Skocz do zawartości

Receptura na dubbla


zbynieks

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki pomysł:

 

4 kg pilzneński strzegom

500 g monach

200 g abbey malt

200 g carabelge

800 g demerara

 

chmielenie

20 g Marynka 60 min

20 g Lublin 5 min

 

Zacieranie

 

wrzucić słody do 15 litrów 45 stopni i zostawić na kwadrans

dolać 3 litry wrzątku i ustalić temperaturę na 65 - 30 min

podnieść na 72 - 30 min

mash out

 

Drożdże gęstwa z Mangrove Jack po Blond.

Może być?

 

20 litrów planuję, może trochę więcej, przy wydajności ok. 75.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No jak mówisz że 6,50 za kilo demerary to drogo...

 

Jeżeli jest do kupienia w takiej cenie to faktycznie przesadziłem. Byłem przekonany że najtaniej trafia sie za około 6-7 zl za opakowanie 400-500g.

 

A testował ktoś małą ilość melasy trzcinowej + biały cukier jako zamiennik cukrów trzcinowych (szczególnie muscovado). W teorii melasa + sacharoza jest wszystkim tym co zawiera cukier nierafinowany. A w praktyce zapach/smak melasy wydaje mi się dosyć palony, czy podczas przetwarzania nie następuje karmelizacja cukru w niej zawartego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No jak mówisz że 6,50 za kilo demerary to drogo...

 

Jeżeli jest do kupienia w takiej cenie to faktycznie przesadziłem. Byłem przekonany że najtaniej trafia sie za około 6-7 zl za opakowanie 400-500g.

 

W Lidlu jest po tyle na co dzień, w promocji czasem się trafia po 4,99 za kilo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podepnę się pod cukry . Nie spotkałem się wcześniej z zastosowaniem cukru palonego ( takiego jak przypalanka do wódki ) w płynie ( albo źle tłumaczyłem nomenklaturowo )

 

Stosuje się go ? Jak się nazywa w recepturach ?

 

Ja zastosowałem 150 g do Belgian IPA oprócz cukru kandyzowanego . Po za kolorem może to dać jakieś fajne aromaty ? Czy zachowa się jak zwykły cukier ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.