Dziajl Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 Stworzyłem taki zestaw: Słód pszeniczy 3kg słód monachijski 2kg karmelowy 600 EBC 100g chmielenie (70min): sybilla 6,5% 25g 0' sybilla 6,5% 20g 30' perle 5% 15g 65' drożdże SAFBREW S-33 - Fermentis Bardzo proszę o ewentualne sugestie. Zastanawiam się na zamienieniem 1 kg słodu monachijskiego słodem Pale Ale co o tym myślicie? Czy wyjdzie z tego stylowy dunkelweizen? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz_CH Opublikowano 9 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2014 (edytowane) Może i dunkel ale nie weizen. Do weizena zastosuj weizenowe drożdże. A zasyp polecam ten, od kolegi zgoda http://www.piwo.org/...en/#entry197667 Edytowane 9 Stycznia 2014 przez Mariusz_CH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 To na pewno nie będzie dunkelweizen. Wszystko jest nie tak - zasyp/chmielenie/drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 10 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 Pamiętaj też o przerwie ferulikowej i tak jak Mariusz napisał zmień drożdże na coś bardziej weizenowego typu WB-06. Dodatkowo to będzie trochę za jasne jak na dunkelweizen. Jak chcesz dać tylko karmel 600 to daj go 200g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 10 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2014 (edytowane) hmm zasyp po przeliczenie jest prawie taki sam jak u kolegi Zgoda. Ostatecznie przepis prezentuje się tak.: Słody: Słód pszeniczny 3kg słód monachijski 2kg karmelowy 300 EBC 100g karmelowy 600 EBC 70g prawdopodobnie + 300g Pale Ale Chmiele: Sybilla 6,5 % 30g 70min Sybilla 6,5 % 20g 30min Temperatury: 42 st. 35min 52 st 5min 62 st 30min 72 st 30min Drożdże BW 11 - Gozdawa Edytowane 10 Stycznia 2014 przez Dziajl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się