Skocz do zawartości

Płatki jęczmienne, jęczmień palony, a wysłodziny


Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar zrobić cienkusza z brzeczki powstałej z wysładzania, mam zamiar dodać tylko płatki jęczmienne i słód palony. Nie będę więc zacierać.

 

1. czy płatki wyłącznie skleikować czy jednak zacierać z odrobiną zwykłego słodu? Gdzieniegdzie są informacje, że enzymy ze słodu uaktywniające się przy zacieraniu ułatwiają wyciąganie cukrów z jęczmienia niesłodowanego.

 

2. słód palony zamierzam podgrzać 20 min w oddzielnym garnku. słusznie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Żeby zatrzeć te płatki raczej potrzebujesz dużego udziału słodu aktywnego enzymatycznie np. Pilzneńskiego inaczej skrobia z płatków zostanie tylko skrobią i nic z tego nie będzie :/

Palony możesz ekstrachować w zimnej wodzie jeżeli zależy Ci jedynie na kolorze, jeśli chcesz również palone posmaki to musisz go podgrzać.

Edit:

W sumie w wysłodzinach powinny być enzymy, ale czy wystarczająco dużo?

Edytowane przez Gąska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.