Frisbeer Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 (edytowane) Za grubo, za cienko? Śrutuję Brewfermem. Mnie się wydaje, że wizualnie śruta trochę za drobna, ale niektóre ziarna przechodzą nienaruszone. Czekam na Waszą opinię. Edytowane 28 Grudnia 2013 przez Frisbeer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarok3 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Trochę słabo to widać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Trochę słabo to widać. Dokładnie. Grubość zmielenia to moim zdaniem rzecz względna. Coś przeciw czemuś. Albo śrutujesz drobno i zyskujesz na wydajności albo grubiej i filtrujesz bajecznie. Sam po próbuj i dojdziesz do swojego ustawienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 niektóre ziarna przechodzą nienaruszone Jeśli nienaruszone to ciut za grubo. Wydajność spadnie bardzo nisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2013 Nie do czytałem o calym ziarnie. To oczywiscie za grubo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 sam mam taki sam problem- śrutownik Sphinks (porkert)- jednocześnie robi się mąka i wyskakują całe ziarna- tarcze chodzą nie w pełni równolegle do siebie i z jednej strony prawie się ocierają, a z drugiej jest zbyt duża szczelina. Nie mam pojęcia jak tarczę ustawić i ustabilizować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 U mnie też tak jest, ale jakoś spadku wydajności z tego powodu raczej nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Nie przejmował bym się tym, że grubo, ważne żeby ocalić jak najwięcej łuski, naruszone ziarno i tak rozpadnie się w zacierze, a z mąki to tylko błoto i kłopot w filtracji. Wydajność wtedy właśnie spadnie, jak sporo brzeczki utknie w młócie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 jednocześnie robi się mąka i wyskakują całe ziarna Mam tak z pale ale z pewnej słodowni. Jest w nim jakaś frakcja bardzo drobnych ziaren, których tarcze nie naruszą i muszę śrutować drobniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Podobnie i u mnie. Używam przystawki Zelmera. Ciekawe bo też stosuję głównie pale ale. Nie wiem tylko czy Kolega też ma ze Strzegomia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Tak, być może to jakaś partia tego słodu. Dopóki nie śrutowałem drobniej w zacierze miałem coś a`la pęczak w łusce. Wydajność była zauważalnie mniejsza z tego powodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Podobnie i u mnie. Używam przystawki Zelmera. Ciekawe bo też stosuję głównie pale ale. Nie wiem tylko czy Kolega też ma ze Strzegomia? Też używam Zelmera , lekko spryskuję porcje ziarna bezpośrednio przed wsypaniem do pojemnika i nawet przy dość drobnym mieleniu ( 1-1,5 na podziałce ) łuska wychodzi w miarę duża . Z filtracją nie miałem problemów . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Gdzieś wyczytałem, że zwilżenie słodu, powoduje zapchanie słodu w przystawce Zelmerowej. Będę musiał spróbować jak to u mnie się sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 Gdzieś wyczytałem, że zwilżenie słodu, powoduje zapchanie słodu w przystawce Zelmerowej. Zbyt mocne zwilżenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 30 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2013 sam mam taki sam problem- śrutownik Sphinks (porkert)- jednocześnie robi się mąka i wyskakują całe ziarna- tarcze chodzą nie w pełni równolegle do siebie i z jednej strony prawie się ocierają, a z drugiej jest zbyt duża szczelina. Nie mam pojęcia jak tarczę ustawić i ustabilizować Mój sfinks też robił mąkę i połówki ziaren albo nawet całe ziarna przepuszczał - podczas mielenia było czuć że w jednym miejscu tarcze sie schodzą a w przeciwnym polożeniu rozchodzą. Rozebrałem i zeszlifowałem tzw kryzę odlewniczą na wałku która nie dawała równego oparcia tarczy. Poza tym wyrzuciłem taki pierscień pod zawleczką i zastąpiłem go 2 lub 3-ma podkładkami, pierścień był bardzo nierówny co też psuło osiowość tarcz. Po przeróbkach jest już OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się