muniek123 Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie. Z racji popełnienia dzisiaj pierwszej warki z zacieraniem postanowiłem stworzyć własne zapiski. Jestem początkującym piwowarem. Pierwsze siedem warek było z puchy, z czego ostatnią sam chmieliłem. Dzisiaj przyszedł czas na Warka #8 BPA (zestaw z Alepiwo) Zasyp: Słód pilzneński - 3kg Słód Monachijski - 0,5kg Słód Carabelge - 0,5kg Chmiel Styrian Goldings 50g Drożdże Safbrew T-58 Kilka zdjęć: Zestaw Kadź zacierno-warzelna (Emalia Olkusz 40l) Kadź filtracyjna Karimata jako ocieplenie gara nie sprawdziła się Warzenie Chłodnica Chłodnica w akcji O 8:25 wlałem wodę do gara i zacząłem grzać. 15:20 koniec pracy. Poszło całkiem sprawnie. Jako początkujący popełniłem teżż błędy. Filtracja szła bardzo sprawnie, co mnie miło zaskoczyło, ale nie przygotowałem wcześniej wody do wysładzania. Zacząłem to robić w pośpiechu. Instrukcja dołączona do zestawu mówi żeby zacząć od podgrzania 11l wody do 70OC i wsypać słód. Po 30 min. w 63Odolać 5 litrów wody o temp. 95O i ustalić temp zacieru na 72Opóźniej kolejne 5l wrzącej wody, co daje juz nam 21l wody plus słód. Do wysładzania ok. 18l. Przez pośpiech otrzymałem ponad 30 l brzeczki o gęstości 8 BLG. Zanim dodałem chmiel gotowałem całość ponad 30 minut żeby zmniejszyć objętość brzeczki. Ostatecznie otrzymałem ok. 22l brzeczki o gęstości 10 BLG, co daje niską wydajność 57,2%. Kolejny błąd to studzenie gorącej brzeczki chłodnicą zanurzeniową do temp ok. 31O. Liczyłem, że po whirlpoorze i przelewaniu do fermentora temperatura spadnie. Tak się nie stało. Zostawiłem wiadro na balkonie na ok. 30 min. Drożdże, wcześniej poddane rehydrytacji, zostały zadane w temperaturze 29O. Zastanawiam się czy jakbym bardziej odparował brzeczkę to wydajność by wzrosła (na logikę tak). Jjak na pierwszy raz jestem zadowolony. Dobrze się przy tym bawiłem. Najbardziej obawiałem się filtracji, która poszła bardzo szybko. Whirlpool tez wyszedł mi ładnie. Na przyszość: - opaski ślimakowe na chłodnicę (przypadkowo zagiąłem wężyk i ten spadł z chłodnicy i rozlałem trochę wody); - jodowy wskaźnik skrobi, akurat jak składałem zamówienie to w sklepie nie było, pytałem w dwóch aptekach o płyn Lugola i też nie mieli; - uważać podczas wysładzania na ilość otrzymywanej brzeczki; - więcej cierpliwości podczas chłodzenia. Posiadam już materiał na dwie kolejne warki, więc po zabutelkowaniu dzisiejszego wyrobu będę się brał za kolejne. Podsumowując browar Piwnica Zagłoby uważam oficjalnie za otwarty. P.S. Chętnie wysłucham/przeczytam każde uwagi i i spostrzeżenia. Przelanie na cichą 27.01.2014 Zeszło do 2 Blg. W smaku bardzo ciekawe. 3.02.2014- Zabutelkowane. Po dwóch tygodniach otworzona pierwsza butelka. Całkiem przyjemne piwko Edytowane 16 Marca 2014 przez muniek123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2014 (edytowane) Warka #9 Owsiany Stout (zestaw z Alepiwo) - 14.03.2014 Zasyp: Słód pilzneński - 3,5kg Słód karmelowy ciemny - Litovel - 0,5kg Słód Carafa III – Weyermann - 0,3kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,4kg Chmiel Marynka 30g Drożdże Windsdor Tym razem poszło bardzo sprawnie i bez żadnych niespodzianek. 7:10 wrzucenie słodów do kadzi. 13:30 posprzątane. Otrzymałem 19 l brzeczki o gęstości 13 Blg. Drożdże ruszyły szybko. 