Skocz do zawartości

Szwagrowe


kristo

Rekomendowane odpowiedzi

92# Imperial Red Ale

post-5261-0-81246300-1429555880_thumb.png
22 BLG ~ 50 IBU

 

Red Ale (wysłodki)

post-5261-0-41047200-1429648923_thumb.png

10 BLG

 

Zasyp:


Pale Ale Strzegom - 11,5 kg
Caraamber - 500g
Bursztynowy - 500 g
Amber - 500 g

Chmiele:


Zeus (14 AA) 15g - 60 min
Chinook 25 g (11 AA) - 20 min
Chinook 25g (11 AA) - 10 min

Chinook 25g (11 AA) - 5 min
 

Drożdze:

 

US05 gęstwa

Zacieranie

66C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

30.04.2015 Red Ale zlany do kega, zeszło do 2,5 BLG.

22.05.2015 Imperial Red Ale zlany do butelek (25 szt. 0,5 i 20 szt. 0,33) zeszło do 5,5 BLG

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

93# Belgian Pale Ale

post-5623-0-04339200-1431634700_thumb.png

 

12,5 BLG ~ 21 IBU

 

Zasyp:


Pale Ale  - 7,2 kg
Monachijski - 2,1 kg
Carabelge - 500 g
Abbey - 300 g

Special W 300 g

Chmiele:


Marynka (7 AA) 40g - 60 min

Marynka (7 AA) 30g - 30 min
 

Drożdze:

 

WLP 566 Belgian Saison II (1 fermentor)

WLP 550 Belgian Ale (2 fermentor)

Zacieranie
 

52C - 10 min

66C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

15.05.2015 I fermentor zlany do kega odfermentowało do 1,5

                   II fermentor zlany do butelek (45 szt.) odfermentowało do 2

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

94# Grodziskie

post-5623-0-45688600-1431634778_thumb.png

 

7,7 BLG ~ 20 IBU

 

Zasyp:


Pszeniczny wędzony dębem - 5 kg
Pszeniczny - 1 kg

Chmiele:


Perle (6 AA) 30g - 60 min

Perle (6 AA) 20g - 30 min
 

Drożdze:

 

Wyeast 1007 German Ale



Zacieranie
 

70C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

22.05.2015  zlany do kega i butelek (18szt. 0,66,)15szt. 0,5) zeszło do 2 BLG.

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

95# Saison

post-5261-0-61693100-1431895947_thumb.png

 

16,3 BLG ~ 20 IBU

 

Zasyp:


Pilzneński- 10 kg
Monachijski - 2 kg
CaraRuby- 750 g
Caraaroma - 300 g


Chmiele:


EKG (6 AA) 70g - 60 min

Palisade (7 AA) 20g - 10 min

 

Dodatki:

 

Curacao 15g - 15 min

Kolendra 6g - 5 min
 

Drożdze:

 

WLP 566 Belgian Saison II


Zacieranie
 

52C - 10 min

66C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

24.06 Zlane do kega i 8 butelek. Zeszło do 1,5 Blg

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

96# Dubbel

post-5261-0-78652900-1431855405_thumb.png

 

18,2 BLG ~ 20 IBU

 

Zasyp:


Pilzneński- 10 kg
Monachijski - 2 kg
CaraRuby- 750 g
Caraaroma - 300 g


Chmiele:


EKG (6 AA) 70g - 60 min

EKG (6 AA) 25g - 15 min

 

Dodatki:

 

Cukier kandyzowany ciemny 1 kg - 15 min

 

Drożdze:

 

WLP 550 Belgian Ale


Zacieranie
 

52C - 10 min

66C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

30.06 Zlane do butelek. Zeszło do 2 blg.

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

97# Weizen

post-5261-0-40777100-1444585320_thumb.gif post-5261-0-87222200-1444585333_thumb.gif

 

12 BLG ~ 11 IBU

 

Zasyp:


Pilzneński- 4 kg
Pszeniczny - 4 kg
 

Chmiele:


Marynka (6 AA) 35g - 60 min

 

Drożdze:

 

Mauribrew Weiss

Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen


Zacieranie
 

45C - 30 min

65C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

30.10 Zlane do 2 kegów i kilkunastu butelek do kontroli.

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

98 # Brown Porter
post-5623-0-34925900-1445287688_thumb.jpg
12,8 BLG ~30 IBU

Zasyp:

Pale Ale  - 5 kg

Pilzneński - 3,3 Kg
Brown - 1 kg
Karmelowy 150 - 500 g
Czekoladowy 400 - 300 g

Black - 250 g

Chmiele:

Admiral (14 AA) 40 g - 60 min
Fuggles (5 AA) 30 g - 15 min

Drożdze:

FM 13 - Irlandzkie ciemności
FM 12 - W szkocką kratę

Zacieranie:

52C - 10 min
66C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min
 

30.11.2016 piwka zlane do butelek i kegów piwko na drożdżach Irlandzkie ciemności zeszło do 2,5 BLG natomiast W szkocką kratę do 3

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 99# Roggen

post-5623-0-84066900-1446408320_thumb.jpg

11,7 BLG ~15 IBU

 

Zasyp:

 

Żytni - 4 kg

Pilzneński- 2,5 kg
Monachijski - 1,75 kg

Żytni palony - 300 g (do wysładzania)
Karmelowy Czerwony - 300 g

Carahell - 200 g

Black - 50 g

 

3 litry łuski gryczanej

 

Chmiele:


Spalt (6 AA) 50g - 60 min

 

Drożdze:

 

Mauribrew Weiss

Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen


Zacieranie
 

45C - 30 min

65C - 60 min
72C - 15 min
79C - 5 min

 

Filtracja trwała 1 godz. 20 min.

