Browariat Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) Wania, wywal oplot, po warce zrób whirlpool, na kranik załóż filtr rurowy do mleka i powoli spuszczaj. Edytowane 18 Lutego 2014 przez Browariat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 whirpool do filtracji i wysładzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Browariat Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Sorki pomyliłem z gotowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Podłączę się pod temat modyfikacji kociołka... Jaki kąt łopatek mieszadła jest najefektywniejszy ? Czy warto robić drugie dodatkowe łopatki nieco wyżej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 co do kąta to nie wiem (bo moje mieszadło jest totalną prowizorką) jednak dodatkowe łopaty, wg mnie są wręcz niezbędne (zwłaszcza przy większych zasypach). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Kąt to ok 40 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) Kąt to ok 40 stopni. A skąd to wziąłeś? Mieszadło łapowe, 90° względem dna. Ewentualnie mogą w nim być otwory. Rozmiar zbliżony do rozmiaru dna a przynajmniej nieco większy od pola grzewczego. Wysokość łapy nie powinna być mniejsza nić 5cm. MOżna tez dodać drugą łapę w okolicy połowy długości wału. Edytowane 20 Lutego 2014 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) Masz racje nie sprecyzowałem, chodzi mi o mieszadło śrubowe, które zasysa z dna ku górze. A wziąłem ten kąt z własnego doświadczenia. Edytowane 20 Lutego 2014 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 (edytowane) Przy tak dużych lepkościach jak te, z którymi mamy do czynienia przy mieszaniu zacieru, cyrkulacja pionowa wywołana przez pochylone łopatki jest bardzo słaba. Dodatkowo pochylenie łopatek obniża moc mieszania. Najlepszym rozwiązaniem są mieszadła kotwicowe albo ramowe (stosowane w browarach) ale dla nas wystarczająco efektywne będzie proste mieszadło łapowe. Gdyby ktoś się jednak upierał przy uzyskaniu cyrkulacji pionowej to służą do tego mieszadła wstęgowe albo ślimakowe. Edytowane 20 Lutego 2014 przez JacekKocurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Przez chwilowe zwarcie spaliłem zasilacz komputerowy . Inny 12V i 0,5A jest za słaby. Ile powinienem mieć amper ? Czy ważne są inne parametry ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 20 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Ja moj silniczek napedzam atxem, ktory teoretycznie ma 12V 16A. Pomiar miernikiem pokazał jakieś 15A Tymczasem nowy oplot zgodnie z sugestią kolegi pershi zmontowany Jutro albo w sobotę kolejną próba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Dałem drugi zasilacz, ten też się rozłącza - włącza mu się zabezpieczenie. Po resecie znowu to samo. Próbowałem za prostowniku i idzie cacy. Czy coś w zasilaczu musi być konkretnego żeby to latało ? Silnik jest od Golfa IV - wycieraczki przednie.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Dasz dwa rezystory 10Ω 5W i będzie git. Tu masz opis: http://majsterkowo.pl/zasilacz-warsztatowy-ze-starego-zasilacza-atx/ ontario_ab 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 21 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 Zielony kabelek z czarnym masz zwarty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 22 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2014 Okej, dziś już zacieranie i filtracja przebiegło bez żadnych problemów. Niniejszym projekt można uznać za zrealizowany. Dużym zaskoczeniem na plus jest wydajność. Zazwyczaj wychodziło mi około 22-24 litry brzeczki do chmielenia. Dziś skończył mi się garnek 30L Ostatecznie uzyskalem brzeczkę 13.1 BLG, a w planie było tak naprawdę 12 Także coś czuję, że będzie trzeba powiększyć kadź warzelną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Dasz dwa rezystory 10Ω 5W i będzie git. Tu masz opis: http://majsterkowo.p...-zasilacza-atx/ Piękny opis, dzięki ! Jak z nim się nie uda to już to... Polecam wszystkim, którzy chcą zrobić własne mieszadło do zacieru. A dla Kamilo.... mega :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 23 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2014 Sam robiłem wedlug opisu i działał jak trzeba. Powodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Kamilo, czy trzeba zrobić regulator obrotów. Nie wiem jeszcze czy nie będzie kręcić się za szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Ile masz biegów w silniku? Jak 2 albo 3 to powinno na najwolniejszym być ok. (przy mieszadle śmigłowym) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 No tego nie wiem, ma 2 przewody tylko podłączone do konektora. Niestety po zastosowaniu tego objaw mam ten sam. Szarpnie silnikiem i zabezpieczenie wyłącza zasilacz Chyba mam coś z zasilaczem. Ktoś mi powiedział, że warto dać kondensator potrzebny do rozruchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Albo coś z sinikiem? Sprawdź zasilacz na innym silniku, lub silnik na innym zasilaczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Silnik na innym zasilaczu 0,5A i na prostowniku działa OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Jak przerobiłeś według instrukcji i to samo, to coś z zasilaczem raczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Opanowałem - walnięty był zasilacz. Zalecenia z linka działają znakomicie. Jeszcze raz dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ontario_ab Opublikowano 25 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2014 Jeszcze pytanie kontrolne Wasze silniki też się grzeją ? Po 10 minutach pracy nie idzie go złapać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi