Skocz do zawartości

Szwagrowe


kristo

Rekomendowane odpowiedzi

152# Ale

290726386_152Ale.thumb.jpg.e1c2ad586cb3df2c10b1c508281979c7.jpg

 BLG-10 ~  IBU-50

 

Zasyp:

Pilzneński - 1,5 kg

Pale Ale - 1 kg

Biscuit - 200 g

Special B - 200 g

 

Chmiele:
Hercules 2018 (szyszka z polski) (16 AA) 25 g - 60 min

Hercules 2018 (szyszka z polski) (16 AA) 25 g - 10 min
Drożdże:
WLP 099 -  Super High Gravity

 

Zacieranie:
52C - 5 min

67C - 75 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

Mała warka ok 30 l. 

Zlane 01.09.2020 (40 buteleczek) - odfermentowało  do 1,5 BLG

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

153# Irish Red Ale
 BLG - 10 ~  IBU - 21,5

609166751_153IrishAle.thumb.jpg.0629bb95833664cc4864cbf4225b227d.jpg

 

Zasyp:

Pale Ale - 4,5 kg

Monachijski - 650 g

Karmelowy jasny 400 g

Melanoidynowy - 0,3

Biscuit - 300 g

Czekoladowy 1200 - 100 g

 

Chmiele:
Iunga - 2018r  (8,4 AA) 20 g - 45 min

East Kent Goldings 2016  (4,5 AA) 60 g - 5 min
Drożdże:
WLP 099 -  Super High Gravity -  I fermentor

US 05  - II fermentor

 

Zacieranie:
52C - 5 min

66C - 75 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

warka ok 45 l. podzielona na ferm

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

154#Black IPA

986416261_154CDA.thumb.jpg.24e0326683aa4acd7411ff8b68e163c0.jpg

 

13 BLG ~ 51 IBU


Zasyp:

Pal Ale - 4 kg
Monachijski - 0,5 kg
Karmelowy 150 - 250 g

Czekoladowy 1200 - 200g - na 20 min zacierania

 

Chmiele:
Iunga (8,4 AA) 30 g - 60 min

Galaxy (14,5 AA) 10 g - 10 min

Cascade (8 AA) 10 g - 10 min

Galaxy (14,5 AA) 10 g - 5 min

Cascade (8 AA) 10 g - 5 min

Citra (13,7 AA) 10 g - chłodzenie

Galaxy (14,5 AA) 10 g - chłodzenie

Cascade (8 AA) 10 g - chłodzenie

 

Galaxyl (14,5 AA) - 3 x 5 g na zimno - 14C (12, 16, 19.11.2020)

Citra (13,7 AA) - 3 x 5 g na zimno - 14C (12, 16, 19.11.2020)

 

Drożdże:

US 05 - Gęstwa


Zacieranie:
51C - 5 min
67C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

Warka 25 litrów, Zlana 29.11.2020 - 3 BLG.

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

155#Dry Stout

516083158_155Stout.thumb.jpg.b3ebb1d2d1291d407f698872f4ac533e.jpg

 

12 BLG ~ 26 IBU


Zasyp:

Pal Ale - 3 kg
Monachijski - 0,5 kg

Biscuit - 0,5 kg

Jęczmień palony - 350 g

Czekoladowy 1200 - 200g

 

Chmiele:
EKG (5,8 AA) 35 g - 60 min

 

Drożdże:

FM 13 - Irlandzkie Ciemności - Starter 1,5 l

 

Dodatki:

Gips piwowarski -5 g
 

Zacieranie:
51C - 5 min
62C - 60 min
72C - 5 min
78C - 5 min

 

Warka 24 litrów, Zlana 02.12.2020 - 4 BLG.

