rptu Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Witam Stylów piw jest mnóstwo łącznie z ich modyfikacjami jak i całkiem wywrotowymi recepturami własnymi Pytanie jak w temacie. Co by tu można uwarzyć a raczej w jakie kierunki ma uderzyć (jakie style) ktoś kto nie przepada za ciemnym piwem. Klasycznej pszenicy, wita czy modnego ostatnio AIPA nie bierzemy pod uwagę bo to kierunki oczywiste Do wyboru: Alt, Belgian Pale Ale, English Pale Ale, Irish Red Ale, Koelsch, American Wheat i co tu jeszcze można dorzucić? Pszenica czy mocne chmielenie jak najbardziej mile widziane, ale chciało by się jeszcze coś z kręgu tych jasnych ale... całkiem innego Eksperymenty z przyprawami jak w piwach świątecznych odpadają, zaprawianie owocami czy miodem też. Chodzi o coś najnormalniej piwnego, jasnego i górnej fermentacji. WIęc co by tu jeszcze można ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Grodziskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Chodzi o coś najnormalniej piwnego, jasnego i górnej fermentacji. Przy tak podanym temacie, to bym obstawiał ESB/ EPA/ BPA. Pytanie co masz w szafce - ale z tym pytaniem może do już istniejącego wątku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rptu Opublikowano 15 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 Wędzonka odpada. Nie chodzi tu o zrobienie piwa z posiadanych składników, tylko zrobienie czegoś nowego, ciekawego itd. Doświadczenia za wiele nie mam, chęci duże stąd moje pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 15 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2013 http://www.wiki.piwo.org/Kategoria:Receptury_ze_s%C5%82od%C3%B3w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Skoro już w Tym pięknym kraju zostałeś, nie wyjechałeś, to Polskie Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 A jeśli chodzi o pszenicę i (całkiem mocne) chmielenie, to polecam amerykańską pszenicę. Jasne i do tego górna fermentacja, całkiem szybko nadaje się do spożycia i myślę, że będzie pasowało również osobom, które spożywają koncerniaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilkor Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 BGSA. W tym piwie można się zakochać jeśli lubisz piwo mocne, jasne z świetnym bukietem smakowo-zapachowym złożonym z owoców (wiśnie jabłka)/przypraw/perfum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 Wędzonka odpada. Nie chodzi tu o zrobienie piwa z posiadanych składników, tylko zrobienie czegoś nowego, ciekawego itd. Doświadczenia za wiele nie mam, chęci duże stąd moje pytanie. A może uwarz cokolwiek. Na takie wity-srity to czas przyjdzie po opanowaniu podstaw i warsztatu. Na moje oko za 50 warek. I to jest wariant hurra optymistyczny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2013 BGSA. W tym piwie można się zakochać jeśli lubisz piwo mocne, jasne z świetnym bukietem smakowo-zapachowym złożonym z owoców (wiśnie jabłka)/przypraw/perfum. I jeszcze jak umiesz je dobrze przefermentować. 50 warek o których wspomina Fido to coś około minimum, bo jak nie to wyjdzie zajzajer nadający się tylko do zlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się