Skocz do zawartości

Wolnościowy browar domowy (Libertarian Homebrewery)


Vami

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety, mam niewymiarowe krany z dziwnym gwintem a w Bricomanie facet nie mógł mi znaleźć odpowiedniej przejściówki :( Zwrócę Ci w tym tygodniu.

 

Dodałem 40 gram Simcoe na cichą do #22 - Real Nigga

 

***

 

#23 - Kansas City (American Whisky Wheat Stout)

 

 

Kansas City to jeden ze standardów bluesowych. Jest czarny jak stout, pachnie whisky jak stary juke joint w murzyńskiej dzielnicy, a do tego w stanie Kansas uprawia się mnóstwo pszenicy. Co prawda samo miasto Kansas leży bardziej w Missouri, to jednak przymkniemy na to oko ;) Oto i pszeniczny American Stout ze słodem whisky na drożdżach do weizena.

 

Zakładane parametry:

Objętość - 21,7 l => 30 l

Gęstość początkowa - 14 Blg => 11 Blg

Gęstość końcowa - 3,5 Blg => ?

Alkohol - 5,6% ABV => ?

Goryczka - 75 IBU => 60 IBU

Kolor - 40 SRM => 35 SRM

Skład:

3 kg - słód pszeniczny ciemny

2 kg - słód whisky mocny

0,6 kg - jęczmień palony

50 g - chmiel Warrior

11 g - drożdże WB-06

 

Zacieranie:

Wsyp słodów do 24,5 litra wody i podgrzanie do 68 stopni

Przerwa godzinna

Mashout

 

Filtracja i wysładzanie:

20 l wody w systemie 10-10

30 g Warrior FWH

 

Gotowanie:

60` - 20 g Warrior

 

Edycja:

 

Wyszło dużo więcej, pod sam wierzch fermentora, kosztem ekstraktu. Będzie jedenastka czyli bardzo delikatne.

 

Tlenowiec, kanał :(

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety, mam niewymiarowe krany z dziwnym gwintem a w Bricomanie facet nie mógł mi znaleźć odpowiedniej przejściówki :( Zwrócę Ci w tym tygodniu.

 

 

W przyszłym tygodniu, do niedzieli jestem w Pradze i piję czeskie krafty ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smacznego!

 

A tymczasem moje piwo iście po libertariańsku stwierdziło, że ma gdzieś ograniczenia pojemności fermentora :D

 

g6w5Jlp.jpg

 

Poza tym, przyszła przesyłka z Chin:

 

LrBRCSr.jpg

 

Kto oglądał mundial ten wie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zabutelkowałem. Wyszło 40 półlitrowych butelek. Nagazowanie nieco poniżej dolnych widełek stylu, bo nie lubię dużej ilości bąbelków.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#22 - Real Nigga - w butelkach, nagazowanie dość duże będzie (2.6-2.7). Ciut mniej wyszło w butelkach piwa niż się spodziewałem.

 

Odfermentowało do 2, więc ~7% alkoholu.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po 10 dniach #23 - Kansas City zeszło do 1 Blg. Daje to 5% alkoholu. Próbka pachnie jak Smoky Joe, aromat asfaltowy przykrywa całkowicie nuty chmielowe i weizenowe. W smaku czuć pszeniczność i niezłą goryczkę. Jak zbiorę butelki to zabutelkuję;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#21 - Weltmeister (Hefeweizen) - krótka recenzja by sebek i Szejk

 

Wygląd: piana biała, średniopęcherzykowa, drobna, szybko opada do korzuszka, kiepsko się odbudowuje. Barwa typowo weizenowa, jasnozłota, mętna.

Aromat: wyczuwalne estry, goździk, guma balonowa, delikatny, ledwo wyczuwalny banan, minimalny aromat ogórków z wody, lekko kwaskowe.

Smak: niska goryczka, zalegająca, osiadająca z tyłu podniebienia, delikatnie bananowe, bardziej niż w aromacie, alkoholowe, rozgrzewające, wyraźnie drożdżowe.

Odczucie w ustach: bardzo wysokie wysycenie, raczej wytrawne, zapychające przez przegazowanie.

Ogólna ocena: bdb piwko od serca :-))))

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Niestety, Kansas City [*]. Tlenowiec, kwas, kanał. Trudno.

 

#23 – Bohemka (Single Hop Sladek Bohemian Pale Amber Ale)

 

Lekkie piwo na jednym czeskim chmielu, nazwane na cześć jedynego klubu piłkarskiego w Pradze o tradycjach punkowo-anarchistycznych - Bohemians.