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

156#Earl Grey APA

564547557_156EarlGreyAPA.thumb.jpg.169174a1f4b038a24a83a640d9bb0bb4.jpg

 

13,8 BLG ~ 53 IBU


Zasyp:

Pilzneński - 4,5 kg
Karmelowy 30 - 0,6 kg

Karmelowy jasny - 100 g

Melanoidynowy - 100 g

 

Chmiele:

Southern pasion (8,4 AA) 30 g - 60 min

Cascade (8 AA) 10 g - 5 min

Cascade (8 AA) 10 g - 0 min

 

Citra (13,7 AA) - 3 x 10 g na zimno - 9C (02, 05, 08.12.2020)

Herbata Earl Grey (www.herbata.net) - 3 x 30g  - 9C (02, 05, 08.12.2020)

 

Dodatki:

Gips piwowarski 3 g

2ml Laktol 

 

Drożdże:

OS 05 suchary


Zacieranie:
64C - 30 min
72C - 45 min
78C - 5 min

 

Warka 22 litrów, Zlana 13.12.2020 zeszło do 4  BLG.

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

157#Kolsch

420868666_157Kolsch.thumb.jpg.09d6abe3845847344cb40d4bb27f6ecf.jpg

 

12,5 BLG ~ 40 IBU


Zasyp:

Pilzneński - 8 kg
Pszeniczny  - 1 kg

 

Woda:

Saguarol - 20 l

Destylowana -10l

Kranowa miejska - 15l + wysładzanie

Lactol 5 ml.

 

Chmiele:

Iunga (8,4 AA) 75 g - 60 min

EKG (5,8 AA) 15 g - 10 min

 

Dodatki:

Gips piwowarski 3 g

Laktol - 5ml

 

Drożdże:

FM42 Stare Nadreńskie starter 1,5l niestety nie ruszyły więc dodano Safale K-97 suchary I fermentor (fermentacja 17C, , leżakowanie 10C od 27.12.2020 )

Lallemand Koln suchary II fermentor (fermentacja 17C, leżakowanie 10C od 13.12.2020 ), 


Zacieranie:
64C - 60 min
72C - 15 min
78C - 5 min

 

II Fermentor 24 litrów, Zlany 12.01.2021 zeszło do 4 BLG.

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

158#Whisky Stout

1166282896_158Whiskystout.thumb.jpg.7f73be9ca5862cf084f28e7b93c43270.jpg

 

 12,5 BLG ~  IBU


Zasyp:

Pal Ale - 3 kg
Whisky - 1 kg

Monachijski - 0,5 kg

Pszeniczny - 0,5 Kg

Jęczmień palony - 450 g

 

Chmiele:
Chinook z 2013 (11 AA) 20 g - 60 min

 

Drożdże:

FM 13 - Irlandzkie Ciemności - gęstwa po 155

 

Woda:

Kranowa

Gips piwowarski -5 g
 

Zacieranie:
64C - 60 min
72C - 5 min
78C - 5 min

 

Warka 26  litrów, Zlana 03.01.2021 - 4 BLG.

 

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

159#Coffe Ale

1826081016_159Coffeale.thumb.jpg.a9256e72ec325dfa73f9d8a6df1f6f40.jpg

 

 BLG 11,5 ~ 27 IBU


Zasyp:

Pilzneński - 4 kg

Karmelowy 150 - 0,6 kg

Monachijski - 0,5 kg

Pszeniczny - 0,5 Kg

 

Chmiele:
Herkules - szyszka z 2020 (16 AA) 15 g - 60 min

 

Drożdże:

S 04 - suchary

 

Woda:

Kranowa 25 l.

Gips piwowarski -5 g

woda do wysładzania (15 l.) 3 ml laktol 
 

Zacieranie:
64C - 60 min
72C - 5 min
78C - 5 min

Ph - 6,15 (bez korekty)

Fermentacja: 16C lodówka, leżakowanie 10C - 03.01.2021, 16.01.2021 dodano  176 g kawy mielonej Dallmayr Rodtkunst- 100% arabica

Warka 23 litry ( 4 litry straty przez szyszkę), Zlana 17.01.2020 - 4 BLG.

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

160#IPA

767119318_160IPA.thumb.jpg.7f635e50f2a183a7aaf6f3b03e986bbf.jpg

 

 BLG 13 ~66 IBU


Zasyp:

Pilzneński - 4,5 kg

Monachijski - 0,5 kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg

Karmelowy  - 300 g

 

Chmiele:
Herkules - szyszka z 2020 (16 AA) 25 g - 60 min

Herkules - szyszka z 2020 (16 AA) 10 g - 15 min

Iunga - (8,4 AA) 5 g - 15 min

Herkules - szyszka z 2020 (16 AA) 10 g - 0 min

Iunga - (8,4 AA) 5 g - 0 min

Herkules - szyszka z 2020 (16 AA) 30 g - na zimno

 

Mech irlandzki 5 g - 15 min

Drożdże:

FM 13 - Irlandzkie Ciemności - gęstwa po 158

 

Woda:

Kranowa 25 l.

Gips piwowarski -5 g

10 ml Laktol

woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol 
 

Zacieranie:
65C - 60 min
72C - 5 min
78C - 5 min

Ph - 6,0

Fermentacja: 18C lodówka, 20C - 08.01.2021, leżakowanie:

Warka 25 litry ( 4 litry straty przez szyszkę)  litrów, Zlana .2020 - X BLG.

Edytowane 17 Grudzień 2020 przez Mały

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

161#Altbier

1546579717_161Altbier.thumb.jpg.28d782129f041f7a02ee5b0c34983ed6.jpg

 

 

 BLG 11,5 ~ 34 IBU


Zasyp:

Pilzneński - 3,4 kg

Monachijski - 1,5 kg

Lager malt - 0,7 kg

Karmelowy 150  - 150 g

 

Chmiele:
Herkules - szyszka z 2020 (16 AA) 15 g - 60 min

Hallertau tradition - szyszka z 2020 (5,5 AA) 15 g - 15 min

Hallertau tradition - szyszka z 2020 (5,5 AA) 15 g - na zimno

 

Mech irlandzki 5 g - 15 min

 

Drożdże:

Lallemand Koln  - gęstwa po 157

 

Woda:

Kranowa 25 l. (wstępnie przegotowana)

15 ml Laktol do korekty Ph

woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol 
 

Zacieranie:
67C - 60 min
72C - 10 min
78C - 5 min

Ph - 6,3 po korekcie 5,8

Fermentacja: 16 C lodówka, dojrzewanie: 20 C (19.01.2021), leżakowanie 10 C (29.01.2021)

 

Warka 21 litry ( 4 litry straty przez szyszkę), Zlana 13.03.2020 - 3 BLG.

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

162#New Zealand Pale Ale

403791940_162NZPA.thumb.jpg.98db39ebd55eeab889dbcd1daa4b7a14.jpg

 

 BLG 13 ~ 57 IBU


Zasyp:

Lager malt  - 4,2 kg

Karmelowy 150 - 0,5 kg

Biscuit - 100 g

Melanoidynowy - 100 g

 

Chmiele:
Waimea - 2019 (14,3 AA) 20 g - 60 min

Waimea  - 201 (14,3 AA) 10 g - 5 min

Dr Rudi - 2019 (11,3 AA) 10 g - 5 min

 

Waimea  - 201 (14,3 AA) 10 g - 0 min

Dr Rudi - 2019 (11,3 AA) 10 g - 0 min

Motueka  - 2019 (8 AA) 30 g - na zimno (3x10 g: 02, 05, 09. 03.2021)

Dr Rudi - 2019 (11,3 AA) 30 g - na zimno (3x10 g: 02, 05, 09. 03.2021)

 

Mech irlandzki 5 g - 15 min

 

Drożdże:

US 05  - Starter  2l.

 

Woda:

Kranowa 25 l. (wstępnie przegotowana)

17,5 ml Laktol do korekty Ph

woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol 

Gips piwowarski - 10 g.
 

Zacieranie:
64C - 60 min
72C - 10 min
78C - 5 min

Ph po korekcie 5,68

Fermentacja: 17 C lodówka, dojrzewanie: 20 C  (03.02.2021), leżakowanie 10 C (15.02.2021)

 

Warka 21 litry,  Zlana 14.03 .2021 - 3 BLG.

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

163#Premium Bitter

979401578_163PremiumBitter.thumb.jpg.eefb3a535035df8106ef9fc8726fb7d2.jpg

 

 BLG 12,5 ~ 27 IBU


Zasyp:

Pale Alei - 4 kg

Monachijski - 0,5 kg

Pszeniczny - 0,5 Kg

Karmelowy 150 - 0,2 kg

Karmelowy 300 - 0,2 kg

 

Chmiele:
Herkules - szyszka z 2020 (16 AA) 15 g - 60 min

 

Mech Irlandzki - 5g 

 

Drożdże:

FM 13 - Irlandzkie Ciemności - gęstwa po 158

 

Woda:

Kranowa 25 l. 

