WiHuRa Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) Przy tej ilości owsa, nawet przy zacieraniu na wytrawnie, ten stout na pewno nie będzie "dry". Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Jak to mówią, próba nie strzelba. Zobaczymy co wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2014 (edytowane) Ja bez próbowania już to wiem Jeśli chcesz to nazwać to bardziej będzie pasować Oatmeal Stout. Edytowane 20 Sierpnia 2014 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2014 (edytowane) W sumie, to nazewnictwo jest ostatnia rzeczą na którą zwracam uwagę. Edit. W ramach uzupełnienia napisze że po dyskusji z wihurą zamienilem 2 paczki płatków owsianych na 1 paczkę owsianych i 1 jeczmiennych. I drożdże US-05 Edytowane 4 Września 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 8 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 (edytowane) Dry stout zabutelkowany z rekordową ilością, 40g. cukru, na 22 litry piwa. W smaku baaardzo gładkie, bez wysycenia z ciekawa palonością i lekką czekoladą. Taka mała imitacja piwa z widgetem https://www.youtube....h?v=uOJO2SnzXsM Edytowane 10 Września 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 22 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2014 (edytowane) Warka 11 Porter wędzony. Slody: Pale ale - 3kg Wędzony bukiem CM - 2.5 kg Crystal 160 - 150g Brown - 200g Czekoladowy 400 - 300g Płatki owsiane błyskawiczne - 400g Jęczmień palony - 100g Cukier - 100g Zacieranie 90 minut w 64 stopniach. Chmiel marynka na goryczke 40g. Drożdże s-04 Edytowane 22 Września 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 W Warce 11 wyszło 22 litry, 16.5 blg, które odfermentowało do 4 blg. Zabutelkowane z 50 gramami cukru. Finalnie uzyskałem 38 butelek 0.5 l. Roboraff 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 24 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2014 (edytowane) Zostając w tematyce piw ciemnych, warka 12. Coffee Milk Stout 25 litrow Zasyp. Pale 5kg Płatki owsiane 400g. Pszeniczny czekoladowy 250g. Jęczmień palony 400g. Dark Crystal 300 EBC 100g. Zacieranie w 66 stopniach przez 60 minut. Ciemne słody od samego początku. Chmiel. Columbus 15g. (15,7% a-kwasów) na 60 minut gotowania. Laktoza 1kg na koniec gotowania. Kawa 85g. Arabica India plantation. Taką poleciła mi Pani w sklepie specjalistycznym z kawa, bo ja się nie znam. Ale muszę przyznać ze pachnie cudownie. Drożdże US-05 Edit. 1. Zapomnialem wpisać słód karmelowy. Edit. 2. Wyszło 16 blg po dodaniu laktozy. Edit. 3. Piwo wyszło slodkie, ale na akceptowalnym poziomie. Zdecydowanie polecam dodawanie więcej niż 500g na warkę. Edytowane 12 Listopada 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 (edytowane) Warka 13 (oby nie pechowa) American Pale Ale 12 Blg. Zasyp: Pale ale 3.5 kg Monachijski 1 kg Zacieranie w 66 stopniach przeź 60 minut. Chmielenie. Columbus 20g na 60 minut Columbus 20g na 10 minut Amarillo 50g na zimno Cascade 50g na zimno Droższe US-05 Edytowane 12 Listopada 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Warka 14 Bitter 10 blg. Zasyp. Pale 2,5kg Monachijski 0,5kg Płatki jeczmienne 400g Crystal 160- 200g Brown 95g czekoladowy 400- 50g Zacieranie jednotemperaturowe w 66 stopniach przez 60 minut. Chmielenie Sybilla 6,2% ak. 30g na 60 minut gotowania Sybilla 6,2% ak. 20g na 5 minut. Drożdże us-05 Ostatecznie wyszło 9,5 blg przy 21 litrach piwa. Na koniec gotowania dodalem 10 gram