ponury fermentaThor Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Mam zamiar zrobić cienkusza z brzeczki powstałej z wysładzania, mam zamiar dodać tylko płatki jęczmienne i słód palony. Nie będę więc zacierać. 1. czy płatki wyłącznie skleikować czy jednak zacierać z odrobiną zwykłego słodu? Gdzieniegdzie są informacje, że enzymy ze słodu uaktywniające się przy zacieraniu ułatwiają wyciąganie cukrów z jęczmienia niesłodowanego. 2. słód palony zamierzam podgrzać 20 min w oddzielnym garnku. słusznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 (edytowane) Żeby zatrzeć te płatki raczej potrzebujesz dużego udziału słodu aktywnego enzymatycznie np. Pilzneńskiego inaczej skrobia z płatków zostanie tylko skrobią i nic z tego nie będzie Palony możesz ekstrachować w zimnej wodzie jeżeli zależy Ci jedynie na kolorze, jeśli chcesz również palone posmaki to musisz go podgrzać. Edit: W sumie w wysłodzinach powinny być enzymy, ale czy wystarczająco dużo? Edytowane 11 Stycznia 2014 przez Gąska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 1 kg pilzeńskiego na 0,5 kg płatkow wystarczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Wystarczy z 30-40% całości zasypu (czyli z 300 g). Możesz to w 5 L naczyniu zatrzeć jednotemperaturowo. Owiniesz to grubo kocem, ręcznikami i będzie gitara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury fermentaThor Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 super, dzięki za odpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 11 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Tylko nie rób wygrzewu bo ubijesz wszystkie enzymy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się