Mały Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 (edytowane) 152# Ale BLG-10 ~ IBU-50 Zasyp: Pilzneński - 1,5 kg Pale Ale - 1 kg Biscuit - 200 g Special B - 200 g Chmiele:Hercules 2018 (szyszka z polski) (16 AA) 25 g - 60 min Hercules 2018 (szyszka z polski) (16 AA) 25 g - 10 minDrożdże:WLP 099 - Super High Gravity Zacieranie:52C - 5 min 67C - 75 min 72C - 15 min 76C - 5 min Mała warka ok 30 l. Zlane 01.09.2020 (40 buteleczek) - odfermentowało do 1,5 BLG Edytowane 2 Września 2020 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 7 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 No i super! Odstaw mi tam parę butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 (edytowane) 153# Irish Red Ale BLG - 10 ~ IBU - 21,5 Zasyp: Pale Ale - 4,5 kg Monachijski - 650 g Karmelowy jasny 400 g Melanoidynowy - 0,3 Biscuit - 300 g Czekoladowy 1200 - 100 g Chmiele:Iunga - 2018r (8,4 AA) 20 g - 45 min East Kent Goldings 2016 (4,5 AA) 60 g - 5 minDrożdże:WLP 099 - Super High Gravity - I fermentor US 05 - II fermentor Zacieranie:52C - 5 min 66C - 75 min 72C - 15 min 76C - 5 min warka ok 45 l. podzielona na ferm Edytowane 11 Września 2020 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 Gotowane ok 45 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 2 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 A no tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 29 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 (edytowane) 154#Black IPA 13 BLG ~ 51 IBU Zasyp: Pal Ale - 4 kgMonachijski - 0,5 kgKarmelowy 150 - 250 g Czekoladowy 1200 - 200g - na 20 min zacierania Chmiele:Iunga (8,4 AA) 30 g - 60 min Galaxy (14,5 AA) 10 g - 10 min Cascade (8 AA) 10 g - 10 min Galaxy (14,5 AA) 10 g - 5 min Cascade (8 AA) 10 g - 5 min Citra (13,7 AA) 10 g - chłodzenie Galaxy (14,5 AA) 10 g - chłodzenie Cascade (8 AA) 10 g - chłodzenie Galaxyl (14,5 AA) - 3 x 5 g na zimno - 14C (12, 16, 19.11.2020) Citra (13,7 AA) - 3 x 5 g na zimno - 14C (12, 16, 19.11.2020) Drożdże: US 05 - Gęstwa Zacieranie: 51C - 5 min67C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min Warka 25 litrów, Zlana 29.11.2020 - 3 BLG. Edytowane 29 Listopada 2020 przez Mały Fidel 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 (edytowane) 155#Dry Stout 12 BLG ~ 26 IBU Zasyp: Pal Ale - 3 kgMonachijski - 0,5 kg Biscuit - 0,5 kg Jęczmień palony - 350 g Czekoladowy 1200 - 200g Chmiele:EKG (5,8 AA) 35 g - 60 min Drożdże: FM 13 - Irlandzkie Ciemności - Starter 1,5 l Dodatki: Gips piwowarski -5 g Zacieranie: 51C - 5 min62C - 60 min72C - 5 min78C - 5 min Warka 24 litrów, Zlana 02.12.2020 - 4 BLG. Edytowane 3 Grudnia 2020 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 Godzinę temu, Mały napisał: Biscuit - 0,5 kg Czekoladowy 1200 - 200g Co to za wynalazki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 31 minut temu, Jarzyn_waleczny napisał: Co to za wynalazki? takie tam wypełniacze ale w smaku ciekawie się zapowiada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 2 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2020 (edytowane) 156#Earl Grey APA 13,8 BLG ~ 53 IBU Zasyp: Pilzneński - 4,5 kgKarmelowy 30 - 0,6 kg Karmelowy jasny - 100 g Melanoidynowy - 100 g Chmiele: Southern pasion (8,4 AA) 30 g - 60 min Cascade (8 AA) 10 g - 5 min Cascade (8 AA) 10 g - 0 min Citra (13,7 AA) - 3 x 10 g na zimno - 9C (02, 05, 08.12.2020) Herbata Earl Grey (www.herbata.net) - 3 x 30g - 9C (02, 05, 08.12.2020) Dodatki: Gips piwowarski 3 g 2ml Laktol Drożdże: OS 05 suchary Zacieranie:64C - 30 min72C - 45 min78C - 5 min