Skocz do zawartości

Browar Ołbin


Rekomendowane odpowiedzi

30.12.2014 uwarzone:

#23 Summer Ale 14Brix

 

Zasyp:

- Pilzneński 2.5kg

- Pszeniczny 0.4kg

- Wiedeński 2kg

- Karmelowy30 0.5kg

 

Zacieranie w 12l wody:

- 63 stopnie - 40 minut

- 73 stopniach - 20 minut

- 78 stopni - 10 minut

 

Wysładzanie w 17l wody o temp.78°C. Kiedy skończyła się woda do wysładzania nadal miałem ok.5Brix w otrzymywanym filtracie. Dostałem 25l filtratu 11Brix.

 

Chmielenie 60 minut:

- Galaxy 8g w 0 minucie

- Motueka 20g w 45 minucie

- Amarillo 20g w 50 minucie

- Galaxy 25g w 55 minucie

 

Po chmieleniu miałem ok.20 litrów brzeczki o ekstraktywności 14Brix. Piwo zadane na gęstwę Wyeast 1056 American Ale prosto po przelanej tego samego dnia na cichą Cytrynce.

Niska piana przy fermentacji, którą zauważyłem już przy Cytrynce, wydaje się być sprawką drożdży. W Summer Ale piana też nie jest obfita, po 3 dniach pozostała po niej cienka warstwa.

 

17.01.2015 - piwo zeszło do 3Blg i 7.1Brix. Zabutelkowane z 1 miarką (3g) glukozy na butelkę. Wyszło ok.18l piwa.

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

17.01.2015 uwarzone:

#24 Żytnia AIPA 18Brix

Zasyp:

- Pale Ale 3.6kg

- Żytni 1.2kg

- Karmelowy150 0.4kg

- cukier kandyzowany 200g

 

Zacieranie w 15l wody:

- 68 stopni - 100 minut

- 78 stopni - 10 minut

 

Wysładzanie w 15l wody. Wysładzanie ciągłe - filtracja szła bardzo słabo, więc całą wodę na wysładzanie wlałem od samego początku nad złoże filtracyjne, żeby zwiększyć nacisk i przyspieszyć cały proces. Mimo to po 5 godzinach dostałem tylko 17l filtratu o ekstrakcie 15Brix. Zdecydowałem się przerwać filtrację, uzupełnić piwo wodą do 22l a ekstrakt podbić dodatkiem cukru.

 

Chmielenie 60 minut:

- Warrior 15g w 0 minucie

- Mosaic 30g w 45 minucie

- Mosaic 30g w 50 minucie

- Cascade 25g w 50 minucie

- cukier kandyzowany 200g w 50 minucie

- Sorachi Ace 30g w 55 minucie

- Zythos 30g w 55 minucie

 

Po gotowaniu dostałem ok.17l brzeczki 18Brix. Brzeczka wylana na gęstwę Wyeast 1056 American Ale po rozlanym tego samego dnia Summer Ale.

 

01.02.2015 - po 2 tygodniach piwo zlane na cichą. Odfermentowało do 6BLG i 10Brix.

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

??.??.2015 uwarzone:
#25 Double IPA 19Brix

Zasyp:
pale ale 5.5kg
monachijski 1.5kg
aroma 0.2kg
crzstal 300 0.2kg

Zacieranie:
zadanie słodów (oprócz czekoladowego) w 71 stopniach w 20l wody
67 stopni - przerwa 90 minut
78 stopni - 10 minut

Wysładzanie 10 litrami wody.

Chmielenie 60 minut:
30g Summit w 0 minucie
Cascade 20g w 20 minucie
Cascade 10g w 45 minucie

Amarillo 20g w 30 minucie

Amarillo 10g w 45 minucie

Amarillo 10g w 50 minucie

Amarillo 30g w 55 minucie

Citra 10g w 45 minucie

Citra 10g w 50 minucie

Citra 10g w 55 minucie

 

Brzeczka wylana na gęstwę Wyeast 1056 American Ale po żytniej IPA.

