Skocz do zawartości

Panel degustacyjny u Infama!


Infam

Rekomendowane odpowiedzi

Skąd takie różnice w wadze ocen poszczególnych piw ?

Takie ustaliliśmy wspólnie z Infamem. :lol: Złe są? Możesz zaproponować inne - wpiszę do arkusza i sprawdzę czy to coś zmieni. :okey:

 

Na poprzednich panelach były wspólne (takie same) wagi dla wszystkich kategorii i trochę nam przeszkadzało, że np tak samo się ocenia np Stouta i Wee Heavy, więc zmodyfikowałem arkusz, żeby można było wpisywać różne wagi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 204
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Oj tam złe , tylko dlaczego np.w pszenicy smak jest ważniejszy jak przy Triplu czu RISie ?

A nie jest. :okey:

A poważnie to "szliśmy" od naszym zdaniem najmniej ważnych: w pszenicy goryczki, w triplu pienistości a w RIS nasycenia - wszytko do dostało po 10% wagi.

A że pszenica ma więcej za smak i zapach to naprawdę już nie pamiętam dlaczego. :lol:

Dla testu wpisałem takie wagi:

0,25 pienistość

0,15 nasycenie

0,1 goryczka

0,25 zapach

0,25 smak

Pierwsza trójka jest taka sama, tieroo wygrał nawet z większą przewagą (ma 4,03pkt) zmiana jest dopiero pomiędzy 4tym a 5tym miejscem.

Tak więc jak widać wagi nie mają aż tak dużego znaczenia.

Nie ma co się czarować: żeby piwo było "na topie" musi być dobre we wszystkich aspektach oceny.

 

Edit: a... i jeszcze jedno: wagi były znane oceniającym przed podaniem pierwszej próbki. :lol:

Edytowane przez Stasiek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na poprzednich panelach, gdzie było więcej kategorii identyczne wagi pozostawiały pewien niedosyt (abstrahując od tego jakie kategorie akurat były; czy sprawiedliwie było przyznać taką samą wagę względem innych aspektów np. za pienistość dla stouta czy też pszenicy a milda?)

Oj tam złe , tylko dlaczego np.w pszenicy smak jest ważniejszy jak przy Triplu czu RISie ?

Jeśli jednak wagi dla różnych kategorii są zróżnicowane, to ww. pytanie jest niezbyt zasadne ;-) Nie oceniamy pszenicy z RISem (na panelu nie było jeszcze GC ;-) ).

Pszenica zyskała na wagach dla smaku i zapachu kosztem wagi dla goryczki. To główna zmiana, reszta to kosmetyka (a raczej mniej znaczące różnice).

Pozostają oczywiście wątpliwości co będzie, jeśli jakaś pszenica będzie miała goryczkę garbnikową? Zbyt mała waga dla goryczki mogłaby zbagatelizować tak znaczącą wadę piwa. Tu jednak przychodziła z pomocą ocena smaku.

Pytania i wątpliwości pozostaną. I dobrze, że o tym piszemy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.