ras13 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Cześć, Zainteresowałem się produkcją piwa dawno temu ale dopiero decyduję się zacząć moją przygodę z domowym piwowarstwem. Rok rocznie robię wina gronowe oraz inne, głównie z owoców z mojego ogródka działkowego ROD. Jestem fanem również cydra, niestety sporo jego schodzi jak już jest a wszystko jest uzależnione od ilości soku jabłkowego- ile by nie było to tak jest za mało. W przyszłym sezonie chyba trzeba będzie beczkę 100l postawić... Moim pierwszym planowanym piwem które powstanie będzie piwo z brewkita z nachmielowanym ekstraktem w płynie do poprawienia smaku i odpowiednimi drożdżami (ewentualnie chmielonym dodatkowao). A to dlatego, że chce przejść wszystkie etapy nauki po koleji. Znam ludzi co nigdy nie pili piwa z brewkita, a je ostro krytykują. Jestem wielkim fanem piwa pszenicznego. Zawsze lubiłem dobre piwo, fajne, że w Polsce od pewnego czasu mamy tyle ciekawych małych browarów. Pozdrawiam wszystkich! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwosz Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Cześć. Jak już jesteś obcykany w zlewaniu, przelewaniu, uwodnianiu drożdży( a czytam, że jesteś ) i masz możliwości, aby zacierać to nie czekaj z tym ;-) Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Do końca możliwości nie mam, co tu gadać, święta idą, a chciałbym kompletny sprzęcik do zacierania mieć z dobrą kapslownicą oraz chłodnicą i garnkiem. Chyba poczekam do stycznia z pierwszą warką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Skoro tak to po co przepłacać za brewkit? Witam i zachęcam do prawdziwego warzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Skoro tak to po co przepłacać za brewkit? Witam i zachęcam do prawdziwego warzenia. Czy nie warto na początku poznać smak brewkita? Ja uważam, że nie zaszkodzi. Pierwszą warkę będę mógł zrobić bez kupna garnka 40l i chłodnicy. Ten co mam to 7l i na jedną warkę wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Chłodnica nie jest konieczna do 1 warki (w ogóle nie jest, ludzie bez tego po 100 warek warzą i żyją ). Gar można wyniuchać gdzieś na targu za śmieszne pieniądze. Natomiast sam brewkit to 60 zł. Piłem taki sam bez żadnych dodatków, tylko woda, brewkit i cukier. (kolega z uczelni mnie poczęstował) No i powiem szczerze cienko to smakowało, był to Coopers Pilsner. Można polepszyć brewkita, ale wtedy cena rośnie, ekstrakt słodowy, dodatkowy chmiel jakiś i robi się blisko 100 zł. Czyli cena nowego 30 L gara emaliowanego (albo 40 nie pamiętam). Jeśli ktoś ma w planach zacieranie tak czy siak, nie widzę sensu zaczynać od brewkitu. Każdy robi jak uważa, ale takie jest moje zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 czolem. wiekszosc zaczyna od brewkita, jak chcesz to tez mozesz. ale tak jak przedmowcy, namawiam do zacierania - moim zdaniem dopiero wtedy zaczyna sie prawdziwa zabawa . masz wiecej mozliwosci, poza tym czynnosc sama w sobie jest przyjemna. co do kupna sprzetu, to nie bierz tego do glowy - zawsze cos mozna dokupic, grunt to operowac malymi kroczkami . udanego eksperymentu z brewkitem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacki Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Cieszymy się z kolejnego podlaskiego piwowara. Cześć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Jednak zdecydowałem się na zacieranie, niestety nie wcześniej jak styczeń nie wystartuje. Potrzebuje parę podstawowych rzeczy a przed świętami nie dam rady.Chłodnice sprawie sobie później- przecież zima jest. pozdrawiam i trzymajcie kciuki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Spokojnie to jest prosta sprawa. Masz zatem czas na pogłębienie wiedzy z zakresu produkcji piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Zacieranie naprawdę jest proste, wystarczy podgrzać garnek ze słodem i pilnować żeby nie ostygł :)Chłodnicę zrób sobie sam z 10m miedzianej rurki. Po co przepłacać. Mi wyszła za 80zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 14 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 JA zamierzam zrobić z nierdzewnej rurki karbowanem 12mm, cena taka sama a materiał lepszy. Nie wiem na jaki garnek się zdecydować, na początku chciałem 40l, potem 50l a teraz mysle o 30l... zgłupiałem. Chodzi oczywiście o emalie z allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pan_czarny Opublikowano 14 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2013 30 litrowy garnek pozwoli Ci na warki do ok. 25 litrów, czyli standardowo mieszczace sie w najpopularniejszych