Warka 22 litrów, Zlana 13.12.2020 zeszło do 4 BLG. Edytowane 17 Grudnia 2020 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 3 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2020 (edytowane) 157#Kolsch 12,5 BLG ~ 40 IBU Zasyp: Pilzneński - 8 kgPszeniczny - 1 kg Woda: Saguarol - 20 l Destylowana -10l Kranowa miejska - 15l + wysładzanie Lactol 5 ml. Chmiele: Iunga (8,4 AA) 75 g - 60 min EKG (5,8 AA) 15 g - 10 min Dodatki: Gips piwowarski 3 g Laktol - 5ml Drożdże: FM42 Stare Nadreńskie starter 1,5l niestety nie ruszyły więc dodano Safale K-97 suchary I fermentor (fermentacja 17C, , leżakowanie 10C od 27.12.2020 ) Lallemand Koln suchary II fermentor (fermentacja 17C, leżakowanie 10C od 13.12.2020 ), Zacieranie:64C - 60 min72C - 15 min78C - 5 min II Fermentor 24 litrów, Zlany 12.01.2021 zeszło do 4 BLG. Edytowane 13 Stycznia 2021 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 4 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2020 (edytowane) 158#Whisky Stout 12,5 BLG ~ IBU Zasyp: Pal Ale - 3 kgWhisky - 1 kg Monachijski - 0,5 kg Pszeniczny - 0,5 Kg Jęczmień palony - 450 g Chmiele:Chinook z 2013 (11 AA) 20 g - 60 min Drożdże: FM 13 - Irlandzkie Ciemności - gęstwa po 155 Woda: Kranowa Gips piwowarski -5 g Zacieranie:64C - 60 min72C - 5 min78C - 5 min Warka 26 litrów, Zlana 03.01.2021 - 4 BLG. Edytowane 13 Stycznia 2021 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 17 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2020 (edytowane) 159#Coffe Ale BLG 11,5 ~ 27 IBU Zasyp: Pilzneński - 4 kg Karmelowy 150 - 0,6 kg Monachijski - 0,5 kg Pszeniczny - 0,5 Kg Chmiele:Herkules - szyszka z 2020 (16 AA) 15 g - 60 min Drożdże: S 04 - suchary Woda: Kranowa 25 l. Gips piwowarski -5 g woda do wysładzania (15 l.) 3 ml laktol Zacieranie:64C - 60 min72C - 5 min78C - 5 min Ph - 6,15 (bez korekty) Fermentacja: 16C lodówka, leżakowanie 10C - 03.01.2021, 16.01.2021 dodano 176 g kawy mielonej Dallmayr Rodtkunst- 100% arabica Warka 23 litry ( 4 litry straty przez szyszkę), Zlana 17.01.2020 - 4 BLG. Edytowane 18 Stycznia 2021 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 (edytowane) 160#IPA BLG 13 ~66 IBU Zasyp: Pilzneński - 4,5 kg Monachijski - 0,5 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg Karmelowy - 300 g Chmiele:Herkules - szyszka z 2020 (16 AA) 25 g - 60 min Herkules - szyszka z 2020 (16 AA) 10 g - 15 min Iunga - (8,4 AA) 5 g - 15 min Herkules - szyszka z 2020 (16 AA) 10 g - 0 min Iunga - (8,4 AA) 5 g - 0 min Herkules - szyszka z 2020 (16 AA) 30 g - na zimno Mech irlandzki 5 g - 15 min Drożdże: FM 13 - Irlandzkie Ciemności - gęstwa po 158 Woda: Kranowa 25 l. Gips piwowarski -5 g 10 ml Laktol woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol Zacieranie:65C - 60 min72C - 5 min78C - 5 min Ph - 6,0 Fermentacja: 18C lodówka, 20C - 08.01.2021, leżakowanie: Warka 25 litry ( 4 litry straty przez szyszkę) litrów, Zlana .2020 - X BLG. Edytowane 17 Grudzień 2020 przez Mały Edytowane 13 Stycznia 2021 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 (edytowane) 161#Altbier BLG 11,5 ~ 34 IBU Zasyp: Pilzneński - 3,4 kg Monachijski - 1,5 kg Lager malt - 0,7 kg Karmelowy 150 - 150 g Chmiele:Herkules - szyszka z 2020 (16 AA) 15 g - 60 min Hallertau tradition - szyszka z 2020 (5,5 AA) 15 g - 15 min Hallertau tradition - szyszka z 2020 (5,5 AA) 15 g - na zimno Mech irlandzki 5 g - 15 min Drożdże: Lallemand Koln - gęstwa po 157 Woda: Kranowa 25 l. (wstępnie przegotowana) 15 ml Laktol do korekty Ph woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol Zacieranie:67C - 60 min72C - 10 min78C - 5 min Ph - 6,3 po korekcie 5,8 Fermentacja: 16 C lodówka, dojrzewanie: 20 C (19.01.2021), leżakowanie 10 C (29.01.2021) Warka 21 litry ( 4 litry straty przez szyszkę), Zlana 13.03.2020 - 3 BLG. Edytowane 15 Marca 2021 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 31 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2021 (edytowane) 162#New Zealand Pale Ale BLG 13 ~ 57 IBU Zasyp: Lager malt - 4,2 kg Karmelowy 150 - 0,5 kg Biscuit - 100 g Melanoidynowy - 100 g Chmiele:Waimea - 2019 (14,3 AA) 20 g - 60 min Waimea - 201 (14,3 AA) 10 g - 5 min Dr Rudi - 2019 (11,3 AA) 10 g - 5 min Waimea - 201 (14,3 AA) 10 g - 0 min Dr Rudi - 2019 (11,3 AA) 10 g - 0 min Motueka - 2019 (8 AA) 30 g - na zimno (3x10 g: 02, 05, 09. 03.2021) Dr Rudi - 2019 (11,3 AA) 30 g - na zimno (3x10 g: 02, 05, 09. 03.2021) Mech irlandzki 5 g - 15 min Drożdże: US 05 - Starter 2l. Woda: Kranowa 25 l. (wstępnie przegotowana) 17,5 ml Laktol do korekty Ph woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol Gips piwowarski - 10 g. Zacieranie:64C - 60 min72C - 10 min78C - 5 min Ph po korekcie 5,68 Fermentacja: 17 C lodówka, dojrzewanie: 20 C (03.02.2021), leżakowanie 10 C (15.02.2021) Warka 21 litry, Zlana 14.03 .2021 - 3 BLG. Edytowane 15 Marca 2021 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 5 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2021 (edytowane) 163#Premium Bitter BLG 12,5 ~ 27 IBU Zasyp: Pale Alei - 4 kg Monachijski - 0,5 kg Pszeniczny - 0,5 Kg Karmelowy 150 - 0,2 kg Karmelowy 300 - 0,2 kg Chmiele:Herkules - szyszka z 2020 (16 AA) 15 g - 60 min Mech Irlandzki - 5g Drożdże: FM 13 - Irlandzkie Ciemności - gęstwa po 158 Woda: Kranowa 25 l. 7,5 ml Laktol do korekty Ph woda do wysładzania (10 l.) 5 ml laktol Gips piwowarski - 5 g. Zacieranie:64C - 60 min72C - 5 min78C - 5 min Ph - 5,73 (po korekcie) Fermentacja: 17C lodówka, dojrzewanie 20 C (10.02.2021), leżakowanie 10C (21.02.2021) Warka 23 litry ( 4 litry straty przez szyszkę), Zlana 15.03. 2021 - x BLG. Edytowane 15 Marca 2021 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 (edytowane) 164#Hop Light Ale BLG 7 ~ 50 IBU Zasyp: Lager malt - 2 kg Caramel Pils - 200 g Monachijski - 200 g Chmiele: Galaxy - 2019 (14,5 AA) 15 g - 60 min Southern Passion - 2017 (11,7 AA) 23 g - 10 min Cascade - 2019 (7,1 AA) 10 g - 5 min Cascade - 2019 (7,1 AA) 10 g - 0 min Citra - 2019 (12,9 AA) 35 g - na zimno (2x10 g: 06, 08, 15g 12. 04.2021) Cascadei - 2019 (7,1 AA) 20 g - na zimno (2x10 g: 06, 08. 04.2021) Drożdże: WLP-067Coastal Haze Ale - Starter 2l - Drożdże ruszyły po 10h. Woda: Kranowa 25 l. 10 ml Laktol do korekty Ph woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol Gips piwowarski - 2,5 g. Zacieranie:64C - 60 min72C - 10 min78C - 5 min Ph po korekcie 5,98 Fermentacja: 19 C lodówka, dojrzewanie: 22C (12.03.2021), leżakowanie: 10 C (24.03.2021) zlane przed chmieleniem 06.04.2021. Warka 18 litry, Zlana 23.04 .2020 - 2 BLG. Edytowane 3 Maja 2021 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 (edytowane) 165#Dark Mild BLG 9,5 ~ 30 IBU Zasyp: Pale Ale - 3 kg Brown - 400 g Monachijski - 100 g Karmelowy 30 - 50g Chmiele: Iunga - 2018 (8,4 AA) 30 g - 60 min Drożdże: OYL-016 British Ale VIII - Starter 2l ( bardzo szybka flokulacja - po 12h z jednolitej zawiesiny startera wytraciły się kłaczki). w brzece drożdże ruszyły po ok 8h. Woda: Kranowa 25 l. 2 ml H2SO4 do korekty Ph woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol Gips piwowarski - 2,5 g. Zacieranie:67C - 60 min72C - 10 min78C - 5 min Ph po korekcie 5,6 Fermentacja: 19 C lodówka, dojrzewanie: 22C (06.04.2021), leżakowanie: 14 C (03.05.2021): Warka 23 litry, Zlana 22.05 .2020 - 2,5 BLG. Edytowane 25 Maja 2021 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 (edytowane) 166# WOŚP Earl Grey APA warzenie na cele charytatywne. 