bajker Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Jako że pierwsze "puchy", ekstrakty i zacieranie mam już za sobą, postanowiłem zrobić jeszcze jeden krok i wykorzystać sprzyjające warunki Temperatura w pomieszczeniu w którym zamierzam umieścić fermentor waha się w okolicy 10°C +/- 2°, postanowiłem zainteresować się piwem dolnej fermentacji . Mam prośbę do bardziej doświadczonych piwowarów o jakąś w miarę prostą i sprawdzoną recepturę na pilsa lub lagera, chodzi o to żebym nie popełnił takiego błędu jak przy pierwszym zacieraniu na które wybrałem Sweet Stoauta i okazał się że wiedza teoretyczna nie zawsze wystarcza i idzie w parze z praktyką(zwłaszcza filtracja dała mi w kość) Ewentualnie jakieś porady i uwagi dotyczące piw tego stylu, od razu napiszę że przeszukałem forum i bardzo mało znalazłem informacji na temat dolniaków, albo po prostu jeszcze nie potrafię się sprawnie poruszać po forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 W wiki masz w sprawdzonych recepturach pod hasłem "P" sporo dobrych receptur. W przypadku pilsów ważna będzie też woda, do czeskiego jak najbardziej miękka, do niemieckiego może być twardsza. Proponuję, żebyś wybrał w miarę najprostszą wersję na początek. Do dolniaków wybierz drożdże w jak najlepszej kondycji a jeśli gęstwa to zadajesz ich więcej niż do ale`ów. Pozostałe (koźlaki, marcowe i in.) mogą być bardziej wymagające, chociaż pils też nie należy do najprostszych piw do uwarzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Zerknij na bloga Dori. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Jacenty zapodaj linka, (wiem, lenistwo). Podpinam się na coś łatwego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 http://blog.homebrewing.pl/ GB... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się