Howser Opublikowano 5 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) 30.12.2014 uwarzone: #23 Summer Ale 14Brix Zasyp: - Pilzneński 2.5kg - Pszeniczny 0.4kg - Wiedeński 2kg - Karmelowy30 0.5kg Zacieranie w 12l wody: - 63 stopnie - 40 minut - 73 stopniach - 20 minut - 78 stopni - 10 minut Wysładzanie w 17l wody o temp.78°C. Kiedy skończyła się woda do wysładzania nadal miałem ok.5Brix w otrzymywanym filtracie. Dostałem 25l filtratu 11Brix. Chmielenie 60 minut: - Galaxy 8g w 0 minucie - Motueka 20g w 45 minucie - Amarillo 20g w 50 minucie - Galaxy 25g w 55 minucie Po chmieleniu miałem ok.20 litrów brzeczki o ekstraktywności 14Brix. Piwo zadane na gęstwę Wyeast 1056 American Ale prosto po przelanej tego samego dnia na cichą Cytrynce. Niska piana przy fermentacji, którą zauważyłem już przy Cytrynce, wydaje się być sprawką drożdży. W Summer Ale piana też nie jest obfita, po 3 dniach pozostała po niej cienka warstwa. 17.01.2015 - piwo zeszło do 3Blg i 7.1Brix. Zabutelkowane z 1 miarką (3g) glukozy na butelkę. Wyszło ok.18l piwa. Edytowane 18 Stycznia 2015 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 (edytowane) 17.01.2015 uwarzone: #24 Żytnia AIPA 18Brix Zasyp: - Pale Ale 3.6kg - Żytni 1.2kg - Karmelowy150 0.4kg - cukier kandyzowany 200g Zacieranie w 15l wody: - 68 stopni - 100 minut - 78 stopni - 10 minut Wysładzanie w 15l wody. Wysładzanie ciągłe - filtracja szła bardzo słabo, więc całą wodę na wysładzanie wlałem od samego początku nad złoże filtracyjne, żeby zwiększyć nacisk i przyspieszyć cały proces. Mimo to po 5 godzinach dostałem tylko 17l filtratu o ekstrakcie 15Brix. Zdecydowałem się przerwać filtrację, uzupełnić piwo wodą do 22l a ekstrakt podbić dodatkiem cukru. Chmielenie 60 minut: - Warrior 15g w 0 minucie - Mosaic 30g w 45 minucie - Mosaic 30g w 50 minucie - Cascade 25g w 50 minucie - cukier kandyzowany 200g w 50 minucie - Sorachi Ace 30g w 55 minucie - Zythos 30g w 55 minucie Po gotowaniu dostałem ok.17l brzeczki 18Brix. Brzeczka wylana na gęstwę Wyeast 1056 American Ale po rozlanym tego samego dnia Summer Ale. 01.02.2015 - po 2 tygodniach piwo zlane na cichą. Odfermentowało do 6BLG i 10Brix. Edytowane 1 Lutego 2015 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 ??.??.2015 uwarzone:#25 Double IPA 19BrixZasyp:pale ale 5.5kgmonachijski 1.5kgaroma 0.2kgcrzstal 300 0.2kgZacieranie:zadanie słodów (oprócz czekoladowego) w 71 stopniach w 20l wody67 stopni - przerwa 90 minut78 stopni - 10 minutWysładzanie 10 litrami wody.Chmielenie 60 minut:30g Summit w 0 minucieCascade 20g w 20 minucieCascade 10g w 45 minucie Amarillo 20g w 30 minucie Amarillo 10g w 45 minucie Amarillo 10g w 50 minucie Amarillo 30g w 55 minucie Citra 10g w 45 minucie Citra 10g w 50 minucie Citra 10g w 55 minucie Brzeczka wylana na gęstwę Wyeast 1056 American Ale po żytniej IPA. Na 4 ostatnie dni cichej: 20g Citry i 20g Amarillo Piwo odfermentowało do 5.5Blg. Rozlane z 3g glukozy na butelkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) 28.03.2015 uwarzone:#26 Nitoweizennitowit 11BrixZasyp:heidelberg 