Skocz do zawartości

Taki Browar


Rekomendowane odpowiedzi

W sumie, to nazewnictwo jest ostatnia rzeczą na którą zwracam uwagę. :)

 

 

Edit. W ramach uzupełnienia napisze że po dyskusji z wihurą zamienilem 2 paczki płatków owsianych na 1 paczkę owsianych i 1 jeczmiennych. I drożdże US-05

Edytowane przez RobertJ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dry stout zabutelkowany z rekordową ilością, 40g. cukru, na 22 litry piwa. W smaku baaardzo gładkie, bez wysycenia z ciekawa palonością i lekką czekoladą. Taka mała imitacja piwa z widgetem

 

https://www.youtube....h?v=uOJO2SnzXsM

Edytowane przez RobertJ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 11 Porter wędzony.

 

Slody:

Pale ale - 3kg

Wędzony bukiem CM - 2.5 kg

Crystal 160 - 150g

Brown - 200g

Czekoladowy 400 - 300g

Płatki owsiane błyskawiczne - 400g

Jęczmień palony - 100g

Cukier - 100g

 

Zacieranie 90 minut w 64 stopniach.

 

Chmiel marynka na goryczke 40g.

 

Drożdże s-04

Edytowane przez RobertJ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Zostając w tematyce piw ciemnych, warka 12. Coffee Milk Stout 25 litrow

 

 

Zasyp.

Pale 5kg

Płatki owsiane 400g.

Pszeniczny czekoladowy 250g.

Jęczmień palony 400g.

Dark Crystal 300 EBC 100g.

 

Zacieranie w 66 stopniach przez 60 minut. Ciemne słody od samego początku.

 

Chmiel.

Columbus 15g. (15,7% a-kwasów) na 60 minut gotowania.

 

Laktoza 1kg na koniec gotowania.

Kawa 85g. Arabica India plantation. Taką poleciła mi Pani w sklepie specjalistycznym z kawa, bo ja się nie znam. Ale muszę przyznać ze pachnie cudownie.

 

Drożdże US-05

 

 

Edit. 1. Zapomnialem wpisać słód karmelowy.

Edit. 2. Wyszło 16 blg po dodaniu laktozy.

Edit. 3. Piwo wyszło slodkie, ale na akceptowalnym poziomie. Zdecydowanie polecam dodawanie więcej niż 500g na warkę.

Edytowane przez RobertJ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 13 (oby nie pechowa) American Pale Ale 12 Blg.

 

Zasyp:

Pale ale 3.5 kg

Monachijski 1 kg

 

Zacieranie w 66 stopniach przeź 60 minut.

 

Chmielenie.

Columbus 20g na 60 minut

Columbus 20g na 10 minut

Amarillo 50g na zimno

Cascade 50g na zimno

 

Droższe US-05

Edytowane przez RobertJ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 14 Bitter 10 blg.

 

Zasyp.

Pale 2,5kg

Monachijski 0,5kg

Płatki jeczmienne 400g

Crystal 160- 200g

Brown 95g

czekoladowy 400- 50g

 

Zacieranie jednotemperaturowe w 66 stopniach przez 60 minut.

 

Chmielenie

 

Sybilla 6,2% ak. 30g na 60 minut gotowania

Sybilla 6,2% ak. 20g na 5 minut.

 

 

Drożdże us-05

 

Ostatecznie wyszło 9,5 blg przy 21 litrach piwa. Na koniec gotowania dodalem 10 gram skórki cytryny a po wyłączeniu palnika 65 gram herbaty.

Edytowane przez RobertJ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 15 whisky stout.

 

Rok 2015 zaczynam zdecydowanie z grubej rury.

 

Zasyp.

Słód whisky 45 ppm - 4kg

Płatki jeczmienne - 400g.

Czekoladowy pszeniczny - 300g.

Palony jęczmień - 200g.

Słody palone dodane "wyjątkowo" po próbie jodowej.

 

Zacieranie na wytrawnie w 62 stopniach.

 

Chmiel columbus - 10g.

 

Drożdże s-04

Edytowane przez RobertJ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 16 Black IPA

 

Zasyp

 

Pale ale 6kg.

crystal 160- 100g.

dark crystal 300 - 150g.

Czekoladowy 1200 - 200g.

 

Chmiele

 

Columbus 15% ak. - 25g. na 60 minut

Oktawia 33g. 7% ak. - 33g. na 20 minut

Oktawia 33g. na 5 minut

Oktawia 33g. na 0 minut.

 

Mam jeszcze nierozpakowane 100g. Oktawii i mam zamiar dochmielić to piwo na zimno.

 

Drozdze danstar nottingham, Nowa paczka.

 

edit. Wyszło 22 litry, 15,5 blg.

Edytowane przez RobertJ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

warka 18 A'la Brown Ale

 

Zasyp

Pale- 3kg

Płatki jęczmienne- 1kg

brown- 250g

abbey (biscuit)- 200g

crystal 160- 80g

dark crystal 300- 50g

czekoladowy 1200- 100g

 

Zacieranie w 64 stopniach przez 70 minut

 

Chmiel Columbus 15,5% ak.- 15g na 60 minut gotowania.

 

Drożdze Dannstar Windsor. Fermentacja w okolicach 20 stopni Celsjusza.

 

Wyszło 21,5 litra, 12,5 blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Warka 19 English IPA

 

Zasyp:

Pale ale - 6kg

crystal 300 - 100g

melanoidynowy - 150g

abbey - 150g

cukier  - 100g

 

Zacieranie w 66 stopniach przez godzine.

 

Chmielenie:

Challenger - 50g na godzine

EKG - 25g na 15 minut

EKG - 25g na 0 minut

Fuggles - 25g na zimno

 

Drożdze US-05

 

Wyszło 22 litry gotowego piwa, 15blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 20 APA

 

Zasyp:

Pale ale 6kg

 

Chmielenie:

Simcoe - 20g na 60 minut.

Centennial - 50g na 10 minut

Centennial - 50g na 0 minut

 

Drożdze US - 05

 

Wyszły 24 litry, 13 BLG.

 

Edit. 50g Amarillo na zimno.

Edytowane przez RobertJ
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 21 Coffee Milk Stout 25l

 

Zasyp:

pale ale - 5kg

płatki jęczmienne błyskawiczne - 800g

czekoladowy 1200 - 120g

palony jęczmień - 400g

 

Zacieranie w 62/64 stopniach przez godzinę.

 

Chmielenie:

Simcoe - 22g na 60 minut

 

Laktoza - 1kg na 5 minut

Kolumbijska Arabica - 100g na 0 minut.

 

Drożdze S - 04

 

BLG  nieznane, bo przed samym warzeniem rozbiłem sobie areometr. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka 22. Wędzony Porter 

 

Zasyp:

 

Pale ale - 2,5kg

Wędzony bukiem - 2kg

Dark crystal 300 - 140g

Brown - 200g

Czekoladowy pszeniczny - 250g od poczatku zacierania

 

Zacieranie w temp. 64/66 stopni przez godzine.

 

Chmielenie:

 

Marynka 10% ak. 30g - na 60 minut.

 

Drożdze Dannstar Windsor

 

Wyszło 23 litry, 12 BLG.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.