Vami Opublikowano 22 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2014 26,8 - podczas warzenia podnosi się do 29,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 23 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2014 Poradziłeś sobie z moją chłodnicą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 (edytowane) Niestety, mam niewymiarowe krany z dziwnym gwintem a w Bricomanie facet nie mógł mi znaleźć odpowiedniej przejściówki Zwrócę Ci w tym tygodniu. Dodałem 40 gram Simcoe na cichą do #22 - Real Nigga *** #23 - Kansas City (American Whisky Wheat Stout) Kansas City to jeden ze standardów bluesowych. Jest czarny jak stout, pachnie whisky jak stary juke joint w murzyńskiej dzielnicy, a do tego w stanie Kansas uprawia się mnóstwo pszenicy. Co prawda samo miasto Kansas leży bardziej w Missouri, to jednak przymkniemy na to oko Oto i pszeniczny American Stout ze słodem whisky na drożdżach do weizena. Zakładane parametry: Objętość - 21,7 l => 30 l Gęstość początkowa - 14 Blg => 11 Blg Gęstość końcowa - 3,5 Blg => ? Alkohol - 5,6% ABV => ? Goryczka - 75 IBU => 60 IBU Kolor - 40 SRM => 35 SRM Skład: 3 kg - słód pszeniczny ciemny 2 kg - słód whisky mocny 0,6 kg - jęczmień palony 50 g - chmiel Warrior 11 g - drożdże WB-06 Zacieranie: Wsyp słodów do 24,5 litra wody i podgrzanie do 68 stopni Przerwa godzinna Mashout Filtracja i wysładzanie: 20 l wody w systemie 10-10 30 g Warrior FWH Gotowanie: 60` - 20 g Warrior Edycja: Wyszło dużo więcej, pod sam wierzch fermentora, kosztem ekstraktu. Będzie jedenastka czyli bardzo delikatne. Tlenowiec, kanał Edytowane 25 Sierpnia 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 30 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Niestety, mam niewymiarowe krany z dziwnym gwintem a w Bricomanie facet nie mógł mi znaleźć odpowiedniej przejściówki Zwrócę Ci w tym tygodniu. W przyszłym tygodniu, do niedzieli jestem w Pradze i piję czeskie krafty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 30 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2014 Smacznego! A tymczasem moje piwo iście po libertariańsku stwierdziło, że ma gdzieś ograniczenia pojemności fermentora Poza tym, przyszła przesyłka z Chin: Kto oglądał mundial ten wie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 31 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Powodzenia w czyszczeniu dywanu, kiepska sprawa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2014 Na szczęście to panele, więc mopem zmyłem i luz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 #21 - Weltmeister zszedł po 12 dniach do... zera... weizen 7% alkoholu... nie spodziewałem się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 (edytowane) Zabutelkowałem. Wyszło 40 półlitrowych butelek. Nagazowanie nieco poniżej dolnych widełek stylu, bo nie lubię dużej ilości bąbelków. Edytowane 4 Sierpnia 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2014 (edytowane) Miodek #20 też w butelkach, po miesiącu. Póki co w smaku bardzo mocny alkohol. Niech sobie leżakuje. Edytowane 5 Sierpnia 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 (edytowane) #22 - Real Nigga - w butelkach, nagazowanie dość duże będzie (2.6-2.7). Ciut mniej wyszło w butelkach piwa niż się spodziewałem. Odfermentowało do 2, więc ~7% alkoholu. Edytowane 7 Sierpnia 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Po 10 dniach #23 - Kansas City zeszło do 1 Blg. Daje to 5% alkoholu. Próbka pachnie jak Smoky Joe, aromat asfaltowy przykrywa całkowicie nuty chmielowe i weizenowe. W smaku czuć pszeniczność i niezłą goryczkę. Jak zbiorę butelki to zabutelkuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2014 Jak chcesz butelki to w sobote coś Ci zostawie. Vami 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 #21 - Weltmeister (Hefeweizen) - krótka recenzja by sebek i Szejk Wygląd: piana biała, średniopęcherzykowa, drobna, szybko opada do korzuszka, kiepsko się odbudowuje. Barwa typowo weizenowa, jasnozłota, mętna. Aromat: wyczuwalne estry, goździk, guma balonowa, delikatny, ledwo wyczuwalny banan, minimalny aromat ogórków z wody, lekko kwaskowe. Smak: niska goryczka, zalegająca, osiadająca