2kgpszeniczny 0.5kgpszenica 1kg płatki owsiane 0.5kgZacieranie:zadanie słodów w 50°C w 12 litrach wody47°C - 15 minut 52°C - 10 minut dodanie płatków owsianych w 63°C - 60 minut 72°C - 30 minut 78°C - 10 minutWysładzanie 19 litrami wody. Dostałem 20 litrów (trochę mało, gdzieś ugrzęzło/zniknęło 11 litrów!) filtratu 11Brix, uzupełniłem później ok. 3-4litrami wody na straty w odparowaniu.Chmielenie 60 minut:30g Lubelskiego w 0 minuciezmiażdżona kolendra 15g w 50 minuciecuracao 15g w 50 minucie Brzeczka zaszczepiona połową paczki Mauribrew Weiss. Drożdży nie uwadniałem wcześniej, pierwszy raz wysypałem je wprost na brzeczkę. Start dopiero po dniu stania w temperaturze ~23°C, nie wiem czy ten szczep tak ma czy to kwestia underpitchingu i braku wcześniejszego uwodnienia? Po starcie temperatura fermentora na poziomie 19-20°C (18°C w lodówce). Po 2 dniach fermentacja zaczyna zwalniać. Wyłączę lodówkę i pozwolę drożdżom dojeść resztę w cieple. 08.04.2015 - piwo zeszło do 4BLG i 6.9Brix. 17.5l piwa rozlane z dodatkiem 106g glukozy (3g na butelkę). Edytowane 8 Kwietnia 2015 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) 11.04.2015 uwarzone:#27 Amerikaner Weizen 11BrixZasyp:pszeniczny 2.5kgpilzneński 1.5kg prażona pszenica 0.3kgZacieranie:zadanie słodów w 72°C w 12 litrach wody69°C - 60 minut 78°C - 10 minut Wysładzanie 16 litrami wody.Chmielenie 60 minut:5g Zythos w 0 minucie20g Centennial w 50 minucie 20g Centennial w 55 minucie 25g Citra w 55 minucie Brzeczka zaszczepiona połową paczki Mauribrew Weiss. Drożdże wcześniej uwodnione, nie robiłem też przerwy ferulikowej. Prawdopodobnie to albo intensywny aromat chmielów spowodowało, że po 2 tygodniach z fermentora nie czuć bananów, goździki wyczuwalne słabo. Piwo skończyło fermentować po ok.3 dniach w temp. 18°C. Po póltora tygodniu, po wyłączeniu chłodzenia temp. podskoczyła do 23°C a fermentacja ruszyła drugi raz. Przy warzeniu #28 przelałem Weizena do drugiego wiadra, po paru dniach chciałem rozlewać piwo i niestety wyczułem w smaku i zapachu aptekę Dałem piwu jeszcze tydzień żeby sprawdzić jak się zmieni - cukier, który dostało na refermentację musiał coś zmienić bo po tygodniu apteka zniknęła, została lekka nuta jakiejś ziemistości albo piwnicy. Dorzuciłem na cicho 50g Eldorado mając nadzieję, że przynajmniej chmiel uratuje troszkę piwo. Po 6 dniach chmielenia spróbowałem piwa - nie czuć żadnej infekcji, w zasadzie poza skórką pomarańczową z Eldorado nie czuć zbyt wiele Piwo zeszło do 3.5BLG i 6.9Brix. 17.5l piwa rozlane z dodatkiem 105g glukozy (3g na butelkę). Edytowane 10 Maja 2015 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) 26.04.2015 uwarzone:#28 Weizenbock 18.5BrixZasyp:pszeniczny 3.5kgmonachijski 2kg pilzneński 1kg caramel dark 0.5kgZacieranie:zadanie słodów w 48°C w 20 litrach wody45°C - 15 minut 55°C - 15 minut 63°C - 45 minut 72°C - 45 minut 78°C - 10 minut Wysładzanie 16 litrami wody. Dostałem około 27-28 litrów filtratu o ekstrakcie 17Brix.Chmielenie 70 minut:40g Lubelski w 10 minucie15g Lubelski w 55 minucie Po chmieleniu dostałem około 21-22 litrów brzeczki 18.5Brix, z tego około 2-3 litry ugrzęzły w chmielinach. Podczas chmielenia dolewałem ok.2l wody dla uzupełnienia strat. Brzeczka wylana na gęstwę Mauribrew Weiss po #27 Amerikaner Weizen, w ciągu 2h zaczęła się fermentacja. 