Raczek Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Tak w wielką sobotę ?? Powodzenia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 19 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2014 No jakoś trzeba świeta święcić Szkoda ze nie dalismy słodów do święcenia, wtedy na pewno by sie udało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2014 (edytowane) 64#ESB 13 BLG 36,4 IBU Zasyp: Strzegom Monachijski II - 2,6 kg Optima Pilzneński - 1,5 kg Strzegom Pszeniczny - 0,4 kg Fawcett Malters Żytni - 0,4 kg Castlemalting Biscuit - 100 g Strzegom karmelowy 30 - 100 g Strzegom karmelowy 300 - 100 g Chmiele: Topaz 10 g - 60 min Topaz 10 g - 40 min WGV 15 g - 20 min WGV 10 g - 15 min Drożdże: Mangrove Jack's M07 British Ale (suche) Zacieranie: 52C - 10 min 68C - 60 min 72C - 20 min 75C - 15 min Edytowane 14 Maja 2014 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 (edytowane) 65#Witbier 11,2 BLG 13 IBU Zasyp: Optima Pilzneński - 2,2 kg Pszenica - 1,50 kg Owies - 500 g Strzegom Pszeniczny - 350 g cukier - 200 g Chmiele: Aurora 15 g - 60 min Dodatki: skórka pomarańczy - 2 szt skórka cytryny - 1 szt kolendra - 15 g curacao - 10 g Drożdże: Trappist High Gravity Zacieranie: 66C - 70 min 72C - 20 min 75C - 15 min Edytowane 10 Maja 2014 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 3 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2014 (edytowane) 66#Dubbel 15,9 BLG 25 IBU Zasyp: Optima Pilzneński - 2,9 kg Optima Monachijski - 1,8 kg Optima Pszeniczny - 750 g Aroma - 250 g Cara Ruby - 250 g cukier kandyzowany bursztynowy - 600 g Chmiele: Aurora 20 g - 60 min Aurora 14 g - 30 min Drożdże: Trappist High Gravity Zacieranie: 52C - 10 min 62C - 20 min 72C - 40 min 75C - 15 min Edytowane 15 Maja 2014 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 20 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 (edytowane) 67#Tripel 19 BLG 32 IBU Zasyp: Optima Pilzneński - 5,5 kg Optima Monachijski - 500 g Optima Pszeniczny - 500 g cukier 1 kg Chmiele: Sybilla 20 g - 60 min Topaz 11 g - 60 min Pacific Jam 5 g - 60 min Drożdże: Trappist High Gravity Zacieranie: 52C - 10 min 62C - 20 min 72C - 40 min 75C - 15 min Wykres fermentacji: Edytowane 1 Czerwca 2014 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 24 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 (edytowane) 68#Quadrupel 25 BLG 28 IBU Zasyp: Optima Pale Ale - 3,4 kg Optima Pilzneński - 3 kg Aroma - 350 g Biscuit - 200 g Specjal B - 120 g Ekstrakt jasny - 1,7 kg cukier kandyzowany bursztynowy - 1 kg Chmiele: Sybilla 27 g - 60 min WGV 10 g - 60 min Pacific Jam 10 g - 20 min Drożdże: Trappist High Gravity Zacieranie: 52C - 10 min 65C - 70 min 72C - 15 min 75C - 5 min Edytowane 14 Czerwca 2014 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Oj będzie moc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 A człowiek cały czas czeka na to wspólne warzenie ;( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 24 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 A człowiek cały czas czeka na to wspólne warzenie ;( Spoko damy rade:) Na razie to wszystko u nas dzieje sie na tyle spontanicznie ze cieżko cos planować Skończy sie maj, skończą sie szwagra służbowe obowiązki to cos zaplanujemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 24 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2014 Czekam na koniec tych służbowych obowiązków i wspólne warzenie z przynajmniej taką niecierpliwością jak fidel..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 11 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2014 Tripel zlany przy. 2,5 blg do butelek i kega 9l. Chyba czas konczyć sezon bo czasu mało i afrykanskie temperatury nie ułatwiaja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 6 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2014 (edytowane) No to zaczynamy nowy sezon. Browar po drobnej modyfikacji więc na początek coś lekkiego aby wypróbować sprzęt i w razie problemów nie było większych strat. Zwiekszylismy wybicie i z garnka lidlowskiego przeszlismy na kegi 50l. Do tego doszło mieszadło z regulatorem obrotów i sterownik Pamel. 