Skocz do zawartości

Piwnica Zagłoby


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie. Z racji popełnienia dzisiaj pierwszej warki z zacieraniem postanowiłem stworzyć własne zapiski.

Jestem początkującym piwowarem. Pierwsze siedem warek było z puchy, z czego ostatnią sam chmieliłem. Dzisiaj przyszedł czas na

 

Warka #8 BPA (zestaw z Alepiwo)

 

Zasyp:

Słód pilzneński - 3kg

Słód Monachijski - 0,5kg

Słód Carabelge - 0,5kg

Chmiel Styrian Goldings 50g

Drożdże Safbrew T-58

 

Kilka zdjęć:

Zestaw

axzt.jpg

 

Kadź zacierno-warzelna (Emalia Olkusz 40l)

y0q1.jpg

 

Kadź filtracyjna

r642.jpg

 

Karimata jako ocieplenie gara nie sprawdziła się

htcl.jpg

 

Warzenie

2nck.jpg

 

Chłodnica

axut.jpg

 

Chłodnica w akcji

qrf5.jpg

 

O 8:25 wlałem wodę do gara i zacząłem grzać. 15:20 koniec pracy. Poszło całkiem sprawnie.

Jako początkujący popełniłem teżż błędy. Filtracja szła bardzo sprawnie, co mnie miło zaskoczyło, ale nie przygotowałem wcześniej wody do wysładzania. Zacząłem to robić w pośpiechu. Instrukcja dołączona do zestawu mówi żeby zacząć od podgrzania 11l wody do 70OC i wsypać słód. Po 30 min. w 63Odolać 5 litrów wody o temp. 95O i ustalić temp zacieru na 72Opóźniej kolejne 5l wrzącej wody, co daje juz nam 21l wody plus słód. Do wysładzania ok. 18l. Przez pośpiech otrzymałem ponad 30 l brzeczki o gęstości 8 BLG. Zanim dodałem chmiel gotowałem całość ponad 30 minut żeby zmniejszyć objętość brzeczki. Ostatecznie otrzymałem ok. 22l brzeczki o gęstości 10 BLG, co daje niską wydajność 57,2%. Kolejny błąd to studzenie gorącej brzeczki chłodnicą zanurzeniową do temp ok. 31O. Liczyłem, że po whirlpoorze i przelewaniu do fermentora temperatura spadnie. Tak się nie stało. Zostawiłem wiadro na balkonie na ok. 30 min. Drożdże, wcześniej poddane rehydrytacji, zostały zadane w temperaturze 29O.

Zastanawiam się czy jakbym bardziej odparował brzeczkę to wydajność by wzrosła (na logikę tak).

Jjak na pierwszy raz jestem zadowolony. Dobrze się przy tym bawiłem. Najbardziej obawiałem się filtracji, która poszła bardzo szybko. Whirlpool tez wyszedł mi ładnie.

Na przyszość:

- opaski ślimakowe na chłodnicę (przypadkowo zagiąłem wężyk i ten spadł z chłodnicy i rozlałem trochę wody);

- jodowy wskaźnik skrobi, akurat jak składałem zamówienie to w sklepie nie było, pytałem w dwóch aptekach o płyn Lugola i też nie mieli;

- uważać podczas wysładzania na ilość otrzymywanej brzeczki;

- więcej cierpliwości podczas chłodzenia.

 

Posiadam już materiał na dwie kolejne warki, więc po zabutelkowaniu dzisiejszego wyrobu będę się brał za kolejne.

Podsumowując browar Piwnica Zagłoby uważam oficjalnie za otwarty.

 

P.S. Chętnie wysłucham/przeczytam każde uwagi i i spostrzeżenia.

 

 

Przelanie na cichą 27.01.2014

Zeszło do 2 Blg. W smaku bardzo ciekawe.

 

3.02.2014- Zabutelkowane.