 

Na 4 ostatnie dni cichej: 20g Citry i 20g Amarillo

 

Piwo odfermentowało do 5.5Blg. Rozlane z 3g glukozy na butelkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

28.03.2015 uwarzone:
#26 Nitoweizennitowit 11Brix

Zasyp:
heidelberg 2kg
pszeniczny 0.5kg
pszenica 1kg

płatki owsiane 0.5kg

Zacieranie:
zadanie słodów w 50°C w 12 litrach wody
47°C - 15 minut

52°C - 10 minut

dodanie płatków owsianych w 63°C - 60 minut

72°C - 30 minut

78°C - 10 minut

Wysładzanie 19 litrami wody. Dostałem 20 litrów (trochę mało, gdzieś ugrzęzło/zniknęło 11 litrów!) filtratu 11Brix, uzupełniłem później ok. 3-4litrami wody na straty w odparowaniu.

Chmielenie 60 minut:
30g Lubelskiego w 0 minucie
zmiażdżona kolendra 15g w 50 minucie
curacao 15g w 50 minucie

 

Brzeczka zaszczepiona połową paczki Mauribrew Weiss. Drożdży nie uwadniałem wcześniej, pierwszy raz wysypałem je wprost na brzeczkę. Start dopiero po dniu stania w temperaturze ~23°C, nie wiem czy ten szczep tak ma czy to kwestia underpitchingu i braku wcześniejszego uwodnienia? Po starcie temperatura fermentora na poziomie 19-20°C (18°C w lodówce).

 

Po 2 dniach fermentacja zaczyna zwalniać. Wyłączę lodówkę i pozwolę drożdżom dojeść resztę w cieple.

 

08.04.2015 - piwo zeszło do 4BLG i 6.9Brix. 17.5l piwa rozlane z dodatkiem 106g glukozy (3g na butelkę).

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

11.04.2015 uwarzone:
#27 Amerikaner Weizen 11Brix

Zasyp:
pszeniczny 2.5kg
pilzneński 1.5kg

prażona pszenica 0.3kg

Zacieranie:
zadanie słodów w 72°C w 12 litrach wody
69°C - 60 minut

78°C - 10 minut


Wysładzanie 16 litrami wody.

Chmielenie 60 minut:
5g Zythos w 0 minucie
20g Centennial w 50 minucie

20g Centennial w 55 minucie

25g Citra w 55 minucie

 

Brzeczka zaszczepiona połową paczki Mauribrew Weiss. Drożdże wcześniej uwodnione, nie robiłem też przerwy ferulikowej. Prawdopodobnie to albo intensywny aromat chmielów spowodowało, że po 2 tygodniach z fermentora nie czuć bananów, goździki wyczuwalne słabo. Piwo skończyło fermentować po ok.3 dniach w temp. 18°C. Po póltora tygodniu, po wyłączeniu chłodzenia temp. podskoczyła do 23°C a fermentacja ruszyła drugi raz.

 

Przy warzeniu #28 przelałem Weizena do drugiego wiadra, po paru dniach chciałem rozlewać piwo i niestety wyczułem w smaku i zapachu aptekę :( Dałem piwu jeszcze tydzień żeby sprawdzić jak się zmieni - cukier, który dostało na refermentację musiał coś zmienić bo po tygodniu apteka zniknęła, została lekka nuta jakiejś ziemistości albo piwnicy. Dorzuciłem na cicho 50g Eldorado mając nadzieję, że przynajmniej chmiel uratuje troszkę piwo. Po 6 dniach chmielenia spróbowałem piwa - nie czuć żadnej infekcji, w zasadzie poza skórką pomarańczową z Eldorado nie czuć zbyt wiele :) Piwo zeszło do 3.5BLG i 6.9Brix. 17.5l piwa rozlane z dodatkiem 105g glukozy (3g na butelkę).

