adrick Opublikowano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 2 warki z ekstraktów za mną. Garnek 40 L już w drodze więc pora na przygodę z zacieraniem. Teraz moja prośba do doświadczonych piwowarów. Prosiłbym o podpowiedzenie jakiejś niezbyt skomplikowanej receptury na American Stout. Chciałbym aby było raczej wytrawne, mało kwaśne , z wyczuwalną palonością, karmelem, kawą. Chmiele już wybrałem, został mi 50 gr Chinook i na aromat dokupię 50 gr Simcoe, drożdże Safale US 05. Proszę o podpowiedzi jakie słody w jakich proporcjach użyć i temperaturę zacierania. Będę wdzięczny za wszelką pomoc. VRFAnorn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 3 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2013 (edytowane) Co do surowców, to mnóstwo różnych przepisów możesz znaleźć w sieci, możesz również kupić gotowy zestaw surowców, np taki: American Stout. Intensywność paloności będzie uzależniona od ilości użytego w zasypie palonego jęczmienia i momentu kiedy go dodasz do zacierania. Jeśli wrzucisz na samym początku to paloność będzie bardziej intensywna niż kiedy go wrzucisz pod koniec zacierania. Zbyt duży udział słodów palonych zwiększy również kwaskowatość piwa. Wpływ na pianę ma udział słodu pszenicznego, możesz użyć pszeniczny czekoladowy w niewielkich ilościach, np 200g, możesz wrzucić również niewielką ilość płatków owsianych. Jeśli chodzi o zacieranie to wybrałbym najprostsze, infuzyjne, jednotemperaturowe 65-66°C przez 90 minut, mash out 76°C i filtracja. Z chmieleniem na goryczkę bym nie przesadzał (40-50 IBU), ponieważ słody palone również wnoszą do piwa gorycz. Simcoe na aromat jak najbardziej, pod koniec gotowania, część możesz zostawić do chmielenia na zimno. Do stoutu bardziej dedykowane są drożdże S-04, poza tym są idealne dla początkujących ze względu na silną flokulację, ale na US-05 też wyjdzie dobre piwo Edytowane 3 Grudnia 2013 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 5 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 Dziękuje za odpowiedź, szukałem w necie receptur ale nie mam doświadczenia ile czego trzeba dodać aby wyszło takie piwo jakbym oczekiwał. Posłużę się recepturą znalezioną na tym forum: "4,6 pale ale; 0,45 kg crystal; 0,45 kg płatków owsianych; 0,45 czekoladowy; 0,1 jęczmień palony. Zacieranie: 65-66 st. C - 100 min. Słód czekoladowy i palony jęczmień dodane 12 min przed końcem zacierania." Nachmiele po swojemu. Jaka jest różnica w piwie z dodatkiem płatków owsianych a jęczmiennych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 szukałem w necie receptur ale nie mam doświadczenia ile czego trzeba dodać aby wyszło takie piwo jakbym oczekiwał Na początku warto kopiować dostępne receptury, aby poznać cały proces warzenia, wraz z doświadczeniem będziesz sam wiedział ile czego dodać, aby wyszło piwo jakiego oczekujesz. Zasyp w gruncie rzeczy nie jest najistotniejszy, sukces dobrego piwa zależy przede wszystkim od poprawnie przeprowadzonej fermentacji Jaka jest różnica w piwie z dodatkiem płatków owsianych a jęczmiennych? Polecam lekturę na wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 0,45 czekoladowy; Po mojemu za dużo, a jeśli już to jasny czekoladowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 Skąd tam za dużo. Przestaliśmy się bać chmielu, czas przestać się bać słodów palonych. Pół kilo czarnego słodu 1400 EBC to nie jest za dużo na stouta, więc 100g palonego jęczmienia i 450g czekoladowego też nie będzie za dużo. Jeszcze 100 lat temu do stouta imperialnego szło w przeliczeniu na 21 litrów ok. kilo słodu czarnego, kilo brązowego, kilo cukru i reszta pale, do podwójnego tylko nieco mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 A po mojemu czekolada może być dominująca, ja bym tyle nie dał ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 (edytowane) A po mojemu czekolada może być dominująca, ja bym tyle nie dał ;-) To jest moja receptura Back In Black Stout. Jest to mój klon piwa Shakespeare Stout z browaru Rogue. W moim klonie użyłem 1 lb. czekoladowego. Magazyn BYO w ich wersjii tego piwa użyli 1.25 lb. Jamill Zanicheff I John Palmer również uwarzyli klona tego piwa i oni użyli 1.3 lb czekoladowego. Więc 1 lb chyba nie jest za dużo. Edytowane 5 Grudnia 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 5 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2013 Skoro tak mówisz, to pewnie będzie ok ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Słód czekoladowy i palony jęczmień dodać na koniec, a crystal i płatki owsiane od początku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zależy jaką paloność chcesz uzyskać, jak intensywną słody palone wrzucasz na początku z pozostałymi słodami, jeśli słabą to pod koniec, możesz wrzucić połowę