kaczor189 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) Witam, fermentacja główna mojego pilsa dobiega końca, pogoda sprzyja więc chciałbym przejść do lagerowania zamiast na cichą. Chciałem się zapytać o wykonanie tego procesu. Rozumiem, że czyste piwo muszę oddzielić od gęstwy, przelewając do innego kubła. Następnie trzymać piwo w temperaturze 0-1stC jak najdłużej (zobaczymy na ile pogoda pozwoli). Teraz pytanie co dalej. Czy mam ogrzać piwo do temperatury w której będzie leżakowało, dodać łyżkę gęstwy oraz wsypać cukier ? Czy po ogrzaniu opada jakiś osad na dno ? Jeszcze pytanie jak jest z ilością dodawanego cukru. Na stronie The beer recipator mogę obliczyć ilość cukru tylko nie wiem jak jest z temperaturą. Czy tam się podaje temperaturę, w której piwo będzie leżakowało czy temperatura, w której piwo będzie spożywane. Wraz ze spadkiem temperatury spada ilość cukru która, należy dodać więc jeżeli dodam ilość cukru wyliczoną na 10stC, następnie będę je pił w temp. 20stC to część gazu ulotni się wraz z otwarciem ponieważ jego rozpuszczalność spadnie ? Edytowane 16 Stycznia 2014 przez kaczor189 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Zależnie od drożdży, powinieneś zrobić jeszcze Diacetyl Rest, czyli przetrzymanie piwa nad drożdżami w podwyższonej temperaturze, dajmy na to 14 dla bohemian lager przez 2-3 dni. Jeżeli chcesz lagerować, to musisz być pewny, że fermentacja dobiegła końca. Jeśli ma być zgodnie ze sztuką, to cukier kalkulujesz dla najwyższej temperatury jaką piwo miało podczas fermentacji, czyli te 14 st.C na przykład. W praktyce do koźlaka sypnąłem niewiele mniej niż do ale i nie jest przegazowane (ok 4g na litr). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczor189 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Ilość cukru wyliczona na te załóżmy 14stC nie będzie miała znaczenia, jeżeli potem piwo podniesie temperaturę do 20stC ? Jak zrobić po zakończeniu lagerowania ? do zimnego piwa wlać rozpuszczony cukier, zadać gęstwę, a następnie butelkować, czy poczekać aż się ogrzeje i zlać piwo do butelek znad ewentualnego osadu który się zbierze na dnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 (edytowane) do zimnego piwa wlać rozpuszczony cukier, zadać gęstwę, a następnie butelkować, czy poczekać aż się ogrzeje i zlać piwo do butelek znad ewentualnego osadu który się zbierze na dnie ? Po lagerowaniu dekantujesz zielone piwo do fermentora z kranikiem, do którego uprzednio wlewasz cukier do refermentacji, całość mieszasz sterylną łygą i następnie butelkujesz. Refermentacje prowadzisz w temperaturze pracy drożdży (temperatura fermnetacji burzliwej). Po nagazowaniu przenosisz do leżakowania w jak najniższej temperaturze (4°C). Nie musisz dodawać gęstwy, drożdży powinno być wystarczająco dużo aby nagazować piwo, choć może to trwać troszkę dłużej niż normalnie, dlatego też niektórzy dodają troszkę świeżych drożdży do refermentacji. Edytowane 16 Stycznia 2014 przez Bzdzionek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaczor189 Opublikowano 16 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Dziękuję za pomoc. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć jak jest z cukrem. Dla jakiej temperatury należy wyliczyć ilość cukru, który należy dodać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 16 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2014 Najwyższej temperatury jaką miało piwo od czasu zakończenia fermentacji do butelkowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy1856 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 To znaczy kiedy? Podczas cichej fermentacja też się odbywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bzdzionek Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 To znaczy kiedy? Podczas cichej fermentacja też się odbywa. Najwyższa temperatura fermentacji, jeśli robiłeś przerwę diacetylową to będzie ta temperatura, cicha dla lagerów jest w granicach 4°C, więc niższa niż burzliwej. W tym całym zamieszaniu chodzi o rozpuszczalność CO2 w piwie, która zależy od temperatury, tzn im niższa temperatura tym więcej gazu rozpuszczonego w piwie. Teoretycznie jeśli najwyższą temperaturę miałeś 14°C to taką bierzesz przy obliczaniu ilości cukru do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2014 Najwyższej temperatury jaką miało piwo od czasu zakończenia fermentacji do butelkowania Zakładam 20°C (różnica 2-3 stopni w tą czy tamta nie ma znaczenia). Najważniejsza jest absolutna pewnośc zakończenia fermentacji, w innym przypadku przyjęcie nawet 50°C nie uchroni nas przed granatami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się