Krzysztof Ruda Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 cześć mam na imię Krzysiek i od jakiegoś roku robie piwko w domu (narazie z puszek) mam za sobą około 10 warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Witam, udanych warek życzę (ale może zacieranych?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Witam z Katowic ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Ruda Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 wszystko przedemna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Samych udanych warek! Coraz więcej nas tu w okolicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olgierd Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Witaj Samych udanych warek życzę A jak byś czegoś potrzebował to wal jak w dym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Ruda Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 No i witam ponownie po kilkudziesięciu warkach z brew-kitów przyszedł czas na zacieranie :) wychaczyłem na olx garnek 50l za 44zł, sprzęt dokupiony i teraz pytanko, jakie pierwsze piwo uwrzyć co łatwego jak na początek jakaś receptura czy kupować gotowe zestawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 29 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2015 Polskie Ale, proste a dobre piwko. Jejski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_%28wersja_na_20l%29 ale gotowe zestawy też są niezłe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Ruda Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_%28wersja_na_20l%29 ale gotowe zestawy też są niezłe Witam w nawiązaniu do tej receptury czy jak zamiast szyszek użyje granulatu to też będzie okej? jaki słód pilzneński wybrać? (Weyerman, Strzegom, jakie EBC) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 czy jak zamiast szyszek użyje granulatu to też będzie okej? jaki słód pilzneński wybrać? jak najbardziej możesz użyć granulatu, ale i tak trzeba przeliczyć ilość bo każda partia ma iną zawartość AK. IMO, słód możesz dać dowolnego producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Ruda Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Witam ponownie za mną 3 warki z zacieraniem, myślę że wyszło nawet nieźle ale nie odbyło sie bez problemów a mianowicie, warzyłem na kuchence, troszke mi zajęło a w dodatku przypaliłem blat z kuchni ponieważ gar (50l) lekko wystawał poza kuchenkę, żona wściekła a jak chce warzyc dalej i tu moje pytanie, myśle nad zakupem taboretu grzewczego, wiem że na forum jest już kilk tematów o nich ale ja chciałbym konkretne odpowiedzi do moich pytań 1. jaki taboret wybrać, jaka moc i chciałbym go używać w domu w kuchni, czy inwestować taki z termoparą, zapalarką itd czy poprostu brać najtańszy, lecz z tych bardziej wytrzymałych (chodzi o nóżki) 2. jak już wyżej napisałem chciałbym go używać w kuchni a na podłodze mam gumolit, czy czasami go nie przypalę, bede musiał coś podłożyc pod niego lub zbudować jakiś wyższy stojak, widziałem jak niektórzy używają go w kuchni ale maja kafelki na podłodze. a druga sprawa chciałbym też zainwestować w chłodnice zanurzeniową, posiadam gar 50l emaliowany, ostatnio chłodziłem w wannie zajeło mi to troszkę czasu, kupić gotowe dostępne chłodnice na rynku czy budować samemu z rurki miedzianej pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 przypaliłem blat z kuchni Cześć, też mam na koncie taką wpadkę przy pierwszym warzeniu z zacieraniem. Co do chłodnicy - pomyśl jeszcze zamiennie dla miedzi o karbowanej rurce nierdzewnej, też jest bardzo dobrą opcją. Ja bym zwijał sam, tylko najpierw pomyśl jak będziesz to przechowywał, przewijałem swoją chłodnicę (była kwadratowa) i nie pomyślałem o przechowywaniu i teraz mi trochę nie mieści się w wiaderku (przechowuję wszystko złożone - gar, w nim fermentory w nich wiaderka 15l i w tym chodnica wepchnięta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazior Opublikowano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Ja też mam gumolit i zbiłem podstawę pod taboret, gumolit po bokach jest dość ciepły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Ruda Opublikowano 24 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 Ja też mam gumolit i zbiłem podstawę pod taboret, gumolit po bokach jest dość ciepły. 12185579_192381964428326_1619097787530678983_o.JPG a ten taboret to masz jaki? na wypasie czy z tych najzwyklejszych, ja myślałem o kupnie jakiejś kafelki dużej i podłożenie pod niego przypaliłem blat z kuchni Cześć, też mam na koncie taką wpadkę przy pierwszym warzeniu z zacieraniem. Co do chłodnicy - pomyśl jeszcze zamiennie dla miedzi o karbowanej rurce nierdzewnej, też jest bardzo dobrą opcją. Ja bym zwijał sam, tylko najpierw pomyśl jak będziesz to przechowywał, przewijałem swoją chłodnicę (była kwadratowa) i nie pomyślałem o przechowywaniu i teraz mi trochę nie mieści się w wiaderku (przechowuję wszystko złożone - gar, w nim fermentory w nich wiaderka 15l i w tym chodnica wepchnięta. z przechowywaniem nie mam problemu, bo mam piwnicę tylko na mój sprzęt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazior Opublikowano 24 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 a ten taboret to masz jaki? 7,5 KW bez zapalarki i termopary Ja mam pod deską jeszcze przestrzeń, nie wiem czy kafelka wystarczy ale jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Ruda Opublikowano 24 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 a ten taboret to masz jaki? 7,5 KW bez zapalarki i termopary Ja mam pod deską jeszcze przestrzeń, nie wiem czy kafelka wystarczy ale jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz i normalnie używasz go w kuchni? bez rzadnych problemów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kazior Opublikowano 24 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2015 Tak w kuchni jak zdjęciach, po zacieraniu stawiam gar i dalej warze. Zawsze mam uchylone okno żeby była wentylacja i wiadomo ciepło się robi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się