na początku, a połowę pod koniec, eksperymentuj to jedna z zalet piwowarstwa domowego Płatki i słód crystal wrzucasz na początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 Ostatecznie planuje coś takiego: Pale ale - 4,6 kg Crystal - 0,4 kg Carafa I - 0,2 kg Czekoladowy 0,2 kg Jęczmień palony 0,2 kg Płatki owsiane 0,4 kg Drożdże S04 , słody ciemne na koniec zacierania Wyjdzie coś z tego? P.S. Może dać całą paczkę 5 kg Pale Ale bo co zrobić z pozostałym 0, 5 kg które zostanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 (edytowane) Słód czekoladowy i palony jęczmień dodać na koniec, a crystal i płatki owsiane od początku? W ciemnych angielskich I amerykanskich ale'ach tradycyjnie slody ciemne daje sie na poczatku zacierania razem ze slodem podstawowym. Platki owsiane koniecznie daj na poczatku bo musza byc zatarte enzymami ze slodu podstawowego. Edytowane 6 Grudnia 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Polecam tego stouta http://www.piwo.org/topic/6997-browar-domowy-absztyfikant/page__st__20#entry212209 wyborny mi wyszedł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 (edytowane) Na pewno zapamiętam tą recepturę na przyszłość. A odnośnie receptury to użyłeś jęczmienia prażonego czy palonego, czy to to samo, cytuje: "3,5 kg Pale Ale (Strzegom) 1,0 kg Monachijski II (Strzegom) 1,0 kg Pilzneński (Strzegom) 0,5 kg Jęczmień prażony (Strzegom) 0,4 kg Płatki jęczmienne 0,1 kg Czekoladowy 1200 (Strzegom)" Odnośnie tego co postanowiłem, carafa zastąpię karmelowym ciemnym. Pale ale - 4,6 kg Crystal - 0,4 kg Karmelowy ciemny - 0,2 kg Czekoladowy 0,2 kg Jęczmień palony 0,2 kg Płatki owsiane 0,4 kg Ale powiedzcie mi proszę czy patrząc na tą recepturę dodając słody specjalne na ostatnie 10-15 min uzyskam ładny ciemny kolor jak na stout przystało? Edytowane 7 Grudnia 2013 przez adrick Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Przypuszczam, że nawet jak wrzucisz na 5 minut to i tak zabarwia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Ale powiedzcie mi proszę czy patrząc na tą recepturę dodając słody specjalne na ostatnie 10-15 min uzyskam ładny ciemny kolor jak na stout przystało? Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 A odnośnie receptury to użyłeś jęczmienia prażonego czy palonego Jest to to samo, Strzegom po prostu nazywa go prażonym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 Jeszcze apropo chmielenia. Posiadam 50 gr Chinook i 50 gr Simcoe. Chciałem to zrobić tak: 60 ` 30 gr Chinook 30` 20 gr Chinook 10` 30 gr Simcoe 0` 20 gr Simcoe Czy takie chmielenie będzie w porządku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dege Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 oj bedzie mooocna goryczka... ja bym dal 60' 20gr chinook 10' 20gr chinook i pozniej na cicha 30gr Simcoe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Ale powiedzcie mi proszę czy patrząc na tą recepturę dodając słody specjalne na ostatnie 10-15 min uzyskam ładny ciemny kolor jak na stout przystało? Tak Ciemne dałem na ostatnie 10 minut i wyszło mi czarne jak smoła Co prawda warzyłem milky stouta, ale Stout to Stout Edytowane 17 Grudnia 2013 przez Cezary Daniluk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 (edytowane) Jak stout to palony jęczmień i słody czekoladowe wrzuca się na początku Edytowane 17 Grudnia 2013 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Wrzucałem od początku 200g i 300g, słód czarny i mieszanka czarnego z palonym jęczmieniem. Nic szczególnego się nie pojawiło. Moim zdaniem zalecenie by wrzucać na koniec to ściema, przynajmniej przy współczesnych ilościach 400-500g na warkę 21 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Ja warzyłem zgodnie z instrukcją do zakupionego zestawu słodów z homebeer i tam było że na ostatnie 10 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Ja warzyłem zgodnie z instrukcją do zakupionego zestawu słodów z homebeer i tam było że na ostatnie 10 minut. Nie wszystko co jest napisane należy brać na 100%, ale to prawda bardzo często przewija się informacja, że słody palone należy dodawać pod koniec zacierania, choć w przypadku stoutu wydaje się to zupełnie nieuzasadnione, bo przecież stout z charakteru ma być palony i ta paloność ma być wyraźna. Z drugiej strony może to być związane nie tyle z palonością, co z próbą jodową, tzn że należy dodawać czarne słody po negatywnej próbie jodowej, ponieważ mogą dawać fałszywie pozytywny wynik, ale bez przesady, uważam że przy zacieraniu minimum godzinę można sobie próbę podarować, a jeśli ją robimy to też nie powinno być problemu z rozróżnieniem barwy. Na początku też wrzucałem pod koniec, teraz wrzucam na początku w ilości 400g i jest git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się