Neptune Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Mam zamiar uwarzyć wyżej wymienione 3 style piwa, nie wiem jeszcze w jakiej kolejności, ale w oparciu o receptury podpatrzone na innych stronach, skomponowałem sobie takie przepisy. Jako, że swojego piwa jeszcze nie robiłem, proszę o porady - co dodać, a co jest zbędne i dlaczego. Wszystkie warki mają mieć planowo 20L. Dane podawane za programem Brewtarget. Pytanie, dotyczące tego programu: są dwie skale mierzące IBU, jedna niższa (Tinseth - wg tej podaję dane) a druga wyższa(Rager). Która jest bliższa prawdy? Milk Stout 3kg Pale Ale 0,7kg Pszeniczny 0,5kg Płatki Jęczmienne 0,3kg Palone Ziarno Jęczmienia 0,3kg Caramunich 0,2kg Czekoladowy 0,5kg Laktoza 1 laska wanilii (na cichą) Fuggles 50g - 60' Fuggles 30g - 5' Safale S-04 Wg Brewtargeta: Początkowe blg: 14,6 , alk: 5,1%, IBU: 28 Celuję w pełny, kremowy smak, ma to być piwo słodkie. W związku z tym pytania: - Kiedy wrzucać laktozę? -Czy nie będzie jej za mało? W niektórych tematach o milk stoutach było napisane, że 0,5kg jest właściwie niewyczuwalne, a jak napisałem, chciałbym aby był to słodki i kremowy trunek. -Czy nie za dużo chmielu? AIPA 4kg Pale Ale 1kg Wiedeński 0,7kg Carared 0,5kg Pszeniczny 0,3kg Carapils Simcoe 25g - 60' Chinook 25g - 60' Citra 25g - 15' Cascade 25g - 15' Palisade 50g - na cichą Mech Irlandzki 5g - 15' Safale S-05 Początkowe blg: 16,9 Alk: 6,8%, IBU:90 Celuję w aromat tropikalny, owocowy. Najchętniej dałbym na aromat chmiel Nelson Saivon, ale nigdzie go nie mogę dostać. -Tak więc jakie chmiele polecalibyście jako zamienniki? Witbier 1,5kg Pszeniczny 1,5kg Pilzeński 1kg Pszenica 0,4kg Płatki owsiane 0,1kg Zakwaszający Hallertau 25g - 60' Kolendra 15g Curacao 10g S-33 Pocz. Blg: 11,8 Alk: 4,6% IBU:14 Kiedy najlepiej wrzucać przyprawy? Z góry dziękuję za wszystkie porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BrewDogFan Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Co do chmielu Nelson Sauvin którego chciałbyś użyć to jest on w twojbrowar.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Na Witbierze I Milk Stoucie się nieznam, ale na pewno ktos ci tu pomoze. Z IPA wyrzuć monahijski I pszeniczny nie są potrzebne. Pale Ale najlepiej zamień na 5- 5.5 kg pils, piwo będzie jaśniejsze I pils jest bardziej podobny do amerykańskiego 2-row niz Pale Ale. Carared zminiejsz do 0.3 kg a carapils do 0.1 kg. Simcoe daj na koniec piwa. Palisade na początek I daj coś po środku chmielenia żeby wyrównać transmisje smaku z goryczki na aromat. 5.5 kg pils (albo mieszanka pils/pale ale) 0.3 kg carared 0.1 kg carapils 25 g palisade 60 min 25 g palisade 30 min 25 g cascade 15 min 25 g citra 5 min 25 g (citra/cascade/centennial/nelson sauvin/Amarillo/simcoe/palisade?) 0 min (przydało by się) 50 g Simcoe na zimno mech irlandski US-05 zacieranie 67°C/60 min Edytowane 20 Stycznia 2014 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Dzięki za szybką odpowiedź: @ BrewDogFan - widziałem już wcześniej, ale niestety jest niedostępny. Więc zmodyfikowany przepis na aipę: 5,5kg Pilzeński 0,3 Carared 0,1 Carapils Palisade 25g - 60' Chinook 25g - 60' Palisade 25g - 30' Cascade 25g - 15' Citra 25g - 5' Cascade 25g - 0' Simcoe 50g - na cichą Blg: 15,5 Alk: 6,2%, IBU: 86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 86 IBUs to jak dla mnie troche za dużo, to będzie mega goryczka, kołek w gębie. Ja bym celował gdześ koło 60-65, chyba że tak lubisz to w końcu po to warzysz własne piwa, żeby pić to co lubisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Z tego gatunku piłem Rowing Jacka i Podróże Kormorana, po 80 i 85 IBU. Po nich spróbowałem ataku chmielu (58), który wydał mi się nieco za grzeczny. Dlatego też w swoim celowałem raczej w 75-85, oraz kupiłem na spróbowanie Imperium Atakuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Przyprawy w witku wrzucam na około ostatnie 10 minut chmielenia, czasem 5 minut. Laktoza tez pod koniec, 15 minut będzie okej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 (edytowane) A jak z ilością laktozy? 0,5kg wystarczy, czy może zwiększyć do 0,7-0,8kg? Edytowane 20 Stycznia 2014 przez Neptune Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 W Milk Stoucie to ponad 14Blg to razem z laktozą? Pamiętaj, że laktoza Ci nie sfermentuje, więc te ok. 3Blg dodatkowo zostanie. Spodziewaj się odfermentowania nawet tylko do 7Blg, więc o 5% alk. nie ma mowy. Będzie trochę "siczaste", może dorzuć jeszcze z 1kg Pale Ale? Palone wrzuć na koniec, laktoza jest mało wyczuwalna, więc jeśli chcesz coś naprawdę słodkiego (powiedzmy prawie że Karmi ) to daj 2 razy tyle. Chociaż ja dałem 0,5kg na 25 litrów i uważam, że jest OK. No, ale ja lubię na wytrawnie. Chmielu możesz dać mniej (na goryczkę 40g, na aromat 20g). Wanilia zniszczy Ci pianę, więc jak uważasz, bezpieczniej cukier wanilinowy dodać. Jeśli chodzi o Witbiera, to zmień drożdże, S-33 to ostateczność moim zdaniem. Przyprawy na 10', oczywiście nie zapomnij utrzeć. Jak masz możliwość, to daj na cichą trochę skórek pomarańczowych, będzie fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Po zwiększeniu zasypu o 1kg Pale Ale, wg Brewtargeta początkowe Blg (razem z kilogramem laktozy) zwiększyło się do 18,8 (końcowe do 4,9), a alkohol do 6,1. Więc wyjdzie jakiś awangardowy styl... Imperial Milk Stout? W takim razie jakie drożdże do wita polecasz? I ile to jest to "trochę" skórek na cichą? I czy chodzi o curacao, czy zwykłą pomarańczę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Witek: Mangrove Jack M-27 lub płynne Wyeast 3944 lub Wyeast 3463. Kolendra na 0-wą minutę bo w gorącym płynie traci aromat, tylko Pilz, ziarno pszenicy i owies. Sypnij z 50gr skórki kandyzowanej z pomarańczy na 20min, niech pachnie. Ma dobrze odfermentować, mój piąty był granato'wy, jakiś błąd popełniłem. Surowce na 6 czekają, Witki są fajne, kurakao nie mam gdzie kupić bo bym przetestował co to jest więc 100gr pomarańczy używam. Edytowane 20 Stycznia 2014 przez GB... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 20 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Z tego gatunku piłem Rowing Jacka i Podróże Kormorana, po 80 i 85 IBU. Po nich spróbowałem ataku chmielu (58), który wydał mi się nieco za grzeczny. Dlatego też w swoim celowałem raczej w 75-85, oraz kupiłem na spróbowanie Imperium Atakuje Dla mnie osobiście goryczka w Imperium jest (zbyt?) mocno zbalansowana, powiedziałbym że piwo jest dość pełne i te 80 IBU nie jest jakoś szczególnie wyczuwalne. Pamiętaj jednak, że masz niższy ekstrakt początkowy o ponad 2oBLG, co może spowodować, że planowane 86 IBU będzie mocnym goryczkowym uderzeniem, ale nie musi to wcale oznaczać, że jest to wada . Dużo tu też zależy od tego do jakiego stopnia piwko odfermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neptune Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2014 Do milk stouta chciałbym dołożyć nieco kawowych posmaków i przeczytałem na jakimś zagranicznym forum, że można po prostu wlać pewną ilość mocnej, świeżo zaparzonej i ostudzonej kawy bodaj na cichą. Pytanie, czy jest to prawda i jaką ilość powinienem użyć, aby aromat kawy był wyczuwalny, jednak nie przykrył innych smaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się