Kamill Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 mam pytanko o różnicę pomiędzy gatunkami piw Weizenbock a Dunkelweizen. Czy dobrze się domyślam , że różnica polega tylko na mocy piwa, składy słodów podobne (chyba , że do weizenbocka można dodać trochę czekoladowego ), IBU i kolor podobne.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) Różnią się stylem Edytowane 23 Listopada 2013 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) Różnią się zasypem Różnią się zasypem co to znaczy? ilością zasypu,? bo skład ten sam , czyli ponad 50% pszenicznego i monachijski lub wiedeński ilością zasypu zwiększoną w Weizenbockach w celu uzyskania odpowiedniego BLG Edytowane 23 Listopada 2013 przez Kamill Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Chciałem napisać stylem. Jak dla mnie to diabeł tkwi w szczegółach. Jedyne wyjście to zrobić, bo soczyste opisy będą tylko opisami. Jak nie beknę to nie zapamiętam piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) http://www.wiki.piwo.org/Dunkelweizen Ogólne wrażenia Umiarkowanie ciemne, przyprawowe, owocowe, słodowe, orzeźwiające ale oparte na pszenicy. Odzwierciedla najlepsze cechy drożdżowe i pszeniczne stylu hefeweizen zmieszane z bogatą słodowością Munich dunkel. http://www.wiki.piwo.org/Weizenbock Ogólne wrażenia Mocne, słodowe, owocowe, oparte na pszenicy ale, łączące najlepsze walory dunkelweizena z bogatą mocą i treściwością koźlaka W weizenbocku masz też: Mocny aromat ciemnych owoców (śliwek, suszonych śliwek, rodzynek i winogron) Długo leżakowane egzemplarze mogą wykazywać oznaki utlenienia, przypominające sherry i jest to jeden ze składników kompleksowego smaku. Edytowane 23 Listopada 2013 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 Moja odpowiedź będzie zdecydowanie subiektywna, tym bardziej że odnosi się do mojej własnej produkcji: piwa te różnią się smakiem. O ile dunkelweizen szału nie robi, o tyle weizenbock to chyba najlepsze moje piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) Mocny aromat ciemnych owoców (śliwek, suszonych śliwek, rodzynek i winogron) Mocny aromat ciemnych owoców (śliwek, suszonych śliwek, rodzynek i winogron) aromaty te wytworzą się ze słodów i przede wszystkim z drożdzy? czy zalecałby ktoś dodanie niewielkie ilości rodzynek czy suszonych śliwek (wątpię w takie rozwiązanie) piwa te różnią się smakiem w to nie wątpię ale moje pytanie dlaczego się nim róźnią? czy różnica w smaku będzie spowodowana poprzez różne proporcje dodania słodów do zacierania w celu zwiększenia BLG , czyli np. na 20 litrów brzeczki Dunkelweizen 2,5 kg pszenicznego , 2 kg monachijskiego Weizenbock 3,5kg pszenicznego, 3kg monachijskiego plus ewentualnie 50gram czekoladowego czy 100g karmelowego? Edytowane 23 Listopada 2013 przez Kamill Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamill Opublikowano 23 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 przy okazji tego wątku zapytam czy gęstwa drodźowa z Hefe Weizena robionego na drożdzach WB 06 może posłużyć do zadania w piwach opartych na słodach niepszenicznych np. (skrajny przykład) do RISa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 23 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2013 (edytowane) Mocny aromat ciemnych owoców (śliwek, suszonych śliwek, rodzynek i winogron) aromaty te wytworzą się ze słodów i przede wszystkim z drożdzy? czy zalecałby ktoś dodanie niewielkie ilości rodzynek czy suszonych śliwek (wątpię w takie rozwiązanie) Głównie słody - ciemne karmelowe, trochę utlenienie, trochę mogą też drożdże. przy okazji tego wątku zapytam czy gęstwa drodźowa z Hefe Weizena robionego na drożdzach WB 06 może posłużyć do zadania w piwach opartych na słodach niepszenicznych np. (skrajny przykład) do RISa Tak ale piwo będzie mocno niestylowe, drożdże weizenowskie do weizenów. w to nie wątpię ale moje pytanie dlaczego się nim róźnią? Głównie przez różny ekstrakt. Zresztą w opisie stylu weizenbocka: Piwo dunkelweizen warzone jest do mocy koźlaka albo doppelbock. Edytowane 23 Listopada 2013 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się