Po dwóch tygodniach otworzona pierwsza butelka. Całkiem przyjemne piwko :)

Edytowane przez muniek123
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 57
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Warka #9 Owsiany Stout (zestaw z Alepiwo) - 14.03.2014

 

Zasyp:

Słód pilzneński - 3,5kg

Słód karmelowy ciemny - Litovel - 0,5kg

Słód Carafa III – Weyermann - 0,3kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg

Chmiel Marynka 30g

Drożdże Windsdor

 

Tym razem poszło bardzo sprawnie i bez żadnych niespodzianek.

7:10 wrzucenie słodów do kadzi. 13:30 posprzątane.

Otrzymałem 19 l brzeczki o gęstości 13 Blg. Drożdże ruszyły szybko. 0 19 ładna piana na powierzchni, której następnego dnia już nie było.

 

Pomiar kontrolny po 9 dniach 6 Blg. Czekamy dalej.

Edytowane przez muniek123
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Trochę historii.

Pierwsze 7 warek zrobione z brewkitów.

Dzisiaj trochę ąałuję, że przygodę z zacieraniem zacząłem tak późno.

 

Warka #1

Jedna pucha Coopers Lager i do tego ekstrakt niechmielony pszeniczny WES, zakupiony przez pomyłkę.Miał być jasny.

Piwko wyszło klarowne o gęstej pianie, niestety w smaku czuć drożdże. Jakies pojedyńcze butelki mam do dzisiaj. Trzeba je wydobyć z piwniczki i spróbować.

 

Warka #2

Mały eksperyment - miodowe ciemne.

1 pucha ekstraktu nachmielonego WES i do tego 2kg miodu wielokwiatowego. Wyszło ciemne wytrawe piwo. Praktycznie bez piany, w którym próżno szukać smaku miodu. Z czasem nabrało aromatu wina.

 

Warka #3

Pszeniczne

1 pucha ekstraktu nachmielonego WES + 1 pucha ekstraktu słodowego tej samej firmy.

Bardzo przyjemne piwko, które wszystkim domownikom smakowało.

 

warka #4

Domowe jasne

1 puszka ekstraktu nachmielonego WES +1 kg cukru.

Wyszło lekkie piwo płytkie w smaku. Mimo, że żonie bardzo smakowało to nie polecam dodawania cukru zamiast ekstraktu.

 

Warka #5

Irish Stout

Puszka Coopers'a + 1kg mieszanki glukozy i ekstraktu słodowego w proszku (polepszacz piwa).

Jak dla mnie super piwo. Pewnie byłoby jeszcze lepsze gdybym użył płynnego ekstraktu.

 

Warka #6

Stołowe

Puszka Finlandia TRADITIONELL 1kg + ekstrakt słodowy niechmielony w syropie JASNY BA - 1,7 kg

Przegazowałem to piwo. Po 3 miesiącach przy próbie otwarcia większości butelek piana bardzo chce wychodzić na zewnątrz.

Ogólnie piwo słabe w smaku.

 

Warka #7

Polskie chmiele

Pierwsze chmielenie ekstraktu slodowego. Jako baza 2x1,7 kg ekstrakt słodowy jasny BA i do tego 30g Marynki i 30g Lubelskiego.

Już wiem jak smakuje chmielone piwo :)

Każdy gość który próbuje jest po wrażeniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W temacie uwag, jeśli chodzi o chłodzenie to ja puszczam mało wody i prawie wrzątek używam do bieżącego czyszczenia wszystkiego co było używane, jakieś butelki, wężyki, słoiki, rondel, łyżka, mieszadło itd. Po ok 30~40 minutach jest po zabiegu a ja mam wszystko na suszarce oprócz oczywiście pojemnika z zimna brzeczką ale jemu zostawiam w czystym wiaderku gorącą wodę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Mała zagadka z warką nr 9. Start - 13 Blg. Pomiar po 9 dniach - 6 Blg. Powtórny po 12 dniach bez zmian, zamieszałem zawartość fermentora.

Dzień 16 to samo.

31.03 (17 dzień fermentacji) przelanie na cichą i założenie rurki. Przez dwa dni jeszcze bulkało.