12 BLG ~ 53 IBU Zasyp: Lager malt - 4,5 kgKarmelowy 30 - 0,7 kg Melanoidynowy - 100 g Chmiele: Iunga 2018 (8,4 AA) 30 g - 60 min Cascade (8 AA) 10 g - 5 min Cascade (8 AA) 15 g - 0 min Citra (13,7 AA) - 3 x 10 g na zimno - 9C (18, 20, 24 .05.2021) Herbata Earl Grey (www.herbata.net) - 3 x 30g - 9C (18, 20, 24 .05.2021) Woda: Kranowa 25 l. 2 ml H2SO4 do korekty Ph woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol Gips piwowarski - 5 g. Drożdże: WLP-067Coastal Haze Ale - Gęstwa po 164. Zacieranie:64C - 30 min72C - 15 min78C - 5 min Ph po korekcie 5,9 Warka 25 litrów, Zlana x.x.2021 zeszło do x BLG. Edytowane 25 Maja 2021 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2021 (edytowane) 167#American Wheat BLG 12 ~ 48 IBU Zasyp: Pszeniczny - 3,85kg Lager malt - 2 kg Caramel Pils - 150 g Chmiele: Citra - 2019 (12,9 AA) 38 g - 30 min Cascade - 2019 (7,1 AA) 10 g - 5 min Cascade - 2019 (7,1 AA) 10 g - 0 min I fermentor Citra - 2018 (13,7 AA) 30 g - na zimno (3x10 g: 29.05, 02.06, 05.06.2021) II fermentor Motueka - 2019 (8 AA) 30 g - na zimno (3x10 g: 29.05, 02.06, 05.06.2021) Dr Rudi - 2019 (11,3 AA) 30 na zimno (3x10 g: 29.05, 02.06, 05.06.2021) Drożdże: WLP-090 San Diego Super Yeast - Starter 1l - Drożdże ruszyły po h. Woda: Kranowa 25 l. 2 ml H2S)4 do korekty Ph woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol Zacieranie:64C - 60 min72C - 10 min78C - 5 min Ph po korekcie 5,89 Fermentacja: 19 C lodówka, dojrzewanie: 22C (03.05.2021), leżakowanie: 10 C (10.05.2021) zlane przed chmieleniem 28.05.2021. Warka 27 litry, Zlana 09.06.2020 - 3 BLG. Edytowane 10 Czerwca 2021 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 3 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2021 (edytowane) 168#Testowy hop ale BLG 8 ~ 46/44 IBU Zasyp: Lager malt - 2,75 kg Caramel Pils - 200 g Monachijski - 350 g Chmiele: Iunga - 2018 (8,4 AA) 15 g - 60 min Experimental 13459 - 2020 (,6,2 AA) 30 g - na zimno (3x10 g: xx, xx, xx 12. 05.2021) I fermntor Experimental 09326 - 2020 (4,8 AA) 30 g - na zimno (3x10 g: xx, xx. 05.2021) II fermentor Drożdże: WLP-067 Coastal Haze Ale - gęstwa po 164 - Drożdże ruszyły poxxh. Woda: Kranowa 25 l. 3 ml 2SO4 do korekty Ph woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol Zacieranie:64C - 60 min72C - 10 min78C - 5 min Ph po korekcie 5,50 Fermentacja: 19 C lodówka, dojrzewanie: 22C (xx.05.2021), leżakowanie: 10 C (XX.05.2021) zlane przed chmieleniem XX.05.2021. Warka 23 litry, Zlana .2020 - X BLG Edytowane 25 Maja 2021 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 18 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2021 (edytowane) 169#IRA BLG 10 ~ 34 IBU Zasyp: Lager malt - 3,7 kg Monachijski II - 400 g Black 1300 - 150 g Chmiele: Iunga - 2018 (8,4 AA) 30 g - 60 min Drożdże: OYL-016 British Ale VIII - Starter 1l ( gęstwa po 165). w brzece drożdże ruszyły po ok 8h. Woda: Kranowa 25 l. 3 ml H2SO4 do korekty Ph woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol Zacieranie:64C - 60 min72C - 10 min78C - 5 min Ph po korekcie 5,35 Fermentacja: 18 C lodówka, dojrzewanie: 22C (14.09.2021), leżakowanie: 17 C (18.05.2021). Warka 23 litry, Zlana .2020 - X BLG Edytowane 18 Września 2021 przez Mały Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się