froniu Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 (edytowane) Witam wszystkich. Stało się... 23.05(sobota).Po szybkiej decyzji o zakupie sprzętu rozpoczęła się moja przygoda z warzeniem piwka. Na pierwszy ogień poszedł gotowiec:Piwo Domowe Pszeniczne WES 1.7kg + Drożdże pszeniczne Safbrew WB-06. Całość na 12 l wody Uzbrojony w sprzęt i wielkie chęci po starannym wymyciu i dezynfekcji w Chemipro OXI od soboty działam. Przed dodaniem drożdży -12 blg W dniu dzisiejszym -5 blg. Temperatura 21,5 Mimo braku bulgotania fermentacja przebiega . Dziś z ciekawości zajrzałem do środka Butelki czekają w gotowości Pozdrawiam Edytowane 26 Maja 2009 przez froniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2artur2 Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 Brawo, brawo ! Witamy kolejnego piwowara. Ode mnie tylko taka uwaga: jeśli fermentujesz w wiadrze z kranikiem, zasłoń czymś ten kranik (np. ALU folia), żeby nic Ci tam nie weszło. Kranik też zdenzynfekowałeś mam nadzieję ? Ciekawe ile spadnie BLG na ekstrakcie WES-owym, bo WB-06 są dość żarłoczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 26 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 Dziękuje za słuszną uwagę,już się do niej zastosowałem.Dezynfekowałem wszystko:) od termometru po kurek. A propos,co do termometru to używałem go przez chwilę,znalazłem lepszy zamiennik,termometr na podczerwień mojego synka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 A propos,co do termometru to używałem go przez chwilę,znalazłem lepszy zamiennik,termometr na podczerwień mojego synka To tylko w teorii jest taki genialny pomysł. Takim sposobem mierzysz temp. na powierzchni brzeczki. IMO na 100% jest ona różna od temp. w głębi brzeczki. O ile? Oto jest pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 26 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 (edytowane) Dziękuje za słuszną uwagę,już się do niej zastosowałem.Dezynfekowałem wszystko:) od termometru po kurek. A propos,co do termometru to używałem go przez chwilę,znalazłem lepszy zamiennik,termometr na podczerwień mojego synka no piknie! i burzliwa w fermentatorze z kranikiem :] też tak planuje żeby się nie bawić w przelewanie wężykiem (co mnie najbardziej irytuje ze wszystkich etapów warzenia) na pewno wyjdzie pyszny browar. WES daje radę Edytowane 26 Maja 2009 przez Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 26 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2009 To tylko w teorii jest taki genialny pomysł. Takim sposobem mierzysz temp. na powierzchni brzeczki. IMO na 100% jest ona różna od temp. w głębi brzeczki. O ile? Oto jest pytanie. Fakt ,różnica była ale tylko 0,5 stopnia. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 To tylko w teorii jest taki genialny pomysł. Takim sposobem mierzysz temp. na powierzchni brzeczki. IMO na 100% jest ona różna od temp. w głębi brzeczki. O ile? Oto jest pytanie. Fakt ' date='różnica była ale tylko 0,5 stopnia. Pozdrawiam[/quote'] To całkiem dobrze, ja słyszałem, że te termometry na podczerwień dają bardzo przybliżony wynik. Jakiego modelu używasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 27 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 To całkiem dobrze, ja słyszałem, że te termometry na podczerwień dają bardzo przybliżony wynik. Jakiego modelu używasz? Terraillon Multithermo 30 Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 27 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2009 Ciekawe ile spadnie BLG na ekstrakcie WES-owym, bo WB-06 są dość żarłoczne. Właśnie dokonałem kolejnego pomiaru. Blg wynosi 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 29 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2009 Dzisiejszy pomiar-nadal 3 Blg,chyba czas do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 29 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2009 Dzisiejszy pomiar-nadal 3 Blg,chyba czas do butelek Więc pierwsza warka do butelek i trzeba brać się za kolejną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 29 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2009 Więc pierwsza warka do butelek i trzeba brać się za kolejną Taki mam zamiar.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pieron Opublikowano 29 Maja 2009 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2009 A co będzie to za kolejna warka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 29 Maja 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2009 A co będzie to za kolejna warka? Kolejnym krokiem wtajemniczenia jest zestaw na bazie ekstraktów- "Ale" 10°Blg z oferty browaramatora: - ekstrakt słodowy jasny w proszku: 2,5 kg - chmiel aromatyczney granulat 40 g - chmiel goryczkowy granulat 20 g - suche drożdże piwne górnej fermentacji Safale S-04 - 11,5 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 2 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2009 Kolejnym krokiem wtajemniczenia jest zestaw na bazie ekstraktów- "Ale" 10°Blg z oferty BA:- ekstrakt słodowy jasny w proszku: 2,5 kg - chmiel aromatyczney granulat 40 g - chmiel