z tyłu podniebienia, delikatnie bananowe, bardziej niż w aromacie, alkoholowe, rozgrzewające, wyraźnie drożdżowe. Odczucie w ustach: bardzo wysokie wysycenie, raczej wytrawne, zapychające przez przegazowanie. Ogólna ocena: bdb piwko od serca :-)))) Vami 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2014 Jutro będę miał butelki, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 (edytowane) Niestety, Kansas City [*]. Tlenowiec, kwas, kanał. Trudno. #23 – Bohemka (Single Hop Sladek Bohemian Pale Amber Ale) Lekkie piwo na jednym czeskim chmielu, nazwane na cześć jedynego klubu piłkarskiego w Pradze o tradycjach punkowo-anarchistycznych - Bohemians. Zakładane parametry: 19 litrów, OG 12 Blg, FG 3 Blg, ABV 4,7%, IBU 39, SRM 8 Skład: 3 kg – pilzneński Strzegom 1 kg – pszeniczny Strzegom 0,2 kg – karmelowy ciemny Strzegom 150 g – chmiel Sladek 11 g – drożdże Danstar Nottingham Zacieranie: 18,5 litra wody do 65 stopni, wsyp słodów 60 minut w temp. 68 stopni Filtracja i wysładzanie: Na dwa razy po 7 litrów 25 g Sladka jako FWH Gotowanie: 25 g Sladka na 60` Fermentacja na dwa fermentory: 1) temperatura pokojowa stała mniej więcej, czyli tak jak zawsze ok 20 stopni 2) na balkonie pod ręcznikiem w temperaturze zmiennej wg prognoz od 9 do 25 stopni Taki test – które wyjdzie lepsze 100 gram Sladka na cichą pójdzie Edycja: karmelowy ciemny okazał się bardzo ciemny i wyszło amber zamiast pale W aromacie czuć owoce z chmielu, bardziej takie melonowo-brzoskwiniowe. Edytowane 6 Października 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 (edytowane) #24 – Tasmanian Devil (Australian Bruinbier) Wariacja na temat witbiera, a konkretnie jego brązowa wersja chmielona australijską odmianą chmielu Summer. Nie ma też charakterystycznej dla wita pszenicy niesłodowanej – jest słód pszeniczny. Zakładane parametry: 21 litrów, OG 12,7 Blg, FG 3,3 Blg, ABV 5%, IBU 34, SRM 30 Wyszło jednak 11 Blg a więcej piwa Skład: 2 kg – słód pilzneński Strzegom 2 kg – słód pszeniczny Strzegom 1 kg – słód czekoladowy jasny Strzegom 1 litr – kompot z 3 owoców opuncji figowej 50 g – chmiel Summer 6,4% AA 20 g – curacao 20 g – świeżo zmielona kolendra indyjska 11 g – drożdże SafBrew S-33 Zacieranie: Podgrzanie 18 litrów wody do 65 stopni Wsyp słodów, podgrzanie do 70 stopni i pozostawienie na godzinę Filtracja i wysładzanie: Kilka razy niestety się przytkało, wysładzanie na raty 18 litrami wody Do brzeczki przedniej: curacao, kolendra, kompot i 25 g chmielu Summer Gotowanie: 25 g chmielu Summer na 60` Edytowane 28 Sierpnia 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 3 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 (edytowane) Bohemka zakonczyla fermentacje burzliwą w obu fermentorach. Na balkonie nieco później. Za parę dni wrzucę po 50 gram Sladka na cichą i po 3-4 dniach zabutelkuję. Tasmanian Devil zakończył fermentację burzliwą po dwóch dniach Teraz sobie spokojnie dochodzi. Nie spodziewałem się, że S-33 tak szybko się uporają. Jutro albo w niedzielę uwarzę RISa, a z wysłodzin + dodatki zrobię Milda. Edytowane 3 Września 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 4 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 (edytowane) #25 - Glory Majesty Unity (Coffee Imperial Abbey Porter) Imperialny porter (nie stout, bo uważam, że stout musi mieć palony jęczmień) z dodatkiem kawy, fermentowany za pomocą nowych drożdży klasztornych od SafBrew. W przypływie powolnej filtracji dodałem suszone owoce, które miały iść do milda. A co?! Zakładane parametry: 19 litrów, OG 30 Blg, FG 6 Blg, 14% ABV, 40 SRM, 69 IBU Niestety, przy tak ogromnej ilości słodu wydajność znacznie spadła. Wyszło zaledwie 27 Blg. Skład: 3,2 kg - słód pilzneński Strzegom 2 kg - słód monachijski Optima 1 kg - słód pszeniczny Strzegom 1 kg - słód żytni Steinbach 1 kg - słód czekoladowy jasny Strzegom 1 kg - słód melanoidynowy Strzegom 1 kg - cukier biały 600 g - słód Crystal 150 EBC 600 ml - wywar kawy z ekspresu 250 g - mix suszonych owoców: figi, daktyle, morele 50 g - chmiel Bramling Cross 6% AA 50 g - chmiel Pacific Jade 14,8% AA 22 g - drożdże SafBrew Abbaye (dwie paczki po 11 g) Zacieranie: 24 