Skocz do zawartości

Piwnica Zagłoby


Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj mały eksperyment.

Warka #17

Ekstrakt słodowy jasny WES 1,7 kg

Ekstrakt kukurydziany WES 1,7 kg

 

Chmiel Citra 50 gr

Drożdże US-05

 

Ekstrakty gotowałem przez 60 minut. 30 gr chmielu na początek i 20 na ostatnie 15 minut. Po wystudzeniu zadano drożdże. Co z tego wyjdzie czas pokaże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Warka #17 została zabutelkowana. Z 13 Blg zeszło do 1. Ładny wynik. W smaku zapowiada się ciekawie. Żałuję, że nie zrobiłem 100% ekstraktu kukurydzianego, ale akurat brakło w sklepie.

 

Został spróbowany cydr. Bardzo wytrawny, a nawet cierpki. Przypomina wino musujące. Zobaczymy co będzie z tego za jakieś pół roku.

Edytowane przez muniek123
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #18 Hefe-Weizen 31.10.2015

 

Zasyp
-> Słód pilzneński 2 kg
-> Słód pszeniczny 2 kg

-> Słód abbey 0,2 kg

Chmielenie
-> Hallertauer Mittelfrueh 20 g

-> Spaltr Select 20g

 

Drożdże
-> WB-06
Zacieranie
-> 68OC60OC - 60 min
-> 76OC - 10 min

Gotowanie
-> Hallertauer Mittelfrueh - 40 min

-> Spaltr Select - 10 min

 

Zasypanie słodów o 8:00, zadanie drożdży 12:05. Czas pracy bardzo dobry . Wydajność kiepska, ostatecznie uzyskałem 19l 11Blg.

Ześrutowane słody leżały u mnie już pół roku szczelnie zamknięte. Podczaęs zacierania nie mieszałem zawartości gara. Z racji długiego czasu chłodzenia moja chłodnica idzie w odstawkę. Czas zmienić ją na rurę karbowaną.

Surowce pochodzą z zestawu Hefe Weizen ze sklepu Alepiwo.

Edytowane przez muniek123
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #19 Belgijskie Pale Ale

Jest to powtórzenie warki #8 z zestawu alepiwo.pl

 

Zasypanie słodów  o 11:55. Zadanie drożdży 16:20. Ostatecznie wyszło 24 litry o gęstości 10 Blg. Dzisiaj sprawdziłem chłodnicę z rury karbowanej. Chłodzenie poprawiło się, ale i tak od 35 stopni idzie już wolno. Drożdże zadane w temperaturze 24 stopnie.

Notatka na przyszłość: 31 l brzeczki do warzenia to za dużo a 24l za mało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dzisiaj zabutelkowałem warkę #19. Zeszło do 3 Blg.

Po gotowaniu piwo było bardzo mętne (coś jak kawa z mlekiem). Żelatyna dodana na cichą skutecznie rozwiązała problem. Do butelek trafiło klarowne piwko. Wyszło 45 butelek.

Edytowane przez muniek123
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wczoraj złożyłem pudełko styropianowe.

post-7970-0-45868800-1452970211_thumb.jpg

 

Ponieważ w piaskownicy jest temat o rozkładaniu warki na dwa dni to i ja postanowiłem spróbować i tak powstała

 

Warka #20 SMaSH

 

Do wiadra wsypałem 4 kg słodu Pale Ale i zalałem gorącą wodą do pełna. Temperatura ustabilizowała się na 69OC. Była godz. 21:30. Fermentor poszedł do nowego pudła a poszedłem na kolację i spać.

Wstałem 6:30 i do browaru. Do filtracji potrzebowałem jeszcze około 10 litrów gorącej wody. Brzeczka zaczęła wrzeć o 7:45 i od razu wrzuciłem 20 g chmielu Simcoe. Gotowanie trwało 60 minut. Na ostatnie 10 minut 30 g tego samego chmielu.

8:45 wyłączyłem palnik, zamieszałem i zostawiłem na kilkanaście minut. Gorącą brzeczkę przelałem wężykiem silikonowym, co nie była takie łatwe, do fermentora i wyniosłem na dwór. Była godz. 9:15. Pierwszy raz nie użyłem chłodnicy. Drożdże (Gozdawa - U.S. West Coast) zadałem o 18:10 w temperaturze 21OC.

Ostatecznie do fermentacji poszło 24 litry brzeczki o gęstości 10 Blg.

Edytowane przez muniek123
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj sprawdziłem czy coś się dzieje z piwkiem. Godz. 10:40 a drożdże Gozdawy jeszcze nie wystartowały.

