cyjarz Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Witam, wczoraj popełniłem 38 warkę, ale 1 na drożdżach płynnych, dokładnie Wyeast XL 1028 London Ale z datą 16-10-2013. Warzyłem Stouta. Niestety nie miałem mozliwości zrobienia startera, więc ustaliłem brzeczkę na 11 BLG (20 litrów). Myslałem że dadzą radę. Rozbiłem kapsułkę, po 3 h saszetka słabo napęczniała, przeniosłem saszetkę do ok 27 stopni, saszetka napęczniała, ale niestety zauważyłem na dole saszetki malutki otworek, przy mocniejszym ściśnięciu gaz uchodził. Ok 9 h po aktywacji szaszetki wlałem drożdże do brzeczki. Domyślam się że popełniłem 2 błędy: nie zrobiłem startera!!!!!!, saszetka mogła za mało napuchnąć. Mija 18 h i narazie w fermentorze cisza, zero piany. I tu proszę o pomoc: 1. Ile dni poczekać żeby ewentualnie zadać gęstwę na Safale US- 05? 2. Jaki czas może stać brzeczka bez drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fryyc Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 miałem to samo.Moją nie ruszyła. po tygodniu zadałem suche, niestety to niewiele pomogło. po dwóch wylalem kwas mimo tego ze piwo było dolniakiem , stało w lodówce. Nauczka że trzeba zawsze robić starter zwłaszcza przy tak starych drożdżach. samo puchniecie to dla mnie lepszy12 dni ( miesiąc za dzień) a potem jeszcze starter. zdarzyło mi się że jakieś tam też z wyprzedaży wogóle nie ruszyły to też poszły do kibla. Z rocznymi drozdzami to już ryzyk .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 1 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2013 Witam miałem ostatnio podobny problem spokojnie czekaj a one same zaczną się namnażac i fermentowac twój wspaniały napój Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyjarz Opublikowano 2 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Witam, Panie i Panowie jest dobrze- dzisiaj pojawiła się piana , ma ok 2 cm. Chyba będzie dobrze!!! Nigdy nie czekałem tak długo na początek fermentacji......Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Witam, Panie i Panowie jest dobrze- dzisiaj pojawiła się piana , ma ok 2 cm. Chyba będzie dobrze!!! Nigdy nie czekałem tak długo na początek fermentacji......Pozdrawiam No to siwych włosów przybyło... Ja kiedyś czekałem ponad 48 godzin na start płynnych drożdży (nawet dwa razy tak miałem). Ale w końcu ruszyły. Szkoda, że to były "dzikusy"... Apteka - dwie warki do klopa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Starter z saszetki to mus. Zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 Starter z saszetki to mus. Zawsze. Słuchajcie Zgody, dobrze prawi, coś o tym wiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 A nie lepiej zamiast się spieszyć i potem prawie dwa dni stresować (lag 48 h do jednak sporo), zrobić tak jak się należy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 2 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2013 (edytowane) Starter z saszetki to mus. Zawsze. Słuchajcie Zgody, dobrze prawi, coś o tym wiem Trzeba zrobić starter , co by nie było stresu. Edytowane 2 Grudnia 2013 przez bubuś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 A nie lepiej zamiast się spieszyć i potem prawie dwa dni stresować (lag 48 h do jednak sporo), zrobić tak jak się należy... O wiele lepiej, ale uczymy się na błędach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się