Vami Opublikowano 12 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2014 (edytowane) Jako że dziś miałem jeszcze wolny dzien, to kolejną warkę uwarzyłem. Tym razem wyszło więcej niż planowo. #8 - BLACK PANTHER Styl: oatmeal coffee stout Zasyp: 3 kg - słód Pale Ale 0,5 kg - słód owsiany 0,5 kg - słód karmelowy 0,5 kg - słód czekoladowy 0,5 kg - jęczmień palony Chmiel: 50 g - Progress Dodatki: 100 g - kawa świeżo mielona Drożdże: SafAle US-04, uwodnione Zacieranie: Jednotemperaturowe w 70 st., po 45 minutach próba jodowa negatywna, dorzucenie ciemnych słodów, 10 minut i filtracja Filtracja i wysładzanie: Bez problemów. Wysładzanie 5-6-5. A z ciemnego młóta upiekłem piernik (mąka, miód, woda, młóto, przyprawa korzenna, oliwa z chili - nie było jajek więc się trochę rozpada) Gotowanie: 45' - Progress 0' - kawa No chill Uzyskałem ok. 22 litry piwa o BLG 13,5, odstawiłem do fermentacji w temp. 22 st. Edytowane 12 Stycznia 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 #6 - Brown Riot poszło do butelek. 15,5 litra zabutelkowałem. 2 poszły więc z chmielinami i drożdżami. Zaworek grawitacyjny spisał się znakomicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) #6 - po 5 dniach test nagazowania z małej buteleczki, syk lekki jest, wysycenie bardzo niskie, piana znikoma, no ale tylko 5 dni W smaku pyszne. Mocna goryczka, dużo ciała i brak nuty alkoholowej. Smakuje mi bardziej niż #1. Jak się ułoży, będzie świetne. #1 degustowane przez dwójkę znajomych odebrane bardzo pozytywnie. Zwłaszcza aromat kwiatowy. Do orkiszowego weizena dosypałem cukru, bo jednak za wysoko był zatarty i spadł tylko do 9 blg (próba z innymi drożdżami wykazała że nic innego tam już nie sfermentuje). Po wsypaniu 1 kg cukru fermentacja wznowiona, ładna piana, po dwóch dobach resztki jej jeszcze widoczne na powierzchni. Stout sobie spokojnie fermentuje. A dziś warzę wędzonkę: #9 - UP IN SMOKE Nie będzie to klasyczny rauchbier, bo użyję drożdży górnej fermentacji. Receptura własna. Zasyp: 2 kg - Bestmalz Wędzony 1 kg - pilzneński 1 kg - melanoidynowy 0,5 kg - płatki pszeniczne (skleikowane) Chmiel: Perle, 50 gram, granulat 2012 Drożdże: Safale US-05, uwodnione Zacieranie: Pierwszy raz dwustopniowo i w mniejszej ilości wody (14 l na 4,5 kg ziarna) 30' w 62 st. 30' w 72 st. 10' mashout Filtracja i wysładzanie: 8-10-10 Gotowanie: 75' - nic 45' - Perle 25 g 25' - Perle 25 g No chill Edytowane 19 Stycznia 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Spelt Wrong rozlany. 30 butelek 0,5 plus jedna 2 L (zabrakło kapsli!). Z powodu braku kapsli stout poczeka na rozlew, aż przyjdzie paczka Wędzone spadło do 3 BLG, przelane na cichą. Edytowane 27 Stycznia 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 31 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2014 (edytowane) Składniki i kapsle przyszły. Jutro warzę RISa. Tymczasem Black Panther trafiła do butelek. 39 x 0,5 plus jakieś zlewki do 0,33. Zastanawia mnie aromat. Nie czuć w ogóle kawy, czuć czekoladę ale i mocne porzeczki. Nie kocią kuwetę (liście) ale porzeczki owoce. Progress powinien dać wg Michaela Jacksona jałowiec i limonkę O_O skąd te porzeczki? Edytowane 31 Stycznia 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 (edytowane) Spelt Wrong po tygodniu pachnie kiepsko, w smaku też nie powala. Wypić można, ale raczej jak nie ma nic innego. Nieudane piwo. Szkoda. Natomiast Brown Riot jest genialny. Mega goryczka, świetna tekstura. Narzeczonej nie podszedł bo >>za gorzki<< ale takie właśnie lubię Będę musiał go powtórzyć, bo niewiele już mi zostało. Tymczasem dziś warzę RISa: #10 - Gothic Snowmobile (Intercontinental Imperial Stout) BLG 20,5 Zasyp: 5 kg - monachijski 1 kg - melanoidynowy 1 kg - jęczmień palony 0,2 kg - pszenica prażona 0,2 kg - CaraPils (miała tu być Carafa III, ale uszkodziłem opakowanie od CaraPilsa i musiałem go zużyć) 0,2 kg - czekoladowy żytni Zacieranie: 40 min - 62 st. 70 min - 72 st. 10 min - 75 st. (ze słodami ciemnymi) Chmielenie: 60 min - nic 30 min - Amarillo 50g 15 min - Saaz 50g 0 min - Galaxy 50g No chill 50g Mandarina Bavaria na cichą pójdzie Drożdże: Gęstwa SafAle US-04 Wyszło ok. 19 litrów o BLG 20,5. Fermentacja ruszyła po paru godzinach. Edytowane 5 Lutego 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 3 