7,5 ml Laktol do korekty Ph

woda do wysładzania (10 l.) 5 ml laktol 

Gips piwowarski - 5 g.

 

Zacieranie:
64C - 60 min
72C - 5 min
78C - 5 min

Ph - 5,73 (po korekcie)

Fermentacja: 17C lodówka, dojrzewanie  20 C (10.02.2021), leżakowanie 10C (21.02.2021)

Warka 23 litry ( 4 litry straty przez szyszkę), Zlana 15.03. 2021 - x BLG.

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

164#Hop Light Ale

869653756_164HopLightAle.thumb.jpg.122b76ef5fa90cae6bbccae1277e1e2b.jpg

 

 BLG 7 ~ 50 IBU


Zasyp:

Lager malt  - 2 kg

Caramel Pils - 200 g

Monachijski - 200 g

 

Chmiele:
Galaxy - 2019 (14,5 AA) 15 g - 60 min

Southern Passion - 2017 (11,7 AA) 23 g - 10 min

Cascade  - 2019  (7,1 AA) 10 g - 5 min

Cascade  - 2019  (7,1 AA) 10 g - 0 min

 

Citra  - 2019 (12,9 AA) 35 g - na zimno (2x10 g: 06, 08, 15g 12. 04.2021)

Cascadei - 2019 (7,1 AA) 20 g - na zimno (2x10 g: 06, 08. 04.2021)

 

 

Drożdże:

WLP-067Coastal Haze Ale  - Starter  2l - Drożdże ruszyły po 10h.

 

Woda:

Kranowa 25 l.

10 ml Laktol do korekty Ph

woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol 

Gips piwowarski - 2,5 g.
 

Zacieranie:
64C - 60 min
72C - 10 min
78C - 5 min

Ph po korekcie 5,98

Fermentacja: 19 C lodówka, dojrzewanie: 22C  (12.03.2021), leżakowanie: 10 C (24.03.2021) zlane przed chmieleniem 06.04.2021.

Warka 18 litry, Zlana 23.04 .2020 - 2 BLG.

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

165#Dark Mild

1621199981_155DarkMild.thumb.jpg.c91dd9a0c72d8c03f332f24027674155.jpg

 

 BLG 9,5 ~ 30 IBU


Zasyp:

Pale Ale - 3 kg

Brown - 400 g

Monachijski - 100 g

Karmelowy 30 - 50g

 

Chmiele:
Iunga - 2018 (8,4 AA) 30 g - 60 min

 

 

Drożdże:

OYL-016 British Ale VIII  - Starter  2l ( bardzo szybka flokulacja - po 12h z jednolitej zawiesiny startera wytraciły się kłaczki). w brzece drożdże ruszyły po ok 8h.

 

Woda:

Kranowa 25 l.

2 ml H2SO4 do korekty Ph

woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol 

Gips piwowarski - 2,5 g.
 

Zacieranie:
67C - 60 min
72C - 10 min
78C - 5 min

Ph po korekcie 5,6

Fermentacja: 19 C lodówka, dojrzewanie: 22C  (06.04.2021), leżakowanie: 14 C (03.05.2021):

Warka 23 litry, Zlana 22.05 .2020 - 2,5 BLG.

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

166# WOŚP Earl Grey APA warzenie na cele charytatywne.

 

 

12 BLG ~ 53 IBU


Zasyp:

Lager malt - 4,5 kg
Karmelowy 30 - 0,7 kg

Melanoidynowy - 100 g

 

Chmiele:

Iunga 2018 (8,4 AA) 30 g - 60 min

Cascade (8 AA) 10 g - 5 min

Cascade (8 AA) 15 g - 0 min

 

Citra (13,7 AA) - 3 x 10 g na zimno - 9C (18, 20, 24 .05.2021)

Herbata Earl Grey (www.herbata.net) - 3 x 30g  - 9C (18, 20, 24 .05.2021)

 

Woda:

Kranowa 25 l.

