RapTom Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Witam Wszystkich. Dopiero zaczynam przygodę. Pierwsza warka zlana na cichą - oczywiście jak każdy początkujący z "puszki" Będzie to Traditional Draught Coopers'a + słód jasny Gozdawa 1,7kg Na razie po burzliwej z 12.5 zeszło do 3.0 i poczekam tydzień z butelkowaniem. Mam już szkło, kapsle twarde i kapslownicę stołową Grifo. Jeden tylko dylemat ile glukozy do nagazowania ? Na razie planuję 140-150g na 22L Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henry Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Witaj w klubie... rzeszowskie w siłę rośnie... Wszystko zależy do ilu Ci zejdzie na końcu. 150g na 22l jak dla mnie ciut za dużo. Ja daję do 150g glukozy na 25l przy głębokim od fermentowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Witaj, Nie każdy zaczyna od puszki, ja tam od razu pojechałem ze słodem. Zatem powodzenia przy zacieraniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Witaj tu http://www.piwo.org/files/file/13-kalkulator-rezerwy-brzeczki-do-refermentacji/ masz kalkulator do określenia ilości surowca do refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 29 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Dzięki za pomoc, kalkulator już wcześcniej obczaiłem i wychodzi mi 145g glukozy przy nasyceniu 2,5 CO2 i 22L piwa w temperaturze 20C Piwo było 8 dni na burzliwej. Teraz planuję 10 dni na cichej. Mam nadzieję że nie narobię "granatów" A tak z innej beczki, uwielbiam piwo marcowe. Czy wie ktoś jaki brewkit jest najbardziej zbliżony ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się