10.05.2015 - 19.5l piwa rozlane z dodatkiem 90g glukozy (2.3g na butelkę). Podobnie jak w #27 - na parę dni przed rozlewem kiedy przesunąłem fermentor i poruszyłem trochę osad drożdżowy rozpoczęła się na nowo fermentacja. Piwo zeszło do 6BLG i 11Brix. Edytowane 10 Maja 2015 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 21 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 (edytowane) 20.05.2015 uwarzone:#29 Imbirowe 11BLGZasyp:pilzneński 3kgkarmelowy 30ebc 0.5kgZacieranie:zadanie słodów w 65°C w 12 litrach wody62°C - 40 minut 72°C - 20 minut 78°C - 10 minut Wysładzanie 14 litrami wody. Dostałem około 21-22 litrów filtratu o ekstrakcie 10Brix.Chmielenie 60 minut:15g Sybilli w 0 minucie15g Sybilli w 50 minucie 65g startego imbiru w 50 minucie Po chmieleniu dostałem około 17-18 litrów brzeczki 11BLG. Podczas chmielenia dolewałem ok.2l wody dla uzupełnienia strat. Brzeczka zaszczepiona przeterminowanymi Wyeast California Lager - zobaczę czy drożdże ruszą, jeśli nie w pogotowiu czeka paczka S-33. 28.05.2015 - wystartowanie zajęło drożdżom 3 dni, ale w końcu ruszyły. Fermentowały w 16 stopniach, wczoraj piana zaczęła się obniżać, podniosłem temperaturę do 18 stopni. Piana zdaje się lekko wzrosnąć i fermentacja trwa dalej. 06.06.2015 - piwo zeszło do 3BLG i 6Brix. Bardzo klarowne, w aromacie lekki siarkowodór i imbir, w smaku lekka nuta imbiru, drożdże dały bardzo czysty profil. Piwo rozlane z dodatkiem 3g glukozy na butelkę. Edytowane 6 Czerwca 2015 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 16 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 (edytowane) 06.06.2015 uwarzone:#30 Cydr#3 11BLGZasyp:heidelberg 0.5kgcaramalt 0.3kgZacieranie:zadanie słodów w 74°C w 9 litrach wody72°C - 50 minut 78°C - 10 minut Wysładzanie 5 litrami wody.Chmielenie 60 minut:10g Sybilli w 0 minucie10g Sybilli w 50 minucie Po odparowaniu dostałem ok.5 litrów brzeczki. Dodałem do niej 15 litrów tłoczonego soku jabłkowego z mixu jabłek słodkich i kwaśnych. Zaszczepiłem gęstwą Wyeast California Lager. Fermentacja ruszyła po godzinie. 16.06.2015 - cydr odfermentował do 2BLG. 20l cydru rozlałem z dodatkiem 120g glukozy. Edytowane 16 Czerwca 2015 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 16 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 (edytowane) 16.06.2015 uwarzone:#31 Azacca lager 12.5BLGZasyp:pilzneński Bestmalz 3kgcaramel 20EBC Briess 0.5kgZacieranie:zadanie słodów w 65°C w 10 litrach wody62°C - 30 minut 72°C - 30 minut 72°C - 10 minut Wysładzanie 16 litrami wody. Dostałem ok.20 litrów brzeczki o ekstrakcie 13BLG.Chmielenie 60 minut:4g Azacca w 0 minucie10g Azacca w 45 minucie 15g Azacca w 50 minucie 24g Azacca w 55 minucie Po odparowaniu dostałem ok.18-19 litrów brzeczki 12.5BLG. Zaszczepiłem gęstwą Wyeast California Lager po cydrze. 