2 ml H2SO4 do korekty Ph

woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol 

Gips piwowarski - 5 g.

 

Drożdże:

WLP-067Coastal Haze Ale  - Gęstwa po 164.


Zacieranie:
64C - 30 min
72C - 15 min
78C - 5 min

Ph po korekcie 5,9

 

Warka 25 litrów, Zlana x.x.2021 zeszło do x  BLG.

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

167#American Wheat

1119750244_167AmericanWheat.thumb.jpg.04ab9ad827212deae61c6b87c8e1a78d.jpg

 

 BLG 12 ~ 48 IBU


Zasyp:

Pszeniczny - 3,85kg

Lager malt  - 2 kg

Caramel Pils - 150 g

 

Chmiele:
Citra - 2019 (12,9 AA) 38 g - 30 min

Cascade  - 2019  (7,1 AA) 10 g - 5 min

Cascade  - 2019  (7,1 AA) 10 g - 0 min

 

I fermentor

Citra  - 2018 (13,7 AA) 30 g - na zimno (3x10 g:  29.05, 02.06, 05.06.2021)

 

II fermentor

Motueka - 2019 (8 AA) 30 g - na zimno (3x10 g:  29.05, 02.06, 05.06.2021)

Dr Rudi - 2019 (11,3 AA) 30 na zimno (3x10 g:  29.05, 02.06, 05.06.2021)

 

 

Drożdże:

WLP-090 San Diego Super Yeast  - Starter  1l - Drożdże ruszyły po h.

 

Woda:

Kranowa 25 l.

2 ml H2S)4 do korekty Ph

woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol 
 

Zacieranie:
64C - 60 min
72C - 10 min
78C - 5 min

Ph po korekcie 5,89

Fermentacja: 19 C lodówka, dojrzewanie: 22C  (03.05.2021), leżakowanie: 10 C (10.05.2021) zlane przed chmieleniem 28.05.2021.

Warka 27 litry, Zlana 09.06.2020 - 3 BLG.

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

168#Testowy hop ale

344720729_168Testowyhopale.thumb.jpg.45ac6f1120adfbd1407f20ecda862f8f.jpg

 

 BLG 8 ~ 46/44 IBU


Zasyp:

Lager malt  - 2,75 kg

Caramel Pils - 200 g

Monachijski - 350 g

 

Chmiele:
Iunga - 2018 (8,4 AA) 15 g - 60 min

 

Experimental 13459  - 2020 (,6,2 AA) 30 g - na zimno (3x10 g: xx, xx, xx  12. 05.2021) I fermntor

Experimental 09326 - 2020 (4,8 AA) 30 g - na zimno (3x10 g: xx, xx. 05.2021) II fermentor

 

 

Drożdże:

WLP-067 Coastal Haze Ale  - gęstwa po 164 - Drożdże ruszyły poxxh.

 

Woda:

Kranowa 25 l.

3 ml 2SO4 do korekty Ph

woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol 


 

Zacieranie:
64C - 60 min
72C - 10 min
78C - 5 min

Ph po korekcie 5,50

Fermentacja: 19 C lodówka, dojrzewanie: 22C  (xx.05.2021), leżakowanie: 10 C (XX.05.2021) zlane przed chmieleniem XX.05.2021.

Warka 23 litry, Zlana .2020 - X BLG

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

169#IRA

 

 

 BLG 10 ~ 34 IBU


Zasyp:

Lager malt  - 3,7 kg

Monachijski II - 400 g

Black 1300 - 150 g

 

Chmiele:
Iunga - 2018 (8,4 AA) 30 g - 60 min

 

Drożdże:

OYL-016 British Ale VIII  - Starter  1l ( gęstwa po 165). w brzece drożdże ruszyły po ok 8h.

 

Woda:

Kranowa 25 l.

3 ml H2SO4 do korekty Ph

woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol 


 

Zacieranie:
64C - 60 min
72C - 10 min
78C - 5 min

Ph po korekcie 5,35

Fermentacja: 18 C lodówka, dojrzewanie: 22C  (14.09.2021), leżakowanie: 17 C (18.05.2021).

Warka 23 litry, Zlana .2020 - X BLG

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.