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26.04.2015 uwarzone:
#28 Weizenbock 18.5Brix

Zasyp:
pszeniczny 3.5kg
monachijski 2kg

pilzneński 1kg

caramel dark 0.5kg

Zacieranie:
zadanie słodów w 48°C w 20 litrach wody
45°C - 15 minut

55°C - 15 minut

63°C - 45 minut

72°C - 45 minut

78°C - 10 minut

 

Wysładzanie 16 litrami wody. Dostałem około 27-28 litrów filtratu o ekstrakcie 17Brix.

Chmielenie 70 minut:
40g Lubelski w 10 minucie
15g Lubelski w 55 minucie

 

Po chmieleniu dostałem około 21-22 litrów brzeczki 18.5Brix, z tego około 2-3 litry ugrzęzły w chmielinach. Podczas chmielenia dolewałem ok.2l wody dla uzupełnienia strat. Brzeczka wylana na gęstwę Mauribrew Weiss po #27 Amerikaner Weizen, w ciągu 2h zaczęła się fermentacja.

 

10.05.2015 - 19.5l piwa rozlane z dodatkiem 90g glukozy (2.3g na butelkę). Podobnie jak w #27 - na parę dni przed rozlewem kiedy przesunąłem fermentor i poruszyłem trochę osad drożdżowy rozpoczęła się na nowo fermentacja. Piwo zeszło do 6BLG i 11Brix.

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

20.05.2015 uwarzone:
#29 Imbirowe 11BLG

Zasyp:
pilzneński 3kg
karmelowy 30ebc 0.5kg

Zacieranie:
zadanie słodów w 65°C w 12 litrach wody
62°C - 40 minut

72°C - 20 minut

78°C - 10 minut

 

Wysładzanie 14 litrami wody. Dostałem około 21-22 litrów filtratu o ekstrakcie 10Brix.

Chmielenie 60 minut:
15g Sybilli w 0 minucie
15g Sybilli w 50 minucie

65g startego imbiru w 50 minucie

 

Po chmieleniu dostałem około 17-18 litrów brzeczki 11BLG. Podczas chmielenia dolewałem ok.2l wody dla uzupełnienia strat. Brzeczka zaszczepiona przeterminowanymi Wyeast California Lager - zobaczę czy drożdże ruszą, jeśli nie w pogotowiu czeka paczka S-33.

28.05.2015 - wystartowanie zajęło drożdżom 3 dni, ale w końcu ruszyły. Fermentowały w 16 stopniach, wczoraj piana zaczęła się obniżać, podniosłem temperaturę do 18 stopni. Piana zdaje się lekko wzrosnąć i fermentacja trwa dalej.

06.06.2015 - piwo zeszło do 3BLG i 6Brix. Bardzo klarowne, w aromacie lekki siarkowodór i imbir, w smaku lekka nuta imbiru, drożdże dały bardzo czysty profil. Piwo rozlane z dodatkiem 3g glukozy na butelkę.

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

06.06.2015 uwarzone:
#30 Cydr#3 11BLG

Zasyp:
heidelberg 0.5kg
caramalt 0.3kg

Zacieranie:
zadanie słodów w 74°C w 9 litrach wody
72°C - 50 minut

78°C - 10 minut

 

Wysładzanie 5 litrami wody.

Chmielenie 60 minut:
10g Sybilli w 0 minucie
10g Sybilli w 50 minucie

 

Po odparowaniu dostałem ok.5 litrów brzeczki. Dodałem do niej 15 litrów tłoczonego soku jabłkowego z mixu jabłek słodkich i kwaśnych. Zaszczepiłem gęstwą Wyeast California Lager. Fermentacja ruszyła po godzinie.

 

16.06.2015 - cydr odfermentował do 2BLG. 20l cydru rozlałem z dodatkiem 120g glukozy.

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16.06.2015 uwarzone:
#31 Azacca lager 12.5BLG

Zasyp:
pilzneński Bestmalz 3kg
caramel 20EBC Briess 0.5kg

Zacieranie:
zadanie słodów w 65°C w 10 litrach wody
62°C - 30 minut

72°C - 30 minut

72°C - 10 minut

 

Wysładzanie 16 litrami wody. Dostałem ok.20 litrów brzeczki o ekstrakcie 13BLG.

