zbynieks Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Mam taki pomysł: 4 kg pilzneński strzegom 500 g monach 200 g abbey malt 200 g carabelge 800 g demerara chmielenie 20 g Marynka 60 min 20 g Lublin 5 min Zacieranie wrzucić słody do 15 litrów 45 stopni i zostawić na kwadrans dolać 3 litry wrzątku i ustalić temperaturę na 65 - 30 min podnieść na 72 - 30 min mash out Drożdże gęstwa z Mangrove Jack po Blond. Może być? 20 litrów planuję, może trochę więcej, przy wydajności ok. 75. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Jakie OG planujesz? Przerwa ferulikowa??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 a tak, rozluźnię przy okazji... powinno być z 16 bailinga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Mam taki pomysł: Całkiem przypadkiem po wpisie na blogu Wyliczałeś w czymś Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Dori na blogu akurat porusza ten temat, polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Zamiast drogiego cukru trzcinowego daj własnoręcznie zrobiony candi sirup z cukru buraczanego i pozywki DAP. Mnie naszło na dubbla/quadrupla właśnie po lekturze wątku o produkcji cukru/syropu w domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 No jak mówisz że 6,50 za kilo demerary to drogo... marcin_l85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Używał ktoś z was muscavado do dubla? Ostatnio w przypływie natchnienia czy innego piwnego kraftu wsypałem 0,5kg do dubbla. Ciekaw jestem Waszych opinii n/t tego cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Ja robiłem z muscovado, ale nie mam porównania, więc nie wiem czy było warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Mam taki pomysł: Całkiem przypadkiem po wpisie na blogu Wpis z blogu mi też narobił ochoty na spróbowanie tego stylu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 No jak mówisz że 6,50 za kilo demerary to drogo... Jeżeli jest do kupienia w takiej cenie to faktycznie przesadziłem. Byłem przekonany że najtaniej trafia sie za około 6-7 zl za opakowanie 400-500g. A testował ktoś małą ilość melasy trzcinowej + biały cukier jako zamiennik cukrów trzcinowych (szczególnie muscovado). W teorii melasa + sacharoza jest wszystkim tym co zawiera cukier nierafinowany. A w praktyce zapach/smak melasy wydaje mi się dosyć palony, czy podczas przetwarzania nie następuje karmelizacja cukru w niej zawartego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 No jak mówisz że 6,50 za kilo demerary to drogo... Jeżeli jest do kupienia w takiej cenie to faktycznie przesadziłem. Byłem przekonany że najtaniej trafia sie za około 6-7 zl za opakowanie 400-500g. W Lidlu jest po tyle na co dzień, w promocji czasem się trafia po 4,99 za kilo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 7 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2014 Podepnę się pod cukry . Nie spotkałem się wcześniej z zastosowaniem cukru palonego ( takiego jak przypalanka do wódki ) w płynie ( albo źle tłumaczyłem nomenklaturowo ) Stosuje się go ? Jak się nazywa w recepturach ? Ja zastosowałem 150 g do Belgian IPA oprócz cukru kandyzowanego . Po za kolorem może to dać jakieś fajne aromaty ? Czy zachowa się jak zwykły cukier ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się