kristo Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 (edytowane) 92# Imperial Red Ale 22 BLG ~ 50 IBU Red Ale (wysłodki) 10 BLG Zasyp: Pale Ale Strzegom - 11,5 kgCaraamber - 500gBursztynowy - 500 gAmber - 500 gChmiele: Zeus (14 AA) 15g - 60 minChinook 25 g (11 AA) - 20 minChinook 25g (11 AA) - 10 min Chinook 25g (11 AA) - 5 min Drożdze: US05 gęstwaZacieranie66C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min 30.04.2015 Red Ale zlany do kega, zeszło do 2,5 BLG. 22.05.2015 Imperial Red Ale zlany do butelek (25 szt. 0,5 i 20 szt. 0,33) zeszło do 5,5 BLG Edytowane 23 Maja 2015 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 DRACENA Red Ale wysłodki :-D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) 93# Belgian Pale Ale 12,5 BLG ~ 21 IBU Zasyp: Pale Ale - 7,2 kgMonachijski - 2,1 kgCarabelge - 500 gAbbey - 300 g Special W 300 gChmiele: Marynka (7 AA) 40g - 60 min Marynka (7 AA) 30g - 30 min Drożdze: WLP 566 Belgian Saison II (1 fermentor) WLP 550 Belgian Ale (2 fermentor)Zacieranie 52C - 10 min 66C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min 15.05.2015 I fermentor zlany do kega odfermentowało do 1,5 II fermentor zlany do butelek (45 szt.) odfermentowało do 2 Edytowane 16 Maja 2015 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 8 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 (edytowane) 94# Grodziskie 7,7 BLG ~ 20 IBU Zasyp: Pszeniczny wędzony dębem - 5 kgPszeniczny - 1 kgChmiele: Perle (6 AA) 30g - 60 min Perle (6 AA) 20g - 30 min Drożdze: Wyeast 1007 German Ale Zacieranie 70C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min 22.05.2015 zlany do kega i butelek (18szt. 0,66,)15szt. 0,5) zeszło do 2 BLG. Edytowane 23 Maja 2015 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 (edytowane) 95# Saison 16,3 BLG ~ 20 IBU Zasyp: Pilzneński- 10 kgMonachijski - 2 kgCaraRuby- 750 gCaraaroma - 300 g Chmiele: EKG (6 AA) 70g - 60 min Palisade (7 AA) 20g - 10 min Dodatki: Curacao 15g - 15 min Kolendra 6g - 5 min Drożdze: WLP 566 Belgian Saison II Zacieranie 52C - 10 min 66C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min 24.06 Zlane do kega i 8 butelek. Zeszło do 1,5 Blg Edytowane 24 Czerwca 2015 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 (edytowane) 96# Dubbel 18,2 BLG ~ 20 IBU Zasyp: Pilzneński- 10 kgMonachijski - 2 kgCaraRuby- 750 gCaraaroma - 300 g Chmiele: EKG (6 AA) 70g - 60 min EKG (6 AA) 25g - 15 min Dodatki: Cukier kandyzowany ciemny 1 kg - 15 min Drożdze: WLP 550 Belgian Ale Zacieranie 52C - 10 min 66C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min 30.06 Zlane do butelek. Zeszło do 2 blg. Edytowane 1 Lipca 2015 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 10 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2015 (edytowane) 97# Weizen 12 BLG ~ 11 IBU Zasyp: Pilzneński- 4 kgPszeniczny - 4 kg Chmiele: Marynka (6 AA) 35g - 60 min Drożdze: Mauribrew Weiss Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen Zacieranie 45C - 30 min 65C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min 30.10 Zlane do 2 kegów i kilkunastu butelek do kontroli. Edytowane 13 Listopada 2015 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) 98 # Brown Porter12,8 BLG ~30 IBUZasyp:Pale Ale - 5 kg Pilzneński - 3,3 KgBrown - 1 kgKarmelowy 150 - 500 gCzekoladowy 400 - 300 g Black - 250 gChmiele:Admiral (14 AA) 40 g - 60 minFuggles (5 AA) 30 g - 15 minDrożdze:FM 13 - Irlandzkie ciemnościFM 12 - W szkocką kratęZacieranie:52C - 10 min66C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min 30.11.2016 piwka zlane do butelek i kegów piwko na drożdżach Irlandzkie ciemności zeszło do 2,5 BLG natomiast W szkocką kratę do 3 Edytowane 30 Listopada 2015 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 (edytowane) 99# Roggen 11,7 BLG ~15 IBU Zasyp: Żytni - 4 kg Pilzneński- 2,5 kgMonachijski - 1,75 kg Żytni palony - 300 g (do wysładzania)Karmelowy Czerwony - 300 g Carahell - 200 g Black - 50 g 3 litry łuski gryczanej Chmiele: Spalt (6 AA) 50g - 60 min Drożdze: Mauribrew Weiss Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen Zacieranie 45C - 30 min 65C - 60 min72C - 15 min79C - 5 min Filtracja trwała 1 godz. 20 min. Edytowane 1 Listopada 2015 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Mogę zaklepać sobie gęstwę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Pierwszy