Chmielenie 60 minut:
4g Azacca w 0 minucie
10g Azacca w 45 minucie

15g Azacca w 50 minucie

24g Azacca w 55 minucie

 

Po odparowaniu dostałem ok.18-19 litrów brzeczki 12.5BLG. Zaszczepiłem gęstwą Wyeast California Lager po cydrze.

 

30.06.2015 - po 2 tygodniach piwo odfermentowało do 4BLG i 6.6Brix. W smaku lekko kwaskowate, pewnie przez cydr, którego 1-1.5l został na gęstwie. 18l piwa rozlane z dodatkiem 100g glukozy (2.5g na butelkę).

 

19.08.2015 - po 2 miesiącach w aromacie zostało niewiele chmielu, ale w smaku - landrynki. Fajne, smaczne i bardzo pijalne.

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Z okazji końca upałów - 19.08.2015 uwarzone:
#32 Simcoe Session IPA 11Brix

Zasyp:
Pale Ale 2.5kg
Pilzneński 0.8kg

Karmelowy 0.2kg

Zacieranie:
zadanie słodów w 72°C w 12 litrach wody
68°C - 70 minut

78°C - 10 minut

 

Wysładzanie 16 litrami wody. Dostałem ok.20 litrów brzeczki o ekstrakcie 12Brix.

Chmielenie 60 minut:
10g Simcoe w 0 minucie
10g Simcoe w 45 minucie

20g Simcoe w 50 minucie

60g Simcoe w 57 minucie

 

Po odparowaniu dostałem ok.17 litrów brzeczki 13Brix, dolałem do tego ok.1.2l wrzątku, ekstrakt powinien wynieść ok.11Brix. Piwo zaszczepione uwodnionymi S-33, fermentuje w 18°C (21°C na fermentorze).

 

14.09.2015 - 16.5l piwa rozlane z dodatkiem 95g glukozy (ok. 3g na butelkę). Mimo niemal miesiąca w wiadrze piwo bardzo mętne. W aromacie też słabo, może to kwestia drożdży i siarkowodoru. Piwo słabo odfermentowało - do 6BLG i 6.5Brix.

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

13.09.2015 uwarzone:
#33 Golden Sun Rice 12BLG

Zasyp:
pilzneński 2.7kg
carapils 0.3kg

płatki ryżowe 1.2kg

Zacieranie:
zadanie słodów w 72°C w 12 litrach wody
68°C - 80 minut

78°C - 10 minut

 

Wysładzanie 15 litrami wody. Dostałem ok.21 litrów brzeczki o ekstrakcie 12Brix. Przy gotowaniu dolane ok. 3l wody dla uzupełnienia tego co odparowało.

Chmielenie 60 minut:
5g Zythos w 0 minucie
20g Rakau w 40 minucie

20g Zythos w 50 minucie

60g Sorachi Ace w 55 minucie

 

Brzeczka napowietrzona, zaszczepiona Danstar Nothingham bez wcześniejszego uwadniania. Fermentacja rozhulała się po 1.5 dnia, piwo fermentuje w chłodziarce w temp.18°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Chłodnica wymoczona w oxi, fermentory i wężyki wymienione, mam nadzieję że infekcji się pozbyłem.

 

25.10.2015 uwarzone:
#35 Belgian Specialty Ale 15BLG

Zasyp:
pilzneński 4.95kg
monachijski 0.65kg

karmelowy jasny 0.25kg

Zacieranie:
zadanie słodów w 67°C w 20 litrach wody
62°C - 45 minut

72°C - 25 minut

78°C - 10 minut

 

Wysładzanie 12 litrami wody. Dostałem ok.23 litry brzeczki. Po gotowaniu dostałem ok. 19l brzeczki o ekstrakcie niemal 20BLG. Ponieważ miało to być pierwsze piwo drożdży to dolałem wrzątku i rozcieńczyłem do 23l brzeczki o ekstrakcie 15BLG.

