobnego w smaku do Dawnego z Konstancina. Części z Was pewno smak nieznany - ale warszawiaków, choc nie tylko prosiłbym o sugestie, jaki tu może być zasyp, jakie zacieranie, chmiele, drożdże. Z racji mojego nikłego doświadczenia w warzeniu - nie mam najmniejszego pomysłu jakich słodów, chmieli czy drożdży użyć, by próbowac zbliżyć się do tego smaku. A bardzo go lubie. Nie potrafię odnieść go też do innych, bardziej popularnych piw - jak napisze że gdzieś w okolicach Stronga - to wiem że to będzie nadużycie. Dalekie okolice to są;-) pzdr flood Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 (edytowane) To może ja coś zacznę... Dla mnie to "zwykły" dobry lager, dość treściwy. Jako zasyp spróbowałbym pilzneński 4,5kg i monachijski 0,5kg. Drożdże - tutaj trochę problem, na pewno dolniaki - może bohemian pilsner ? Trochę ciężko będzie z tymi smakami ziemistymi, które czuć w Dawnym. Chmieliłbym średnio, bo w tym piwie wybija się słodowość. Dla mnie ma ono podobny smak do Acana i Noteckiego. Edytowane 20 Maja 2009 przez 2artur2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 20 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2009 Trochę ciężko będzie z tymi smakami ziemistymi, które czuć w Dawnym. Nie piłem ani Dawnego, ani Acana, ale bardzo mnie interesuje ziemistość w smaku (choćby Noteckiego). Podłączam się pod wątek z prośbą o sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 21 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2009 Drożdże - na pewno W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się