rex5555 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Drożdże Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen. Założenia są takie, dodatek cukru ma dać piwu rozgrzewającą moc, a wynikającą z tego wytrawność chce zrównoważyć dodatkiem płatków owsianych. Drożdże takie bo akurat planuję serię weizenów, więc może użyję ich do osiągnięcia goździków. Myślę że pomysł całkiem niezły, nie wnikam w przyprawy itp. bo mam jeszcze zero doświadczenia z przyprawami. Zwrócę tylko uwagę na drożdze. Sugerowałbym albo użycie dolniaków, albo tych pszenicznych i przy butelkowaniu zadać dolniaki, i od razu do zimnego pomieszczenia. Chodzi o to że pszeniczne nie żyją zbyt długo, a później ulegają autolizie. Taka moja opinia. (za błedy przepraszam, w razie czego jeszcze raz przestudiuje co po niektóre działy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 2 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 Początkiem Lipca uwarzyłem swoje Bożonarodzeniowe według własnego przepisu (22 litry, 17,5°Blg): 3 kg - Pilzneński 1 kg - Pszeniczny Jasny 0,4 kg - Płatki Owsiane Błyskawiczne 0,3 Kg - Karmelowy Jasny (Strzegom) 0,2 Kg - Karmelowy Ciemny (Strzegom) 120 g - Jęczmień Palony 80 g - Barwiący 30' w 20°C 30' w 64°C 20' w 74°C Palone ziarna dodane przy Mash-Out'cie. Gotowanie 60' - 30 g szyszek Marynki od początku - na 10' przed końcem: * 15 g granulatu East Kent Goldings * Cukier biały - 500 g * Cukier Wanilinowy - 16 g * Cynamon Mielony - 7 g (jedna płaska łyżka) * Gałka muszkatołowa świeżo starta - 6 g (jedna płaska łyżka) * Śliwki suszone, posiekane - 100 g * Skórka z 3 pomarańczy * Goździki całe - 16 sztuk Drożdże 1028 London Ale - gęstwa 2 zbiór. Fermentacja burzliwa 17 dni, cicha 5 dni (FG 2,5°Blg) , refermentowane 155 gramami cukru. Dziś otworzyłem pierwszą małą butelkę żeby sprawdzić, czy wszystko jest OK. Powiem tyle: piwo już jest wspaniałe, więc na święta pewnie będzie wyborne. Kolor nieprzeniknienie czarny, piana beżowa, obfita i rewelacyjnie trwała, nagazowanie umiarkowane. W smaku delikatna paloność, nutki karmelowe, ale przede wszystkim banany (zasługa drożdży, o dziwo!), pomarańcze i piernik (poszczególnych przypraw nie odróżniam ale całościowo efekt jest wspaniały). Czuć w nim moc (~7,5%) ale nie trąci spirytem. Czuć że jeszcze nie dojrzało, goryczka jest mocna i niezrównoważona (przyprawy oprócz aromatu dały też sporo goryczy), ale do świąt mamy jeszcze prawie 4 miesiące Dam jeszcze znać jak piwo będzie smakowało po dojrzewaniu, ale pewnie będę wracał do tego przepisu. Następnym razem dałbym więcej cukru wanilinowego i śliwek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 2 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 TomX - a śliwki, skórki itd - części stałe - oddzieliłeś po chmieleniu czy zostawiłeś w brzeczce do fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 2 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2010 Oddzieliłem razem z osadami i chmielem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 3 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2010 30' w 20°C Czy tak miało być , czy to pomyłka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 4 Września 2010 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2010 To było śniadanie Planowo chciałem zrobić płynną przerwę ferulikową (a nóż widelec by się jakiś goździk urwał) podgrzewając powoli zacier do 63°C, ale zaraz po zasypie zostałem wezwany do stołu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Witam wszystkich, od jakiegoś czasu nosiłem się z zamiarem uwarzenia jakiegoś piwka w sam raz na święta, wszystko mam już kupione i tylko dwie rzeczy nie dają mi spać, mam nadzieję że mi pomożecie: -mam mielony kardamon i prawdę mówiąc nie wiem ile