Chmielenie 60 minut:
30g Marynki w 0 minucie
15g Lubelskiego w 50 minucie

500g cukru kandyzowanego w 50 minucie

10g rozgniecionej w moździerzu kolendry indyjskiej w 50 minucie

 

Brzeczka napowietrzona, zaszczepiona napęczniałą paczuszką Wyeast 1214 Belgian Abbey, wstawiona do lodówki nastawionej na 18°C, po 1 dniu czekam nadal na start fermentacji.

 

15.11.2015 - piwo bez przelewania na cichą zeszło do 2blg i ładnie się sklarowało. W smaku - śliwka, landrynki, suszone owoce, guma balonowa, alkohol wyczuwalny na poziomie niskim do średniego. 22l piwa rozlane z dodatkiem 130g glukozy.

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

15.11.2015 uwarzone:
#36, 37 Tripel 20BLG

Zasyp:
pilzneński 5.8kg

karmelowy jasny Steinbach 0.3kg

Zacieranie:
zadanie słodów w 67°C w 20 litrach wody
62°C - 40 minut

72°C - 25 minut

78°C - 10 minut

 

Wysładzanie 12 litrami wody.

Chmielenie 60 minut:
30g Marynki w 0 minucie
15g Lubelskiego w 50 minucie

500g cukru kandyzowanego w 50 minucie

 

Po gotowaniu dostałem brzeczkę o ekstrakcie 24BLG. Rozcieńczyłem wrzątkiem i otrzymałem 19l brzeczki 20BLG.

 

Brzeczka napowietrzona, wylana na gęstwę Wyeast 1214 Belgian Abbey po poprzednim piwie, wstawiona do lodówki nastawionej na 18°C, po 1 dniu czekam nadal na start fermentacji.

 

02.12.2015 - piwo zeszło do 3BLG. Pół warki zlane do drugiego wiadra, gdzie poleży trochę z 0.9kg wiśni.

 

09.12.2015 - uwarzona druga, identyczna warka. Pół warki będzie rozlane bez dodatków, co pokaże mi różnice w piwie fermentowanym przez drugie i trzecie pokolenie drożdży. Druga połowa dostanie miód spadziowy do fermentacji.

 

22.12.2015 - #37 zeszło do 3BLG. 10 litrów zabutelkowane z dodatkiem 60g glukozy. Do pozostałych 10 litrów dodane ~0.8kg miodu spadziowego.

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

13.02.2016 uwarzone:
#38 American Bitter 12BLG

Zasyp:
pilzneński 2.3kg

wiedeński 1.6kg

karamel pils Steinbach 0.55kg

Zacieranie:
zadanie słodów w 55°C w 14 litrach wody

52°C - 10 minut

62°C - 30 minut

72°C - 30 minut

78°C - 10 minut

 

Wysładzanie 16 litrami wody.

Chmielenie 60 minut:
15g Citra w 0 minucie
20g Cascade w 30 minucie

10g Citra w 30 minucie

30g Cascade w 55 minucie

 

Po gotowaniu dostałem brzeczkę o ekstrakcie 16BLG. Rozcieńczyłem wrzątkiem i otrzymałem 21l brzeczki 12BLG.

 

Brzeczka napowietrzona, zaszczepiona drożdżami Wyeast XL 1056 American Ale, wstawiona do lodówki nastawionej na 18°C, fermentacja wystartowała po 1 dniu.

 

28.02.2016 - piwo zeszło do 3 BLG, 20 litrów rozlane z dodatkiem glukozy 6g/l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28.02.2016 uwarzone:
#39 AIPA 16BLG

Zasyp:
pilzneński 4.1kg

wiedeński 0.8kg

monachijski typ II 0.6kg

caramunich typ I 0.2kg

Zacieranie:
zadanie słodów w 55°C w 20 litrach wody
54°C - 10 minut

69->65°C - 90 minut

78°C - 10 minut

 

Wysładzanie 14 litrami wody.

