szostepiwo Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Gar 50l. Taboret gazowy 7,5 kW. 20l nalew. Różnice temperatur w różnych miejscach gara nawet do 10-15º np 65 przy ściankach 75-80 na środku nawet przy intensywnym mieszaniu!!! Jak to się ma do jakości zacierania, wydajności itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 (edytowane) przepraszam ale nie wierzę, że przy intensywnym mieszaniu masz aż takie rozrzuty temperaturowe. Sam warzę na takim taborecie i nigdy nie widziałem takich wahań. -albo słabo mieszasz, albo coś z termometrem. Może dajesz za duży płomień i nie nadążasz z mieszaniem. [edit] bo zapomniałem dodać: takie wahania - jeżeli są prawdziwe, mogą wpłynąć na końcowy smak piwa (wypłukiwanie garbników), oraz na jego profil (bo nie wiadomo jakie piwo zrobisz). Może też wpływać na wydajność, ale raczej na plus, chyba, że zdezaktywujesz wszystkie enzymy. Edytowane 13 Stycznia 2014 przez leszcz007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szostepiwo Opublikowano 13 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Też jestem zmieszany i wstrząśnięty takim dziwem , temperatury mierzyłem trzema termometrami w trzech różnych miejscach. Termometry sprawdzone.mieszałem dość intensywnie Jak to się może przełożyć na zacieranie i jakość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Różnice temperatur, które podajesz są szokujące. Pytanie na początek: dokonujesz pomiarów przy włączonym palniku? I drugie: jaki masz gar, a dokładniej jaka jest grubość dna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Więcej danych potrzeba na diagnozę, zasyp, woda, przerwy, która temp szaleje itp. Jak masz problem z temp to zdejmij gar z ognia i wtedy zobacz co się dzieje. Przypuszczam, że płomień na minimum jest za duży (dysza), można podnieść gar na metalowych kształtkach lub/i podłożyć krążek do kuchenek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 13 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2014 Faktycznie dziwna sprawa. Może za gęsto zacierasz? Przy gęstych zacierach i cienkościennym garnku chyba prawdopodobne. Może następne zacieraj "na rzadko". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się