Warmiński MISIEK Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Słody: pale ale Weyermann - 5,0 kg wiedeński Weyermann - 0,5 kg pszeniczny jasny Weyermann - 0,5 kg Caraaroma Weyermann - 0,3 kg Carahell - 0,3 kg CHMIELE: EKG (granulat 6%) - 50 g Styrian Golding (granulat 4,8%) - 50g magnum (granulat 13%) - 30g Drożdże US-05 (niestety na sucharkach. Planuję dać 2 paczki) Dodatki mech irlandzki 4g ZACIERANIE: Woda do zasypu 21l 52°C 15 min 68°C 60 min 76°C 10 min wysładzanie wodą ok. 76°C 5 + 5 + 5 = 15l GOTOWANIE: 70 minut Chmielenie 30g magnum - 60min 20g EKG - 25 min 20g Styrian - 25 min 15g EKG - 5 min 15g Styrian - 5 min 15g EKG - podczas chłodzenia (ok 80°C ) 15g Styrian - podczas chłodzenia (ok 80°C ) z kalkulatora wyszło ok 50 IBU celuję w ok. 16 - 17 blg Fermentacja 16°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bromaniack Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Ja na pewno nie dawałbym wiedeńskiego oraz caraaroma one jakoś do IPA mi nie pasują. Carahell, jeśli już nie masz innego karmelowego to ok, bo i tak będzie go niewiele. Co do chmieli nie znam ich zbytnio, chociaż czas dodawania wydaje mi się zużywający niepotrzebnie chmiel a nieprzynoszący efekty. Ja na goryczkę ładuje na 60 min później smak 20 i aromat 0 minut. Zacieranie na pewno odpuściłbym przerwę białkową 52°C wydaje mi się nie potrzebna przy obecnych słodach. Wydaje mi się troszkę ogólnie mało słodów jak na 16 Plato i warce wielkości około 30 litrów. To moje zdanie a piwko twoje więc najważniejsza jest dobra zabawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bambo-5 Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 No jeśli nie masz nic innego z chmieli i nie chcesz zamawiać to jakoś ujdzie, co do drożdzy to raczej s-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Jaki planujesz ekstrakt początkowy. Jeśli ma to być 15 - 16 BLG to jedna paczka drożdży w zupełności wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Wg mnie max 30 litrów pójdzie do gotowania, gdzie ostatnio prawie 5 mi odparowało (fakt, że przez 90 min.). Ostatnio z 4,2 kg do fermentacji poszło 24l o 12,5 blg. 5 razy sprawdzałem spławik na wodzie. Co do wiedeńskiego, to chciałem jakoś zrównoważyć goryczkę i dodać trochę słodyczy. Caraaroma, żeby zmieścić się w barwie. Przy pszenicznym słodzie nie potrzebna jest przerwa białkowa? Jak nie, to nawet lepiej. Co do ilości drożdży, to kalkulatorek wyliczył 1,5 paczki. W 16°C z jednej paczki dadzą radę przejeść? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Zasyp ok (wersja angielska powinna być trochę karmelowa), drożdże to ja dałbym S-04 i zatarł zdecydowanie bardziej wytrawnie ale jak nie masz to US-05 też ok z tym zacieraniem i koniecznie jakieś chmiele na zimno. Edytowane 14 Stycznia 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Przerwę białkową robić dla tego zasypu? czy bardzie wytrawnie będzie: 52°C 15 min 62°C 50 min 72°C 20 min 76°C 10 min Chmieli za wiele niestety nie mam, więc może lepiej będzie zmienić chmielenie na: 30g magnum - 60min 20g EKG - 20 min 20g Styrian - 20 min 15g EKG - 10 min 15g Styrian - 10 min 15g EKG - na zimno 15g Styrian - na zimno Na zimno w simie 30g nie będzie za mało? I ile dni chmielić na zimno? 3 dni wystarczą w temperaturze 16°C Edytowane 14 Stycznia 2014 przez Warmiński MISIEK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Przerwę białkową robić dla tego zasypu? Ja nie robię białkowej ale niektórzy robią, nie wiem czy ma aż tak duży wpływ. Na zimno w simie 30g nie będzie za mało? I ile dni chmielić na zimno? 