30.06.2015 - po 2 tygodniach piwo odfermentowało do 4BLG i 6.6Brix. W smaku lekko kwaskowate, pewnie przez cydr, którego 1-1.5l został na gęstwie. 18l piwa rozlane z dodatkiem 100g glukozy (2.5g na butelkę). 19.08.2015 - po 2 miesiącach w aromacie zostało niewiele chmielu, ale w smaku - landrynki. Fajne, smaczne i bardzo pijalne. Edytowane 20 Sierpnia 2015 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 (edytowane) Z okazji końca upałów - 19.08.2015 uwarzone:#32 Simcoe Session IPA 11BrixZasyp:Pale Ale 2.5kgPilzneński 0.8kg Karmelowy 0.2kgZacieranie:zadanie słodów w 72°C w 12 litrach wody68°C - 70 minut 78°C - 10 minut Wysładzanie 16 litrami wody. Dostałem ok.20 litrów brzeczki o ekstrakcie 12Brix.Chmielenie 60 minut:10g Simcoe w 0 minucie10g Simcoe w 45 minucie 20g Simcoe w 50 minucie 60g Simcoe w 57 minucie Po odparowaniu dostałem ok.17 litrów brzeczki 13Brix, dolałem do tego ok.1.2l wrzątku, ekstrakt powinien wynieść ok.11Brix. Piwo zaszczepione uwodnionymi S-33, fermentuje w 18°C (21°C na fermentorze). 14.09.2015 - 16.5l piwa rozlane z dodatkiem 95g glukozy (ok. 3g na butelkę). Mimo niemal miesiąca w wiadrze piwo bardzo mętne. W aromacie też słabo, może to kwestia drożdży i siarkowodoru. Piwo słabo odfermentowało - do 6BLG i 6.5Brix. Edytowane 15 Września 2015 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 15 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 13.09.2015 uwarzone:#33 Golden Sun Rice 12BLGZasyp:pilzneński 2.7kgcarapils 0.3kg płatki ryżowe 1.2kgZacieranie:zadanie słodów w 72°C w 12 litrach wody68°C - 80 minut 78°C - 10 minut Wysładzanie 15 litrami wody. Dostałem ok.21 litrów brzeczki o ekstrakcie 12Brix. Przy gotowaniu dolane ok. 3l wody dla uzupełnienia tego co odparowało.Chmielenie 60 minut:5g Zythos w 0 minucie20g Rakau w 40 minucie 20g Zythos w 50 minucie 60g Sorachi Ace w 55 minucie Brzeczka napowietrzona, zaszczepiona Danstar Nothingham bez wcześniejszego uwadniania. Fermentacja rozhulała się po 1.5 dnia, piwo fermentuje w chłodziarce w temp.18°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 26 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 xx.10.2015 uwarzone:#34 Lemon IPA Niestety razem z #33 - wdała się infekcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 26 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 (edytowane) Chłodnica wymoczona w oxi, fermentory i wężyki wymienione, mam nadzieję że infekcji się pozbyłem. 25.10.2015 uwarzone:#35 Belgian Specialty Ale 15BLGZasyp:pilzneński 4.95kgmonachijski 0.65kg karmelowy jasny 0.25kgZacieranie:zadanie słodów w 67°C w 20 litrach wody62°C - 45 minut 72°C - 25 minut 78°C - 10 minut Wysładzanie 12 litrami wody. Dostałem ok.23 litry brzeczki. Po gotowaniu dostałem ok. 19l brzeczki o ekstrakcie niemal 20BLG. Ponieważ miało to być pierwsze piwo drożdży to dolałem wrzątku i rozcieńczyłem do 23l brzeczki o ekstrakcie 15BLG.Chmielenie 60 minut:30g Marynki w 0 minucie15g Lubelskiego w 50 minucie 500g cukru kandyzowanego w 50 minucie 10g rozgniecionej w moździerzu kolendry indyjskiej w 50 minucie Brzeczka napowietrzona, zaszczepiona napęczniałą paczuszką Wyeast 1214 Belgian Abbey, wstawiona do lodówki nastawionej na 18°C, po 1 dniu czekam nadal na start fermentacji. 