Skocz do zawartości

Szwagrowe


kristo

Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...

82#Brown Porter

post-5261-0-76539200-1421438567_thumb.png

 

13 BLG ~30 IBU

 

Zasyp

 

Pale Ale Strzegom - 8 kg

Brown - 1 kg

Karmelowy 150 - 600 g

Chocolate - 200 g

 

Chmiele

 

Admiral 35 g - 60 min

East Kent Goldings 40 g - 15 min

 

Drożdze

 

WLP004 - Irish Ale

WLP099 - SHG

 

Zacieranie

 

53C - 10 min

66C - 60 min

72C - 15 min

76C - 5 min

 

Powtórka warki 43 na innych drożdzach, które trzeba rozruszać przed czymś mocniejszym:)

 

Błyskawiczne chłodzenie po drobnej modyfikacji chłodnicy, 50 litrów schłodzone do 18 stopni w 27 minut przy zużyciu wody jak zawsze.

 

Po 3 dniach piwo ładnie bulka w temperaturze 16 stopni.

 

07.02 Zlane do 2 kegów. Piwo na WLP099 SHG odfermentowało do 1 Blg, a na Irish Ale do 3,5.

post-5261-0-51277000-1421490491_thumb.jpg

post-5261-0-63341100-1421490539_thumb.jpg

post-5261-0-79828400-1422384952_thumb.png

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

83# Rye Mild

post-5623-0-70881000-1422546680_thumb.png

 

10,6 BLG ~22 IBU

 

Zasyp

 

Pale Ale (Strzegom) - 5 kg

Żytni (Weyermann)- 1,5 kg

Karmelowy 150 (Strzegom)- 500 g

Chocolate Rye (Weyermann) - 500 g

 

Chmiele

 

Admiral 15 g - 60 min

East Kent Goldings 25 g - 60 min

 

Drożdze

 

WLP013 - London Ale

 

Zacieranie

 

52C - 10 min

72C - 60 min

76C - 10 min

 

 

Coś poszło nam kiepsko z obliczeniem wydajności i ostatecznie wyszło 10,6 Blg, no cóż będzie trochę mocniejsze.

 

Zlane do dwóch kegów 20.02.2015r. Zeszło do 3 BLG.

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

84# Pils - 84.1#Koelsch
post-5623-0-18467000-1423003980_thumb.pngpost-5623-0-33545800-1423003977_thumb.png

10,8 BLG ~ 33 IBU

Zasyp

Pilzneński (Bruntal) - 5 kg
Monachijski (Optima)- 2 kg
Pale Ale (Optima)- 500 g
Carapils (Weyermann) - 500 g

Chmiele

Premiant 45 g - 60 min
Spalt Select 60 g - 20 min
Saaz 50 g - 5 min
Saaz 20 g - 0 min

Drożdze

Bawarska Dolina - I Fermentor
German Ale - II Fermentor

Zacieranie

52C - 10 min
66C - 60 min
72C - 15 min
76C - 10 min

Pierwsze podejście do lagera w browarze. Z braku miejsca w lodówce na 2 fermentory, drugi będzie stał w piwnicy w 15 stopniach i będzie coś w stylu Koelscha.

Koelchs zlany do 1 kega 20.02.2015r. Zeszło do 2 BLG
Pils Przelany na cichą (leżakowanie w 4C)20.02.2015r. Zeszło również do 2 BLG.

Pils zlany do 1 kega 15.03.2015r. Zeszło do 2 BLG

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

85# Milk Stout
post-5623-0-38599600-1426690270_thumb.png

13,3 BLG ~ 33 IBU

Zasyp

Pale Ale (Optima) - 9 kg
Black (Castlemalting) - 400 g
Czekoladowy (Fawcett Maltsters) - 300g
Czekoladowy Pszeniczny (Weyermann) - 170g

Laktoza - 1kg

Chmiele:

Admiral (14% AA) 45 g - 60 min

Drożdze:

WLP 099 Super HighGravity - I Fermentor
WLP 004 Irish Ale - II Fermentor

Zacieranie:

52C - 10 min
67C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

Milk Stout na WLP 004 Irish Ale zlany  do 1 kega 15.03.2015r. Zeszło do 3 BLG
Milk Stout na WLP 099 Super HighGravity zlany  do 1 kega 15.03.2015r. Zeszło do 2 BLG

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

86#Weizen

post-5623-0-69149200-1424895626_thumb.png

 

86.1#Berliner Weisse

post-5623-0-99661600-1425815664_thumb.png

 

11,8 Blg + 8 Blg ~ 11 IBU

 

 

Zasyp

Pszeniczny (Optima) - 4 kg
Pilzneński (Strzegom) - 4 kg

Chmiele:

Lubelski 50 g - 60 min

 

Drożdze:

Mauribrew Weiss - I fermentor
WLP 630 Berliner Weisse Blend - II fermentor

Zacieranie:

45C - 15 min
66C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

Warka podzielona na pół i w jednym fermentorze będzie standardowa pszenica, a w drugim po dodatkowym dolaniu wysłodek do ok. 8 Blg Berliner.