Dzisiaj ostatecznie warka została zabutelkowana. Pomiar wykazał 5 Blg. Wyszło 36 butelek, do każdej dałem najmniejsza miarkę (do butelek 0,33) cukru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #10 Ale Czerwone 17.05.2014

 

Zasyp

- Słód pilzneński 4 kg

- Słód karmelowy czerwony 0,25 kg

 

Zacieranie

- 68OC 60 min

- 75OC 10 min

 

Drożdże S-04

 

Godz. 7:20 zaczęto podgrzewać wodę. Zadanie drożdży i posprzątanie 13:45. Stwierdziłem, że moja chłodnica jest mało wydajna. Do 25OC chłodziło się 45 min.

Spróbowano warki nr 9. Jak najbardziej w porządku :)

Edytowane przez muniek123
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

W tygodniu dotarła paczka z Alepiwo.

Z tego powodu wczoraj miało miejsce zacieranie

Warka #11 Angielski Bitter

 

Zasyp

-> Słód pilzneński 2,75 kg

-> Słód karmelowy jasny 0,25 kg

-> Słód Caramunich 0,25 kg

 

Chmielenie

-> Marynka granulat 20 g

-> EKG 25 g

 

Drożdże

Windsdor

 

Wszystko wykonane zgodnie z dołączoną instrukcją. Ostatecznie otrzymałem 22l o gęstości 9 Blg.

Podczas warzenia mała niespodzianka. Z okapu odleciał wentylator i wpadł do gotującej się brzeczki.

4f0948cc911e5350m.jpg

 

Zamówiłem przeźroczysty fermentor. Bardzo fajna sprawa. Tak wyglądała filtracja.

09174030af8c8417m.jpg

 

Udało mi się skrócić czas chłodzenia. Wczoraj do 25O potrzebowałem 25 minut (zamiast 50 jak ostatnio). Wystarczyło lekko unosić chłodnicę i mieszać nią w garze.

Czas pracy: zasyp słodów o 7:10, zadanie drożdży 12:15. Mój rekord.

 

 

Znalazłem u teściowej na strychu

8619f44ac3423bdem.jpg

 

Po przeczytaniu kilku postów na tym forum już wiem co z tym zrobić :)

Edytowane przez muniek123
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #12

 

Zasyp

-> Słód Pale Ale 4 kg

-> Słód karmelowy 150 0,25 kg

 

Chmielenie

-> Marynka 28 g

-> Lubelski 20 g

 

Drożdże

Safbrew T-58

 

Zacieranie

-> 68OC - 60 min

-> 76OC - 10 min

 

Gotowanie

-> Marynka - 60 min

-> Lubelski - 10 min

 

Słody zasypanie o 13:25. Zadanie drożdży 18:20.Ostatecznie do fermentora trafiło 24 litry brzeczki o gęstości 11 Blg. Zawartość wydaje się być trochę mętna. Prawdopodobnie przez szybkie wysładzanie.

Edytowane przez muniek123
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...

Znalezione dzisiaj w piwnicy. Pierwszy granat z warki #10. Żadne piwo z tej warki nie wykazywało oznak przegazowania, obstawiam słabą butelkę.

Zostały tego jeszcze 2 butelki. Dzisiaj profilaktycznie zostaną skonsumowane.

post-7970-0-61895100-1413785981_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #13

 

Zasyp

-> Słód Pilzneński 2 kg

-> Słód Pszeniczny 2 kg

-> Słód Carahell 0,25 kg

 

Chmielenie

-> Lubelski 27 g

 

Drożdże

WB-06

 

Zacieranie

-> 45OC - 15 min

-> 55OC - 15 min

-> 68OC - 60min

 

Gotowanie

-> Lubelski - 60 min

 

Zasypanie słodów o 9:45. Zadanie drożdży 16:05. Zmierzona gęstość brzeczki 13 Blg.

Edytowane przez muniek123
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #13 została zabutelkowana 19.12.2014 przy gęstości 2 Blg. Wyszło 18 litrów. Chrzest bojowy miała kapslownica stołowa domowej roboty. Spisała się bardzo dobrze. Następnym razem muszę tylko pamiętać aby posegregować butelki według wysokości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Trochę mnie tu nie było.

