santa Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 (edytowane) Koledzy . Chciałbym uwarzyć swoje pierwsze AIPA, dodatkowo zapoznając się z programem BeerSmith, którego przyniósł Mikołaj. Wyczarowałem coś jak poniżej, chciałbym się poradzić na temat błędów i ewentualnych modyfikacji. Postaram się do ziaren jak i chmieli dodać słówko komentarza. Celuję w 16 BLG i 50 IBU, na pierwszy raz nie chcę goryczkowego killera (aczkolwiek obawiam się, żeby nie było z kolei za mało goryczkowe ). SŁODY: 5,00 kg Pale Ale (5,5 EBC) - 80,4 % 0,55 kg Wiedeński (7,0 EBC) - 8,8 % 0,30 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC) - 4,8 % 0,20 kg Pszeniczny (3,0 EBC) - 3,2 % 0,15 kg Karmelowy 150 (100,0 EBC) - 2,4 % 0,02 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC) - 0,3 % Czekoladowy, pszeniczny, karmelowy i wiedeński są to słody, które posiadam w tej chwili, końcówki po dwóch poprzednich piwach. Czekolady mam coś ok. 100 gr., karmelu ok. 300 gr., wiedeńskiego tyle ile w recepturze, pszenicznego ok. pół kilograma. Do tego wszystkiego wystarczy, żebym zakupił 5 kg. pale ale lub pilzneńskiego. Lubię piwa nieco ciemniejsze, stąd dodatek czekolady. 20 gr. chyba nie powinno dać palonych posmaków, a jedynie podbić nieco kolor. Co do dodatku pszenicznego, to uznałem, że nie zaszkodzi, choć z drugiej strony: Some homebrewers add wheat malt for head retention and CaraPils malt for body as a matter of routine to every recipe they formulate. However, if your brewing procedures are sound, you should not need to add them for these purposes. If you have problems with body or foam, you should address the issue head on, not try to work around the problem with a recipe fix. CHMIELE: 15,00 g Magnum [13,60 %] - Boil 60,0 min - 19,0 IBUs 15,00 g Magnum [13,60 %] - Boil 30,0 min - 14,6 IBUs 15,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 15,0 min - 5,8 IBUs 15,00 g Citra [12,70 %] - Boil 15,0 min - 9,7 IBUs 15,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 1,0 min - 0,5 IBUs 15,00 g Citra [12,70 %] - Boil 1,0 min - 0,8 IBUs 20,00 g Cascade [7,60 %] - Dry Hop 7,0 Days - 0,0 IBUs 20,00 g Citra [12,70 %] - Dry Hop 7,0 Days - 0,0 IBUs Magnum to chmiel, którego posiadam. 100 gr. szyszek leży w lodówce. Uznałem, że się nada. Z resztą po recepturach widzę, że jest chętnie używany za oceanem. Dodatkowo nie będę musiał płacić za amerykański chmiel goryczkowy. Tutaj nie jestem pewien, czy mają sens dwie dawki (60' i 30'), czy może lepiej dać jedną większą dawkę na 60'. Co do reszty. Zakupy robię w HB i na tą chwilę tak pozostanie. W tej chwili widzę tam trzy chmiele aromatyczne zza oceanu. Cascade, Citra i Centennial. Z tych trzech znam tylko tego pierwszego, ale doczytałem się, że z Citrą dają ciekawe połączenie. Dawki zupełnie w ciemno (50% / 50%), gdyż nie mam doświadczenia, żeby coś innego wykombinować w tej chwili. Czy powyższe założenia mają sens, a jeśli nie, to co poprawić? Przy okazji, wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Edytowane 31 Grudnia 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 zmieniłbym magnum na 30'. Lepiej dać więcej po kalkulacjach na 60'. 50 ibu torchę może być za pełne jak Ci odfermentuje do 16>4blg no i za mało chmielu na cichej, ale tam to zawsze jest za mało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 (edytowane) Wyrzuć z receptury wiedeński, pszeniczny I czekoladowy bo one zupełnie nie pasują do AIPA. Zostaw 5kg pale (albo pils) I ok. 0.3 kg jasnego karamelu. Edytowane 31 Grudnia 2013 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Śliwiński Opublikowano 31 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 Wyrzuć z receptury wiedeński, pszeniczny I czekoladowy bo one zupełnie nie pasują do AIPA. Zostaw 5kg pale (albo pils) I ok. 0.3 kg jasnego karamelu. Taki