 

 

Po godz. 20 zaczęła pojawiać się piana. Pierwszy raz spotkałam się z takim lagiem. Kolejne doświadczenie zdobyte.

Edytowane przez muniek123
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #20 została zabutelkowana 14.02. Zeszło do 1,5 Blg.

 

Wyszło 45 butelek. Licząc koszty surowców + 1/3kosztów wysyłki wychodzi 88 gr za butelkę. :)

Edytowane przez muniek123
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Warka #21 Altbier z zestawu alepiwo.(11.11.2016)

 

Powtórzenie zacierania dwudniowego.

Czwartek wieczorem zasypano słód do wiadra z zamontowanym wężykiem filtracyjnym i zalano do pełna wodą. Temperatura ustabilizowała się na poziomie 69 stopni. Wiadro do pudła styropianowego i zastawiono na noc. Rano godz, 7:30 temperatura w wiadrze 54 stopnie. Dalej już standardowo filtrowanie i chmielenie. Zakończenie prac około godz. 11.

Ostatecznie otrzymałem 24 litry o gęstości 11 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #21 zaczęła mieć oznaki infekcji. Zaczęła pojawiać delikatna błona i był lekko wyczuwalny zapach jakby kiszonej kapusty. W smaku jeszcze ok. Przelano do butelek. Czas pokaże co z tego wyszło. Zeszło do 2 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Warka #22 IRA (z zestawu Alepiwo)

Schemat podobny co dwie ostatnie warki. Wczoraj wieczorem wsypałem słód do wiadra i zalałem gorącą wodą. Temperatura ok 68 stopni. Całość do pudła styropianowego i zostawiłem na noc. Rano o 6:50 do browaru i pracy ciąg dalszy. O godz. 11 zadałem drożdże. Wyszło 24 litry 9 Blg( za dużo za nisko).

Z raci tego, że ostania warka była z infekcją wiadra zostały umyte gorącą wodą z płynem do mycia naczyć, później , wiadra i wężyki, potraktowane NaOH a na koniec zdezynfekowane nadwęglanem sodu (tego etapu ostatnio zabrakło).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Ubocznym efektem wczorajszego warzenia piwa jesz dzisiejszy chleb

 

 

Chlebek ładny, tylko pewnie ciasto   za rzadkie i za długo wyrastał,   dlatego opadł :)

Edytowane przez BazylWidzew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jedno i drugie. Do tego tylko mąka żytnia. Jak dodaję pszennej to wychodzą lepsze. Pierwszy raz zrobiłem z młótem po piwie, pewnie nie ostatni. Pomysł zaczerpnąłem oczywiście od ciebie:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Warka #23 SMaSH

Kolejny smash i kolejna warka rozłożona na dwa dni.

Słód Pilzneński 4 kg

Chmiel Sybilla 50 g

Drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast 7.

Dzień 1. Zasypanie słodu do gorącej wody. Temperatura 69 stopni.

Dzień 2. Godz. 6:10 do browaru i początek wysładzania.

Początek wrzenia 7:20 i dodano pierwszą porcję chmielu (30g). Gotowanie 1 godz. Na ostatnie 15 min. reszta. Uwodnione drożdże zadano o 9:15. Ostatecznie wyszło 20 litrów 12 Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 9 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 10 miesięcy temu...

Po prawie rocznej przerwie 05.01 popełniona została warka #25 Octavia Pale Ale (z zestawu Alepiwo).

Zacieranie dwudniowe.

Ostatecznie wyszło 20 litrów 13 Blg. Uważam to za bardzo dobry wynik, ponieważ cały zestaw przeleżał ponad rok (słody szczelnie zapakowane, drożdże w lodówce a chmiel w zamrażalniku).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 11 miesięcy temu...

25.11.2019
#26 West Coast IPA

Skład:
-> Słód Pale Ale 4,8 kg
->Słód Monachijski 0,5kg
-> Chmiel Zeus 10g (na 50 min)
-> Chmiel Simcoe 25g (na 25 min)
-> Chmiel Cascade 50g (na wyłączenie palnika)
dodatkowo chmielenie na zimno:
-> Chmiel Contennial 50g i Simcoe 25g
 Początek pracy 8:25, zadanie drożdży (US-05) 13:30
19l 14 Blg

10.12.2019 Butelkowanie - 36 butelek.

20.12.2019

#27 ALT

Skład:
->Słód monachujski I 3kg
->Słód oilzneński 1kg
->Słód karmelowy jasny 0,5kg
->Chmiel Magnum 20g
->Drożdże S-33

Zacieranie dwudniowe
22l 11 BLG

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.