Fidel Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Do której dziś będziecie? Może żona mi pożyczy samochód? A w ogóle to nie musisz być złośliwy! Ślisko było! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Jeszcze jakieś 3 godzinki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 OK zobaczę i się telefonicznie odezwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Dotarł Fidel do was? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Dotarł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 28 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Jakie IBU będzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 28 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2014 Warka 80#Belgian Dubbel zlana do 2 kegów. Na THG zeszło do 1,5 BLG, a na FM do 2. Smaczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) 82#Brown Porter 13 BLG ~30 IBU Zasyp Pale Ale Strzegom - 8 kg Brown - 1 kg Karmelowy 150 - 600 g Chocolate - 200 g Chmiele Admiral 35 g - 60 min East Kent Goldings 40 g - 15 min Drożdze WLP004 - Irish Ale WLP099 - SHG Zacieranie 53C - 10 min 66C - 60 min 72C - 15 min 76C - 5 min Powtórka warki 43 na innych drożdzach, które trzeba rozruszać przed czymś mocniejszym:) Błyskawiczne chłodzenie po drobnej modyfikacji chłodnicy, 50 litrów schłodzone do 18 stopni w 27 minut przy zużyciu wody jak zawsze. Po 3 dniach piwo ładnie bulka w temperaturze 16 stopni. 07.02 Zlane do 2 kegów. Piwo na WLP099 SHG odfermentowało do 1 Blg, a na Irish Ale do 3,5. Edytowane 7 Lutego 2015 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) 83# Rye Mild 10,6 BLG ~22 IBU Zasyp Pale Ale (Strzegom) - 5 kg Żytni (Weyermann)- 1,5 kg Karmelowy 150 (Strzegom)- 500 g Chocolate Rye (Weyermann) - 500 g Chmiele Admiral 15 g - 60 min East Kent Goldings 25 g - 60 min Drożdze WLP013 - London Ale Zacieranie 52C - 10 min 72C - 60 min 76C - 10 min Coś poszło nam kiepsko z obliczeniem wydajności i ostatecznie wyszło 10,6 Blg, no cóż będzie trochę mocniejsze. Zlane do dwóch kegów 20.02.2015r. Zeszło do 3 BLG. Edytowane 20 Lutego 2015 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Pięknie może być świetne piwo żyto na pewno doda mu trochę treści... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 (edytowane) 84# Pils - 84.1#Koelsch10,8 BLG ~ 33 IBUZasypPilzneński (Bruntal) - 5 kgMonachijski (Optima)- 2 kgPale Ale (Optima)- 500 gCarapils (Weyermann) - 500 gChmielePremiant 45 g - 60 minSpalt Select 60 g - 20 minSaaz 50 g - 5 minSaaz 20 g - 0 minDrożdzeBawarska Dolina - I FermentorGerman Ale - II FermentorZacieranie52C - 10 min66C - 60 min72C - 15 min76C - 10 minPierwsze podejście do lagera w browarze. Z braku miejsca w lodówce na 2 fermentory, drugi będzie stał w piwnicy w 15 stopniach i będzie coś w stylu Koelscha.Koelchs zlany do 1 kega 20.02.2015r. Zeszło do 2 BLGPils Przelany na cichą (leżakowanie w 4C)20.02.2015r. Zeszło również do 2 BLG. Pils zlany do 1 kega 15.03.2015r. Zeszło do 2 BLG Edytowane 15 Marca 2015 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Nie mogę się doczekać efektów mój lager wyszedł kiepski bardzo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 31 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Wielkich oczekiwań nie ma bo to pierwsze koty za płoty, ważne żeby dało się wypić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 Jak mówi klasyk : się wypije i jęzorem chlaśnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) 85# Milk Stout13,3 BLG ~ 33 IBUZasypPale Ale (Optima) - 9 kgBlack (Castlemalting) - 400 gCzekoladowy (Fawcett Maltsters) - 300gCzekoladowy Pszeniczny (Weyermann) - 170gLaktoza - 1kgChmiele:Admiral (14% AA) 45 g - 60 minDrożdze:WLP 099 Super HighGravity - I FermentorWLP 004 Irish Ale - II FermentorZacieranie:52C - 10 min67C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min Milk Stout na WLP 004 Irish Ale zlany do 1 kega 15.03.2015r. Zeszło do 3 BLGMilk Stout na WLP 099 Super HighGravity zlany do 1 kega 