zaklepałem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Starczy dla nas dwóch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 31 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Spoko Łukasz za jakieś 2 tygodnie będziesz miał drozdze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) 100# Koźlak 16,5 BLG ~26 IBU Zasyp: Monachijski - 5 kg Pilzneński - 3,5 kg Melanoidynowy - 2,8 kgKarmelowy Czerwony - 600 g Karmelowy 30 - 400g Ekstrakt jasny 1,7 kg Chmiele: Iunga (11,9 AA) 40g - 60 min Lubelski (3,5 AA) 23g - 60 min Drożdze: FM 31 Bawarska Dolina FM 50 Kłosy Kansas Zacieranie 52C - 5 min 66C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min Musieliśmy dodać ekstrakt, chyba śrutownik rozjechał się podczas śrutowania i w młócie było bardzo dożo całych ziaren przez co wyszła słaba wydajność. Edytowane 28 Listopada 2015 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Gratulacje.... ładna liczba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 (edytowane) Za chwilę u Ciebie taki jubileusz Edytowane 13 Listopada 2015 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Prawdopodobnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 30 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2015 (edytowane) 101# Stout Owsiany 14,3 BLG ~32 IBU Zasyp: Pale Ale - 8 kg Owies z łuską skleikowany - 1,3 kg Płatki owsiane skleikowane - 400gBlack - 300 g Palony jęczmień - 300 g Żytni palony - 200 g Chmiele: Admiral (14 AA) 40g - 60 min Fuggles (5 AA) 50g - 15 min Drożdze: FM Irlandzkie Ciemności (gęstwa) FM W Szkocką Kratę (gęstwa) Zacieranie 52C - 5 min 67C - 60 min72C - 10 min76C - 5 min Edytowane 20 Grudnia 2015 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 13 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) 102# Weizenbock 15,4 BLG ~ 15 IBU Zasyp: Monachijski - 5 kg Pszenica niesłodowana (kleikowana) - 2,5 kgPilzneński - 2 kgPszeniczny - 1,75 kg Karmelowy 150 - 500 g Carafa Special II - 100 g Chmiele: Lubelski (3,8 AA) 77 g - 60 min Drożdze: Mauribrew Weiss (gęstwa) Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen (gęstwa) Zacieranie 45C - 30 min 66C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min Edytowane 23 Grudnia 2015 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 14 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2015 GRATKI raz jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 (edytowane) 103# Belgian Imperial Stout 23 BLG ~ 47 IBU Zasyp: Pilzneński - 7,5 kg Monachijski - 2 kgKarmelowy 150 - 500 gPłatki jęczmienne - 400 g Palony jęczmień - 400 g Czekoladowy 400 - 400 g Black - 200 g cukier kandyzowany bursztynowy - 1 kg Chmiele: Magnum (15 AA) 50 g - 60 min Drożdze: WLP 550 Belgian Ale Zacieranie: 66-67C - 75 min72C - 15 min76C - 5 min 27.02 Piwo zlane do butelek. Odfermentowało do 1 blg!!! Edytowane 27 Lutego 2016 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 (edytowane) 104# RIS25 BLG ~ 62 IBUZasyp:Pilzneński - 5,9 kgPale Ale - 2 kgMonachijski - 1 kgPłatki jęczmienne -800 gPalony jęczmień - 500 gBlack - 500 gKarmelowy 150 - 500 gCzekoladowy 400 - 300 gChmiele:Magnum (15 AA) 50 g - 60 minAdmiral (14 AA) 20 g - 60 minDrożdze:WLP Irish Ale/FM Kłosy KansasWLP Belgian Saison IIZacieranie:66C - 75 min72C - 15 min76C - 5 minPiwo zacierane na wysłodkach z #103. Pierwotnie miało fermentować na Irlandzkich Ciemnościach ale przeznaczenie chciało inaczej i trzeba było się czymś ratować. 27.02 zlane do butelek. Blend WLP i FM odfermentował do 4 blg, Saison II zszedł do 3 blg. Edytowane 27 Lutego 2016 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Nareszcie !!!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 (edytowane) 105# Porter Bałtycki 21 BLG ~ 30 IBUZasyp:Wiedeński- 5 kgMonachijski - 5 kgCaramunich - 1 kgCaraaroma - 500 gCarafa Specjal II - 250 gChmiele:Iunga (11,5 AA) 45 g - 60 minDrożdze:FM Bawarska Dolina Zacieranie:66C - 75 min72C - 15 min76C - 5 min Edytowane 5 Marca 2016 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 (edytowane) 106#Wysłodkowy Mild10 BLG ~ 20 IBUZasyp:Wysłodki po #105 Chmiele:Iunga (11,5 AA) 15 g - 60 min Fuggles (5 AA) 20g - 10 minDrożdze:FM O czym szumią wierzby Zacieranie:66C - 75 min72C - 15 min76C - 5 min Wyszło jakieś 18 litrów. Edytowane 3 Marca 2016 przez kristo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się