skórki cytryny a po wyłączeniu palnika 65 gram herbaty. Edytowane 5 Grudnia 2014 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 6 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 (edytowane) Warka 15 whisky stout. Rok 2015 zaczynam zdecydowanie z grubej rury. Zasyp. Słód whisky 45 ppm - 4kg Płatki jeczmienne - 400g. Czekoladowy pszeniczny - 300g. Palony jęczmień - 200g. Słody palone dodane "wyjątkowo" po próbie jodowej. Zacieranie na wytrawnie w 62 stopniach. Chmiel columbus - 10g. Drożdże s-04 Edytowane 6 Stycznia 2015 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Warka 16 Black IPA Zasyp Pale ale 6kg. crystal 160- 100g. dark crystal 300 - 150g. Czekoladowy 1200 - 200g. Chmiele Columbus 15% ak. - 25g. na 60 minut Oktawia 33g. 7% ak. - 33g. na 20 minut Oktawia 33g. na 5 minut Oktawia 33g. na 0 minut. Mam jeszcze nierozpakowane 100g. Oktawii i mam zamiar dochmielić to piwo na zimno. Drozdze danstar nottingham, Nowa paczka. edit. Wyszło 22 litry, 15,5 blg. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 17 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 Warka 17 Jasny Lager Zasyp Pilzneński 3kg Pale ale 1kg Monachijski 0,5kg Gotowanie 90 minut. Chmiel Premiant 30g na 60 minut Premiant 20g na 5 minut Wyszło 23 litry 12,5 blg Drożdze W 34/70. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 warka 18 A'la Brown Ale Zasyp Pale- 3kg Płatki jęczmienne- 1kg brown- 250g abbey (biscuit)- 200g crystal 160- 80g dark crystal 300- 50g czekoladowy 1200- 100g Zacieranie w 64 stopniach przez 70 minut Chmiel Columbus 15,5% ak.- 15g na 60 minut gotowania. Drożdze Dannstar Windsor. Fermentacja w okolicach 20 stopni Celsjusza. Wyszło 21,5 litra, 12,5 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 5 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Warka 19 English IPA Zasyp: Pale ale - 6kg crystal 300 - 100g melanoidynowy - 150g abbey - 150g cukier - 100g Zacieranie w 66 stopniach przez godzine. Chmielenie: Challenger - 50g na godzine EKG - 25g na 15 minut EKG - 25g na 0 minut Fuggles - 25g na zimno Drożdze US-05 Wyszło 22 litry gotowego piwa, 15blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 5 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 (edytowane) Warka 20 APA Zasyp: Pale ale 6kg Chmielenie: Simcoe - 20g na 60 minut. Centennial - 50g na 10 minut Centennial - 50g na 0 minut Drożdze US - 05 Wyszły 24 litry, 13 BLG. Edit. 50g Amarillo na zimno. Edytowane 25 Października 2015 przez RobertJ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 6 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 Warka 21 Coffee Milk Stout 25l Zasyp: pale ale - 5kg płatki jęczmienne błyskawiczne - 800g czekoladowy 1200 - 120g palony jęczmień - 400g Zacieranie w 62/64 stopniach przez godzinę. Chmielenie: Simcoe - 22g na 60 minut Laktoza - 1kg na 5 minut Kolumbijska Arabica - 100g na 0 minut. Drożdze S - 04 BLG nieznane, bo przed samym warzeniem rozbiłem sobie areometr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertJ Opublikowano 25 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Warka 22. Wędzony Porter Zasyp: Pale ale - 2,5kg Wędzony bukiem - 2kg Dark crystal 300 - 140g Brown - 200g Czekoladowy pszeniczny - 250g od poczatku zacierania Zacieranie w temp. 64/66 stopni przez godzine. Chmielenie: Marynka 10% ak. 30g - na 60 minut. Drożdze Dannstar Windsor Wyszło 23 litry, 12 BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się