muniek123 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Dzisiaj mały eksperyment. Warka #17 Ekstrakt słodowy jasny WES 1,7 kg Ekstrakt kukurydziany WES 1,7 kg Chmiel Citra 50 gr Drożdże US-05 Ekstrakty gotowałem przez 60 minut. 30 gr chmielu na początek i 20 na ostatnie 15 minut. Po wystudzeniu zadano drożdże. Co z tego wyjdzie czas pokaże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 6 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 (edytowane) Warka #17 została zabutelkowana. Z 13 Blg zeszło do 1. Ładny wynik. W smaku zapowiada się ciekawie. Żałuję, że nie zrobiłem 100% ekstraktu kukurydzianego, ale akurat brakło w sklepie. Został spróbowany cydr. Bardzo wytrawny, a nawet cierpki. Przypomina wino musujące. Zobaczymy co będzie z tego za jakieś pół roku. Edytowane 6 Września 2015 przez muniek123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 1 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 (edytowane) Warka #18 Hefe-Weizen 31.10.2015 Zasyp-> Słód pilzneński 2 kg-> Słód pszeniczny 2 kg -> Słód abbey 0,2 kgChmielenie-> Hallertauer Mittelfrueh 20 g -> Spaltr Select 20g Drożdże-> WB-06Zacieranie-> 68OC60OC - 60 min-> 76OC - 10 minGotowanie-> Hallertauer Mittelfrueh - 40 min -> Spaltr Select - 10 min Zasypanie słodów o 8:00, zadanie drożdży 12:05. Czas pracy bardzo dobry . Wydajność kiepska, ostatecznie uzyskałem 19l 11Blg. Ześrutowane słody leżały u mnie już pół roku szczelnie zamknięte. Podczaęs zacierania nie mieszałem zawartości gara. Z racji długiego czasu chłodzenia moja chłodnica idzie w odstawkę. Czas zmienić ją na rurę karbowaną. Surowce pochodzą z zestawu Hefe Weizen ze sklepu Alepiwo. Edytowane 1 Listopada 2015 przez muniek123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 13 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Dzisiaj zabutelkowałem warkę #18 W tygodniu skleciłem chłodnicę z rury karbowanej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 Warka #19 Belgijskie Pale Ale Jest to powtórzenie warki #8 z zestawu alepiwo.pl Zasypanie słodów o 11:55. Zadanie drożdży 16:20. Ostatecznie wyszło 24 litry o gęstości 10 Blg. Dzisiaj sprawdziłem chłodnicę z rury karbowanej. Chłodzenie poprawiło się, ale i tak od 35 stopni idzie już wolno. Drożdże zadane w temperaturze 24 stopnie. Notatka na przyszłość: 31 l brzeczki do warzenia to za dużo a 24l za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 13 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Dzisiaj zabutelkowałem warkę #19. Zeszło do 3 Blg. Po gotowaniu piwo było bardzo mętne (coś jak kawa z mlekiem). Żelatyna dodana na cichą skutecznie rozwiązała problem. Do butelek trafiło klarowne piwko. Wyszło 45 butelek. Edytowane 13 Grudnia 2015 przez muniek123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 16 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2016 (edytowane) Wczoraj złożyłem pudełko styropianowe. Ponieważ w piaskownicy jest temat o rozkładaniu warki na dwa dni to i ja postanowiłem spróbować i tak powstała Warka #20 SMaSH Do wiadra wsypałem 4 kg słodu Pale Ale i zalałem gorącą wodą do pełna. Temperatura ustabilizowała się na 69OC. Była godz. 21:30. Fermentor poszedł do nowego pudła a poszedłem na kolację i spać. Wstałem 6:30 i do browaru. Do filtracji potrzebowałem jeszcze około 10 litrów gorącej wody. Brzeczka zaczęła wrzeć o 7:45 i od razu wrzuciłem 20 g chmielu Simcoe. Gotowanie trwało 60 minut. Na ostatnie 10 minut 30 g tego samego chmielu. 8:45 wyłączyłem palnik, zamieszałem i zostawiłem na kilkanaście minut. Gorącą brzeczkę przelałem wężykiem silikonowym, co nie była takie łatwe, do fermentora i wyniosłem na dwór. Była godz. 9:15. Pierwszy raz nie użyłem chłodnicy. Drożdże (Gozdawa - U.S. West Coast) zadałem o 18:10 w temperaturze 21OC. Ostatecznie do fermentacji poszło 24 litry brzeczki o gęstości 10 Blg. Edytowane 16 Stycznia 2016 przez muniek123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 (edytowane) Dzisiaj sprawdziłem czy coś się dzieje z piwkiem. Godz. 10:40 a drożdże Gozdawy jeszcze nie wystartowały. Po godz. 20 zaczęła pojawiać się piana. Pierwszy raz spotkałam się z takim lagiem. Kolejne doświadczenie zdobyte. Edytowane 18 Stycznia 2016 przez muniek123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 17 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2016 (edytowane) Warka #20 została zabutelkowana 14.02. Zeszło do 1,5 Blg. Wyszło 45 butelek. Licząc koszty surowców + 1/3kosztów wysyłki wychodzi 88 gr za butelkę. Edytowane 17 Lutego 2016 przez muniek123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 19 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 Warka #21 Altbier z zestawu alepiwo.