go dodać, jakiś pomysł? Nie chcę żeby zdominował piwo. -lepiej dodać starte skórki z 3 pomarańczy czy lepiej użyć kandyzowanej skórki pomarańczowej? Warka docelowo 22 litry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Witam wszystkich,od jakiegoś czasu nosiłem się z zamiarem uwarzenia jakiegoś piwka w sam raz na święta, wszystko mam już kupione i tylko dwie rzeczy nie dają mi spać, mam nadzieję że mi pomożecie: -mam mielony kardamon i prawdę mówiąc nie wiem ile go dodać, jakiś pomysł? Nie chcę żeby zdominował piwo. -lepiej dodać starte skórki z 3 pomarańczy czy lepiej użyć kandyzowanej skórki pomarańczowej? Warka docelowo 22 litry. Kardamon ma bardzo wyrazisty smak i aromat , ja daję 5gr-10gr w zależności od ilości innych przypraw. Co do pomaranczy to dodałbym skórkę z 3szt. Tylko pamiętaj żeby usunąć białą wewnętrzną część ,jest gorzka. Osobiście dodałbym jeszcze innych przypraw: gożdziki , cynamon , ziele angielskie , imbir , cukier waniliowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Goździki, cynamon i laskę wanilii też dodaję, nie wspomniałem o nich bo proporcje do ich zastosowania znam Serdeczne dzięki za odpowiedź, dodam jakieś 5-8 gram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 Goździki, cynamon i laskę wanilii też dodaję, nie wspomniałem o nich bo proporcje do ich zastosowania znam Serdeczne dzięki za odpowiedź, dodam jakieś 5-8 gram. Moja propozycja: dodaj pare rozbitych ziarenek ziela angielskiego ( pasuje do piwa) , co do laski wanilii ( zawiera sporo tłuszczu , mogą być problemy z pianą) cukier waniliowy jest dobrą alternatywą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 30 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2010 ...cukier waniliowy... Nie żebym się czepiał ale cukier jest wanilinowy a nie waniliowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 (edytowane) ...No tak... tylko mały problem z przetłumaczeniem nazw przypraw. To ja już wolę beertools. No to udało się przetłumaczyć Millenniumbier Styl: Beer Winter Wielkość partii: 10 l. czas gotowania: 75 min Zawartość alkoholu: 9,7% początkowej SG: 1092 koniec SG: 1019 rodzaj wody 6,8 litra wody Słód Pilzneński (3 EBC) 1600 g. Słodu monachijski (20 EBC) 800 g. Słód pszeniczny (4 EBC) 240 g. Belgijski słód aromatyczny (150 EBC) 200 g. Słód Carapils (120 EBC) 200 g. Słód Carafa typu I (800 EBC) 24 g. Słód czekoladowy (800 EBC) 24 g. cukier kandyzowany ciemny 240 g. 52°C 15 min. 63 °C 30 min. 68 °C 15 min. 73 °C 30 min. 78 °C 5 min. Warzenie: Northern Brewer chmiel 10 g. 75 min. Styrian Goldings chmiel 3 g. 75 min. Saaz chmiel 5 g. 15 min. anyż gwiazdki 1 g. 15 min. Lukrecja 4 g. 75 min. Wyeast 1214 Belgian Abbey Edytowane 31 Października 2010 przez Shooter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plx Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 ...cukier waniliowy... Nie żebym się czepiał ale cukier jest wanilinowy a nie waniliowy To fakt, waniliowy jest bardzo bardzo bardzo trudno dostępny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agrest Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 ...cukier waniliowy... Nie żebym się czepiał ale cukier jest wanilinowy a nie waniliowy To fakt' date=' waniliowy jest bardzo bardzo bardzo trudno dostępny.