Skocz do zawartości

Czas chmielenia - jak to z nim jest?


tatamatyldy

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu warzyłem piwko i naszła mnie myśl na temat czasu chmielenia. Jeżeli przyjąć, że na goryczkę dajemy 60min i po tej godzinie nic z chmielu się nie da wycisnąć to z aromatem już jest inaczej. Zastanawia mnie kwestia, co się dzieje z nim po zakończeniu gotowania. Z przyczyn technicznych nie używam chłodnicy, więc stygnięcie trochę trwa. Jak taki proces wpływa na aromat. Czy stosując worki do chmielenia zaraz po skończeniu gotowania należy je wyciągnąć, czy można je zostawić na dłużej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.