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 (edytowane) Up In Smoke trafiło do butelek. RIS zaczął pięknie fermentować, ale... temperatura w mieszkaniu wzrosłą do 23,7C!!! Kaloryfery pozakręcałem. Mam nadzieję że nie będzie to BimbRIS Edytowane 3 Lutego 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 5 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2014 #11 - Skrzydła Husarii (Polish Imperial India Pale Ale) 20 BLG Zasyp: 5 kg - Pale Ale 1 kg - monachijski jasny 1 kg - pszeniczny 0,5 kg - CaraMunich I Zacieranie: 90 min - 62-72 st. Chmielenie: 60 min - nic 45 min - Marynka 50g 15 min - Sybilla 50g 0 min - Lubelski 100g No chill 50g Lomika pójdzie na cichą Drożdże: Gęstwa SafAle US-05 RIS spadł do 8 BLG i od wczoraj stoi. Jutro zleję na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 6 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2014 RIS przelany na cichą, Mandarina Bavaria dodana. Niestety po otwarciu paczki z chmielem aromat nie powala. Spodziewałem się orgazmu sensorycznego w postaci zapachu świeżych mandarynek, tymczasem nic takiego nie było. Mam nadzieję, że jednak zapach piwa będzie bardziej intensywny. Próbka na tym etapie produkcji jest zna-ko-mi-ta. Jak się nie zepsuje, to będzie najlepsze piwo mojego browaru domowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Degustacja Black Panther udana. Jedynie piana kiepska i wysycenie zbyt niskie, natomiast w smaku genialne. Kawowa kwaskowość, owsiana aksamitność, nuty czekolady i palonego słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Nie piszesz nic o refermentacji -ile i co dajesz? Ja jako początkująca mam problemy z odczytaniem tego chmielenia -jedni piszą - np.gotowanie 60min.,potem piszą -w dwudziestej min 20g chmielu x ,w pięćdziesiątej 20 g chmielu y i w zerowej 10g chmielu z. I to jest dla mnie jasne.Jak odczytać np.twoją 10 warkę ?-chodzi mi o chmielenie?-czy w sumie tego gotowania jest 105 min? i po 60-ciu min chmielimy 30 min Amarillo po tych 30-tu min wrzucamy kolejny chmiel na 15min,wyłaczamy gaz i dodajemy kolejny do wystudzenia brzeczki? W warce nr 6 należy twój opis chmielenia zrozumieć -po zagotowaniu wrzucić chmiel i 45min chmielić chmielem Progress? Z góry przepraszam za te może idiotyczne pytania ,ale dla mnie to na razie chińska magia z tymi odczytami templariusz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 przyjęło się, że zapis: 45 min - Marynka 50g oznacza, że chmiel wrzucono 45 minut przed końcem gotowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Daję biały cukier wg tego, co mi wyliczy tutaj: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html Staram się celować w niższe widełki dla danego stylu, by uniknąć przegazowania. Nie no jest 60 min gotowania. Najpierw 15 min nic nie wrzucam tylko brzeczka wrze, 45 przed koncem wrzucam Marynkę, 15 przed końcem Sybillę i po wyłączeniu grzania Lubelski. Nie używam chłodnicy, więc wrzucenie >>na zero<< i tak jeszcze de facto >>gotuje<<. Piwo chłodzi się na balkonie naturalnie przez noc. W Black Panther całe gotowanie od początku na Progressie, tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 9 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 Czyli jeszcze raz -w Black Panther całe gotowanie -45min? A tu coś pomyliłeś -pytałam jak odczytać chmielenie Risa-jaki jest czas gotowania?i co oznacza 60min -nic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 9 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2014 No nic nie pomyliłem. Gotowanie trwa 60 minut w RISie, 60 min - nic oznacza 60 minut do końca bez wrzutu chmielu, na 45 min przed końcem Marynka, itd. Tak, całe gotowanie w BP 45 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 ło Panie ładnie tych warek warzysz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