15.03.2015r. Zeszło do 2 BLG Edytowane 18 Marca 2015 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 .... a po warzeniu widzimy się w KP tak ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 7 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 Oczywiście ja będę tak jak się umawialiśmy, szwagier ma impreze wyjazdową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 25 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 (edytowane) 86#Weizen 86.1#Berliner Weisse 11,8 Blg + 8 Blg ~ 11 IBU ZasypPszeniczny (Optima) - 4 kgPilzneński (Strzegom) - 4 kgChmiele:Lubelski 50 g - 60 min Drożdze:Mauribrew Weiss - I fermentorWLP 630 Berliner Weisse Blend - II fermentorZacieranie:45C - 15 min66C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min Warka podzielona na pół i w jednym fermentorze będzie standardowa pszenica, a w drugim po dodatkowym dolaniu wysłodek do ok. 8 Blg Berliner. Pszenica zlana do 1 kega 31.03.2015r. Zeszło do 3,5 BLG (w smaku słodycz banan i lekki goździk) Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) 87#Rauchbier 13,4 BLG ~26 IBUZasypWędzony Weyermann - 5 kg Monachijski Optima - 2 kgWędzony Steinbach - 1 kg Wędzony Bestmalz - 1 kgKarmelowy 150 - 500 gCarafa Special II - 200 g (mashout)ChmielePremiant 55 g - 60 minDrożdzeBawarska Dolina - I fermentorGerman Ale - II fermentor Zacieranie: 52C - 10 min62C - 35 min72C - 30 min76C - 5 mi 08.05.2015 II Fermentor zlany do butelek (42 szt.) zeszło do 3,5 BLG - brak aromatu wędzonki po prostu 0. 24.06 I fermentor zlany do butelek, wyszły 2 skrzynki. Zeszło do 3 Blg Edytowane 24 Czerwca 2015 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) 88# Wee Heavy 21 BLG ~ 25 IBUZasyp:Pale Ale (Optima) - 11 kgKarmelowy 150 (DMGP)- 700 gKarmelowy 600 (DMGP) - 100gChmiele:Iunga (11% AA) 30 g - 60 min EKG (6,4% AA) 15 g - 60 minDrożdze:WLP 004 Irish Ale Zacieranie:68C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min 16.04 Zlane do butelek, zeszło do 4,5 Blg Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) 89# Braggotok. 36 BLG ~ 20 IBUZasyp:Pale Ale (Optima) - 11,5 kgKarmelowy 150 (DMGP)- 500 gMiód - ok. 5 kgChmiele:Iunga (11% AA) 30 g - 60 minKazbek ( 7 % AA) 10 g - 60 minDrożdze:WLP 099 SHG - gęstwaZacieranie:66C - 60 min72C - 15 min76C - 5 minZacieranie na wysłodkach ( 7 BLG) z Wee Heavy. Miód będzie dodawany w partiach w trakcie fermentacji.31.03 Dodane 2 kg miodu wielokwiatowego (przed dodaniem 8.8 Brix po korekcji)05.04 Dodane 2,4 kg miodu gryczanego (przed dodaniem 8.5 Brix po korekcji)16.05 Dodane 0,9 kg miodu wielokwiatowego (przed dodaniem ok.9 Brix po korekcji) 30.06 Zlane do 87 butelek 0,3 i jednej litrowej. Zeszło do 7 Blg. Edytowane 1 Lipca 2015 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 (edytowane) 90# Pale Ale 10 Blg ~ 31,2 IBU Brzeczka: wysłodki po #89 + 100 g Black (Castlemalting) Chmiel:Kazbek (7% AA) 30 g - 60 minEKG (6% AA) 30 g - 15 minDrożdze:WLP 013 London Ale (gestwa)Wyszło 20 litrów. 16.04 Zlane do kega przy 2,5 Blg Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Zasuwacie z robotą. Nie ma to tamto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 20 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 Całkiem dobrze szło, metoda dodawania brzeczki do zacierania dała spoko rezultat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) 91# Imperial Brown Ale20 BLG ~ IBU Brown Ale (wysłodki) 10 BLG ~ IBU Zasyp:Pale Ale Strzegom - 11 kgBrown - 1,25 kgKarmelowy 150 - 600 gBlack - 200 gChmiele:Iunga (11 AA) 37g - 60 minEast Kent Goldings 25g - 15 minDrożdze:WLP013 - London Ale (gęstwa) - Imperial Brown AleWLP 004 - Irish Ale (gęstwa) - Brown AleZacieranie66C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min 08.05.2015 Brown Ale zlany do butelek (16 szt.) zeszło do 2,5 BLG. 22.05.2015 Imperial Brown Ale zlany do butelek (40 szt. 0,5 i 20 szt. 0,33) zeszło do 5 BLG Edytowane 23 Maja 2015 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się