Chmielenie 60 minut:
20g Zeus w 0 minucie
25g Green Bullet w 45 minucie

5g rehydratyzowanego mchu irlandzkiego w 45 minucie

25g Green Bullet w 55 minucie

5g mchu irlandzkiego w 55 minucie

30g Centennial w 59 minucie

 

Po gotowaniu dostałem brzeczkę o ekstrakcie 18BLG. Rozcieńczyłem wrzątkiem i otrzymałem 21l brzeczki 16BLG.

 

Brzeczka napowietrzona, wylana na gęstwę Wyeast XL 1056 American Ale po poprzednim piwie, wstawiona do lodówki nastawionej na 18°C.

 

13.03.2016 - piwo zeszło do 2BLG. Przelane na cichą z dodatkiem 100g Mosaicu.

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

??.03.2016 uwarzone:

#40 Golden Strong Ale

 

Nie pamiętam przepisu :(

 

12.06.2016 uwarzone:
#41 Enigma lager

Zasyp:
2* 1.7kg ekstraktu płynnego jasnego WES

Chmielenie 60 minut:

0 minuta 4g Enigma
45 minuta 10g Enigma
50 minuta 12g Enigma
53 minuta 14g Enigma
55 minuta 30g Enigma
58 minuta 30g Enigma

 

Brzeczka 12°Blg, zaszczepiona paczką Saflager W34/70.

 

04.07.2016 - po 3 tygodniach na piwie dalej utrzymywaly sie placki piany, ale piwo zeszło do 3BLG więc zlałem na cichą i dorzuciłem 50g Enigmy. Młode piwo ma trochę zbyt wysoką goryczkę. Eureka lager, która jest w planach, będzie musiała mieć to uwzględnione przy chmieleniu. Aromat super - marakuja i winogrono

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

04.07.2016 uwarzone:
#42 Lemon Drop lager

Zasyp:
2* 1.7kg ekstraktu płynnego jasnego WES

Chmielenie 60 minut:

0 minuta 15g Lemon Drop
45 minuta 15g Lemon Drop
50 minuta 15g Lemon Drop
55 minuta 25g Lemon Drop
58 minuta 30g Lemon Drop

 

Brzeczka 12.5°Blg, wylana na gęstwę Saflager W34/70 po poprzednim piwie, pójdzie do lodówki nastawionej na 14°C.

 

17.07.2016 - piwo zeszło do 4BLG, przelane na cichą z dodatkiem 50g Lemon Drop

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

17.07.2016 uwarzone:
#43 Eureka! lager

 

Zasyp:
2* 1.7kg ekstraktu płynnego jasnego WES

Chmielenie 60 minut:

0 minuta 3g Eureka!
45 minuta 10g Eureka!
50 minuta 12g Eureka!
53 minuta 15g Eureka!
55 minuta 30g Eureka!
58 minuta 30g Eureka!

 

20 litrów brzeczki 12BLG wylane na gęstwę W34/70 i wstawione do lodówki na 12°C

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam. Czy warki nr 9, 11, 16, 25, 32 są robione wg instrukcji dołączanych do zestawów piwowarskich ze sklepu Twój Browar? Mam już surowce na te piwa ale nie mam instrukcji, a na instrukcjach z TB na razie się nie zawiodłem. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Czy warki nr 9, 11, 16, 25, 32 są robione wg instrukcji dołączanych do zestawów piwowarskich ze sklepu Twój Browar? Mam już surowce na te piwa ale nie mam instrukcji, a na instrukcjach z TB na razie się nie zawiodłem. 

 

Oprócz 32 są warzone mniej więcej wg. instrukcji z TB. Mniej więcej = zmieniam na ogół zacieranie tak by dostać bardziej wytrawne piwo, takie bardziej lubię.

