kristof1984 Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Opis w skrócie wystarczy. Dobrze jeśli ktoś znałby róznice między wędzeniem w ciepłym i zimnym dymie, konkretnie chciałbym zrobić jakąś konstrukcje "domowym sposobem", czy można uniwersalną za ciepły i zimny dym, ile czasu trzeba wędzicw ciepły i zimnym?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2009 Na tej stronie to raczej ciężko sie czegos dowiedzieć. Polecam tą: http://www.wedlinydomowe.pl/search.php Wędzone karpie sa super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelk3333 Opublikowano 6 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2009 Tu jest sporo o wędzeniu ryb http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2809&highlight=pstr%B1g A jak dobrze pogrzebiesz, znajdziesz dużo więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2009 Na domowe potrzeby, lub na wyjazdy turystyczne,do wędzenia ryb wystarczy mała (mieszcząca się w większej reklamówce) wędzarka. Taką wędzarke można wykonać samodzielnie tanim kosztem, lub kupić gotową np. na Allegro aukcja nr662847514 za 179zł. Miałem przyjemność jeść pstrąga i płoć wędzone w tego typy wędzarce zrobionej przez znajomego, smak ryb niewyobrażalnie dobry. Przyglądnołem się tej samoróbce, pojemnik dolny, górny i pokrywa górnego pojemnika wykonane były z kawałków starej blachy stalowej grubości 1mm, w górnym pojemniku był ruszt wycięty dla dopasowania ze starego przepalonego grila, w dolnym pojemniku stały 2 palniki takie jak na aukcji Allegro nr655097142. Smak ciepłej wędzonej ryby to jest "niebo w gębie", polecam zakup wędzarki, lub jej samodzielne wykonanie - warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 19 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2009 Na domowe potrzeby, lub na wyjazdy turystyczne,do wędzenia ryb wystarczy mała (mieszcząca się w większej reklamówce) wędzarka. Taką wędzarke można wykonać samodzielnie tanim kosztem, lub kupić gotową np. na Allegro aukcja nr662847514 za 179zł. Miałem przyjemność jeść pstrąga i płoć wędzone w tego typy wędzarce zrobionej przez znajomego, smak ryb niewyobrażalnie dobry. Przyglądnołem się tej samoróbce, pojemnik dolny, górny i pokrywa górnego pojemnika wykonane były z kawałków starej blachy stalowej grubości 1mm, w górnym pojemniku był ruszt wycięty dla dopasowania ze starego przepalonego grila, w dolnym pojemniku stały 2 palniki takie jak na aukcji Allegro nr655097142. Smak ciepłej wędzonej ryby to jest "niebo w gębie", polecam zakup wędzarki, lub jej samodzielne wykonanie - warto. to ja zadam pytanie: ile czasu taką rybę się wędzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 20 Czerwca 2009 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2009 Czasu nie mierzyłem, ale po wypaleniu się całkowicie denaturatu w palnikach, ryby "dochodziły" jeszcze pod przykryciem jakieś 15 do 20 minut. Na pstrągi i płocie było to wystarczające, przy większej rybie może być to mało, ale zawsze można dolać denaturatu do palników i grzać więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się