15.11.2015 - piwo bez przelewania na cichą zeszło do 2blg i ładnie się sklarowało. W smaku - śliwka, landrynki, suszone owoce, guma balonowa, alkohol wyczuwalny na poziomie niskim do średniego. 22l piwa rozlane z dodatkiem 130g glukozy. Edytowane 16 Listopada 2015 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 16 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 (edytowane) 15.11.2015 uwarzone:#36, 37 Tripel 20BLGZasyp:pilzneński 5.8kg karmelowy jasny Steinbach 0.3kgZacieranie:zadanie słodów w 67°C w 20 litrach wody62°C - 40 minut 72°C - 25 minut 78°C - 10 minut Wysładzanie 12 litrami wody.Chmielenie 60 minut:30g Marynki w 0 minucie15g Lubelskiego w 50 minucie 500g cukru kandyzowanego w 50 minucie Po gotowaniu dostałem brzeczkę o ekstrakcie 24BLG. Rozcieńczyłem wrzątkiem i otrzymałem 19l brzeczki 20BLG. Brzeczka napowietrzona, wylana na gęstwę Wyeast 1214 Belgian Abbey po poprzednim piwie, wstawiona do lodówki nastawionej na 18°C, po 1 dniu czekam nadal na start fermentacji. 02.12.2015 - piwo zeszło do 3BLG. Pół warki zlane do drugiego wiadra, gdzie poleży trochę z 0.9kg wiśni. 09.12.2015 - uwarzona druga, identyczna warka. Pół warki będzie rozlane bez dodatków, co pokaże mi różnice w piwie fermentowanym przez drugie i trzecie pokolenie drożdży. Druga połowa dostanie miód spadziowy do fermentacji. 22.12.2015 - #37 zeszło do 3BLG. 10 litrów zabutelkowane z dodatkiem 60g glukozy. Do pozostałych 10 litrów dodane ~0.8kg miodu spadziowego. Edytowane 22 Grudnia 2015 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 13.02.2016 uwarzone:#38 American Bitter 12BLGZasyp:pilzneński 2.3kg wiedeński 1.6kg karamel pils Steinbach 0.55kgZacieranie:zadanie słodów w 55°C w 14 litrach wody 52°C - 10 minut 62°C - 30 minut 72°C - 30 minut 78°C - 10 minut Wysładzanie 16 litrami wody.Chmielenie 60 minut:15g Citra w 0 minucie20g Cascade w 30 minucie 10g Citra w 30 minucie 30g Cascade w 55 minucie Po gotowaniu dostałem brzeczkę o ekstrakcie 16BLG. Rozcieńczyłem wrzątkiem i otrzymałem 21l brzeczki 12BLG. Brzeczka napowietrzona, zaszczepiona drożdżami Wyeast XL 1056 American Ale, wstawiona do lodówki nastawionej na 18°C, fermentacja wystartowała po 1 dniu. 28.02.2016 - piwo zeszło do 3 BLG, 20 litrów rozlane z dodatkiem glukozy 6g/l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) 28.02.2016 uwarzone:#39 AIPA 16BLGZasyp:pilzneński 4.1kg wiedeński 0.8kg monachijski typ II 0.6kg caramunich typ I 0.2kgZacieranie:zadanie słodów w 55°C w 20 litrach wody54°C - 10 minut 69->65°C - 90 minut 78°C - 10 minut Wysładzanie 14 litrami wody.Chmielenie 60 minut:20g Zeus w 0 minucie25g Green Bullet w 45 minucie 5g rehydratyzowanego mchu irlandzkiego w 45 minucie 25g Green Bullet w 55 minucie 5g mchu irlandzkiego w 55 minucie 30g Centennial w 59 minucie Po gotowaniu dostałem brzeczkę o ekstrakcie 18BLG. Rozcieńczyłem wrzątkiem