3 dni wystarczą w temperaturze 16°C 30g będzie w sam raz, English IPA nie jest ekstremalnie chmielowe, 3 dni ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 14 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Dzięki i wszystko już mam rozjaśnione. No prawie wszystko. Co z ilością drożdży? Mam tylko suche US-05 dać 2 paczki? Zakładając wydajność z 1 warki program wylicza 26l 16 blg. Wydaje mi się sporo jak na jedną paczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Myślę, że pszeniczny jest zbędny. Możesz go zastąpić pale ale i przy takim układzie niepotrzebna przerwa białkowa. Przerwa 62stC może być krótsza, np.30min. Chmielenia na zimno nie przedłuż więcej jak 7 dni. Spróbuj korzystać z dostępnych w plikowni kalkulatorów IBU do wyliczeń. edit: 1 paczka uwodnionych drożdży powinna starczyć. Edytowane 14 Stycznia 2014 przez Bączek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 Dzięki i wszystko już mam rozjaśnione. No prawie wszystko. Co z ilością drożdży? Mam tylko suche US-05 dać 2 paczki? Zakładając wydajność z 1 warki program wylicza 26l 16 blg. Wydaje mi się sporo jak na jedną paczkę. Uważam że na ilości drożdży się nie powinno oszczędzać ale chyba zrobiłbym mniejszą ilość (20l) i dałbym jedną Jak nie oszczędzasz to daj dwie, jak oszczędzasz to na jednej też będzie dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 szkoda drożdży. dałbym jedną saszetkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bromaniack Opublikowano 14 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2014 (edytowane) Myślę, że pszeniczny jest zbędny. Możesz go zastąpić pale ale i przy takim układzie niepotrzebna przerwa białkowa. Przerwa 62stC może być krótsza, np.30min. Chmielenia na zimno nie przedłuż więcej jak 7 dni. Spróbuj korzystać z dostępnych w plikowni kalkulatorów IBU do wyliczeń. edit: 1 paczka uwodnionych drożdży powinna starczyć. Pszenice właśnie po to się daje by poprawić piane i faktycznie często troszkę pomaga. Wprowadza białka budujące solidność piany. Przerwa białkowa jest po to by dodać do brzeczki w odpowiedniej formie azot budulec dla drożdży. Jednak przy tej jakości słodów jakie są teraz nie jest to konieczne. Wystarczy poczytać trochę "Wiki" i wszystko jasne. Przerwę białkową robić dla tego zasypu? czy bardzie wytrawnie będzie: 52°C 15 min 62°C 50 min 72°C 20 min 76°C 10 min Chmieli za wiele niestety nie mam, więc może lepiej będzie zmienić chmielenie na: 30g magnum - 60min 20g EKG - 20 min 20g Styrian - 20 min 15g EKG - 10 min 15g Styrian - 10 min 15g EKG - na zimno 15g Styrian - na zimno Na zimno w simie 30g nie będzie za mało? I ile dni chmielić na zimno? 3 dni wystarczą w temperaturze 16°C Z tego co pisałeś to wolisz słodsze piwo więc rezygnuj z przerwy białkowej 52 C, 62 C jeśli chcesz robić to maks 20 min a 72 C około 40 min. Podgrzew czyli 76 C lub 78 C byle nie przekraczać 80 C zrób i od razu filtruj i wysładzaj. Co do chmieli to nie znam tych odmian ale nie widzę sensu dawać w 20 i 10 minucie po dwie odmiany. Daj np w 20 minucie z 25 g jednego. 10 minute zamienił bym na 0 lub 5 jeśli chcesz i też 25g jednego a na cichą potrzeba więcej niż 30 g a więc zaoszczędzony chmiel dosypiesz. Podobno 3 dni wystarczają choć ja daje np jedną odmianę na 5 dni drugą na 4 i efekt jest wystarczający. Oczywiście nie musisz się sugerować tylko proponuję Edytowane 14 Stycznia 2014 przez bromaniack Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quentin Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Jak jest pszenica - p. białkowa się przyda . Jedna paczka zdecydowanie powinna wystarczyć , te drożdże są bardzo aktywne . Przy tej temperaturze może później zaczną i skończą ale powinny dofermentować do 3 blg spokojnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Dziękuję wszystkim za rady. Nad chmieleniem jeszcze pomyślę. Zmniejszę chyba na 5 min po 5g i wtedy 40 będzie na zimno. Co do drożdży, to będę