litry wody, wsyp słodów i podgrzanie do 68 stopni, pozostawienie na 90 minut Filtracja i wysładzanie: FWH - 25 g obu chmieli 13,5 l wody do wysladzania Gotowanie: Dodanie cukru Dodanie wywaru kawy 60` - 25 g obu chmieli Edit: Filtracja strasznie powolna, kilka godzin. Nie skończę przed wyjściem z pracy, więc zostawię i niech sobie ciurka. Parametry pewnie będą inne, ale tak sobie zrobiłem etykietę Edytowane 5 Września 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 5 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2014 Piwo po jednym dniu wyszlo z fermentora. Jeszcze bardziej niz ostatnie, ktore mysle przez to sie zepsulo. Jak tylko zbiore to co wyjdzie, to zaraz tworzy sie coraz wiecej piany o_O. Piwa jest jakies 17-18 litrow, a wychodzi z fermentora 33 litrowego Wystawilem na balkon, bo tam chlodniej.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 10 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 #23 i #23 bis zabutelkowane. Łącznie 34 butelki półlitrowe (po 17 z każdego fermentora). Fermentacja w temperaturze pokojowej zakończyła się na ok. 1 Blg, zaś fermentacja balkonowa na 0-0,5 Blg. W aromacie słodkie owoce - po Sladku wg opisu spodziewałem się raczej grejpfruta niż melona, ale dobre i to. Nagazowanie celuję małe - ok. 1,7 vol CO2 wyjdzie. #24 zszedł do 3,5. Jutro butelkuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 11 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 (edytowane) #24 trafił do butelek. 33 butelki 0,5 i 4 pety 1,5 l. Alkohol ok. 4%, nagazowanie ok. 1,5 vol CO2. *** #26 - Smooth Criminal (Buckwheat Stout) Stout gryczany. Ciekaw jestem jaki efekt da prażona kasza :-) Zakładane parametry: 15 litrów; 12,5 Blg; 5% ABV; 37 IBU, 35 SRM Wyszło 11,5 Blg Skład: 2,8 kg - słód pilzneński 400 g - zmielona blenderem prażona kasza gryczana 200 g - słód czekoladowy ciemny 200 g - palony jęczmień 50 g - chmiel Fuggles, granulat 5,05% AA 11 g - drożdże SafAle S-04 Zacieranie: Do 18,5 litra wody o temp. 55 stopni wsyp kaszy i słodów, podgrzanie do 68 stopni, pozostawienie na godzinę Filtracja i wysładzanie: 25 g Fuggles do brzeczki przedniej 9 litrów do wysładzania Chmielenie: 60` - 25 g Fuggles Edytowane 11 Września 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 19 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2014 #25 zszedł do 6,5 => 12% alk, butelkowanie wkrótce, jeszcze niech postoi #26 zszedł do 2 => 5% alk, przelałem na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 23 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 13 x 0,33 i 22 x 0,5 - #25 w butelkach. Nagazowanie 1,9 vol, czyli niskie widełki dla porterów. Blg bez zmian. Ostatecznie 12% alkoholu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 23 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Września 2014 (edytowane) #27 - Erase The State (American India Pale Ale) Zakładane parametry: 22,5 l, 15 Blg, 6% ABV, 69 IBU, 7,5 SRM, 1,13 OG:BU, Wyszło ostatecznie 15,5 Blg. AIPA z alternatywnym chmieleniem. W moim double IPA miałem wyraźny smak chmielowy dzięki chmieleniu zacieru. Zobaczymy, czy sprawdzi się to i tym razem. Nie będę w ogóle chmielił podczas gotowania - liczę na przyjemniejszą goryczkę tylko z brzeczki przedniej. Jest to też pierwsza warka 100% na Optimie. Sprawdzimy, czy legendy o wydajności tych słodów są słuszne. Od tej pory fermentować mam zamiar w dwóch mniejszych fermentorach, na różnych szczepach drożdży, by potestować różnice między nimi. Mam także nowy oplot Zasyp: 3 kg - Optima pilzneński 3 kg - Optima pale ale 0,4 kg - Optima karmelowy 60 EBC Chmiele: 100 g - Cascade 100 g - Citra 100 g - Simcoe Drożdże: 11 g - Danstar West Coast BRY-97 (jeden fermentor) 11 g - Fermentis SafAle US-05 (drugi fermentor) Zacieranie: 19,5 litra wody Wsyp słodów 50 g Simcoe MH 25 g Citra MH 70>65 st. - 60 min 78 st. - 5 min. Filtracja i wysładzanie: 19,5 litra wody w systemie: 8-8-3,5 50 g Cascade FWH 25 g Citra FWH Nowy oplot bez zarzutu Gotowanie: 60 min - bez dodatków Na cichą: 50 g Citra - 4 dni 50 g Simcoe - 3 dni 50 g Cascade - 2 dni Edytowane 24 Września 2014 przez Vami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się