i otrzymałem 21l brzeczki 16BLG. Brzeczka napowietrzona, wylana na gęstwę Wyeast XL 1056 American Ale po poprzednim piwie, wstawiona do lodówki nastawionej na 18°C. 13.03.2016 - piwo zeszło do 2BLG. Przelane na cichą z dodatkiem 100g Mosaicu. Edytowane 13 Marca 2016 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 12 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2016 (edytowane) ??.03.2016 uwarzone: #40 Golden Strong Ale Nie pamiętam przepisu 12.06.2016 uwarzone:#41 Enigma lagerZasyp:2* 1.7kg ekstraktu płynnego jasnego WES Chmielenie 60 minut: 0 minuta 4g Enigma45 minuta 10g Enigma50 minuta 12g Enigma53 minuta 14g Enigma55 minuta 30g Enigma58 minuta 30g Enigma Brzeczka 12°Blg, zaszczepiona paczką Saflager W34/70. 04.07.2016 - po 3 tygodniach na piwie dalej utrzymywaly sie placki piany, ale piwo zeszło do 3BLG więc zlałem na cichą i dorzuciłem 50g Enigmy. Młode piwo ma trochę zbyt wysoką goryczkę. Eureka lager, która jest w planach, będzie musiała mieć to uwzględnione przy chmieleniu. Aromat super - marakuja i winogrono Edytowane 4 Lipca 2016 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 4 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2016 (edytowane) 04.07.2016 uwarzone:#42 Lemon Drop lagerZasyp:2* 1.7kg ekstraktu płynnego jasnego WES Chmielenie 60 minut: 0 minuta 15g Lemon Drop45 minuta 15g Lemon Drop50 minuta 15g Lemon Drop55 minuta 25g Lemon Drop58 minuta 30g Lemon Drop Brzeczka 12.5°Blg, wylana na gęstwę Saflager W34/70 po poprzednim piwie, pójdzie do lodówki nastawionej na 14°C. 17.07.2016 - piwo zeszło do 4BLG, przelane na cichą z dodatkiem 50g Lemon Drop Edytowane 17 Lipca 2016 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 17 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2016 (edytowane) 17.07.2016 uwarzone:#43 Eureka! lager Zasyp:2* 1.7kg ekstraktu płynnego jasnego WES Chmielenie 60 minut: 0 minuta 3g Eureka!45 minuta 10g Eureka!50 minuta 12g Eureka!53 minuta 15g Eureka!55 minuta 30g Eureka!58 minuta 30g Eureka! 20 litrów brzeczki 12BLG wylane na gęstwę W34/70 i wstawione do lodówki na 12°C Edytowane 17 Lipca 2016 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 26 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2016 Witam. Czy warki nr 9, 11, 16, 25, 32 są robione wg instrukcji dołączanych do zestawów piwowarskich ze sklepu Twój Browar? Mam już surowce na te piwa ale nie mam instrukcji, a na instrukcjach z TB na razie się nie zawiodłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 2 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 (edytowane) Witam. Czy warki nr 9, 11, 16, 25, 32 są robione wg instrukcji dołączanych do zestawów piwowarskich ze sklepu Twój Browar? Mam już surowce na te piwa ale nie mam instrukcji, a na instrukcjach z TB na razie się nie zawiodłem. Oprócz 32 są warzone mniej więcej wg. instrukcji z TB. Mniej więcej = zmieniam na ogół zacieranie tak by dostać bardziej wytrawne piwo, takie bardziej lubię. Edytowane 2 Października 2016 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 2 