Skocz do zawartości

Czy ktos wie jak wędzić ryby?


kristof1984

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Na domowe potrzeby, lub na wyjazdy turystyczne,do wędzenia ryb wystarczy mała (mieszcząca się w większej reklamówce) wędzarka. Taką wędzarke można wykonać samodzielnie tanim kosztem, lub kupić gotową np. na Allegro aukcja nr662847514 za 179zł. Miałem przyjemność jeść pstrąga i płoć wędzone w tego typy wędzarce zrobionej przez znajomego, smak ryb niewyobrażalnie dobry. Przyglądnołem się tej samoróbce, pojemnik dolny, górny i pokrywa górnego pojemnika wykonane były z kawałków starej blachy stalowej grubości 1mm, w górnym pojemniku był ruszt wycięty dla dopasowania ze starego przepalonego grila, w dolnym pojemniku stały 2 palniki takie jak na aukcji Allegro nr655097142. Smak ciepłej wędzonej ryby to jest "niebo w gębie", polecam zakup wędzarki, lub jej samodzielne wykonanie - warto.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na domowe potrzeby, lub na wyjazdy turystyczne,do wędzenia ryb wystarczy mała (mieszcząca się w większej reklamówce) wędzarka. Taką wędzarke można wykonać samodzielnie tanim kosztem, lub kupić gotową np. na Allegro aukcja nr662847514 za 179zł. Miałem przyjemność jeść pstrąga i płoć wędzone w tego typy wędzarce zrobionej przez znajomego, smak ryb niewyobrażalnie dobry. Przyglądnołem się tej samoróbce, pojemnik dolny, górny i pokrywa górnego pojemnika wykonane były z kawałków starej blachy stalowej grubości 1mm, w górnym pojemniku był ruszt wycięty dla dopasowania ze starego przepalonego grila, w dolnym pojemniku stały 2 palniki takie jak na aukcji Allegro nr655097142. Smak ciepłej wędzonej ryby to jest "niebo w gębie", polecam zakup wędzarki, lub jej samodzielne wykonanie - warto.

to ja zadam pytanie: ile czasu taką rybę się wędzi?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czasu nie mierzyłem, ale po wypaleniu się całkowicie denaturatu w palnikach, ryby "dochodziły" jeszcze pod przykryciem jakieś 15 do 20 minut. Na pstrągi i płocie było to wystarczające, przy większej rybie może być to mało, ale zawsze można dolać denaturatu do palników i grzać więcej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.