niszar Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Witam! Wzorując się na recepturze scooby_brew z tego wątku: http://www.piwo.org/topic/5046-espresso-stout-stout-kawowy/ stworzyłem taką oto recepturę: Stout Kawowy: Pale ale 5 kg Czekoladowy jasny 0,25 kg Crystal 0,5 kg Jęczmień palony 0,15 kg Carafa Specjal 0,1 kg Płatki owsiane 0,4 kg Laktoza 0,7 kg dodana na ostatnie 15 min gotowania Kawa 0,1 kg dodana na ostatnią minutę gotowania Chmiel Fuggles 30 g na 60 min / 20 g na 10 min Laska Wanilii, dodana na fermentację cichą zacieranie na lenia I prosił bym co bardziej doświadczonych piwowarów o sprawdzenie tego cuda mam wątpliwości co do ilości słody Pale Ale ( czy nie za dużo?)i do ilości laktozy ( w innych wątkach czytałem że 500g jest ledwo wyczuwalne więc zwiększyłem do tych 700g) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ranae Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Proponuję dać kawę na cichą. W moim stoucie kawa dała dziwne posmaki fusowe, zimnej kawy parzonej. dałem 100g kawy świeżo mielonej zaparzonej ciśnieniowo i 50 g na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 No a po co zaparzałeś ją ciśnieniowo? Scoobie dawał właśnie pod koniec warzenia i u niego nie było problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 (edytowane) Podepnę się . Mam dylemat . Dawać do gotowania kawę mieloną a później na cichą czy ...? >>> Mam ochotę na takie coś - zarówno do gotowania jak i na cichą wlać mocnej kawy Tchibo z ekspresu kapsułkowego . Kawa ma genialny , intensywny smak i aromat . Mam wrażenie , że podanie właśnie espresso do espresso stouta będzie dobrym rozwiązaniem , ułatwi filtrację i zmniejszy zmętnienie . Co o tym myślicie ? Edytowane 15 Stycznia 2014 przez Quentin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Uwarzyłem dwukrotnie kawowego stouta. Kawę dodawałem tak jak sugeruje Kolega Scooby i uwarzam efekt za rewelacyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 No to nie pozostaje mi nic innego jak uwarzyć obie wersje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Potwierdzam, kawa na flameout daje świetny efekt. Dowodem niech będzie moje 1 miejsce w Robust Porterze w Żywcu. Warunki są tylko dwa: 1. Trzeba użyć dobrej, najlepiej świeżo zmielonej kawy. 2. Nie wolno zbyt długo moczyć. Ja daję na 5 min w siateczce muślinowej tuż przed rozpoczęciem chłodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 A co z cichą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bimbelt Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Na cichą nic już nie dodawałem. Przy dodatku 150-200g kawy na 20-25L aromat jest wyraźny i przyjemny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lary Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Bimbelt, możesz udostępnić tę zwycięską recepturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 27 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2022 Cześć wszystkim. Wczoraj piłem Pinta Coffee Stout i chciał bym zrobić podobnego. Moja sensoryka jest zaburzona przez świrusa ale żonie piwo bardzo smakowało. Bylo wytrawne i kawowe. Do tej pory tylko raz ukladałem swoją recepturę, dlatego potrzebuję pomocy. Znalazłem taki przepis: https://brewness.com/pl/recipe/coffee-stout-6/view Chciałem zapytać o kawę. W jaki sposób najlepiej ją dodać? Ziarna, zmielona czy może zaparzona? Jeżeli macie inne sugestie co do przepisu to czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 27 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2022 Na forum jest cały wątek o kawie w piwie A tutaj masz fajny przepis https://www.blog.homebrewing.pl/imperialny-stout-kawowy-receptura/ Krzywonos Jerzy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywonos Jerzy Opublikowano 28 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2022 Oki. Dzięki @wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się