fermentorach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pic_q2 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Witam koledzy byłem wczoraj w hurtowni agd na ul. Częstochowska 14 i widziałem tam gar elamia 30L -109zł 50L-169zł coś takiego był jeszcze 40L ale nie zwróciłem uwagi ale w oczy wpadł mi gar 50L z nierdzewki za 350zł mają tam dużo pierdół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 7 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Witam koledzy byłem wczoraj w hurtowni agd na ul. Częstochowska 14 i widziałem tam gar elamia 30L -109zł 50L-169zł coś takiego był jeszcze 40L ale nie zwróciłem uwagi ale w oczy wpadł mi gar 50L z nierdzewki za 350zł mają tam dużo pierdół Dzięki za cynk, po 10tym lecę po gar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajosq Opublikowano 12 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Ja kupiłem w grudniu na allegro za 80 zł (94 zł) z przesyłka identyczny garnek jak ten w hurtowni. Przy pierwszym warzeniu spisał się znakomicie. Z tego co widziałem są jeszcze do kupienia. A jak czegoś ci zabraknie ze sprzętu to skocz najpierw sprawdź na madro do Sami Swoi. Mają ubogi asortyment, ale coś mają, np. wężyk silikonowy 6 zł za 0,5 m, czy zaworek grawitacyjny do rozlewania do butelek za 12 zł. Można czasami zaoszczędzić parę zł a w najgorszym wypadku cenę przesyłki. Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalk Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Gajosq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Byłem w tej hurtowni ale nie kupiłem, bo to jest garnek 30l o szerokości 40cm.Zamówiłem z allegro w tej samej cenie 36cm średnicy. Taki mi bardziej odpowiada gabarytowo. Sami Swoi znam od początku istnienia, jestem wyniarzem i cydrownikiem Dzięki za podpowiedzi. Edytowane 15 Stycznia 2014 przez ras1313 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajosq Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) Także robię wino i cydr a Sami Swoi wypatrzyłem dopiero w obecne wakacje. I to przy pierwszych dwóch odwiedzinach był zamknięty (w godzinach pracy). Ja już jestem po pierwszym warzeniu. Niesamowita sprawa. Nie unikłem też błędów. Mam nadzieję, ze nie wpłyną niekorzystnie na mój wytwór. :-) Tobie również życzę tak wspaniałych chwil i powodzenia z warką nr 1. Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalk Edytowane 17 Stycznia 2014 przez Gajosq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 O jakiego typu błędach piszesz? Garnek już jest, teraz czekam na sprzęt z browamatora. Lada dzień zacieram stouta ;D! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajosq Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Nie są to jakieś wielkie błędy (się okaże). Jeden błąd to pozostawienie garnka na ostygnięcie brzeczki na balkonie. Lepszym rozwiązaniem było by chociażby schłodzenie w wannie. Ale ty robisz chłodnice. Ja też się przymierzam do następnych warek. Drugi to temperatura 23-24 stopni w jakich stała brzęczka na burzliwej fermentacji przez pierwszą dobę. Możliwe, ze wszystko będzie w porządku, a błędy okażą się błahe. Ja też zacząłem od stouta. Owsianego. Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) Chłodnica będzie dopiero po następnej wypłacie, sam myślałem o balkonie, temperatura minusowa, powinna szybko ostudzić brzeczkę. Co do temperatur do fermentacji mam dwie opcje, mieszkanie 20-21 i bokówka 18, więc nie jest źle. Edytowane 17 Stycznia 2014 przez ras1313 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajosq Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 (edytowane) Jak ja warzylem było +5 na balkonie. Stygło 7,5 godziny. W wannie zajęło by podobno do 1 godziny. Teraz są mrozy więc napewno będzie krócej. Albo śniegiem zapełnić wannę :-) Wysłane z mojego GT-I8160 przy użyciu Tapatalk Edytowane 17 Stycznia 2014 przez Gajosq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Woda lepiej przewodzi ciepło niż powietrze. Dlatego szybciej chłodzi się w cieplejszej wodzie niż zimnym powietrzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ras13 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Woda lepiej przewodzi ciepło niż powietrze. Dlatego szybciej chłodzi się w cieplejszej wodzie niż zimnym powietrzu. Od trzech dni zawieja, na balkonie 10cm śniegu i wychłodzona posadzka, chyba da rade. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gajosq Opublikowano 8 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2014 Słyszałem, że dobre piwo Ci wyszło "Jasne Pełne" Tylko nie było nagazowane jeszcze dobrze wtedy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się