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2016 (edytowane) 02.10.2016 uwarzone:#44 Pumpkin ale Zasyp:3kg Heidelberg 0.5kg Crystal 150 EBC 3.5kg dyni 400g łuski gryczanej Dynia obrana, wydrążona, pokrojona w drobną kostkę i zblendowana do puree. Z 3.5kg dyni wyszło ok. 2-2.5kg puree. Puree posypane 100g brązowego cukru, zapieczone w naczyniu żaroodpornym w 220°C przez 55 minut. Upieczona dynia zacierana razem z łuską i słodami w 67°C przez 80 minut w 16 litrach wody, potem 78°C przez 10 minut. Wysładzanie 18 litrami wody o temp. 78°C. Dostałem ok. 30l filtratu 9Brix. Chmielenie 60 minut: 15g Iunga 0 minuta 15g Iunga 45 minuta 20g Iunga 55 minuta miks przypraw (0.5 łyżeczki imbiru mielonego, 0.25 łyżeczki gałki muszkatołowej, 0.25 łyżeczki ziela angielskiego, 1 łyżeczka cynamonu, 3 goździki) 55 minuta Piwo zaszczepione drożdżami S33. 15.10.2016 - piwo zeszło do 5BLG, zabutelkowane z 6g glukozy/litr Edytowane 15 Października 2016 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 15 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2016 (edytowane) 15.10.2016 w ramach startera przed mocniejszymi belgami uwarzone:#45 Witbier Zasyp:2kg Heidelberg 0.5kg pszeniczny 1kg pszenica 0.2kg płatki owsiane Płatki, pszenica i słody wrzucone do 12l wody o temp 54°C. Zacieranie: 52°C - 10 minut 62°C - 60 minut 72°C - 25 minut 78°C - 10 minut Wysładzanie 16l wody o temp. 78°C. Chmielenie 60 minut: 30g Lubelskiego 0 minuta 15g Curacao 50 minuta 15g roztartej kolendry 50 minuta Po wychłodzeniu dostałem ok 19l brzeczki 12BLG. Piwo zaszczepione drożdżami WLP500 Monastery Ale 06.11.2016 - piwo zeszło do 2BLG, zabutelkowane z dodatkiem 6g glukozy na litr Edytowane 6 Listopada 2016 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) 06.11.2016 uwarzone:#46 Dubbel 18BLG Zasyp:3.8kg Pale Ale 0.7kg Monachijski typ 2 0.3kg Special B 0.25kg Crystal 400 0.2kg Aroma Słody wrzucone do 14l wody o temp 66°C. Zacieranie: 62°C - 30 minut 72°C - 40 minut 78°C - 10 minut Wysładzanie 16l wody o temp. 78°C. Chmielenie 90 minut: 20g Saaz 20 minuta 200ml płynnego cukru kandyzowanego 75 minuta 0.25kg cukru trzcinowego 75 minuta Po wychłodzeniu dostałem ok 19l brzeczki 18BLG. Piwo zadane na gęstwę WLP500 Monastery Ale po #45 Witbier 27.11.2016 - piwo zeszło do 4BLG, rozlane z dodatkiem 6g glukozy/litr. W smaku - orzechy, słabo wyczuwalny alkohol. Edytowane 27 Listopada 2016 przez Howser Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Howser Opublikowano 27 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 27.11.2016 uwarzone:#47 Tripel 18BLG Zasyp: 5kg Pilzneński0.5kg karmelowy jasnySłody wrzucone do 15l wody o temp 66°C. Zacieranie:62°C - 40 minut72°C - 40 minut78°C - 10 minutWysładzanie 16l wody. Dostałem ok.25l filtratu 16BrixChmielenie 60 minut:5g Iungi w 0 minucie15g Iungi w 50 minucie0.5kg białego cukru kandyzowanego w 50 minucie0.1kg cukru dark muscovado w 50 minucie Po wychłodzeniu dostałem ok 20l brzeczki 18BLG. Piwo zadane na gęstwę WLP500 Monastery Ale po #46 Dubbel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się