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

02.10.2016 uwarzone:
#44 Pumpkin ale

 

Zasyp:
3kg Heidelberg

0.5kg Crystal 150 EBC

3.5kg dyni

400g łuski gryczanej

 

Dynia obrana, wydrążona, pokrojona w drobną kostkę i zblendowana do puree. Z 3.5kg dyni wyszło ok. 2-2.5kg puree. Puree posypane 100g brązowego cukru, zapieczone w naczyniu żaroodpornym w 220°C przez 55 minut.

Upieczona dynia zacierana razem z łuską i słodami w 67°C przez 80 minut w 16 litrach wody, potem 78°C przez 10 minut. Wysładzanie 18 litrami wody o temp. 78°C. Dostałem ok. 30l filtratu 9Brix.

 

Chmielenie 60 minut:

15g Iunga 0 minuta

15g Iunga 45 minuta

20g Iunga 55 minuta

miks przypraw (0.5 łyżeczki imbiru mielonego, 0.25 łyżeczki gałki muszkatołowej, 0.25 łyżeczki ziela angielskiego, 1 łyżeczka cynamonu, 3 goździki) 55 minuta

 

Piwo zaszczepione drożdżami S33.

 

15.10.2016 - piwo zeszło do 5BLG, zabutelkowane z 6g glukozy/litr

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

15.10.2016 w ramach startera przed mocniejszymi belgami uwarzone:
#45 Witbier

 

Zasyp:
2kg Heidelberg

0.5kg pszeniczny

1kg pszenica

0.2kg płatki owsiane

 

Płatki, pszenica i słody wrzucone do 12l wody o temp 54°C. Zacieranie:

52°C - 10 minut

62°C - 60 minut

72°C - 25 minut

78°C - 10 minut

Wysładzanie 16l wody o temp. 78°C.

 

Chmielenie 60 minut:

30g Lubelskiego 0 minuta

15g Curacao 50 minuta

15g roztartej kolendry 50 minuta

 

Po wychłodzeniu dostałem ok 19l brzeczki 12BLG. Piwo zaszczepione drożdżami WLP500 Monastery Ale

 

06.11.2016 - piwo zeszło do 2BLG, zabutelkowane z dodatkiem 6g glukozy na litr

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

06.11.2016 uwarzone:
#46 Dubbel 18BLG

 

Zasyp:
3.8kg Pale Ale

0.7kg Monachijski typ 2

0.3kg Special B

0.25kg Crystal 400

0.2kg Aroma

 

Słody wrzucone do 14l wody o temp 66°C. Zacieranie:

62°C - 30 minut

72°C - 40 minut

78°C - 10 minut

Wysładzanie 16l wody o temp. 78°C.

 

Chmielenie 90 minut:

20g Saaz 20 minuta

200ml płynnego cukru kandyzowanego 75 minuta

0.25kg cukru trzcinowego 75 minuta

 

Po wychłodzeniu dostałem ok 19l brzeczki 18BLG. Piwo zadane na gęstwę WLP500 Monastery Ale po #45 Witbier

 

27.11.2016 - piwo zeszło do 4BLG, rozlane z dodatkiem 6g glukozy/litr. W smaku - orzechy, słabo wyczuwalny alkohol.

Edytowane przez Howser
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

27.11.2016 uwarzone:
#47 Tripel 18BLG

 

Zasyp:

5kg Pilzneński
0.5kg karmelowy jasny

Słody wrzucone do 15l wody o temp 66°C. Zacieranie:
62°C - 40 minut
72°C - 40 minut
78°C - 10 minut

Wysładzanie 16l wody. Dostałem ok.25l filtratu 16Brix

Chmielenie 60 minut:
5g Iungi w 0 minucie
15g Iungi w 50 minucie
0.5kg białego cukru kandyzowanego w 50 minucie
0.1kg cukru dark muscovado w 50 minucie

 

Po wychłodzeniu dostałem ok 20l brzeczki 18BLG. Piwo zadane na gęstwę WLP500 Monastery Ale po #46 Dubbel

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.