0 19 ładna piana na powierzchni, której następnego dnia już nie było. Pomiar kontrolny po 9 dniach 6 Blg. Czekamy dalej. Edytowane 23 Marca 2014 przez muniek123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Trochę historii. Pierwsze 7 warek zrobione z brewkitów. Dzisiaj trochę ąałuję, że przygodę z zacieraniem zacząłem tak późno. Warka #1 Jedna pucha Coopers Lager i do tego ekstrakt niechmielony pszeniczny WES, zakupiony przez pomyłkę.Miał być jasny. Piwko wyszło klarowne o gęstej pianie, niestety w smaku czuć drożdże. Jakies pojedyńcze butelki mam do dzisiaj. Trzeba je wydobyć z piwniczki i spróbować. Warka #2 Mały eksperyment - miodowe ciemne. 1 pucha ekstraktu nachmielonego WES i do tego 2kg miodu wielokwiatowego. Wyszło ciemne wytrawe piwo. Praktycznie bez piany, w którym próżno szukać smaku miodu. Z czasem nabrało aromatu wina. Warka #3 Pszeniczne 1 pucha ekstraktu nachmielonego WES + 1 pucha ekstraktu słodowego tej samej firmy. Bardzo przyjemne piwko, które wszystkim domownikom smakowało. warka #4 Domowe jasne 1 puszka ekstraktu nachmielonego WES +1 kg cukru. Wyszło lekkie piwo płytkie w smaku. Mimo, że żonie bardzo smakowało to nie polecam dodawania cukru zamiast ekstraktu. Warka #5 Irish Stout Puszka Coopers'a + 1kg mieszanki glukozy i ekstraktu słodowego w proszku (polepszacz piwa). Jak dla mnie super piwo. Pewnie byłoby jeszcze lepsze gdybym użył płynnego ekstraktu. Warka #6 Stołowe Puszka Finlandia TRADITIONELL 1kg + ekstrakt słodowy niechmielony w syropie JASNY BA - 1,7 kg Przegazowałem to piwo. Po 3 miesiącach przy próbie otwarcia większości butelek piana bardzo chce wychodzić na zewnątrz. Ogólnie piwo słabe w smaku. Warka #7 Polskie chmiele Pierwsze chmielenie ekstraktu slodowego. Jako baza 2x1,7 kg ekstrakt słodowy jasny BA i do tego 30g Marynki i 30g Lubelskiego. Już wiem jak smakuje chmielone piwo Każdy gość który próbuje jest po wrażeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 W temacie uwag, jeśli chodzi o chłodzenie to ja puszczam mało wody i prawie wrzątek używam do bieżącego czyszczenia wszystkiego co było używane, jakieś butelki, wężyki, słoiki, rondel, łyżka, mieszadło itd. Po ok 30~40 minutach jest po zabiegu a ja mam wszystko na suszarce oprócz oczywiście pojemnika z zimna brzeczką ale jemu zostawiam w czystym wiaderku gorącą wodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 23 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Słuszna uwaga. I nic się nie marnuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Mała zagadka z warką nr 9. Start - 13 Blg. Pomiar po 9 dniach - 6 Blg. Powtórny po 12 dniach bez zmian, zamieszałem zawartość fermentora. Dzień 16 to samo. 31.03 (17 dzień fermentacji) przelanie na cichą i założenie rurki. Przez dwa dni jeszcze bulkało. Dzisiaj ostatecznie warka została zabutelkowana. Pomiar wykazał 5 Blg. Wyszło 36 butelek, do każdej dałem najmniejsza miarkę (do butelek 0,33) cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 20 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2014 (edytowane) Warka #10 Ale Czerwone 17.05.2014 Zasyp - Słód pilzneński 4 kg - Słód karmelowy czerwony 0,25 kg Zacieranie - 68OC 60 min - 75OC 10 min Drożdże S-04 Godz. 7:20 zaczęto podgrzewać wodę. Zadanie drożdży i posprzątanie 13:45. Stwierdziłem, że moja chłodnica jest mało wydajna. Do 25OC chłodziło się 45 min. Spróbowano warki nr 9. Jak najbardziej w porządku Edytowane 20 Maja 2014 przez muniek123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 31 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2014 Warka #10 przelana na cichą. Zeszło do 2 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 8 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2014 (edytowane) W tygodniu dotarła paczka z Alepiwo. Z tego powodu wczoraj miało miejsce zacieranie Warka #11 Angielski Bitter Zasyp -> Słód pilzneński 2,75 kg -> Słód karmelowy jasny 0,25 kg -> Słód Caramunich 0,25 kg Chmielenie -> Marynka granulat 20 g -> EKG 25 g Drożdże Windsdor Wszystko wykonane zgodnie z dołączoną instrukcją. Ostatecznie otrzymałem 22l o gęstości 9 Blg. Podczas warzenia mała niespodzianka. Z okapu odleciał wentylator i wpadł do gotującej się brzeczki. Zamówiłem przeźroczysty fermentor. Bardzo fajna sprawa. Tak wyglądała filtracja. Udało mi się skrócić czas chłodzenia. Wczoraj do 25O potrzebowałem 25 minut (zamiast 50 jak ostatnio). Wystarczyło lekko unosić chłodnicę i mieszać nią w garze. Czas pracy: zasyp słodów o 7:10, zadanie drożdży 12:15. Mój rekord. Znalazłem u teściowej na strychu Po przeczytaniu kilku postów na tym forum już wiem co z tym zrobić Edytowane 8 Czerwca 2014 przez muniek123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 (edytowane) Warka #12 Zasyp -> Słód Pale Ale 4 kg -> Słód karmelowy 150 0,25 kg Chmielenie -> Marynka 28 g -> Lubelski 20 g Drożdże Safbrew T-58 Zacieranie -> 68OC - 60 min -> 76OC - 10 min Gotowanie -> Marynka - 60 min -> Lubelski - 10 min Słody zasypanie o 13:25. Zadanie drożdży 18:20.Ostatecznie do fermentora trafiło 24 litry brzeczki o gęstości 11 Blg. Zawartość wydaje się być trochę mętna. Prawdopodobnie przez szybkie wysładzanie. Edytowane 13 Czerwca 2014 przez muniek123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Warka #12 przelana na cichą 22.06.2014 przy 4 Blg Warka #11 przelana na cichą 27.06.2014 przy 2 Blg. 27.06 dodanie żelatyny do warki #12 w celu lepszego klarowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 16 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2014 02.07.2104 Butelkowanie warki #12 zeszło do 3 Blg. 16.07.2014 Butelkowanie warki #11 zeszło do 1 Blg. Greta zaczęła urywać szyjki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Znalezione dzisiaj w piwnicy. Pierwszy granat z warki #10. Żadne piwo z tej warki nie wykazywało oznak przegazowania, obstawiam słabą butelkę. Zostały tego jeszcze 2 butelki. Dzisiaj profilaktycznie zostaną skonsumowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Ponieważ przy ostatnim butelkowaniu greta zaczęła urywać szyjki w ruch poszła szlifierka kątowa. Serce grety dostało drugie życie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) Warka #13 Zasyp -> Słód Pilzneński 2 kg -> Słód Pszeniczny 2 kg -> Słód Carahell 0,25 kg Chmielenie -> Lubelski 27 g Drożdże WB-06 Zacieranie -> 45OC - 15 min -> 55OC - 15 min -> 68OC - 60min Gotowanie -> Lubelski - 60 min Zasypanie słodów o 9:45. Zadanie drożdży 16:05. Zmierzona gęstość brzeczki 13 Blg. Edytowane 30 Listopada 2014 przez muniek123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoktorPio Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Hejka witam ziomala powiedz mi jaką ilość brzeczki uzyskałeś przed zadaniem drożdży ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 2 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2014 21 litrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 31 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 Warka #13 została zabutelkowana 19.12.2014 przy gęstości 2 Blg. Wyszło 18 litrów. Chrzest bojowy miała kapslownica stołowa domowej roboty. Spisała się bardzo dobrze. Następnym razem muszę tylko pamiętać aby posegregować butelki według wysokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 (edytowane) Trochę mnie tu nie było. Warka #14 Dry StoutZasyp-> Słód Pilzneński 3,5 kg-> Słód Monachijski jasny 1 kg-> Jęczmień palony 0,35 kg -> Słód Czekoladowy 0,2 kgChmielenie-> Marynka 20 gDrożdżeS-04Zacieranie-> 67OC - 60 min-> 76OC - 10 minGotowanie-> Marynka - 60 minZasypanie słodów o 7:50. Zadanie drożdży 13:10. Poszło dość szybko chyba przez zacieranie na lenia i bardzo sprawne filtrowanie. Na burzliwą poszło 21 litrów brzeczki o gęstości 13 Blg. Surowce pochodzą z zestawu Dry Stout ze sklepu Alepiwo. Edytowane 8 Marca 2015 przez muniek123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 29 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2015 Warka #14 zabutelkowana przy 5 Blg. Za nic nie chciało zejść niżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka #15 Pacific Pale AleZasyp-> Słód Pale Ale 3,8 kg-> Słód karmelowy jasny 0,3 kgChmielenie-> Topaz 10 g -> Summer 50 gDrożdżeUS-05Zacieranie-> 67OC - 70 min-> 76OC - 10 minGotowanie-> Topaz - 60 min -> Summer (30 g) 20 min -> Summer (20 g) 1 minZasypanie słodów o 6:50. Zadanie drożdży 12:05. Na burzliwą poszło 23 litry brzeczki o gęstości 11 Blg. Surowce pochodzą z zestawu Pacific Pale Ale ze sklepu Alepiwo. Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez muniek123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 13 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 Warka #15 zabutelkowana 10.05.2015 przy gęstości 1 Blg. Tak nisko jeszcze u mnie nie było. Część butelek z warki #14 jest prze gazowanych i chętnie opuszcza butelki po otwarciu. W smaku ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 27 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Z mojej piwniczki wygrzebałem piwo z warki #1 uwarzone w maju 2013r. Wtedy w smaku były tyko drożdże. Po tych dwóch latach smak zmienił się i to bardzo. Posmak drożdży zniknął. Ogólnie piwo bardzo dobre i jakby lekko słodkie. Dla mnie rewelacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 (edytowane) Wczoraj popełniłem warkę #16 Altbier Zasyp-> Słód pilzneński 1 kg-> Słód monachijski 3 kg -> Słód Caramunich II 0,5 kgChmielenie-> Magnum 20 g Drożdże-> S-33Zacieranie-> 67OC - 70 min-> 76OC - 10 minGotowanie-> Magnum - 60 min 8:20 - zasypanie słodów 10:00 - początek wysładzania (3x po 5l, po drugiej turze zacząłem grzać brzeczkę) 10:45 - dodani chmielu 11:50 - zacząłem chłodzenie, które trwało do 12:30 i uzyskałem temp. 27OC (zaczynam tracić cierpliwość do mojej chłodnicy). Następnie zawirowałem w garnku i pozostawiłem do opadnięcia osadów. 13:20 - zlałem brzeczkę do fermentora i zadałem drożdże. Wyszło 22 litry o gęstości 11 Blg. W garze pozostało jeszcze około 2 litry, ale nie bawiłem się w odzyskiwanie. Poszło w kanał. Trochę obawiam się tej temperatury, ale miałem już ochoty stać przy garze i majtać chłodnicą. Fermentacja w pomieszczeniu o temperaturze 18-19 stopni. Edytowane 31 Maja 2015 przez muniek123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Dnia 23.06.2015 została zabutelkowana warka #16 przy 2 Blg. Wyszło 40 butelek. Ponieważ piwo było bardzo mętne 4 dni przed rozlewem została dodana żelatyna spożywcza. Nastawiłem też pierwszy cydr.3 x 3l soku z biedronki i drożdże Mangrove Jack's - Cider M02 - start 11 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się