miał świeżutką gęstwę S-04, więc problem się rozwiązał. US-05 zostawię na jakiegoś innego i słabszego ejla Dopiero zauważyłem, że w recepturach jest English IPA kolegi kantor. W jakim celu zostały dodane 2g US-05 w czwartym dniu fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 W jakim celu zostały dodane 2g US-05 w czwartym dniu fermentacji? Żeby zwytrawnić piwo, chciałem otrzymać profil estrowy S-04 z odfermentowaniem US-05. Oczywiście najlepiej byłoby zastosować drożdże płynne dające i odpowiedni profil i odfermentowanie ale używałem co miałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 A same S-04 rozumiem, że zbyt dużo by zostawiły? Mógłbym do gęstwy dodać ok tych 2 g US-05, czy lepiej jednak po kilu dniach fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Obecnie bym zatarł po prostu na mocno wytrawnie, S-04 są bardzo podatne na schemat zacierania. Chciałem dodać drożdże w momencie w którym będzie jeszcze trochę cukrów fermentowalnych w brzeczce, zresztą jakbym teraz robił blenda to zadał bym oba szczepy na początku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 To ile w takim razie należało by dać gęstwy S-04, a ile sucharków US-05? Czy takie mieszanie Różnych szczepów, gęstwy i suchych ma sens? Z gęstwy S-04 będzie sporo i dobrze rozruszanych. US-05 dojdą w ogóle do głosu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Pszenice właśnie po to się daje by poprawić piane i faktycznie często troszkę pomaga. Wprowadza białka budujące solidność piany. Przerwa białkowa jest po to by dodać do brzeczki w odpowiedniej formie azot budulec dla drożdży. Jednak przy tej jakości słodów jakie są teraz nie jest to konieczne. Wystarczy poczytać trochę "Wiki" i wszystko jasne. No to ten pszeniczny jak często i jak "troszkę" pomaga Twoim zdaniem? Potrzebne mu 0,2 czy kilo w tym jego zestawie z 0,5kg wiedeńskiego? Bo w "wiki" chłopak tego nie doczyta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 To ile w takim razie należało by dać gęstwy S-04, a ile sucharków US-05? Czy takie mieszanie Różnych szczepów, gęstwy i suchych ma sens? Z gęstwy S-04 będzie sporo i dobrze rozruszanych. US-05 dojdą w ogóle do głosu? Możesz dać jak ja dałem, ilość gęstwy według kalkulatora i z 2g US-05, chociaż ja obecnie dałbym same S-04 + zatarł wytrawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Możesz dać jak ja dałem, ilość gęstwy według kalkulatora i z 2g US-05, chociaż ja obecnie dałbym same S-04 + zatarł wytrawnie. Nie bardzo wiem na ile wytrawnie dofermentują S-04, ale nie chciałbym uzyskać całkiem wytrawnego piwa. Chociaż lekka słodycz by się przydała (przynajmniej jak dla mnie). Z BJCP "Pomimo istotnego charakteru chmielowego typowe dla tych piw jest dostateczny słodowy smak, treściwość i kompleksowość by wesprzeć chmielowe smaki zapewniające balans." Czy to nie będzie kłóciło się z zacieraniem np. 60 min w 62°C? A może S-04 i tak zostawią trochę słodyczy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Przy S-04 możesz zacierać wytrawniej np. 45-60' w 62°C-65°C, piwo powinno być w miarę treściwe bo jest sporo karmelowego. Jak chcesz konkretniejszej porady to zrób tak: 65°C - 50' 72°C - 20' 78°C - mash out Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 15 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 I taką odpowiedź to ja rozumiem Dopiero zaczynam i tylko teoretycznie wiem co jaki słód powinien wnosić. Zrobię tak jak piszesz i już nie będę mieszał przy tej recepturze. Dam gęstwę S-04 i zobaczymy co wyjdzie. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2014 Nie wiem po co kombinujecie z tą przerwą białkową. Anglicy tego nie robią i mają klarowne piwa, nawet te z pszenicą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się