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

100# Koźlak

post-5623-0-07108400-1448727634_thumb.jpg

16,5 BLG ~26 IBU

 

Zasyp:


Monachijski - 5 kg

Pilzneński - 3,5 kg

Melanoidynowy - 2,8 kg
Karmelowy Czerwony - 600 g

Karmelowy 30 - 400g

 

Ekstrakt jasny 1,7 kg

 

Chmiele:


Iunga (11,9 AA) 40g - 60 min

Lubelski (3,5 AA) 23g - 60 min

 

Drożdze:

 

FM 31 Bawarska Dolina

FM 50 Kłosy Kansas


Zacieranie
 

52C - 5 min

66C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

Musieliśmy dodać ekstrakt, chyba śrutownik rozjechał się podczas śrutowania i w młócie było bardzo dożo całych ziaren przez co wyszła słaba wydajność.

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

101# Stout Owsiany

post-5261-0-20439800-1450637814_thumb.jpg

14,3 BLG ~32 IBU

 

Zasyp:


Pale Ale - 8 kg

Owies z łuską skleikowany - 1,3 kg

Płatki owsiane skleikowane - 400g
Black - 300 g

Palony jęczmień - 300 g

Żytni palony - 200 g

 

Chmiele:


Admiral (14 AA) 40g - 60 min

Fuggles (5 AA) 50g - 15 min

 

Drożdze:

 

FM Irlandzkie Ciemności (gęstwa)

FM W Szkocką Kratę (gęstwa)


Zacieranie
 

52C - 5 min

67C - 60 min
72C - 10 min
76C - 5 min

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

102# Weizenbock

post-5623-0-28219400-1450894197_thumb.jpg

 

15,4 BLG ~ 15 IBU

 

Zasyp:

 

Monachijski - 5 kg

Pszenica niesłodowana (kleikowana) - 2,5 kg
Pilzneński - 2 kg
Pszeniczny - 1,75 kg

Karmelowy 150 - 500 g

Carafa Special II - 100 g
 

Chmiele:


Lubelski (3,8 AA) 77 g - 60 min

 

Drożdze:

 

Mauribrew Weiss (gęstwa)

Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen (gęstwa)


Zacieranie
 

45C - 30 min

66C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

103# Belgian Imperial Stout

post-5261-0-38842600-1453240864_thumb.jpg

23 BLG ~ 47 IBU

 

Zasyp:

 

Pilzneński - 7,5 kg

Monachijski - 2 kg
Karmelowy 150 -  500 g
Płatki jęczmienne -  400 g

Palony jęczmień - 400 g

Czekoladowy 400 - 400 g

Black - 200 g

 

cukier kandyzowany bursztynowy - 1 kg
 

Chmiele:


Magnum (15 AA) 50 g - 60 min

 

Drożdze:

 

WLP 550 Belgian Ale

 

Zacieranie:
 

66-67C - 75 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

27.02 Piwo zlane do butelek. Odfermentowało do 1 blg!!!

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

104# RIS
post-5261-0-98109000-1453934292_thumb.png
25 BLG ~ 62 IBU

Zasyp:

Pilzneński - 5,9 kg
Pale Ale - 2 kg
Monachijski - 1 kg
Płatki jęczmienne -800 g

Palony jęczmień - 500 g
Black - 500 g
Karmelowy 150 - 500 g
Czekoladowy 400 - 300 g

Chmiele:

Magnum (15 AA) 50 g - 60 min
Admiral (14 AA) 20 g - 60 min

Drożdze:

WLP Irish Ale/FM Kłosy Kansas
WLP Belgian Saison II


Zacieranie:

66C - 75 min
72C - 15 min
76C - 5 min


Piwo zacierane na wysłodkach z #103. Pierwotnie miało fermentować na Irlandzkich Ciemnościach ale przeznaczenie chciało inaczej i trzeba było się czymś ratować.

 

27.02 zlane do butelek. Blend WLP i FM odfermentował do 4 blg, Saison II zszedł do 3 blg.

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

105# Porter Bałtycki
post-5261-0-09943300-1457172427_thumb.jpg
21 BLG ~ 30 IBU

Zasyp:

Wiedeński- 5 kg
Monachijski - 5 kg
Caramunich - 1 kg
Caraaroma - 500 g

Carafa Specjal II - 250 g

Chmiele:

Iunga (11,5 AA) 45 g - 60 min

Drożdze:

FM Bawarska Dolina

 

Zacieranie:

66C - 75 min
72C - 15 min
76C - 5 min

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

106#Wysłodkowy Mild
post-5261-0-73960600-1457021804_thumb.jpg
10 BLG ~ 20 IBU

Zasyp:

Wysłodki po #105

 

Chmiele:

Iunga (11,5 AA) 15 g - 60 min

Fuggles (5 AA) 20g - 10 min

Drożdze:

FM O czym szumią wierzby

 

Zacieranie:

66C - 75 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

Wyszło jakieś 18 litrów.

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.