 

Pszenica   zlana do 1 kega 31.03.2015r. Zeszło do 3,5 BLG (w smaku słodycz banan i lekki goździk)

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

87#Rauchbier

post-5261-0-10922000-1426777956_thumb.png

13,4 BLG ~26 IBU

Zasyp

Wędzony Weyermann - 5 kg

Monachijski Optima - 2 kg
Wędzony Steinbach - 1 kg

Wędzony Bestmalz - 1 kg
Karmelowy 150 - 500 g
Carafa Special II - 200 g (mashout)

Chmiele

Premiant 55 g - 60 min

Drożdze

Bawarska Dolina - I fermentor
German Ale - II fermentor

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min
62C - 35 min
72C - 30 min
76C - 5 mi

 

08.05.2015 II Fermentor zlany do butelek (42 szt.) zeszło do 3,5 BLG - brak aromatu wędzonki po prostu 0.

 

24.06 I fermentor zlany do butelek, wyszły 2 skrzynki. Zeszło do 3 Blg

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

88# Wee Heavy

post-5261-0-17320300-1426971055_thumb.png

 21 BLG ~ 25 IBU

Zasyp:
Pale Ale (Optima) - 11 kg
Karmelowy 150 (DMGP)- 700 g
Karmelowy 600 (DMGP) - 100g


Chmiele:
Iunga (11% AA) 30 g - 60 min

EKG (6,4% AA) 15 g - 60 min

Drożdze:
WLP 004 Irish Ale 

Zacieranie:
68C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

16.04 Zlane do butelek, zeszło do 4,5 Blg

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

89# Braggot
post-5261-0-93401700-1426872435_thumb.png

ok. 36 BLG ~ 20 IBU

Zasyp:
Pale Ale (Optima) - 11,5 kg
Karmelowy 150 (DMGP)- 500 g

Miód - ok. 5 kg

Chmiele:
Iunga (11% AA) 30 g - 60 min
Kazbek ( 7 % AA) 10 g - 60 min

Drożdze:
WLP 099 SHG - gęstwa

Zacieranie:
66C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

Zacieranie na wysłodkach ( 7 BLG) z Wee Heavy. Miód będzie dodawany w partiach w trakcie fermentacji.

31.03 Dodane 2 kg miodu wielokwiatowego (przed dodaniem 8.8 Brix po korekcji)

05.04 Dodane 2,4 kg miodu gryczanego (przed dodaniem 8.5 Brix po korekcji)

16.05 Dodane 0,9 kg miodu wielokwiatowego (przed dodaniem ok.9 Brix po korekcji)

 

30.06 Zlane do 87 butelek 0,3 i jednej litrowej. Zeszło do 7 Blg.

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

90# Pale Ale

post-5261-0-48364700-1427130647_thumb.png

10 Blg ~ 31,2 IBU

 

Brzeczka:

wysłodki po #89 + 100 g Black  (Castlemalting)

 

Chmiel:
Kazbek (7% AA) 30 g - 60 min
EKG (6% AA) 30 g - 15 min

Drożdze:
WLP 013 London Ale (gestwa)

Wyszło 20 litrów.

 

16.04 Zlane do kega przy 2,5 Blg

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

91# Imperial Brown Ale
post-5623-0-83668600-1429299768_thumb.png
20 BLG ~ IBU

 

Brown Ale (wysłodki)

post-5623-0-29481000-1429299749_thumb.png
10 BLG ~ IBU

 

Zasyp:
Pale Ale Strzegom - 11 kg
Brown - 1,25 kg
Karmelowy 150 - 600 g
Black - 200 g

Chmiele:
Iunga (11 AA) 37g - 60 min
East Kent Goldings 25g - 15 min

Drożdze:
WLP013 - London Ale (gęstwa) - Imperial Brown Ale
WLP 004 - Irish Ale (gęstwa) - Brown Ale

Zacieranie

66C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

08.05.2015 Brown Ale zlany do butelek (16 szt.) zeszło do 2,5 BLG.

22.05.2015 Imperial Brown Ale zlany do butelek (40 szt. 0,5 i 20 szt. 0,33) zeszło do 5 BLG

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.