goryczkowy granulat 20 g - suche drożdże piwne górnej fermentacji Safale S-04 - 11,5 g No to składniki dotarły,teraz tylko oczekiwanie na piątek i do boju... Mam tylko małe pytanie,czy radzicie aby zostawić trochę suchego ekstraktu aby dodać go do butelek zamiast cukru ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bejot Opublikowano 2 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2009 Mam tylko małe pytanie,czy radzicie aby zostawić trochę suchego ekstraktu aby dodać go do butelek zamiast cukru ?? Eee tam, kup w markecie glukozę - 10dkg za mniej niż 2zł. Albo cukier. Powodzenia. PS. Zacieranie nie jest trudne, śmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 3 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 (edytowane) Kolejnym krokiem wtajemniczenia jest zestaw na bazie ekstraktów- "Ale" 10°Blg z oferty BA:- ekstrakt słodowy jasny w proszku: 2' date='5 kg - chmiel aromatyczney granulat 40 g - chmiel goryczkowy granulat 20 g - suche drożdże piwne górnej fermentacji Safale S-04 - 11,5 g[/quote'] No to składniki dotarły,teraz tylko oczekiwanie na piątek i do boju... Mam tylko małe pytanie,czy radzicie aby zostawić trochę suchego ekstraktu aby dodać go do butelek zamiast cukru ?? suchy ekstrakt jest bardzo kłopotliwy w dodawaniu bezp. do butelek. chyba, że chcesz zrobić roztwór, dodać do fermentatora, dodać piwa, wymieszać i do butelek ponoć glukoza a nawet cukier jest wystarczającym surowcem do refermentacji. Edytowane 3 Czerwca 2009 przez Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 3 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2009 ....PS. Zacieranie nie jest trudne, śmiało. To będzie kolejny krok wtajemniczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 9 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Kolejnym krokiem wtajemniczenia jest zestaw na bazie ekstraktów- "Ale" 10°Blg z oferty browaramatora:- ekstrakt słodowy jasny w proszku: 2,5 kg - chmiel aromatyczney granulat 40 g - chmiel goryczkowy granulat 20 g - suche drożdże piwne górnej fermentacji Safale S-04 - 11,5 g No i stało się . 06.06.2009 Kolejna warka wystartowała. Chmielin pozbyłem się kombinacją sitka z dwiema warstwami gazy (oczywiście zdezynfekowane) -przed dodaniem drożdży -10 °Blg W dniu dzisiejszym(09.06.2009 ) - 4 °Blg Pewnie w weekend będę rozlewać do butelek. Już teraz czynię przygotowania(uzupełnienie sprzętu) do pierwszego zacierania. Jakie piwko proponujecie na pierwsze zacieranie?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 9 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2009 Jakie piwko proponujecie na pierwsze zacieranie?? Polski Ale, albo pszenica, to są dwa moje typy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Jakie piwko proponujecie na pierwsze zacieranie?? Wszystko zależy jakie piwo lubisz Jeśli chodzi o stopień trudności to na początek polecam stouty bądź jakieś proste ale. Pszenicę jako pierwsze piwo odradzam - znacznie dłuższe zacieranie (przerwa ferulikowa) i bardziej skomplikowane (przydałaby się, choć nie jest obowiązkowa dekokcja) poza tym mogą pojawić się problemy z filtracją zacieru, tak więc pszeniczne odłożyłabym na późniejszy czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 e tam ja zacieralem jako 1 wlasnie pszenice, a dokladniej dunkel weizena - jak zaczynac to z grubej rury bez przesady... jesli sie juz zaciera to wielkiej przeszkody nie ma w tym by zacier podgrzac kilka razy zeby zrobic odpowiednie przerwy. Dekokcji nie robilem, a piwo wyszlo bardzo dobre. Nie mniej jednak ja wlasnie chyba polecalbym pszenice - raz, ze szybko dojrzewa ( mozna a nawet trzeba pic juz po 3 tygodniach, z zblizaja sie wakacje wiec parcie na tego typu piwa jest chyba najwieksze ) dwa, ze to piwo ktore chyba ciezko zepsuc w jakis sposob... robi sie cieplo... a w zasadzie jest juz goraco wiec moga pojawic sie problemu z temperaturami fermentacji - ja swoje dwie dotychczasowe psznice fermentowalem w temp 21-22C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 Fakt, dużą zaletą pszenicznych piw jest czas ich dojrzewania Jeśli kolega froniu lubi pszenicę może spróbować, zabawy ciut więcej, ale masz rację rad998 ciężko to piwo zepsuć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
froniu Opublikowano 10 Czerwca 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 ... Jeśli kolega froniu lubi pszenicę może spróbować Jako ,że pszeniczne uwielbiam to wybór pada właśnie na nie.Czy macie jakąś sprawdzoną recepturę ?? Oczywiście coś łatwego na początek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 10 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2009 pszenicę może spróbować, zabawy ciut więcej, ale masz rację rad998 ciężko to piwo zepsuć Pozwolę sobie nie zgodzić się z tym twierdzeniem. Cholernie trudno jest zrobić wybitne piwo pszeniczne, chyba porównywalnie z pilsem. Pszenica to jest bardzo trudny styl. Mnie kilka wyszło, ale następne kilka zdecydowanie nie. Ciężko to zepsuć stouta, bo nawet jak będzie troszkę kwaśny, to mieści się to w stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi