zbynieks Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Mam taki pomysł: 4 kg pilzneński strzegom 500 g monach 200 g abbey malt 200 g carabelge 800 g demerara chmielenie 20 g Marynka 60 min 20 g Lublin 5 min Zacieranie wrzucić słody do 15 litrów 45 stopni i zostawić na kwadrans dolać 3 litry wrzątku i ustalić temperaturę na 65 - 30 min podnieść na 72 - 30 min mash out Drożdże gęstwa z Mangrove Jack po Blond. Może być? 20 litrów planuję, może trochę więcej, przy wydajności ok. 75. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Jakie OG planujesz? Przerwa ferulikowa??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 a tak, rozluźnię przy okazji... powinno być z 16 bailinga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Mam taki pomysł: Całkiem przypadkiem po wpisie na blogu Wyliczałeś w czymś Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Dori na blogu akurat porusza ten temat, polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zamiast drogiego cukru trzcinowego daj własnoręcznie zrobiony candi sirup z cukru buraczanego i pozywki DAP. Mnie naszło na dubbla/quadrupla właśnie po lekturze wątku o produkcji cukru/syropu w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 No jak mówisz że 6,50 za kilo demerary to drogo... marcin_l85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Używał ktoś z was muscavado do dubla? Ostatnio w przypływie natchnienia czy innego piwnego kraftu wsypałem 0,5kg do dubbla. Ciekaw jestem Waszych opinii n/t tego cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Ja robiłem z muscovado, ale nie mam porównania, więc nie wiem czy było warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Mam taki pomysł: Całkiem przypadkiem po wpisie na blogu Wpis z blogu mi też narobił ochoty na spróbowanie tego stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 No jak mówisz że 6,50 za kilo demerary to drogo... Jeżeli jest do kupienia w takiej cenie to faktycznie przesadziłem. Byłem przekonany że najtaniej trafia sie za około 6-7 zl za opakowanie 400-500g. A testował ktoś małą ilość melasy trzcinowej + biały cukier jako zamiennik cukrów trzcinowych (szczególnie muscovado). W teorii melasa + sacharoza jest wszystkim tym co zawiera cukier nierafinowany. A w praktyce zapach/smak melasy wydaje mi się dosyć palony, czy podczas przetwarzania nie następuje karmelizacja cukru w niej zawartego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 No jak mówisz że 6,50 za kilo demerary to drogo... Jeżeli jest do kupienia w takiej cenie to faktycznie przesadziłem. Byłem przekonany że najtaniej trafia sie za około 6-7 zl za opakowanie 400-500g. W Lidlu jest po tyle na co dzień, w promocji czasem się trafia po 4,99 za kilo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Podepnę się pod cukry . Nie spotkałem się wcześniej z zastosowaniem cukru palonego ( takiego jak przypalanka do wódki ) w płynie ( albo źle tłumaczyłem nomenklaturowo ) Stosuje się go ? Jak się nazywa w recepturach ? Ja zastosowałem 150 g do Belgian IPA oprócz cukru kandyzowanego . Po za kolorem może to dać jakieś fajne aromaty ? Czy zachowa się jak zwykły cukier ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi