ximal Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 W końcu nadszedł ten moment po kilku miesiącach studiowania forum i kupowania sprzętu. Sobota rano Szymciu zrobił pobudkę o 6:00 sprzątanie małe zakupy i kole południa zaczęło się długo wyczekiwane warzenie. Zestaw z BA Koelsch wersja śrutowana. Według mnie nie ma co się bać zacierania żądna filozofia tylko trochę chęci wystarczy. Wysładzanie zajęło mi jakieś 55 minut w przerwami na podgrzanie wody do wysładzania oraz schłodzeniem próbki, przy 20l wysłodziny miały jeszcze 5 blg więc wysładzałem do 26l. Podczas chmielenia można zrobić 1000 innych spraw. Po chmieleniu chłodzenie w wannie jakieś 1,5 godz. Rechydrację drożdży zrobiłem w brzeczce o temp. 25 stopni, byłem w szoku bo drożdże dały oznaki życia już po 5 minutach a po poł godzinki powędrowały fo fermentatora. Wyszło mi około 21 litrów o 13blg więc chyba całkiem całkiem. Około 21 piwko powędrowało do piwnicy do temp 16 stopni. O 7 rano w niedziele pogoniłem do piwnicy zobaczyć do piwa i wbiłem się w szok bo piana był już na jakieś 3 cm. Dzisiaj rano z piwnicy unosi się piękny zapach. Dorzucam kilka fotek oraz projekt etykiet. Jeszcze jedna bardzo ważna sprawa. Wielkie podziękowania dla dla ANTEKS-a za możliwość spróbowania domowego piwka zanim sam uwarzyłem oraz za kapslownice, dzięki tobie moje pierwsze piwko zostało uwarzone parę miesięcy wcześniej, dwa tygodnie temu rozkoszowałem się twoim Miodowym warzonym w grudniu porostu rozkosz na podniebieniu. Pozdrawiam Wszystkie Piwowarki i Piwowarów i życzę tylko udanych Piwek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Gratuluję bezproblemowego warzenia Czytanie jednak popłaca Koniecznie zdaj relację z degustacji Życzę samych piwowarskich sukcesów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 (edytowane) Rozumiem że to Twoja pierwsza warka i to od razu zacierana? EDIT: Szymciu zrobił pobudkę o 6:00 sprzątanie małe zakupy i kole południa zaczęło się Czyżbyś był ze śląska? Uzupełnij proszę swój profil, a może okaże się że mieszkasz zaraz obok kogoś kto wspomoże Cię gęstwą, surowcami itp. Edytowane 25 Maja 2009 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ximal Opublikowano 25 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Dokładnie pierwsza warka i zacierana według mnie nie ma co się bawić w brew kity. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Brawo, tak trzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Cześć, Na browar.biz też pisałeś. Super i pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Dokładnie pierwsza warka i zacierana według mnie nie ma co się bawić w brew kity. No to zaczynasz podobnie jak i ja-też od słodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Jeszcze jedna bardzo ważna sprawa. Wielkie podziękowania dla dla ANTEKS-a za możliwość spróbowania domowego piwka zanim sam uwarzyłem oraz za kapslownice, dzięki tobie moje pierwsze piwko zostało uwarzone parę miesięcy wcześniej, dwa tygodnie temu rozkoszowałem się twoim Miodowym warzonym w grudniu porostu rozkosz na podniebieniu.Pozdrawiam Wszystkie Piwowarki i Piwowarów i życzę tylko udanych Piwek. cieszę sie że mogłem się na coś przydać i przyczynić się trochę do rozwoju piwowarstwa domowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ximal Opublikowano 25 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2009 Cześć, Na browar.biz też pisałeś.Super i pozdrawiam Obydwa fora były dla mnie i są pomocne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ximal Opublikowano 7 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 (edytowane) Z braku czasu w późniejszym terminie w niedzielę 5-06-2009 moja pierwsza warka powędrowała do butelek po tygodniu cichej. Blg 3 z 13 więc wystarczy alk z wyliczeń powinno być 5,1 (chyba dużo)albo źle liczę blg początkowe -blg końcowe / 1,938. Fermentacja burzliwa trwała jakieś 3 dni później piana siadła. W smaku młode piwko fajnie delikatne jak to stwierdziła moja Żona " w sklepie bywają gorsze". W piątek 3-lipiec powstała moja druga warka IRA z zestawu BA. Cały proces zacierania poszedł o wiele sprawniej jak przy pierwszej warce, wyszło 22L 12blg. W planach jest już nr 3. Padło na Pale Ale wzorowane na zestawie z BA tylko trochę zwiększyłem ilości : Pale Ale Weyermann 5 kg Carahell 0,25 kg Marynka jakieś 30g Lubelski tez jakieś 30g (lubie lekko chmielone) Drożdże us-05 Zacieranie 67C 60 min i 15min w 76C. Jak dobrze knuje to powinno wyjść jakieś 25l 12blg. Proszę o ewentualne korekty i sugestie. Wasze:beer: Edytowane 7 Lipca 2009 przez ximal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyfronik Opublikowano 7 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2009 W planach jest już nr 3. Padło na Pale Ale wzorowane na zestawie z BA tylko trochę zwiększyłem ilości :Pale Ale Weyermann 