 

Zakładane parametry:

19 litrów, OG 12 Blg, FG 3 Blg, ABV 4,7%, IBU 39, SRM 8

 

Skład:

3 kg – pilzneński Strzegom

1 kg – pszeniczny Strzegom

0,2 kg – karmelowy ciemny Strzegom

150 g – chmiel Sladek

11 g – drożdże Danstar Nottingham

 

Zacieranie:

18,5 litra wody do 65 stopni, wsyp słodów

60 minut w temp. 68 stopni

 

Filtracja i wysładzanie:

Na dwa razy po 7 litrów

25 g Sladka jako FWH

 

Gotowanie:

25 g Sladka na 60`

 

Fermentacja na dwa fermentory:

1) temperatura pokojowa stała mniej więcej, czyli tak jak zawsze ok 20 stopni

2) na balkonie pod ręcznikiem w temperaturze zmiennej wg prognoz od 9 do 25 stopni

Taki test – które wyjdzie lepsze :)

 

100 gram Sladka na cichą pójdzie

 

Edycja: karmelowy ciemny okazał się bardzo ciemny i wyszło amber zamiast pale :P W aromacie czuć owoce z chmielu, bardziej takie melonowo-brzoskwiniowe.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#24 – Tasmanian Devil (Australian Bruinbier)

 

Wariacja na temat witbiera, a konkretnie jego brązowa wersja chmielona australijską odmianą chmielu Summer. Nie ma też charakterystycznej dla wita pszenicy niesłodowanej – jest słód pszeniczny.

 

Zakładane parametry:

21 litrów, OG 12,7 Blg, FG 3,3 Blg, ABV 5%, IBU 34, SRM 30

Wyszło jednak 11 Blg a więcej piwa ;)

 

Skład:

2 kg – słód pilzneński Strzegom

2 kg – słód pszeniczny Strzegom

1 kg – słód czekoladowy jasny Strzegom

1 litr – kompot z 3 owoców opuncji figowej

50 g – chmiel Summer 6,4% AA

20 g – curacao

20 g – świeżo zmielona kolendra indyjska

11 g – drożdże SafBrew S-33

 

Zacieranie:

Podgrzanie 18 litrów wody do 65 stopni

Wsyp słodów, podgrzanie do 70 stopni i pozostawienie na godzinę

 

Filtracja i wysładzanie:

Kilka razy niestety się przytkało, wysładzanie na raty 18 litrami wody

Do brzeczki przedniej: curacao, kolendra, kompot i 25 g chmielu Summer

 

Gotowanie:

25 g chmielu Summer na 60`

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bohemka zakonczyla fermentacje burzliwą w obu fermentorach. Na balkonie nieco później. Za parę dni wrzucę po 50 gram Sladka na cichą i po 3-4 dniach zabutelkuję.

 

Tasmanian Devil zakończył fermentację burzliwą po dwóch dniach :P Teraz sobie spokojnie dochodzi. Nie spodziewałem się, że S-33 tak szybko się uporają.

 

Jutro albo w niedzielę uwarzę RISa, a z wysłodzin + dodatki zrobię Milda.

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#25 - Glory Majesty Unity (Coffee Imperial Abbey Porter)

 

Imperialny porter (nie stout, bo uważam, że stout musi mieć palony jęczmień) z dodatkiem kawy, fermentowany za pomocą nowych drożdży klasztornych od SafBrew. W przypływie powolnej filtracji dodałem suszone owoce, które miały iść do milda. A co?!

 

Zakładane parametry:

19 litrów, OG 30 Blg, FG 6 Blg, 14% ABV, 40 SRM, 69 IBU

Niestety, przy tak ogromnej ilości słodu wydajność znacznie spadła. Wyszło zaledwie 27 Blg.

 

Skład:

3,2 kg - słód pilzneński Strzegom

2 kg - słód monachijski Optima

1 kg - słód pszeniczny Strzegom

1 kg - słód żytni Steinbach

1 kg - słód czekoladowy jasny Strzegom

1 kg - słód melanoidynowy Strzegom

1 kg - cukier biały

600 g - słód Crystal 150 EBC

600 ml - wywar kawy z ekspresu

250 g - mix suszonych owoców: figi, daktyle, morele

50 g - chmiel Bramling Cross 6% AA

50 g - chmiel Pacific Jade 14,8% AA

22 g - drożdże SafBrew Abbaye (dwie paczki po 11 g)

 

Zacieranie:

24 litry wody, wsyp słodów i podgrzanie do 68 stopni, pozostawienie na 90 minut

 

Filtracja i wysładzanie:

FWH - 25 g obu chmieli

13,5 l wody do wysladzania

 

Gotowanie:

Dodanie cukru

Dodanie wywaru kawy

60` - 25 g obu chmieli

 

Edit:

Filtracja strasznie powolna, kilka godzin. Nie skończę przed wyjściem z pracy, więc zostawię i niech sobie ciurka.

