keda Opublikowano 24 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 Witam wszystkich i od razu proszę o poradę. Jestem w tej chwili w trakcie produkcji mojego trzeciego piwa - jasne z ekstraktów słodowych ze sklepu homebrewing. Poprzednie dwie warki również były z ekstraktów. Tym razem planuje zacierane. Mój plan na pierwszy raz to wzorowane na recepturze Full Aroma Tabs z tym że z mniejszą ilością chmielu bez chmielenia na zimno na drożdżach s-04. Kolejne, które planuje to - 4 kg słodu pilznieńskiego + 1 kg karmelowego , drożdże s-04, 40g goryczkowego + 40 aroma - zacierane tak jak poprzednie - czy to ma sens, czy też coś zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 24 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 . Mój plan na pierwszy raz to wzorowane na recepturze Full Aroma Tabs z tym że z mniejszą ilością chmielu bez chmielenia na zimno na drożdżach s-04. Kolejne, które planuje to - 4 kg słodu pilznieńskiego + 1 kg karmelowego , drożdże s-04, 40g goryczkowego + 40 aroma - zacierane tak jak poprzednie - czy to ma sens, czy też coś zmienić a co to za receptura, napisz jak zacierałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 24 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 to ta receptura http://www.piwo.org/receptury/full-aroma-hops/ i jeszcze nie zacierałem - mam zamiar zacząć w tym tygodniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 24 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 Witam wszystkich i od razu proszę o poradę. Jestem w tej chwili w trakcie produkcji mojego trzeciego piwa - jasne z ekstraktów słodowych ze sklepu homebrewing. Poprzednie dwie warki również były z ekstraktów. Tym razem planuje zacierane. Mój plan na pierwszy raz to wzorowane na recepturze Full Aroma Tabs z tym że z mniejszą ilością chmielu bez chmielenia na zimno na drożdżach s-04. Kolejne, które planuje to - 4 kg słodu pilznieńskiego + 1 kg karmelowego , drożdże s-04, 40g goryczkowego + 40 aroma - zacierane tak jak poprzednie - czy to ma sens, czy też coś zmienić Za dużo karmelowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 24 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 HASINTUS słuszna uwaga. Ja bym dał 0,3 kg do 0,4 kg. maź. JK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 24 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2009 Oczywiście,że za dużo zabije pozostałe samki a piwo będzie bardzo ciemne jeżeli użyjesz karmelowego ciemnego... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 25 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 W takim razie uzyje 0.3 kg - karmelowy jasny. A ile brzeczki po wysładzaniu powinno mniej wiecej być zeby docelowo wszystko miało ok 12°Blg. Do zacierania planuje wodę w proporcji 3:1 do słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 1 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 No i jestem po pierwszym zacieraniu. Poszło sprawniej niż myslałem. A zrobiłem tak: 5 kg słodu pilznieńskiego, 0.4 karmelowego do 18l wody o temp 68°C , temp spadła do 62 - 45 minut w temp 63-65, później 72-75 przez 20 minut - próba jodowa i 15 minut w 75-78. Chmiel goryczkowy 40 przez 1 godz, aromatyczny 15 minut przed koncem. Wyszła brzeczka 16°Blg dlatego dolałem wody i ostatecznie wyszło 25l - 13°Blg. Drożdże Safale s-04 poszły w 28 stopniach. Po 24 godzinach pieknie pracują. Prosze o uwagi czy wszystko zrobiłem jak trzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 1 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2009 (edytowane) Skoro drożdże pracują, znaczy że zacieranie przebiegło pomyślnie. Na pewno jakieś piwo Ci z tego wyjdzie. Czytaj forum, wzoruj się na bardziej doświadczonych użytkownikach i pytaj. W kolejnych warkach zwróć uwagę na dość zasadnicze szczegóły. Napisałeś "Chmiel goryczkowy 40 przez 1 godz," tylko, jakiego chmielu. Bo taki goryczkowy Marynka ma 7,6% alfa kwasów, a goryczkowy Iunga 11%. Różnica dość zasadnicza. Zresztą, nawet jeżeli użyłeś Marynki, to dla mnie ten poziom goryczy to już masakra. Boję się myśleć, że to mogła być Iunga bądź Magnum. Najlepiej pomyśl jakie piwa najbardziej Ci smakują, bądź jakich nie piłeś i warz takowe. Przepisów szukaj u forumowiczów. Nawet jeśli wszystko zrobisz tak samo jak w recepturze, Twoje piwo będzie inne. Bo woda, warunki fermentacji itd. Może Twoje będzie lepsze. Zresztą często nie da się idealnie powtórzyć przepisów Makarona, czy scooby_brew, bo nie mamy w kraju słodów do których oni mają dostęp. Jeżeli męczy cię dusza eksperymentatora to próbuj tak dopasować receptury, żeby osiągnąć zadowalające efekty z tego co mamy. Edyta. Nie doczytałem receptury. Późno w nocy pisałem po powrocie z roboty. Dość ekstremalny ten przepis jeżeli chodzi o goryczkę, IBU na poziomie 60-70. Ja bym nie dał rady, ale skoro zrobiłeś wszystko jak w przepisie, to będzie dobrze. Edytowane 2 Czerwca 2009 przez cyfronik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 2 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2009 Na szczęście dałem Marynkę więc chyba nie będzie źle - lubię piwa mocno chmielone, ale czy nie przesadziłem to się dopiero okaże za kilka tygodni. Dzięki za uwagi i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się