Cezary Daniluk Opublikowano 17 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Ja warzyłem zgodnie z instrukcją do zakupionego zestawu słodów z homebeer i tam było że na ostatnie 10 minut. Nie wszystko co jest napisane należy brać na 100%, ale to prawda bardzo często przewija się informacja, że słody palone należy dodawać pod koniec zacierania, choć w przypadku stoutu wydaje się to zupełnie nieuzasadnione, bo przecież stout z charakteru ma być palony i ta paloność ma być wyraźna. Z drugiej strony może to być związane nie tyle z palonością, co z próbą jodową, tzn że należy dodawać czarne słody po negatywnej próbie jodowej, ponieważ mogą dawać fałszywie pozytywny wynik, ale bez przesady, uważam że przy zacieraniu minimum godzinę można sobie próbę podarować, a jeśli ją robimy to też nie powinno być problemu z rozróżnieniem barwy. Na początku też wrzucałem pod koniec, teraz wrzucam na początku w ilości 400g i jest git Leży u mnie zestaw na stouta. Zgodnie z tym co napisałeś - próbę jodową podaruję sobie i wszystko wrzucę do gara na dzień dobry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 19 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Bardzo przydatne informacje, dzięki wszystkim. Jeszcze się waham co do chmielenia. Opcja pierwsza: 60` Chinook 30 gr 10` Chinook 20 gr 10` Simcoe 30 gr 0` Simcoe 20` Opcja druga: 60` Chinook 30 gr 10` Simcoe 20 gr Na zimno 20 gr Chinook i 30 gr Simcoe Zacieranie zrobię w 60` w 66 C , 10 ` w 72 C i mashout Jakiego BLG w przybliżeniu powinienem oczekiwać z tej receptury ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 31 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Mam pytanie odnośnie mojego Stout`a. W piątek wieczorem rozpoczęła się fermentacja burzliwa . Temp otoczenia to 15 C. W fermentorze doszło do 21 C. Piana była bardzo obfita, zastosowałem blow of tube. W niedziele rano się uspokoiło. Dzisiaj (wtorek) już nic się nie dzieję tzn. drożdże opadły na dno tworząc około 1 cm osad. W rurce nic nie słychać, poziomy wyrównane. Z 16 BLG spadło do 6. Temp otoczenia nadal 15C a w fermentorze już tylko 16C. Moje pytanie - czy przenosić fermentor w cieplejsze miejsce, czy zostawić w spokoju do końca tygodnia? Zastanawia mnie czy S 04 W tej temperaturze sobie poradzą. Aha, tym razem brzeczkę porządnie napowietrzyłem. Test szybkiego odfermentowania pokazuje 4 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Przenieś w cieplejsze miejsce. Nie staraj się robić tego delikatnie, niech się trochę zmiesza, podniesienie z dna drożdży powinno pobudzić je do pracy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrick Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Przenieś w cieplejsze miejsce. Nie staraj się robić tego delikatnie, niech się trochę zmiesza, podniesienie z dna drożdży powinno pobudzić je do pracy. Zrobiłem jak radziłeś. Przeniosłem fermentor do temp 19 C, troszeczkę go wzburzyłem. Wydawało mi się, że fermentacja ruszyła bo pojawiło się wydzielanie CO2 z rurki. Dziś z ciekawości sprawdziłem BLG. Po dwóch dniach nadal 6 BLG, w piątek mija tydzień burzliwej, nie wiem czy ją przedłużyć czy przelewać na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Jak zabierzesz większość drożdży, to już będzie po ptokach. Spróbuj jeszcze trochę pomachać wiadrem i poczekaj z tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się