zasyp będzie podstawą mojego AIPA tuż po Nowym Roku. Tylko zamiast Pale będzie Pilzneński i deczko więcej karmelu (0,4kg). W goryczkę celuję niezbyt wysoką, za to aromat ma byc maksymalny, więc pewnie chmielenie na etapie chłodzenia i dry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 31 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2013 (edytowane) OK, zatem uproszczę recepturą, stosując się do Waszych rad. 5,00 kg Pale Ale (5,5 EBC) 0,70 kg Pilzneński (3,2 EBC) 0,30 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC) Zamiast dodatkowych słodów dam 0,7 kg pilzneńskiego, którego okazuje się także mi zostało. Wtedy receptura się uprości, a ja zachowam zakładaną wielkość zasypu. 30,00 g Magnum [13,60 %] - Boil 60,0 min 20,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 15,0 min 20,00 g Citra [12,70 %] - Boil 15,0 min 30,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 1,0 min 30,00 g Citra [12,70 %] - Boil 1,0 min 50,00 g Cascade [7,60 %] - Dry Hop 7,0 Days 50,00 g Citra [12,70 %] - Dry Hop 7,0 Days Przeniosłem Magnum na 60 minut, zwiększając jego ilość. Zakładałem zakup obu chmieli w paczkach po 50 gr. Mogę kupić w paczkach po 100 gr. i wtedy poszaleć z ilością . To co rozpisałem powyżej da w sumie ok. 62-63 IBU i zapewne dość mocny aromat chmielowy. Kwestia tylko czy ilości nie będą z kolei zbyt duże i czy plan chmielenia będzie w porządku. Generalnie chciałbym uzyskać powiedzmy referencyjną (aczkolwiek solidną) recepturą, którą w późniejszych warkach będę mógł modyfikować. Piwo planuję zacierać jednotemperaturowo w lodówce turystycznej, przez 60 minut w temperaturze 66 stopni C. Zadane będzie gęstwą US-05 i przejdzie do fermentacji w 17,5 stopniach C. Mam jeszcze pytanie teoretyczne. Każdy styl ma jakieś widełki, jeśli chodzi o dopuszczalną barwę piwa. Przyjmując stwierdzenie scooby_brew, że do IPA nie pasują wszelakie słody ciemne (np. czekoladowe czy barwiące), to w jaki sposób można przyciemnić to piwo? Ciemniejszym słodem karmelowym? Dodatkiem monachijskiego? Edytowane 31 Grudnia 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 1 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2014 Co do zasypu, pszeniczny IMHO mógłby zostać. Słód karmelowy wpłynie na barwę piwa. Powiem ci to samo, co powiedział mi Dagome. W AIPA ważne jest to, aby produkty fermentacji nie przykryły aromatu chmielowego. To znaczy, że należy fermentować piwo w dolnych zakresach dopuszczalnych temperatur, a nawet nieco poniżej. Wówczas nawet i 150 g chmielu na cichą będzie OK. AIPA to bomba chmielowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Ja ostatnio uwarzyłem AIPA właśnie według przepisu Dagome i wyszło bardzo dobre. Też zostawiłbym odrobinę pszenicznego. No i walnij sporo chmielu na cichą. Ja przy 15l dałem 80g i szczerze teraz to dałbym ponad 100. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Rozumiem, że mówimy o tej recepturze http://festiwal-birofilia.pl/zwycieska-receptura-4.html ? Zaraz ją sobie obejrzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Ta jest do Grand Championa, a chodziło mi o Grand Prix. http://www.pspd.org.pl/pagesnews/receptury-zwycieskich-piw-i-warszawskiego-konkursu-piw-domowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Faktycznie, GC to IIPA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Ja zasugerowałem się AIPĄ od Dagome pod względem użytej ilości chmielu na cichą. Na początku wydawało mi się to strasznie dużo. Czesław wytłumaczył mi jedną podstawową rzecz, którą opisałem powyżej. Dlatego do mojego AIPA dodałem na cichą 130 g chmielu 70 g Centennial i 60 g Simcoe. Również piwko trzymałem na cichej 5 dni. Zobaczymy jak wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 3 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 (edytowane) OK, finalnie to wyglądać będzie tak jak poniżej. Postanowiłem dać jednak pszenicę, "pozbędę" się jej. Chmielenie rozbiłem na kilka mniejszych części, pozbyłem się chmielenia w 30 minucie. 