(11.11.2016) Powtórzenie zacierania dwudniowego. Czwartek wieczorem zasypano słód do wiadra z zamontowanym wężykiem filtracyjnym i zalano do pełna wodą. Temperatura ustabilizowała się na poziomie 69 stopni. Wiadro do pudła styropianowego i zastawiono na noc. Rano godz, 7:30 temperatura w wiadrze 54 stopnie. Dalej już standardowo filtrowanie i chmielenie. Zakończenie prac około godz. 11. Ostatecznie otrzymałem 24 litry o gęstości 11 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Warka #21 zaczęła mieć oznaki infekcji. Zaczęła pojawiać delikatna błona i był lekko wyczuwalny zapach jakby kiszonej kapusty. W smaku jeszcze ok. Przelano do butelek. Czas pokaże co z tego wyszło. Zeszło do 2 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 10 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Warka #21 jednak niewypał. Na szczęście znalazłem amatora na takie piwo i się nie zmarnowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Warka #22 IRA (z zestawu Alepiwo)Schemat podobny co dwie ostatnie warki. Wczoraj wieczorem wsypałem słód do wiadra i zalałem gorącą wodą. Temperatura ok 68 stopni. Całość do pudła styropianowego i zostawiłem na noc. Rano o 6:50 do browaru i pracy ciąg dalszy. O godz. 11 zadałem drożdże. Wyszło 24 litry 9 Blg( za dużo za nisko).Z raci tego, że ostania warka była z infekcją wiadra zostały umyte gorącą wodą z płynem do mycia naczyć, później , wiadra i wężyki, potraktowane NaOH a na koniec zdezynfekowane nadwęglanem sodu (tego etapu ostatnio zabrakło). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Mimo, że do brzeczki dałem zrehydryzowane drożdże to i tak start nastąpił dopiero po ok 30 h. Ubocznym efektem wczorajszego warzenia piwa jesz dzisiejszy chleb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) Ubocznym efektem wczorajszego warzenia piwa jesz dzisiejszy chleb Chlebek ładny, tylko pewnie ciasto za rzadkie i za długo wyrastał, dlatego opadł Edytowane 12 Lutego 2017 przez BazylWidzew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 13 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Jedno i drugie. Do tego tylko mąka żytnia. Jak dodaję pszennej to wychodzą lepsze. Pierwszy raz zrobiłem z młótem po piwie, pewnie nie ostatni. Pomysł zaczerpnąłem oczywiście od ciebie:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 1 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2017 Warka #22 została zabutelkowana. Zeszło do 1 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 24 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Warka #23 SMaSH Kolejny smash i kolejna warka rozłożona na dwa dni. Słód Pilzneński 4 kg Chmiel Sybilla 50 g Drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast 7. Dzień 1. Zasypanie słodu do gorącej wody. Temperatura 69 stopni. Dzień 2. Godz. 6:10 do browaru i początek wysładzania. Początek wrzenia 7:20 i dodano pierwszą porcję chmielu (30g). Gotowanie 1 godz. Na ostatnie 15 min. reszta. Uwodnione drożdże zadano o 9:15. Ostatecznie wyszło 20 litrów 12 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Warka #23 została zabutelkowana. Wyszło 37 butelek 0.5l. Zeszło do 2 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 4 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2018 Warka #24 Stout owsiany 3.02.2018 (z zestawu Alepiwo). Zasypanie słodów o 8:15, zadanie drożdży 13:10. Wyszło 19l 15 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 17 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Dzisiaj warka 24 została przelana na cichą. Zeszło do 5 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 28 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Wczoraj warka 24 została zabutelkowana. Wyszło 37 butelek. Został na 5 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2019 Po prawie rocznej przerwie 05.01 popełniona została warka #25 Octavia Pale Ale (z zestawu Alepiwo). Zacieranie dwudniowe. Ostatecznie wyszło 20 litrów 13 Blg. Uważam to za bardzo dobry wynik, ponieważ cały zestaw przeleżał ponad rok (słody szczelnie zapakowane, drożdże w lodówce a chmiel w zamrażalniku). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Warka #25 została zabutelkowana. Zeszło do 1 Blg. Wyszło 40 butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2019 25.11.2019 #26 West Coast IPA Skład: -> Słód Pale Ale 4,8 kg ->Słód Monachijski 0,5kg -> Chmiel Zeus 10g (na 50 min) -> Chmiel Simcoe 25g (na 25 min) -> Chmiel Cascade 50g (na wyłączenie palnika) dodatkowo chmielenie na zimno: -> Chmiel Contennial 50g i Simcoe 25g Początek pracy 8:25, zadanie drożdży (US-05) 13:30 19l 14 Blg 10.12.2019 Butelkowanie - 36 butelek. 20.12.2019 #27 ALT Skład: ->Słód monachujski I 3kg ->Słód oilzneński 1kg ->Słód karmelowy jasny 0,5kg ->Chmiel Magnum 20g ->Drożdże S-33 Zacieranie dwudniowe 22l 11 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się