Bielo Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Witam po kwasach chlebowych i cydrze postanowiłem się zabrać za uwarzenie piwa. na pierwszy raz chciałbym użyć ekstraktów pszenicznych i uzupełnić ich smak dodatkiem słodu który bym zacierał na lenia (godzinę w 68-69 stopniach). moja receptura wygląda następująco: wes ekstrakt pszeniczny 2x1,7 kg słód pilznenski 0,5 kg słód pszeniczny wędzony 1kg chmiel lubelski 10g na goryczkę chmiel lubelski 20g na aromat drożdże WB-06 (?) dodatkowo pod koniec chmielenia 20g skórki słodkiej pomarańczy, ewentualnie drugie 20 na cichą jeżeli uznałbym że za mało aromatu. brzeczke rozcienczylbym do uzyskania 12-13°Plato. moje pytanie jest takie: jest sens takich operacji? nie robię całkowitego zacierania ponieważ zależy mi na tym aby piwo wyszło, natomiast taki trening chyba może się przydać. słód pilznenski daję żeby oddał enzymy do rozłożenia skrobi. może jednak lepiej użyć 2kg wędzonego? pozdrawiam, Maciej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 10 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 To co zamierzasz zrobić to jest całkowite zacieranie. Słód pszeniczny wędzony jest bogaty w enzymy prawie tak jak pilzneński jednak użycie słodu jęczmiennego ułatwia filtrację. Skórka tylko na koniec gotowania ale skoro chcesz użyć drożdży weizenowych to może lepiej w ogóle z niej zrezygnuj. Zamiast WB-06 lepiej użyć Mauri Brew Za mało chmielu na goryczkę i niepotrzebny na aromat. Dodaj całość na goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 10 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2013 Mauribrew dałoby smak bardziej belgijskich witbierów niż zwykłego weizena? Chyba byłaby to lepsza droga, w zamyśle mam stworzenie dość treściwego, nie za wysoko alkoholowego pszeniczniaka z lekką goryczką po której maszerowałyby aromaty to wędzonki, to pomarańczy. Dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seven Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Kiełbasa z pomarańczą Chcesz żeby było treściwsze - to na pewno lepsze będą Mauribrewy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 11 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2013 Mauribrew dają typowo weizenowe fenole: goździkowe, nie belgijsko-pieprzne. No i jak napisał Seven nie odfermentowują tak głęboko jak WB-06. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 12 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Czy muszę zastosować przerwę ferulikową jeżeli zrezygnuję z ekstraktów, czy obecne słody są wystarczająco zmodyfikowane aby wypuścić pożądane aromaty mimo jednej temperatury? domin-w 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 12 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2013 Przerwa ferulikowa ma za zadanie uwolnić kwas ferulikowy, który drożdże przerobią na 4VG, czyli aromat goździków - czyli ten aromat wynika bezpośrednio z pracy drożdży, a słód dostarcza tylko surowców do tej pracy. Z drugiej strony tutaj jest eksperyment z dwoma schematami zacierania, z których jeden uwzględniał 30 minutową przerwę ferulikową i nie było znaczących różnić w ilości goździków: http://braukaiser.com/blog/blog/2010/06/04/how-much-effect-does-a-ferulic-acid-rest-have/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon9999 Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Przez pomyłkę dodałem do swojego pszeniczniaka słód wędzony. Wyszedł browar w okołoGrodziski. Bardzo dobre i orzeźwiające piwko ale z pszeniczniaka niewiele w nim zostało. Wędzonka jak w Grodziskim i kwaskowatość pszeniczniaka. Nieźle zbalansowane. Żadnych bananów czy goździków nie wyczułem. Robione na WB-06. Piana że ho ho. pszeniczny 2,7kg pilzneński 1,5kg (wędzony) Aroma 0,2kg Hallertau Spalt Select 30g 40C 30min 53C 15min 63C 30min 72C 30min 78C 10min Gotowanie: 60min w 0min 10g Hallertau Spalt Select w 30min 10g Hallertau Spalt Select w 45min 10g Hallertau Spalt Select poprawka: Właśnie prowadzę degustację! Goźdiki jednak są Edytowane 15 Grudnia 2013 przez leon9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 17 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2013 Przez pomyłkę dodałem do swojego pszeniczniaka słód wędzony. Wyszedł browar w okołoGrodziski. Bardzo dobre i orzeźwiające piwko ale z pszeniczniaka niewiele w nim zostało. Wędzonka jak w Grodziskim i kwaskowatość pszeniczniaka. Nieźle zbalansowane. Żadnych bananów czy goździków nie wyczułem. Robione na WB-06. Piana że ho ho. pszeniczny 2,7kg pilzneński 1,5kg (wędzony) Aroma 0,2kg Hallertau Spalt Select 30g 40C 30min 53C 15min 63C 30min 72C 30min 78C 10min Gotowanie: 60min w 0min 10g Hallertau Spalt Select w 30min 10g Hallertau Spalt Select w 45min 10g Hallertau Spalt Select poprawka: Właśnie prowadzę degustację! Goźdiki jednak są Ile blg Ci wyszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon9999 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Według notatek ~11,5 Blg przy 20 litrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Rada ode mnie - jeśli chcesz dobrą pszenicę, ale takiego faktycznie dobre hefe-weizena, to nie używaj WB-06. Po prostu nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Rada ode mnie - jeśli chcesz dobrą pszenicę, ale takiego faktycznie dobre hefe-weizena, to nie używaj WB-06. Po prostu nie Zwycięskie weizeny zarówno z Kłodzka jak i ostatnio z Poznania są na WB-06 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Rada ode mnie - jeśli chcesz dobrą pszenicę, ale takiego faktycznie dobre hefe-weizena, to nie używaj WB-06. Po prostu nie Zwycięskie weizeny zarówno z Kłodzka jak i ostatnio z Poznania są na WB-06 Tyle że ja tu nie widzę sprzeczności. Szyderę a i owszem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Wyjątek potwierdza regułę Nie wiem w czym tkwi sekret, niektórym faktycznie udaje się na nich ponoć zrobić smacznego weizena. Ale nie mam pojęcia - czy to kwestia indywidualnego podejścia, jakiś sekret piwowarów or sth. Sam nigdy nie piłem dobrej pszenicy na WB-06, a fora tylko potwierdzają moja odczucia. Za to takich generalnych obiekcji nie ma chociażby co do Mauribrew Wiess. Choć tak jak mówię wyjątki się zdarzają. Edytowane 19 Grudnia 2013 przez Wilkor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 (edytowane) Zwycięski Weizen z ostatniego konkursu w Poznaniu był, przynajmniej w moim odczuciu, bardzo dobry. Edytowane 20 Grudnia 2013 przez Biniu Cichus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seven Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 Ale nie mam pojęcia - czy to kwestia indywidualnego podejścia,... Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 19 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2013 A ja myślę że te piwa zwycięskie na WB-06 były by jeszcze lepsze też na suchych, ale na kangurach! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się