5 kg Carahell 0,25 kg Marynka jakieś 30g Lubelski tez jakieś 30g (lubie lekko chmielone) Drożdże us-05 Zacieranie 67C 60 min i 15min w 76C. Jak dobrze knuje to powinno wyjść jakieś 25l 12blg. Proszę o ewentualne korekty i sugestie. Wasze:beer: Jako, że ostatnimi czasy też warzę angielskie piwa, więc takie moje sugestie (o które zresztą prosiłeś ). Obliczyłem IBU, dla chmieli od Elroya za pomocą tego kalkulatora http://www.hotv.org/tools/hopbitterness.html przyjmując dla marynki 60 minut i 20 dla lubelskiego. Wyszło mi 33. Dolna granica stylu, ale to już nie tak mało. Ja testuję na sobie poziomy akceptowalnej goryczki. Na razie poziom 35-36 IBU jest ok. Następne IPA będzie miało około 50. Polecam Ci QBrew http://www.piwo.org/forum/t1065-Program-Qbrew--pomoc-dla-uzytkownikow.html tam sobie możesz wyliczyć dokładniej co i jak, nie tylko goryczkę. Druga kwestia, do angielskiego piwa lepsze byłyby angielskie chmiele (wiem na HB nie ma ) i drożdże (np Danstar Windsor, o kurcze, też nie ma) więc te US-05 z braku laku chyba będą dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ximal Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 (edytowane) Mała korekta planowanej warki nr3 Pale Ale Weyermann 5 kg Carahell 0,25 kg zamiast 30g marynki 15g Nugget 16%a-k 50min zamiast Lubelski 30g Styrian Golding 6%a-k 20min Drożdże us-05 Zacieranie 67C 60 min i 15min w 72C i mash out 76C Edytowane 8 Lipca 2009 przez ximal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Hej. Jak to robisz, że z zestawów Browamatora wchodzi Tobie ponad 20 l piwa przy znakomitym Blg? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ximal Opublikowano 8 Lipca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 Jak bym wiedział to bym ci powiedział . Może częste mieszanie przy zacieraniu, może przez wysładzanie do 25-26 l nie mam pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 pewnie przez wysładzanie:) ja wylałem litr filtratu około 5-6 Blg bo myślałem, że to już zbyt wielka cienizna :] Uzyskałem 7,5 Blg na 20 litrów piwa zamiast 8 Blg więc chyba i tak najgorzej nie jest następnym razem będę wysładzać do końca ... czyli nie wiem ilu Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 8 Lipca 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2009 następnym razem będę wysładzać do końca ... czyli nie wiem ilu Blg Zależy od piwa, ale zwykle nie dłużej niż 2°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ximal Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2009 29 sierpnia 2009 powstała moja trzecia warka "Sobotnie Ale". Skład: Pale Ale Weyermann 4 kg Carahell Weyermann 1 kg 15g Nugget 14,6%a-k 60min 15g Styrian Golding 3,6%a-k 20min 15g Styrian Golding 3,6%a-k 0min Drożdże us-05 Zacieranie 68C 60 min i 15min w 72C i mash out 76C Wysładzanie jakieś 35 minut ze schłodzeniem próbek, wyszło 24l 12blg. Drożdże nastawione z zagotowanej brzeczki pobranej podczas wysładzania i zadane w 25 stopniach. Zanim brzeczka się nachmieliła i wystygła drożdże pięknie już sobie pracowały. Po 6 godzinach od zadania drożdży była już piękna piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ximal Opublikowano 19 Września 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2009 (edytowane) 17-09-2009 Sobotnie Ale po 10 dniach cichej, Blg spadło do 3, powędrowało do butelek z dodatkiem 150g glukozy. Wyszło 45 butelek 0,5 + kufel w gardło. Jest to moje pierwsze piwo które smakuje dobrze przed butelkowaniem, Koelsch był strasznie goryczkowy(od chmielu) a IRa była goryczkowa od palonego jęczmienia. Obydwa po 2 miesiącach od butelkowania są pyszne. Edytowane 19 Września 2009 przez ximal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ximal Opublikowano 12 Lutego 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2011 Witam Ponad rok czasu nie było mnie na forum, zmiana pracy brak czasu i tylko 5 warek za ten czas. Był ALT w listopadzie 2009, pszeniczka syczeń 2010, ALE marzec 2010, później przerwa do października i pracowita sobota i niedziela. W sobotę uwarzyłem ALe i Stouta a w niedzielę IRA, teraz kiedy to pisze właśnie chmieli się Żytnie i planuję uwarzenie Witbiera. Mam nadzieję że w koncu się torchę rozkręcę i będzie czas na warzęnie piwka co miesiąc bo bardzo wkurzający jest brak w piwnicy i kupowanie koncerniaków w sklepie. Robiąc Stouta miałem obawy, że nie będzie mi smakował ale chyba na stałe zagości wśród piw które mam zamiar uwarzyć. Dzisiejsze wysładzanie było masakryczne, jak bym nie mieszał co chwilę młóta to by nic nie leciało, przez to po raz pierwszy bo nawet pszeniczka którą robiłem była bardziej klarowna. Pytanie do was czy Żytnie zawsze tak zapycha filtrator i nie ma innej opcji na filtrację jak mieszanie młóta? MAm nadzieje że nie straci przez to na smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się