5,10 kg Pilzneński (3,2 EBC) - 85,0 % 0,60 kg Pszeniczny (3,0 EBC) - 10,0 % 0,30 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC) - 5,0 % 30,00 g Magnum [13,60 %] - Boil 60,0 min - 38,6 IBUs 10,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 15,0 min - 3,9 IBUs 10,00 g Citra [12,70 %] - Boil 15,0 min - 6,6 IBUs 10,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 10,0 min - 2,9 IBUs 10,00 g Citra [12,70 %] - Boil 10,0 min - 4,8 IBUs 10,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 5,0 min - 1,6 IBUs 10,00 g Citra [12,70 %] - Boil 5,0 min - 2,6 IBUs 20,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 1,0 min - 0,7 IBUs 20,00 g Citra [12,70 %] - Boil 1,0 min - 1,1 IBUs 50,00 g Cascade [7,60 %] - Dry Hop 7,0 Days - 0,0 IBUs 50,00 g Citra [12,70 %] - Dry Hop 7,0 Days - 0,0 IBUs Zacieranie w lodówce, 66C przez 60 min. Fermentacja drożdżami US-05, w temperaturze ok. 17C. Do wody do zacierania planuję dodać 10 gr. gipsu, w mojej lokalizacji woda z rurki jest miękka. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dziękuję za pomoc. Edytowane 3 Stycznia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 29 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 OK, finalnie to wyglądać będzie tak jak poniżej. Postanowiłem dać jednak pszenicę, "pozbędę" się jej. Chmielenie rozbiłem na kilka mniejszych części, pozbyłem się chmielenia w 30 minucie. 5,10 kg Pilzneński (3,2 EBC) - 85,0 % 0,60 kg Pszeniczny (3,0 EBC) - 10,0 % 0,30 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC) - 5,0 % 30,00 g Magnum [13,60 %] - Boil 60,0 min - 38,6 IBUs 10,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 15,0 min - 3,9 IBUs 10,00 g Citra [12,70 %] - Boil 15,0 min - 6,6 IBUs 10,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 10,0 min - 2,9 IBUs 10,00 g Citra [12,70 %] - Boil 10,0 min - 4,8 IBUs 10,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 5,0 min - 1,6 IBUs 10,00 g Citra [12,70 %] - Boil 5,0 min - 2,6 IBUs 20,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 1,0 min - 0,7 IBUs 20,00 g Citra [12,70 %] - Boil 1,0 min - 1,1 IBUs 50,00 g Cascade [7,60 %] - Dry Hop 7,0 Days - 0,0 IBUs 50,00 g Citra [12,70 %] - Dry Hop 7,0 Days - 0,0 IBUs Zacieranie w lodówce, 66C przez 60 min. Fermentacja drożdżami US-05, w temperaturze ok. 17C. Do wody do zacierania planuję dodać 10 gr. gipsu, w mojej lokalizacji woda z rurki jest miękka. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Dziękuję za pomoc. santa powiedz mi jak wyszlo piwko według tej receptury oraz podaj mi proporcje wody do zacierania i wysładzania jakie wyszło BLG, oraz jak w smaku i aromacie. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Jeszcze nie wiem. Przesunąłem to piwo na marzec lub na drugą część lutego. W pierwszej części lutego planuję PIPA http://www.piwo.org/..._40#entry255328 oraz piwo wielobożowe. Dopiero co zabutelkowałem swoją APA (także z dużą ilością Cascade), a nie chciałem robić po rząd dwóch piw "z podobnej beczki", stąd przyczyna przesunięcia AIPA na "za chwilę". Jeśli chodzi o wodę do zacierania, to z reguły jest to 3:1, no chyba, że warzę coś na większym zasypie, to mniej. Wtedy jest ryzyko, że dolewka na mash-out mi się do lodówki nie zmieści. Wysładzanie robię do objętości kociołka Lidlowego (krecha MAX), więc ciężko mi coś tutaj odpowiedzieć. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 (edytowane) To ja się delikatnie podepnę, bo mnie zaraz zjedzą że pisze nie tam gdzie trzeba. Czy przy 25 litrach i 16 blg wystarczy jedna saszetka drożdzy s-05, czy kupić dwie? Brzeczka 2 razy przelewana z wiadra do wiadra, w celu napowietrzenia. Edit. Żeby nie było, też mam zamiar robić swoje pierwsze AIPA. Edytowane 30 Stycznia 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tomato Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Styka jedna uwodniona saszetka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Kalkulatory mówią że będzie potrzebne około 17gr suchych a paczka US-05 ma 11,5gr więc w teorii potrzebne by było ~1,5 paczki. W praktyce powinna wystarczyć 1 saszetka. Ogólnie warto zaczynać zawsze od lżejszych piw a te mocniejsze robić z gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 cze, santa zrobiłem tą AIPA z małymi rozbieżnościami podaje swój skład. 5,00 kg Pilzneński (3,2 EBC) 0,40 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC) 32,00 g Magnum [13,00 %] - Boil 45,0 min 10,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 15,0 min 10,00 g Citra [11,90 %] - Boil 15,0 min 10,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 10,0 min 10,00 g Citra [11,90 %] - Boil 10,0 min 10,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 5,0 min 10,00 g Citra [11,90 %] - Boil 5,0 min 20,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 1,0 min 20,00 g Citra [11,90 %] - Boil 1,0 min Tinseth podaje mi IBU 50,6 wyszło mi 21L 16BLG po chmieleniu Zmieniłem czas dla Magnum bo według mnie mógłby dać za wysoką goryczkę w odczuciu, drozdze us 05 suche ruszyłu ostro po jakiś 24 godzinach, ale zapach lux a jeszcze pojdzie 100gr na cichą planuje dać na ostatnie 4 dni tylko. Dam znać jak rozleje robie fft więc ciekaw do ilu zjedzie BLG. PZDR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 cze, santa zrobiłem tą AIPA z małymi rozbieżnościami podaje swój skład. 5,00 kg Pilzneński (3,2 EBC) 0,40 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC) 32,00 g Magnum [13,00 %] - Boil 45,0 min 10,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 15,0 min 10,00 g Citra [11,90 %] - Boil 15,0 min 10,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 10,0 min 10,00 g Citra [11,90 %] - Boil 10,0 min 10,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 5,0 min 10,00 g Citra [11,90 %] - Boil 5,0 min 20,00 g Cascade [7,60 %] - Boil 1,0 min 20,00 g Citra [11,90 %] - Boil 1,0 min Tinseth podaje mi IBU 50,6 wyszło mi 21L 16BLG po chmieleniu Zmieniłem czas dla Magnum bo według mnie mógłby dać za wysoką goryczkę w odczuciu, drozdze us 05 suche ruszyłu ostro po jakiś 24 godzinach, ale zapach lux a jeszcze pojdzie 100gr na cichą planuje dać na ostatnie 4 dni tylko. Dam znać jak rozleje robie fft więc ciekaw do ilu zjedzie BLG. PZDR Przyjmuje się, że chmiel dla goryczki powinno się dawać na 60 min gotowania. Jeśli chciałeś zmniejszyć goryczkę to powinieneś dać mniej chmielu na 60 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 10 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 (edytowane) Myślę, że nie jest to warunek konieczny. Są receptury, w których chmiel gotuje się krócej, niż 60 min., np. http://www.homebrewt...ican-ipa-81478/ . Sądzę, że przesunięcie chmielenia czasowo w dół da nam trochę więcej smaku, więc inny efekt niż zmniejszenie jego ilości. Nie wiem tylko czy w przypadku Magnum da to jakieś efekty. Są także techniki, które zupełnie odbiegają od standardowych metod chmielenia, np.: http://byo.com/stori...-this-technique . Edytowane 10 Lutego 2014 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgadzam się z santa według mnie przesunięcie z 60 na 45 zmniejsza poziom ibu raptem o 4 czy 5, natomiast w odczuciu może być już zdecydowanie inaczej mniej goryczki więcej smaku. No cóż pożyjemy zobaczymy w każdym bądź razie będzie już jakaś baza pod kątem uwarzenia kolejnej AIPY jest i wnioski co by tu pozmieniać będzie na podstawie czego wyciągać. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się