[/quote'] To też fakt, chociaż ostatnio na półkach sklepowych, w poszukiwaniu wanilli, znalazłem właśnie "cukier z prawdziwą wanilią" zamiast oczywiście wanilii. Leży toto na przyprawach a na opakowaniu ma o ile pamiętam laskę i kwiat wanilii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uups Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 do tego piwa pasuje również pieprz zielony i cynamon ..pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 A ile byście dali takiego cukru waniliowego/wanilinowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomX Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Ja do mojego (patrz wyżej) dałem jedną paczuszkę 16g - nic nie czuć. Jeżeli robisz mocne piwo i dajesz dużo przypraw to spokojnie możesz dać 2 takie paczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 ...cukier waniliowy... Nie żebym się czepiał ale cukier jest wanilinowy a nie waniliowy To fakt' date=' waniliowy jest bardzo bardzo bardzo trudno dostępny.[/quote'] Jest dostępny. Skoro mi udało się kupić w mojej miejscowości , to w większych miastach nie powinno być problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 ...cukier waniliowy... Nie żebym się czepiał ale cukier jest wanilinowy a nie waniliowy W sklepach są dostępne oba rodzaje:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubuś Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Końcem sierpnia zrobiłem swoje 1 bożonarodzeniowe , wczoraj była 1 degustacja. Piwo jest naprawdę dobre z ładną trwałą pianą , chociaż trochę za mało nagazowane , ale to dolniak więc ma jeszcze czas. -Słód pszeniczny jasny - 5,00kg -Słód pilzneński - 2,00kg -Słód monachijski 1 - 2,00kg -Słód wędzony - 2,00kg -Słód carahell - 0,25kg -Słód barwiący 1600 EBC - 0,10kg -Chmiel Marynka - 35gr -Chmiel Hallertau Her. - 40gr -Curacao - 20gr 60 minut - 46 tylko pszeniczny 15 minut - 53 40 minut - 64 reszta z wyjątkiem barwiącego 20 minut - 72 Dodać barwiący i podgrzać do 78 Chmielenie 70 minut 10 minuta - 35gr marynka 50 minuta - 30gr hallertau hersbrucker 55 minuta - 20gr curacao 65 minuta - 10gr hallertau hersbrucker Schłodzone do 18 i dodane starter wyeast 2633 octoberfest lager blend Wyszło 26,5l/21BLG Fermentacja burzliwa 15 dni w 9' Fermentacja cicha 20 dni w 9" Blg końcowe 4,5 Zabutelkowano ( 50 butelek/0,5l ) 04-10-2010 z 4,2gr/butelkę miodu spadziowego do refermentacji Na te święta poświęcę tylko końcówkę 3 skrzynki. 2 skrzynki poleżą do następnych świąt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Preis Opublikowano 31 Października 2010 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2010 Ja do mojego (patrz wyżej) dałem jedną paczuszkę 16g - nic nie czuć. Jeżeli robisz mocne piwo i dajesz dużo przypraw to spokojnie możesz dać 2 takie paczki. Wielkie dzięki, tak właśnie zrobię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geronimo Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Już po Bożym Narodzeniu;)- jak wrażenia organoleptyczne z degustacji piw? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 20 Lutego 2011 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2011 Ja piłem dwa razy piwo Rexa5555. Dla mnie bardzo smaczne piwo z przyprawami, mocne i rozgrzewające. Jeśli ktoś lubi tylko pilsa to piwa nie warzy, a jak już warzy to warto takie zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2013 Jako że Boże Narodzenie tuż tuż , odświeżam temat. W planach jest wykonanie kopii piwa świątecznego autorstwa TomX . Niestety, z płynnych to posiadam jeszcze jedynie Wyeast 1275 Thames Valley Ale oraz Wyeast 3944 Belgian Witbier, a nie odważe się teraz zamówić czegoś nowego z powodu panujących upałów. Czy te drożdże nadają się do takiego piwa, a jeżeli nie, to może jakieś suche. A tak w ogóle to czy te wszystkie przyprawy nie zdominują zupełnie aromatów w piwie i wystarczające będzie użycie najzwyklejszych US-05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Ja w zeszłym roku warzyłem wg. TomX dodałem tylko więcej przypraw. Niestety fermentowałem T-58 i piwo dopiero w te Święta będzie na prawdę gotowe do picia Ja myślę, że US-05 są zbyt neutralne, ja w tym roku recepturę powtarzam, ale na S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się