69#Mild 9,2 Blg 22 IBU Zasyp Optima Pale Ale - 3,6 kg Optima Pilzneński - 0,7 kg Karmelowy 150 - 240 g Czekoladowy Ciemny - 200 g Karmelowy 30 - 140 g Karmelowy 300 - 120 g Czekoladowy jasny - 100 g Pale Chocolate - 90 g poszły resztki znalezione w workach i woreczkach Chmiel WGV 18 g Marynka 20 g Drożdże Mangrove - Newcastle Dark Ale Zacieranie: 52C - 10 min 68C - 60 min 72C - 15 min 76C - 10 min Bedzie jakies 40 l. Wszystko bez najmniejszych problemow, fałszywe dno w kegu działa bardzo fajnie. wykres fermentacji: Edytowane 17 Września 2014 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 Przebudować pół browaru i nazwać to drobna modyfikacja. Wrzućcie jakieś fotki czy coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 12 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 (edytowane) Zdjęcia jakieś będą spokojnie:) 70#Dry Stout 11 Blg 41 IBU Zasyp Strzegom Pale Ale - 3,4 kg Strzegom Pilzneński - 3,8 kg Prażony jęczmień - 1,1 kg Chmiel Brewers Gold 75 g - 60 min Marynka 15 g - 60 min East Kent Golding 45 g - 10 min 7g gipsu Drożdże Mangrove - Newcastle Dark Ale (gęstwa) Zacieranie: 52C - 5 min 67C - 60 min 72C - 15 min 76C - 5 min Wyszło 46 litrów. Nowa chłodnica z rurki karbowanej jest niezła, prawie 50 litrow schlodziła do 40 stopni w 15 minut ale od 40 do 23 trwalo to az 35 minut. Prawdopodobnie woda w kranie jest jeszcze ciepła i w tym przedziale temperatur wydajnosc bardzo spada. Dodatkowo dwa zdjecia z poprzedniego warzenia. Edytowane 27 Września 2014 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 18 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 (edytowane) 71#Bitter 11,7 Blg; 28 IBU Zasyp Strzegom Pilzneński - 5 kg Strzegom Monachijski - 2,5 kg Castlemalting Melanoidynowy - 400 g Strzegom Karmelowy czerwony - 300 g Fawcett-Maltsters Żytni karmelowy - 160 g Strzegom Karmelowy 600 - 100 g Chmiel Agnus 50 g - 60 min East Kent Golding 15 g - 15 min East Kent Golding 45 g - 0 min Drożdże Wyeast - 1469 West Yorkshire Ale (starter) Zacieranie: 52C - 5 min 67C - 60 min 72C - 15 min 76C - 5 min Wyszło 46 litrów. Edytowane 4 Października 2014 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 18 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 Widzę że nabieracie rozpędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 18 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2014 (edytowane) A wiesz spać nie możemy to robimy:) W piwnicy zostały same mózgotrzepy od 15 blg w górę to trzeba pare cienkuszy zrobić. Edytowane 18 Września 2014 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 4 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 (edytowane) 72#Stout owsiany Na cześć kierownika wyprawy do Pragi i naszego gościa podczas warzenia - Fidela 13,2 Blg; 35 IBU Zasyp: Strzegom Pilzneński - 5 kg Strzegom Monachijski - 2,2 kg Owies - 2 kg Strzegom Czekoladowy 1200 - 450 g Prażona pszenica - 400 g Strzegom Karmelowy 600 - 260 g Chmiel: Agnus 20 g - 60 min Marynka 50 g - 15 min Drożdże: Wyeast - 1469 West Yorkshire Ale (gęstwa po Bitterze) Mangrove - Newcastle Dark Ale (gęstwa po Dry Stout) Zacieranie: 52C - 5 min 67C - 60 min 72C - 15 min 76C - 5 min Wyszło 46 litrów. Edytowane 4 Listopada 2014 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 4 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 Bitter dostał 50g EKG na zimno, natomiast jeden fermentor z Dry Stoutem dostał 50g płatków amerykańskich mocno prażonych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 17 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) 73# Saison 14,5 Blg, 32 IBU Zasyp: Optima Pilzneński - 5 kg Optima Monachijski - 2 kg Optima Pszeniczny - 2 kg Abbey - 550 g Aroma - 150 g Chmiel: Chinook 30 g - 60 min Simcoe 20 g - 60 min Dodatki: Curacao 25 g - 15 min Kolendra 8 g - 5 min Mech 10 g - 15 min Drożdże: Wyeast - THG (gęstwa) - I fermentor 21 litrów Fermentum Mobile - Odkrycie sezonu (gęstwa) - II fermentor 23 litry Zacieranie: 52C - 10 min 62C - 30 min 72C - 30 min 76C - 10 min Edytowane 27 Stycznia 2015 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 To porównamy co komu wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 To może zrobimy jakiś większy panel dyskusyjny bo tez się do Saisona na tych drożdżach przymierzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 17 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 To może zrobimy jakiś większy panel dyskusyjny bo tez się do Saisona na tych drożdżach przymierzam. No i to jest słuszna koncepcja. Jarzynie drogi czy mogę Ci dostarczyć drożdze jutro po 18? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 17 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Mój dziewiczy Saison na tych drożdżach juz kilka dni w butelkach to i jak do panelu dyskusyjnego mogę się włączyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się