Skocz do zawartości

Dunkelweizen - sprawdzenie


Dziajl

Rekomendowane odpowiedzi

Stworzyłem taki zestaw:

 

Słód pszeniczy 3kg

słód monachijski 2kg

karmelowy 600 EBC 100g

 

chmielenie (70min):

sybilla 6,5% 25g 0'

sybilla 6,5% 20g 30'

perle 5% 15g 65'

 

drożdże SAFBREW S-33 - Fermentis

 

Bardzo proszę o ewentualne sugestie.

 

Zastanawiam się na zamienieniem 1 kg słodu monachijskiego słodem Pale Ale co o tym myślicie? Czy wyjdzie z tego stylowy dunkelweizen?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pamiętaj też o przerwie ferulikowej i tak jak Mariusz napisał zmień drożdże na coś bardziej weizenowego typu WB-06.

Dodatkowo to będzie trochę za jasne jak na dunkelweizen. Jak chcesz dać tylko karmel 600 to daj go 200g.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

hmm zasyp po przeliczenie jest prawie taki sam jak u kolegi Zgoda.

 

 

Ostatecznie przepis prezentuje się tak.:

 

Słody:

 

Słód pszeniczny 3kg

 

słód monachijski 2kg

 

karmelowy 300 EBC 100g

 

karmelowy 600 EBC 70g

 

prawdopodobnie + 300g Pale Ale

 

 

Chmiele:

 

 

Sybilla 6,5 % 30g 70min

Sybilla 6,5 % 20g 30min

 

Temperatury:

 

42 st. 35min

52 st 5min

62 st 30min

72 st 30min

 

Drożdże BW 11 - Gozdawa

Edytowane przez Dziajl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.