 

Warka #14 Dry Stout

Zasyp
-> Słód Pilzneński 3,5 kg
-> Słód Monachijski jasny 1 kg
-> Jęczmień palony 0,35 kg

-> Słód Czekoladowy 0,2 kg

Chmielenie
-> Marynka 20 g

Drożdże
S-04

Zacieranie
-> 67OC - 60 min
-> 76OC - 10 min

Gotowanie
-> Marynka - 60 min

Zasypanie słodów o 7:50. Zadanie drożdży 13:10. Poszło dość szybko chyba przez zacieranie na lenia i bardzo sprawne filtrowanie. Na burzliwą poszło 21 litrów brzeczki o gęstości 13 Blg.

Surowce pochodzą z zestawu Dry Stout ze sklepu Alepiwo.

Edytowane przez muniek123
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Warka #15 Pacific Pale Ale

Zasyp
-> Słód Pale Ale 3,8 kg
-> Słód karmelowy jasny 0,3 kg

Chmielenie
-> Topaz 10 g

-> Summer 50 g

Drożdże
US-05

Zacieranie
-> 67OC - 70 min
-> 76OC - 10 min

Gotowanie
-> Topaz - 60 min

-> Summer (30 g) 20 min

-> Summer (20 g) 1 min

Zasypanie słodów o 6:50. Zadanie drożdży 12:05.  Na burzliwą poszło 23 litry brzeczki o gęstości 11 Blg.

Surowce pochodzą z zestawu Pacific Pale Ale ze sklepu Alepiwo.

Edytowane przez muniek123
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #15 zabutelkowana 10.05.2015 przy gęstości 1 Blg. Tak nisko jeszcze u mnie nie było. Część butelek z warki #14 jest prze gazowanych i chętnie opuszcza butelki po otwarciu. W smaku ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Z mojej piwniczki wygrzebałem piwo z warki #1 uwarzone w maju 2013r.  Wtedy w smaku były tyko drożdże. Po tych dwóch latach smak zmienił się i to bardzo. Posmak drożdży zniknął. Ogólnie piwo bardzo dobre i jakby lekko słodkie. Dla mnie rewelacja.

post-7970-0-11042200-1432748806_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj popełniłem warkę #16 Altbier

 

Zasyp
-> Słód pilzneński   1 kg
-> Słód monachijski 3 kg

-> Słód Caramunich II 0,5 kg

Chmielenie
-> Magnum 20 g

Drożdże
-> S-33

Zacieranie
-> 67OC - 70 min
-> 76OC - 10 min

Gotowanie
-> Magnum - 60 min

 

8:20 - zasypanie słodów

10:00 - początek wysładzania (3x po 5l, po drugiej turze zacząłem grzać brzeczkę)

10:45 - dodani chmielu

11:50 - zacząłem chłodzenie, które trwało do 12:30 i uzyskałem temp. 27OC (zaczynam tracić cierpliwość do mojej chłodnicy). Następnie zawirowałem w garnku i pozostawiłem do opadnięcia osadów.

13:20 - zlałem brzeczkę do fermentora i zadałem drożdże.

Wyszło 22 litry o gęstości 11 Blg. W garze pozostało jeszcze około 2 litry, ale nie bawiłem się w odzyskiwanie. Poszło w kanał. Trochę obawiam się tej temperatury, ale miałem już ochoty stać przy garze i majtać chłodnicą. Fermentacja w pomieszczeniu o temperaturze 18-19 stopni.

Edytowane przez muniek123
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dnia 23.06.2015 została zabutelkowana warka #16 przy 2 Blg. Wyszło 40 butelek. Ponieważ piwo było bardzo mętne 4 dni przed rozlewem została dodana żelatyna spożywcza.
 
Nastawiłem też pierwszy cydr.
3 x 3l soku z biedronki i drożdże Mangrove Jack's - Cider M02 - start 11 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.