betiglo Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Dzięki -załapałam .To znaczy ,ze ty piszesz standardowo,bo spotkałam się również z opisem -"w 15-tej min gotowania dodajemy jakiś chmiel"i to całkowicie zmienia przepis. [Co do pomyłki to podajesz chmielenie z 11 warki -maryka ,lubelski ,a nie z 10-tej -Amarillo,Saaz,Galaxy] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 17 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 W międzyczasie Skrzydła Husarii poszly na cichą. Gothic Snowmobile zapewne będę butelkował za parę dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 18 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 (edytowane) No i RIS znalazł się w butelkach. Wyszło 30 x 0,5 l, z czego dwie ostatnie butelki z jakimiś tam farfoclami z chmielenia na zimno, pójdą na testy. Spadło do BLG 7,5, więc wyszło 7,5% alkoholu. 100 g cukru do refermentacji poszło, więc koło 2,5 vol nasycenia. Edytowane 18 Lutego 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 26 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 (edytowane) Zabutelkowałem Skrzydła Husarii, choć być może z infekcją (temat Infekcja ). W smaku i zapachu nie ma kwasu ani smrodu, więc licze, że to jednak był chmiel/drożdże Wyszło zaledwie 10 litrów, bo wolałem te syfy spuścić w kiblu. Refermentacja obliczona na ok 2.8-3 vol. Dziś robię też eksperyment, który nie wiem czy w ogóle będzie nadawał się do picia, ale chcę się pozbyć resztek, a więc: Warka #8 - Guess What - 17 BLG Zasyp: 5 kg - słód pilzneński 0,5 kg - słód Carafa III ok. 0,35 kg - siemię lniane Do gotowania: 50 g - chmiel Delta ok. 300 g miodu ok. 300 ml syropu malinowego pestki papai Zacieranie: Na lenia 69-63 C sam pliznenski przez ok. 45 minut, próba jodowa w porządku, dosypanie ciemnego słodu i siemienia lnianego, podgrzanie do 75 i jeszcze 15 min Gotowanie; 60` - syrop malinowy, miód, chmiel Delta, pestki papai No chill Drożdże: Delecta Instant (miała być gęstwa ze Skrzydeł, ale wolałem nie ryzykować) [Edycja] Odparowało nieco więcej niż zakładalem, wyszło ok. 15,5 litra 17 BLG. Drożdże zadane. Edytowane 27 Lutego 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 13 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 (edytowane) Przyszła dostawa z twojbrowar.pl, więc czas wznowić warzenie. Na początek AIPA, choć bardziej chyba AIAA (amber a nie pale), bo miało być 200 gram karmelowego, a poszedł kilogram ostatecznie. Według obliczeń SRM ma mieć 17 czyli za ciemne na pale #9 - American Dream (American India Pale Ale) - 15 BLG, 60 IBU Zasyp: 5 kg - słód pale ale 1 kg - słód karmelowy 150 EBC 1 kg - słód pszeniczny Chmiele: 50 g - Centennial 50 g - Citra (na zimno) 50 g - Amarillo (na zimno) Zacieranie: 25 l wody - wsyp przy 50 stopniach, podgrzanie do 70 i zdjęcie ze źródła ciepła Po 30 minutach próba jodowa OK, ale jeszcze potrzymałem do 60 10 min mashout Filtracja i wysładzanie: 6,5-4,5-5 Gotowanie: 60 min - Centennial Chłodzenie na balkonie Drożdże: SafAle US-05 Parametry jak będzie uwarzone Edycja Wyszło ok. 23,5 litra do fermentacji o blg 15. Edytowane 14 Marca 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 14 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 #8 zeszło po 16 dniach z 17 na 5 blg, uzyskując ok... 6,66% alkoholu jutro butelkuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) #10 - Holy Udders (Milk Stout) - 15,5 BLG Zasyp: 5 kg - słód Pale Ale 1 kg - słód melanoidynowy 0,5 kg - słód czekoladowy pszeniczny 0,5 kg - jęczmień palony Do gotowania: 50 g - chmiel Fuggles 1 kg - laktoza Laktozy dużo - wiem Lubię wyraziste smaki. Jak ma być słodki, to słodki, a nie pitu pitu. Zacieranie: Tradycyjnie po angielsku, 24 l wody, wsyp przy ~50 st, podgrzanie do 70 i odstawienie na godzine, lekki mashout Filtracja i wysładzanie: 7-7-7 Chmielenie: 60 min - Fuggles 15 min - laktoza Chłodzenie na balkonie Drożdże: SafAle US-04 [Edycja] Wyszło tego bardzo dużo, około 30 litrów, piana ledwo się zmieściła przy zlewaniu do fermentora. Nie było mowy o większym napowietrzeniu. Lekko tylko przykrylem wiadro, bo i tak nie mam pojęcia gdzie się zmieści jeszcze drożdżowa piana... Edytowane 16 Marca 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 17 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 No to zdrówko na Św. Patryka moim RISem (#6 - Gothic Snowmobile) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 19 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 #2 - Strawman - 3,5l 9,6 Blg 5% ABV #3 - Banana Republic - 3L, 4,5 Blg, 2% ABV #4 - Pomelony - 3L, 11 Blg, 5,5% ABV #5 - Per Simon - 3,5 L, 12 Blg, 6% ABV Jak po czasie oceniasz te eksperymenty? Opłaca się w ogóle coś takiego robić? Czuć bardzo te drożdże piekarskie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się