 

Parametry pewnie będą inne, ale tak sobie zrobiłem etykietę ;)

 

hMeqxJG.jpg

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piwo po jednym dniu wyszlo z fermentora. Jeszcze bardziej niz ostatnie, ktore mysle przez to sie zepsulo. Jak tylko zbiore to co wyjdzie, to zaraz tworzy sie coraz wiecej piany o_O. Piwa jest jakies 17-18 litrow, a wychodzi z fermentora 33 litrowego :D Wystawilem na balkon, bo tam chlodniej....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#23 i #23 bis zabutelkowane. Łącznie 34 butelki półlitrowe (po 17 z każdego fermentora).

 

Fermentacja w temperaturze pokojowej zakończyła się na ok. 1 Blg, zaś fermentacja balkonowa na 0-0,5 Blg.

 

W aromacie słodkie owoce - po Sladku wg opisu spodziewałem się raczej grejpfruta niż melona, ale dobre i to.

 

Nagazowanie celuję małe - ok. 1,7 vol CO2 wyjdzie.

 

#24 zszedł do 3,5. Jutro butelkuję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#24 trafił do butelek. 33 butelki 0,5 i 4 pety 1,5 l. Alkohol ok. 4%, nagazowanie ok. 1,5 vol CO2.

 

***

 

#26 - Smooth Criminal (Buckwheat Stout)

 

Stout gryczany. Ciekaw jestem jaki efekt da prażona kasza :-)

 

Zakładane parametry:

15 litrów; 12,5 Blg; 5% ABV; 37 IBU, 35 SRM

Wyszło 11,5 Blg :)

 

Skład:

2,8 kg - słód pilzneński

400 g - zmielona blenderem prażona kasza gryczana

200 g - słód czekoladowy ciemny

200 g - palony jęczmień

50 g - chmiel Fuggles, granulat 5,05% AA

11 g - drożdże SafAle S-04

 

Zacieranie:

Do 18,5 litra wody o temp. 55 stopni wsyp kaszy i słodów, podgrzanie do 68 stopni, pozostawienie na godzinę

 

Filtracja i wysładzanie:

25 g Fuggles do brzeczki przedniej

9 litrów do wysładzania

 

Chmielenie:

60` - 25 g Fuggles

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#27 - Erase The State (American India Pale Ale)

 

Zakładane parametry:

22,5 l, 15 Blg, 6% ABV, 69 IBU, 7,5 SRM, 1,13 OG:BU,

Wyszło ostatecznie 15,5 Blg.

 

AIPA z alternatywnym chmieleniem. W moim double IPA miałem wyraźny smak chmielowy dzięki chmieleniu zacieru. Zobaczymy, czy sprawdzi się to i tym razem. Nie będę w ogóle chmielił podczas gotowania - liczę na przyjemniejszą goryczkę tylko z brzeczki przedniej. Jest to też pierwsza warka 100% na Optimie. Sprawdzimy, czy legendy o wydajności tych słodów są słuszne. Od tej pory fermentować mam zamiar w dwóch mniejszych fermentorach, na różnych szczepach drożdży, by potestować różnice między nimi. Mam także nowy oplot ;)

 

Zasyp:

3 kg - Optima pilzneński

3 kg - Optima pale ale

0,4 kg - Optima karmelowy 60 EBC

 

Chmiele:

100 g - Cascade

100 g - Citra

100 g - Simcoe

 

Drożdże:

11 g - Danstar West Coast BRY-97 (jeden fermentor)

11 g - Fermentis SafAle US-05 (drugi fermentor)

 

Zacieranie:

19,5 litra wody

Wsyp słodów

50 g Simcoe MH

25 g Citra MH

70>65 st. - 60 min

78 st. - 5 min.

 

Filtracja i wysładzanie:

19,5 litra wody w systemie: 8-8-3,5

50 g Cascade FWH

25 g Citra FWH

Nowy oplot bez zarzutu :)

 

Gotowanie:

60 min - bez dodatków

 

Na cichą:

50 g Citra - 4 dni

50 g Simcoe - 3 dni

50 g Cascade - 2 dni

 

wgCHiAw.jpg

Edytowane przez Vami
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.